Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🤰 Hamileliğin 28. Haftası - 28 Hafta Gebelikte Gelişim ve Yaşananlar

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Gebeliğin son dönemi olan üçüncü trimestere giriş yaptınız! Bu dönemde oluşan bazı şikayetler nedeniyle pek de kutlama havasında olmayabilirsiniz. Anne karnındaki bebeğin term (miadında) kabule dilmesine sadece birkaç ay kaldığı bu dönemde anne karnındaki bebek yavaş yavaş doğum pozisyona geçmeye hazırlanır. Aynı zamanda beyin gelişimi ve göz hareketleri ile ilgili değişikliklerin de meydana geldiği bu dönem hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için yazının devamını inceleyebilirsiniz.

28. Hafta Kaçıncı Ay Oluyor?

28. hafta gebelik sürecinin yaklaşık olarak 7 ayını tamamladığınız anlamına gelir. Bu dönem aynı zamanda hamileliğin üçüncü trimesterine geçiş dönemidir. Her ne kadar gebelik hali 10-12 hafta daha devam edecek olsa da doğuma dair hazırlıklara başlamak için 28. hafta ideal bir zaman dilimidir. Doğum paketi ile gebelik takibi yapan anne adayları, bu kritik eşikte artık doğum anına daha fazla odaklandıkları bir dönem ve takibe girebilirler. 

28. Hafta Neler Oluyor?

Gebeliğin 28. haftasında anne karnındaki bebekler genellikle doğum pozisyonu için baş aşağı dönmüş vaziyette tespit edilir. Bebeklerin başı rahim boynu olarak bilinen servikse yaklaşmıştır. Bazı bebeklerin 30. haftaya kadar bu pozisyona geçmeyebileceği unutulmamalıdır. Bazı bebeklerde ise makat geliş olarak isimlendirilen prezentasyon tespit edilebilir. Pozisyon değişikliği ile birlikte anne adayı karnının alt bölgesinde ekstra bir baskı hissedebilir. Özellikle mesane üzerinde belirgin olan bu baskı nedeniyle idrar yapma ile ilgili çeşitli değişiklikler meydana gelebilir.

Bu hafta yapılan kontrollerde hekimleriniz kilonuz ve kan basıncınızı değerlendirir ve kansızlık (anemi) veya gestasyonel diyabet gibi durumların gelişimine dair çeşitli tetkiklere başvurabilir. Oldukça sık görülen bu durumların erken tespit edilmesi halinde uygun tıbbi müdahale yapılarak hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını korumak adına önemli bir adım atılmış olur.

Karın bölgesindeki genişlemenin devam etmesi bazı anne adaylarının oturma ya da uzanma sırasında rahat hissedecekleri pozisyonu bulmalarında zorlanmasına neden olabilir. Gergin karın derisi üzerinde zaman zaman kaşıntı gibi çeşitli şikayetler meydana gelebilir. Karın cildinin hekimlerin bilgisi ve önerisi dahilinde losyon veya doğal yağlar kullanılarak nemlendirilmesi bu şikayetlerin kontrolünde etkili olabilecek bir uygulamadır.

Bazı anne adaylarında 28. hafta ile birlikte gebelik unutkanlığı olarak tanımlanan bir diğer durum da ortaya çıkabilir. Uyku problemleri, hormon değerlerinde meydana gelen dalgalanmalar ve vücutta oluşan sürekli baskı hissi nedeniyle bazı kadınlar hafıza ile ilgili bilişsel problemler yaşayabilir. Bu durumda olası randevu ve yapılacakların listesinin oluşturulması gebeliğin bu döneminde meydana gelebilecek unutkanlıklara karşı fayda sağlayabilecek bir yöntemdir.

Anne adaylarından bazılarında 28. haftanın içerisinde kolostrum olarak isimlendirilen erken süt salgısının geldiği görülür. Kolostrum protein, yağ, igA ve mineraller açısından zengin bir salgıdır. Doğum sonrası ilk 1 hafta içerisinde ise olgun anne sütü içerisinde protein, yağ, laktoz ve su bulunur. Bu ilk salgılar bebek için çok önemlidir ve doğumdan sonra yüksek igA içeriği sayesinde bebeğin çeşitli enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olur.

28. Hafta Kan Uyuşmazlığı

Gebeliğin ilk zamanlarında kan grubunuzun özelliklerine dair çeşitli tetkikler gerçekleştirilmiş olur. Rh faktörünün değerlendirildiği bu tetkiklerde “rh” adı verilen proteinin anne adayının kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunup bulunmadığı değerlendirilir. Rh negatif anne adaylarının bebeklerinin pozitif olması halinde rh kan uyuşmazlığı olarak isimlendirilen bir durum oluşabileceği için dikkatli olunmalıdır. Kan uyuşmazlığına müdahale edilmediği takdirde anne adayının bağışıklık sistemi bebeğin kan hücrelerine karşı antikor üreterek sağlığının tehlikeye girmesine neden olabilir.

