Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🤰 Hamileliğin 24. Haftası - 24 Hafta Gebelikte Gelişim ve Yaşananlar

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Gebelik, anne ve baba adaylarının heyecanla takip ettiği bir süreçtir. Bu süreçte ebeveynler pek çok hakkında endişeli olması, annenin vücudundaki değişimlerin nedenini merak etmesi ve gebelik sürecinde neyin normal neyin anormal olduğunu sorgulaması oldukça doğladır. Gebelikte hem anne hem de bebekte meydana gelen değişimler ile ilgili hafta hafta bilgi sahibi olmak, endişelerin sona ermesinde faydalı olabilir. 24 haftalık gebelikle merak ettiklerinizi yazının devamında bulabilirsiniz.

24. Hafta Kaç Aylık Oluyor?

24. hafta, gebeliğin altıncı ayına denk gelmektedir. Gebelikler aylarına göre; birinci, ikinci ve üçüncü trimester olarak üç gruba ayrılır. Bu gruplamaya göre 24 haftalık gebelik ikinci trimesterin sonuna denk gelmektedir.

13-28 haftalık gebelikleri kapsayan ikinci trimester, çoğu kadın için hamileliğin en kolay geçen dönemidir. Bu dönemde hamileliğin ilk dönemlerinde mide bulantısı, koku hassasiyeti gibi şikayetleri olan kadınların belirtilerinde azalma görülür. İkinci trimesterde bebeğin organları iyice gelişir ve ultrasonda seçilmeye başlar. İkinci trimesterde bebek hareketleri de hissedilir hale gelir. Dolayısıyla 24 hafta bebek hareketleri anne tarafından tekmeleme, dönme şeklinde fark edilebilir.

24 Haftalık Bebek Gelişimi Hangi Aşamadadır?

24 haftalık bebeklerde anne tarafından da fark edileceği üzere hareketlenme belirgin hale gelmiştir. Bebeğin ilk hareketleri yaklaşık 17-20 hafta civarında hissedilmeye başlar. Ancak 24. haftada bebeğin kas kütlesinin gelişmesiyle birlikte hareketlerin şiddeti de artar ve daha kolay fark edilebilir hale gelir. Bebek hareketleri günün belirli dönemlerinde artarken belirli dönemlerinde ise az hissedilebilir. Hareketlerin azaldığı dönemde bebek yüksek ihtimalle uyuyordur. Ancak bebek hareketleri uzun süre az hissediliyor veya hiç hissedilmiyorsa hemen bir kadın doğum doktoruna başvurmak faydalı olacaktır.

Gebeliğin 24. haftasında bebeğin akciğerleri oluşmuştur. Ancak oluşan akciğerlerin dış ortamda da işlevsel hale gelebilmesi için akciğerlerde sürfaktan adı verilen bir maddenin üretilmesi gerekir. Sürfaktan sentezi yaklaşık olarak hamileliğin 26. haftasında başlar. Bu nedenle çeşitli sağlık sorunlarından dolayı erken doğum yapmak zorunda kalan anne adaylarına, bebeğin akciğer gelişimini hızlandırmak için bazı ilaçlar verilir.

24 haftalık bebeğin yüz gelişimi neredeyse tamamlanmıştır. Yüzdeki yapılar oldukça küçük boyutta olsa da bebeğin kaşları, kirpikleri ve saçları gelişmiştir.

Bu dönemde bebeğin derideki pigmentleri tam olarak oluşmadığından ve deri altı yağ depoları henüz tam gelişmediğinden bebeğin cildi transparandır. Yani bebeğe dışarıdan bakıldığında kan damarları ve kemikleri görülebilir. Ancak bu transparan görüntü uzun süre devam etmez. Bebeğin gelişimi sürdükçe deri de normal görünümüne kavuşur.

24 Haftalık Bebek Boyutları Ne Kadardır?

24. haftalık bebek kilosu yaklaşık 600 gr, boyu ise yaklaşık 30 cm’dir. Somut bir örnek vermek gerekirse 24 haftalık bebek bir mısır koçanı ile benzer boyuttadır. Bebeğin kilosunun doğum kilosuna yaklaşması çoğunlukla üçüncü trimesterde olur.

24 Haftalık Gebelikte Anne Vücudunda Oluşan Değişimler Nelerdir?

24 haftalık gebelik ikinci trimesterin son dönemlerine denk gelir. Üçüncü trimester hem anne hem de bebeğin vücudunda doğuma hazırlık için meydana gelen değişimleri içerir. 24. haftada da bu değişimlerin başlangıcını izlemek mümkündür.

Gebeliğin 24. haftasına ulaşan kadınlar yaklaşık olarak 4-7 kg almış olur. Karındaki büyüme de gün gün artmaya devam eder. Karnın büyümesiyle anne adayı otururken ya da egzersiz yaparken sırt ve bel desteğine ihtiyaç duyabilir.

