Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🤰 Hamileliğin 18. Haftası - 18 Hafta Gebelikte Gelişim ve Yaşananlar

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Hamilelik her ne kadar ebeveynler için oldukça önemli olsa da anneler için önemi bambaşkadır. Çünkü bebeğin anne karnındaki tüm değişimi ile birlikte anne adayları psikolojik ve fiziksel olarak değişirler. Hormonların ve fiziksel değişikliklerin etkisiyle zorlu ve duygusal bir dönemi geride bırakmaları gerekir. Ancak bu zorlu dönem mucizevidir ve yeni bir canlının dünyaya gelmesi söz konusudur. Bu nedenle bebeklerin gelişimini hafta hafta takip etmek anneler için olmazsa olmazdır. Bu yazımızda anne adaylarının 18. hafta itibariyle yaşayacakları değişiklikleri ve 18 haftalık gebelikte anne nelere dikkat etmeli sorusunu ele alıyoruz.

18 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

18. hafta itibariyle anne adayları yeni tecrübeler edinmeye başlar. İlk defa hamile kalan anne adayları bu hafta itibariyle birtakım hareketler hissedebilirler. Bu gerçekten tarif edilmesi zor bir duygudur. Her ne kadar hamilelik dolayısıyla birçok belirti ortaya çıksa da hepsi anne vücuduyla ilgilidir. Ancak 18. haftadan sonra vücudunuzda bir misafirin olduğu hareketlerle birlikte iyice belirginleşir. Annenin vücudunda bu hafta ile birlikte kan akışı değişiklikleri meydana gelir. Bu da baş ağrılarına neden olur. 18. haftadan sonra annenin ayakları da bir miktar büyür ve genişler. Büyümenin sebebi tamamen ödemdir ve endişe etmeye gerek yoktur. Hormonların da ayak büyümesine yol açması bilinen bir durumdur. Bebeğin doğum esnasında doğum kanalına sığabilmesi için pelvik eklemlerin genişlemesini ve rahatlamasını sağlayan “relaxin” hormonu salgılanır. Bu hormon ayak bağlarının da gevşeyerek yayılmasına neden olur. Bu da ayaklarda büyümeye yol açar. Az da olsa büyümenin önüne geçebilmek için serin suya ayakları sokmak veya yüksek bir noktaya ayakları uzatmak işe yarayabilir. Ancak bu büyümeden endişe etmemenizi ve gerekirse yeni bir ayakkabı alışverişine çıkmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca 18 haftalık gebelikte kasık ağrısı ortaya çıkabilir. Bu bebeğin büyümesi nedeniyle rahim çevresindeki kaslarda gerginlik ve esneme olması kaynaklıdır. Endişe edecek bir durum değildir ve olağan bir ağrıdır.

18 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

18 haftalık olan bebeğin gelişimi bu hafta ile birlikte hızla devam eder. Daha önce zaten hıçkırabilen bebek 18. haftadan sonra esnemeyi de öğrenmeye başlar. Hatta bazen bu esnemeler ultrasonda görülebilir. Sinir sistemin bu hafta ile birlikte hızla gelişmeye devam eder. Bu ultrason veya başka bir şekilde görülebilecek bir değişim değildir. Ancak iskelet kas sistemini düzenleyen bağlantıların sağlanması için gerekli olan sinir sistemi gelişimi oldukça hızlanır. Miyelin adlı bir maddeyle kaplı olan sinir ağları bebeğin vücudunu sarmaya başlar. Bu bağlar karmaşık sinir ağları oluşturur ve bebeğin hareket kabiliyeti kazanmasında rol oynar. Beyinde dokunma, tat alma, koku, görme ve işitmeyi sağlayan bölgeler gelişmeye başlar. Bebeğin işitme duyusunun gelişmesiyle birlikte bazı sesleri artık duymaya başlar. Özellikle anne vücudunda çalışan organların seslerini artık daha net bir şekilde algılar. Bu da aslında annenin ve bebeğin gizli gizli birbirini dinlediği anlamına gelir.

18 Haftalık Bebekte Cinsiyet Değişir mi?

Bebeğin cinsiyetini babadan gelen sperm ile annenin yumurtası belirler. Anne ve babanın vücudunda bulunan kromozomlar bir araya gelerek ihtimaller dahilinde bebeğin cinsiyeti belli olur. Bu da bebeğin ana rahmine düşmesiyle birlikte gerçekleşir. Yani bebeğin cinsiyeti daha ilk günden bellidir. Ancak günümüz teknolojileri dahilinde bebeğin cinsiyetinin öğrenilebilmesi için bebeğin cinsel organının görülebilmesi gerekir. Bu şekilde doktorlar cinsiyet tespiti yapabilir. Tespitler esnasında bebeğin anne karnındaki pozisyonuna göre hatalı tahminler ortaya çıkabilir ve bu olağan bir durumdur. Her ne kadar hatalı tahminler yapılabilse de bebeğin cinsiyetinin değişmesi söz konusu değildir.

