Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hamileliğin 27. Haftası - 27 Hafta Gebelikte Gelişim ve Yaşananlar

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Gebeliğin 27. haftasında bebeğin merkezi sinir sistemi yapılarında önemli gelişmeler meydana gelir. Anne karnındaki bebeğin beynin yeni nöral bağlantılar oluşur ve doğumdan sonra solunum için gerekli olan kas hareketlerinin egzersizleri başlamıştır. Yeni bağlantılar ile bebeğin beyin aktivasyonlarında önemli bir artış meydana gelir. Sinir hücresi olan nöronların ve bu hücreler arasındaki bağlantı olan sinapsların oluşması ile anne karnındaki bebeğin beyni daha karmaşık bir yapıya bürünür.

Beyin dışında bebeğin ciğerlerindeki olgunlaşma süreci de devam eder. Akciğer içerisindeki alveol adı verilen küçük hava keseleri doğum sonrasında nefes alıp vermeye hazır olmak için genişler. Bir yandan da akciğerde yer alan bazı özel hücreler sürfaktan adı verilen bir madde sentezleyerek bu küçük hava keselerinin kollabe olmasını engeller. Bu gelişmeler sırasında bebek nefes alıp verme egzersizlerini amniyotik sıvı içerisinde sürdürür. Akciğer gelişiminin sağlanması açısından önemli olan bu egzersizler için bebek zamanının neredeyse %10-20’sini harcar.

27. hafta anne adayı için ikinci trimesterin son haftasıdır. Artık gebeliğin son dönemi olan üçüncü trimestere çok az kaldığı bu dönemde anne adaylarının kafasında birçok soru bulunması gayet doğal bir durumdur. 27. haftada hem anne adayında hem de bebekte meydana gelen değişimler ve gelişmeler hakkında kafanızda mevcut olan soru işaretlerini gidermek adına yazının devamını inceleyebilirsiniz.

27. Hafta Kaçıncı Ay Oluyor?

27. hafta gebelik sürecinin ikinci 3 aylık döneminin (trimesterin) son haftalarında olduğunuzu gösterir. Gebeliğin 6. ayını doldurduğunuz bu haftada hem sizin hem de bebeğiniz için gebeliğin son evresi olan üçüncü trimester dönemi başlar. 27. hafta ile birlikte bebeğinizin kilosunda artış devam eder ve anne adayının vücudunda da bir takım değişiklikler meydana gelir.

27. Hafta Neler Oluyor?

27. hafta anne adayının 6 aydan uzun bir süredir gebe olduğunu gösterir. Bu zaman dilimine kadar anne vücudunda bebeğinin sağlıklı büyümesi için meydana gelen değişikliklere ek olarak doğum sürecine hazırlığa dair de bir takım farklılıklar oluşur. Birçok anne adayında gebeliğin son üç ayına girilirken duygusal ve fiziksel yönden bir tükenmişlik hissedilmesi gayet doğaldır. Bebeğin büyümeye devam ettiği bu dönemde mide yanması, reflü, kilo alımı, sırt ağrısı ve ödem gibi şikayetlerin de devam edeceği unutulmamalıdır.

24-28 gebelik haftaları arası hekimler anne adaylarını gestasyonel diyabet gelişimi açısından değerlendirir. Gestasyonel diyabet yani gebelikte oluşan şeker hastalığı, hamilelik sürecinde hormon düzeylerinde meydana gelen dalgalanmaların insülin üretimi ve hücrelerin insüline verdiği tepkiyi değiştirmesinden kaynaklanır. Bu dönemde atılan önemli adımlardan biri de rh immunoglobulin iğnesinin uygulanmasıdır. Bazı anne adaylarında kan grubu farklılıklarına bağlı olarak bebeğe karşı bir antikor üretimi söz konusu olabilir. Kırmızı kan hücrelerinde rh proteini içermeyen anne adaylarında uygulanan bu tedavi yöntemi bebeğe karşı üretilen ve oldukça zararlı etki gösterebilen antikorlara karşı alınabilecek en iyi önlemdir.

27. haftada genellikle anne adaylarının iştahında bir artış gözlenir. Ancak mide yanması ve reflü gibi şikayetlerin de devam etmesi nedeniyle daha hafif ve baharatsız gıdaların tercih edilmesi önerilir. Reflünün ciddi şikayetlere neden olması halinde ise sağlık kuruluşlarına başvurmanız ve uzman hekimlerden destek almanız önerilir. 27. haftadan itibaren beslenme dışında anne adaylarının dikkat etmesi gereken bir diğer konu da yeterince istirahat edilmesidir. Fiziksel olarak aşırı yorulma anne adaylarında halsizlik, tansiyon yüksekliği, bilinç bulanıklığı hatta bilinç kaybı ve düşme gibi tehlikeli durumların oluşmasına zemin hazırlayabileceği için dikkatli olunmalıdır.