24 Haftalık Gebelikte Hangi Semptomlar Görülür?

Hamileliğinin 24. haftasına ulaşan kadınlarda oluşan belirtiler şu şekildedir:

Cilt Değişimleri

Hormonal değişimlerden dolayı yüzde ve vücudun geri kalan bölgelerindeki deride koyu renkli lekeler görülebilir. Bu durum deriye rengini veren melanin pigmenti üretiminin hormonal değişimler nedeniyle artmasıdır. Yüzdeki koyu lekeler kloazma olarak adlandırılırken karındaki koyu lekeler ise linea nigra olarak isimlendirilir. Bu lekeler çoğunlukla doğumdan sonra kendiliğinden ortadan kaybolur. Gebelik boyunca yoğun güneş maruziyetinden kaçınmak ve güneş kremi kullanmak kloazma oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir.

Gebelikte vücudun genişlemesiyle beraber cildin gerildiği bölgelerde kırmızı-mor renkli çatlaklar oluşabilir. Çatlaklar genellikle karın, kalça ve memede oluşmaya meyillidir. Çatlak gelişimini önlemek çok mümkün olmasa da bu çatlaklar genellikle doğum sonrasında kaybolur. Cildin gerilmesine bağlı olarak çatlak oluşan bölgelerde kaşıntı da görülebilir.

Round Ligament Ağrısı

Hamileliğin 24. haftasında karın/ kalça bölgesinde tek ya da çift taraflı bıçak saplanır tarzda ağrı hissedilebilir. Bu durum gebelikte oldukça sık rastlanan round ligament ağrısı olabilir. Round ligament, rahmi yerinde tutmaya yarayan bir yapıdır. Bebeğin rahim içerisinde büyümesiyle bu ligament gerilmeye başlar. Bu durum da ağrıya yol açabilir. 24 hafta rahim ağrısı olarak da bilinen round ligament ağrısını hafifletmek için nazikçe pozisyon değiştirmek faydalı olabilir. Ağrı giderek şiddetlenirse veya ağrıya ateş, kanama gibi bir durum eşlik ediyorsa mutlaka en yakın sağlık merkezine başvurulmalıdır.

Uykuya Dalmada Sorun

Annenin 24. haftadaki karın boyutu, uyku için ideal bir pozisyon bulmayı geliştirebilir. Daha rahat bir uyku pozisyonu için dizler bükük şekilde yana doğru yatmak faydalı olabilir. Yine dizler arasına ve bel bölgesine destekleyici yastıklar koymak da uykuya dalmayı kolaylaştırabilir.

Baş Dönmesi

Gebelikte alınan kiloların karın bölgesinde toplanması vücut dengesinin bozulmasına yol açabilir. Yine dolaşım sisteminde gebeliğe bağlı meydana gelen değişimler de baş dönmesine neden olabilir. Bu durumlardan kaçınmak için bol su içmek, oturur veya yatar pozisyondan ayağa kalkarken yavaş hareket etmek fayda sağlar.

Bacak Krampları

Hamilelikte bacak krampı oldukça yaygın görülen bir belirtidir. Bu durumun nedeni tam olarak aydınlatılamasa da bacak krampları gebeliğin sonuna kadar anneyi etkilemeye devam edebilir. Bacak kramplarını azaltmak için açma germe egzersizleri yapmak yararlı olur.

24. Haftada Yapılan Testler Nelerdir?

24. haftada kontrole gittiğinizde doktor, bebeğin gelişimini değerlendirmek için ultrason görüntülemesi isteyebilir. Yine bu kontrolde bebeğin kalp atışları fetoskop alı verilen bir cihazla takip edilebilir. Eğer bebeğin cinsiyeti henüz öğrenilmemiş ise 24. hafta kontrolünde cinsiyeti belirlemek de mümkün olur.

Şeker yükleme testi olarak da bilinen Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) 24-28. haftalar arasında yapılır. OGTT, annede gebeliğe bağlı ortaya çıkan gestasyonel diyabet tanısı koymak için gereklidir. OGTT yapılmayan ve gestasyonel diyabeti olan gebelerde doğum ve doğum sonrasında bebeğin sağlığını ciddi derece etkileyecek komplikasyonlar oluşabilir. Dolayısıyla tüm gebelerin doktor kontrolüne gittiğinde uygun zaman aralığında OGGT yaptırması büyük önem taşır.

24 Haftalık Gebelikte Ne Planlanmalıdır?

Hamileliğin 24. haftasına ulaşan anne adayları genel olarak beslenmesine dikkat etmeli, kendini zorlamayacak ölçüde egzersizlerini yapmalıdır. Ayrıca annenin doktoruyla konuşarak doğumu planmaya başlaması da faydalı olur. Böylece anne adayı normal veya sezaryen doğuma göre kendini hazırlayabilir. Acil bir doğum durumunda da hazırlıksız yakalanmamış olur.

Gebeliğin tüm aşamalarının yakından takip edilmesi büyük önem taşır. Bu nedenle gebelik başladıktan sonra tüm kadınlar bir kadın doğum uzmanına görünmeli ve doktorun belirlediği sıklıkta takiplerine devam etmelidir. Böylece bebekte veya annede herhangi bir sağlık sorunu olursa erken dönemde müdahale edilme şansı doğar. Sağlıklı günler dileriz.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.