18 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü Nasıldır?

18. hafta itibariyle bebek hemen hemen bir salatalık büyüklüğündedir. Bu da ultrasonda bebeğin daha rahat bir şekilde görülmesi anlamına gelir. 18 haftalık bir bebek ne kadar görünür denilebilir ancak hemen karar vermemenizi öneriyoruz. Çünkü ultrasonda bebek hıçkırırken, esnerken ya da parmağını emerken görülebilir. Hatta kas sistemi yeterince gelişen bebekler kollarını ve bacaklarını hareket ettirebilir, yumruk bile atabilirler. İkiz hamileliğin olması durumunda iki fetüsü ortadan ikiye ayıran bir zarın görüntülenmesi de mümkündür. İkizler anne karnında hareket ederken fetüsleri ayıran zar da hareket eder.

Hamilelikte 18 Hafta Kaç Aylık Oluyor?

Anneler bebeklerinin gelişimini gün gün, hafta hafta ve ay ay ayrıca takip eder. Bu oldukça doğal bir durumdur. Çünkü hamilelik mucizevi bir durumdur ve annelik duygusunun tarif edilmesi pek de mümkün değildir. Ancak gözlemlenebildiği kadarıyla her anın önemi ayrıdır ve takip edilmesi gerekir. Takip sırasında en çok merak edilenlerden biri de 18. haftalık gebelik kaç aylık sorusudur. Hamilelikte 18. haftada olan bir anne yaklaşık 4 aylık hamile demektir. Tüm hamileliğin yaklaşık olarak 40 hafta sürdüğü düşünülürse, 18 aylık hamilelik neredeyse yolun yarısı anlamına gelir. Bu da çok önemli bir sürecin çok önemli bir kısmının geride bırakıldığının işaretidir.

18 Haftalık Gebelikte Bebeğin Boyu ve Kilosu

18 haftalık gebelikte bebek hemen hemen bir enginar boyutuna ulaşmış demektir. Bu çok önemli zamana sağlıklı bir şekilde gelebilen tüm anneleri kutluyoruz ve bebeklerinin 12-14 cm boylarına ulaştığını hatırlatmakta fayda görüyoruz. Bu haftada bebekler 150-200 gram arasında bir kiloya sahiptirler. Büyüme oldukça hızlı ve şaşırtıcıdır. Erkek ve kız bebekler arasındaki ağırlık farkı ile ilgili net bir bilgi vermek mümkün değildir. Ayrıca her bebek aynı dönemde aynı boy ve kiloda olacak diye bir durum söz konusu değildir. Yani diğer anne adayları ile kıyaslama yaparak bir kanıya varmamanızı tavsiye ediyoruz. 18 haftalık gebelik anne karnı ne kadar büyür sorusunun yanıtı da net değildir ancak bebeğin büyümesi çok hızlı olduğundan hamileliğin ilk gününden bu yana anne 4-6 kg arası kilo alır. Beslenme düzeni ve hareket yoğunluğuna göre anneler daha fazla ya da daha az kilo alabilirler. Bu kilo alımının doktor kontrolünde olması ve aşırıya kaçmaması bebeğin sağlığı için önemlidir.

18 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri Nasıldır?

18 haftalık bir bebeğin hareketleri önceki haftalara göre artış gösterir. Bu artışın en önemli sebebi kasların ve sinir sisteminin gelişmesidir. Gelişim devam ettikçe bebeğin hareketleri artar ve bu hareketler de zaman zaman anne tarafından hissedilir. Her ne kadar önceki haftalarda da bebek hareket etse de bunun anne tarafından hissedilmesi pek mümkün değildir. Çünkü bebeğin boyu ve kilosu çok azdır. 18. hafta itibariyle bebeğin hareketleri hissedilebilir. Bunun nedeni bebeğin hissedilir derecede büyük bir boyuta erişmesidir. Tabii ki bunlar çok büyük hareketler değildir ve hissiyatlar çok belirgin olmayabilir. Ancak bu ufak hissiyatlar bile annelerin karnında kelebekler uçmasını sağlayabilir. Hayali bu haftada zor olsa da bebekler ilerleyen haftalarda annelerini oldukça fazla rahatsız edecek derecede hareket etmeye başlarlar. 18. haftada bebekler yalnızca tatlı tatlı hareket ederler ve annelerin bu hareketlerden çok fazla etkilenmesi söz konusu değildir.

Eğer siz de 18 haftalık hamileyseniz ya da 18 haftalık gebelikte neler olur merak ediyorsanız vakit kaybetmeden randevu alabilir ve doktorunuzdan gerekli bilgileri edinebilirsiniz.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.