Gebeliğin 27. haftasında anne adayının karnının genişlemesi cilt bakımına daha fazla özen göstermeyi gerektiren bir gelişmedir. Giderek gerilen cildin hekimlerin bilgisi ve önerisi dahilinde kullanılan losyon veya zeytinyağı gibi doğal yağ sürülmesi ile elastikliği arttırılabilir ve gerilmeye bağlı oluşacak çatlaklara karşı önlem alınması sağlanabilir. Cildin gerilmesiyle oluşan çatlaklar gebelik sürecinin doğal bir parçasıdır ancak nemli ve bakımlı bir ciltte daha küçük ve fark edilemez oldukları unutulmamalıdır. Göbek deliği gebeliğin bu döneminde tamamen ters dönmüş durumda olabilir. Karın çevresinde meydana gelen bir diğer değişiklik olan linea nigra ise karın bölgesindeki dikey çizgiyi tanımlar. Bu siyah çizginin herhangi bir negatif anlam taşımadığı konusunda bilinçli olunmalıdır.

Son üç aylık döneme geçerken aşerme atakları daha yoğun bir hal alabilir. Ancak bu ataklar sırasında sağlıklı besin tercihleri yapabilmek hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Baharatlı, aşırı tuzlu, aşırı şekerli veya yapay tatlandırıcılı atıştırmalık ürünlerden uzak durmanız gerekir. Zararlı atıştırmalıklardan uzak durarak hem bebeğinizin hem de sizin zaten kilo alacağınız ileri dönemlerde bu kilo artışının aşırı boyutlara varmasına engel olabilirsiniz. Gebeliğin 27. haftasında bazı anne adaylarında nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Bu şikayetlerin ağırlaşması ya da seyrinin değişmesi halinde sağlık kuruluşlarına başvurmayı ihmal etmeyin.

İkinci trimester döneminin bitmesi ile bebeğin boyutları annenin bir takım fiziksel şikayetler yaşamasına yetecek düzeye varmış olur. 27. haftadan başlayarak üçüncü trimester içerisinde meydana gelebilecek şikayetler şu şekilde özetlenebilir:

  • Fiziksel yorgunluk
  • Nefes darlığı
  • Sırt ağrısı
  • Reflü
  • El, yüz ve ayaklarda ödem
  • Hemoroid
  • Uyku problemleri

27. Hafta Mide Bulantısı

Gebeliğin 27. haftası ile birlikte çoğu kadında mide bulantısı şikayeti gerileme gösterir ve böylelikle anne adayları özledikleri doğal gıdaları tekrar tüketmeye başlayabilir. Bu tüketimi aşırıya kaçırmamak ve hem sizin hem de bebeğinizin vücudu için gerekli olan mikro besin maddelerine ulaşmanız oldukça önemlidir.

27. Hafta Karın Ağrısı

Rahim (uterus) içerisinde büyümesini sürdüren bebek, çevresinde bulunan organlar üzerinde baskı oluşturarak karın ağrısı veya kasık ağrısı gibi şikayetlerin gelişmesine neden olabilir. En sık karşılaşılan şikayetler arasında yer alan bu ağrılar bebeğin fiziksel gelişimi ile paralel oluştukları için bu sürecin doğal bir parçası olarak kabul edilir.

27. Hafta Bebek Gelişimi

Büyüme ve gelişmenin hızlandığı bu dönemde özellikle bebeğin kafa boyutlarında bir artış meydana gelebilir. Boyutu artan kafa üzerindeki yer çekiminin etkisiyle bebek kendi etrafında doğuma hazırlanacak şekilde aşağıya doğru hareket eder. 27. hafta gebeliklerde yapılan incelemelerde bebeğin kafası genellikle aşağıya bakar şekilde tespit edilebilir.

Gözler bu haftada gelişimini sürdürürken bebeğin retinası da yavaş yavaş oluşmaya başlar. Bu dönemde aynı zamanda anne karnındaki bebeğin kendi uyku uyanıklık döngüsünü oluşturduğu fark edilebilir. Bu dönemden itibaren bebek aynı zamanda çevresine karşı da farkındalık geliştirmiş olur. Çevresindeki sesleri tanıyan bebek seslere farklı tepkiler oluşturabilir.

Solunum ve sinir sistemleri ise 27. haftada hala olgunlaşmasını sürdürmektedir. Ancak olası erken doğum ihtimalinde de 27 haftalık bebekler için yüksek kurtulma şansı mevcuttur. Bazı anne adayları bebeklerinin bu dönemde hareketlerini fark etmeye başlayabilir. 27. hafta bu hareketlerin takip edilmeye başlanması açısından iyi bir dönemdir. Bebeğin hareketlerinin saatte 6-10 hareketin altına inmesi halinde sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek almanız önerilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.