28. hafta kan uyuşmazlığı açısından anne adayının kan dolaşımında rh antikorlarının varlığının araştırıldığı dönemdir. Eğer bu antikorların varlığı tespit edilirse rhogam iğnesi olarak isimlendirilen bir tedavi uygulaması gündeme gelebilir. Rhogam enjeksiyonu içerisinde Rh immunglobulinleri yer alır ve bu protein yapıdaki maddeler anne adayının kan dolaşımındaki antikorların temizlenmesini ve üretiminin durdurulmasını sağlar. Bu aşı uygulaması aynı zamanda bebeğin doğumunu takiben ilk 72 saat içerisinde de tekrarlanarak gelecek gebeliklerde kan uyuşmazlığı ortaya çıkma ihtimaline karşı önlem alınmış olur.

28. Hafta Karın Ağrısı

Karın bölgesindeki baskının artmasından dolayı önceki dönemlere göre 28.haftada daha yoğun bir ağrı şikayeti meydana gelebilir. Kaburga ve mide üzerinde oluşan baskı bazı anne adaylarında karın ağrısına ek olarak kaburgaların dışarıya doğru genişliyormuş gibi hissedilmesine yol açabilir. Ancak bu durum herhangi bir tehlikeli olaya işaret etmemektedir. Bu rahatsızlık hissini kontrol altına almak adına 28. hafta beslenme alışkanlıkları üzerinde çeşitli değişiklikler yapılabilecek bir dönemdir.

28. Hafta Beslenme

28. hafta bazı anne adayların ilk 3 aylık dönemde görülen şikayetlerin tekrar ortaya çıktığı zaman zarfıdır. Aşırı yorgun hissetme ve mide üzerindeki baskının artması ile bulantıların tekrar başlaması 28. hafta ile birlikte oluşabilecek şikayetler arasında yer alır. Mide üzerindeki baskı aynı zamanda çeşitli yiyeceklere karşı tekrar hassas hissetmenize neden olabilir. Yağlı, baharatlı ya da tuzlu gıdalar bu dönemde anne adayları tarafından tüketilmemesi önerilen gıdalar arasında yer alır.

28. Hafta Bebek Gelişimi

Umblikal kord (göbek kordonu, bağı) plasenta aracılığı ile anne ile bebek arasındaki kan alışverişinin gerçekleşmesini sağlar. Bebek için gerekli olan besin maddeleri ve oksijeni taşırken aynı zamanda bebeğin metabolik aktiviteleri sonucu oluşan atıkların da anneye geçmesini sağlar. Bu kan alışverişi bebek gelişimi için oldukça önemlidir. Normalde 12. haftada tam olarak gelişmiş olan göbek kordonu 28. haftada da hem boyuna hem de enine büyüme gerçekleştirir.

28. hafta bebek gelişimi aşamalarında gözlerin gelişimi oldukça dikkat çekicidir. Hala gelişim aşamasında olan bu gözler bebek prematüre doğsa bile görme yetisinin korunmasını sağlayacak düzeye ulaşmıştır. Bu dönem aynı zamanda önemli beyin yapılarının da gelişim dönemidir. Bilinç ile ilgili beyin bölümleri 28. hafta içerisinde yavaş yavaş faaliyet göstermeye başlarlar. Beyin yapılarında meydana gelen değişiklikler bu organın kıvrımlı görünümünün de oluşmasını sağlar. Bu dönemde bebeklerin rüya görmeye de başladığı düşünülür. Anne karnındaki bebeklerin beyin dalgaları ile yapılan çeşitli çalışmalarda bebeklerde farklı uyku döngülerinin olduğu ve bu uyku döngülerinde yetişkinlik döneminde rüya görürken ortaya çıkan hızlı göz hareketlerinin (REM) de mevcut olduğu fark edilmiştir. Bazı bebeklerin ultrasonografi incelemeleri sırasında göz kırpması ya da çeşitli yüz mimikleri yaptığı da tespit edilebilir.

Göz kırpma hareketleri 14 hafta gibi erken bir dönemden itibaren başlamış olabilir. Ancak bu hareketlerde artış meydana gelmesi genellikle 28 hafta civarında meydana gelir. Göz hareketliliğinin artması REM uykusu ve sağlıklı beyin gelişimi ile ilişkili olması açısından da önem arz eder.

Bu dönemde bebeğin dış dünyaya hazırlık için kilosunun da arttığı tespit edilebilir. Gebeliğin 28. haftasında bebeğin boyu ortalama olarak 37 santimetreye ulaşmıştır. Ağırlığı ise ortalama olarak 0,9-1,1 kg arasında değişkenlik gösterebilir.

Üçüncü trimesterin (son üç aylık dönem) başlangıcı ile birlikte doğuma bir adım daha yaklaşılmış olur. Bu dönemde meydana gelen şikayetlerin sıklığının artması ya da yoğunluğunun değişmesi halinde sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek almayı ihmal etmeyin.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.