|
← 16. Hafta | 17. Hafta Hamilelik Belirtileri | 18. Hafta → |
---|
Bu evrede bebeğiniz bir armut meyvesinin ikinci evresindeki büyüklüğünde görünür:
Gebelikte 17. hafta, anne adaylarının bulantı ve kusma gibi gebelik belirtilerini atlatarak daha sakin ve keyifli bir döneme geçiş yaptığı bir gebelik haftasıdır. 14 ve 26. haftaları içeren ikinci trimesterin ortalarına denk gelen bu evrede annenin daha rahat bir gebelik geçiriyor olmasına ek olarak düşük riski gibi olasılıklar da büyük oranda ortadan kalkmıştır. Bu nedenle hamileler gebeliğin bu döneminde henüz karınları onları zorlayacak kadar büyümemişken bebek alışverişlerine yoğunlaşabilir, doğum zamanı için gerekli ekipmanları hazırlamaya başlayabilir. İşte 17 hafta hamilelikte annede ve bebekte görülen değişiklikler...
Hamilelikte 17. haftaya ulaşan annelerimizin en sık sorduğu sorulardan bir tanesi 17 hafta kaç aylık oluyor sorusudur. Toplum içerisinde hamileliğin aylar üzerinden sayılması, doktor kontrollerinde ise genellikle gebelik haftası üzerinden gidilmesi nedeniyle bu konuda kafa karışıklığı oluşabilmektedir. Gebeliğinde 17. haftanın içerisinde bulunan anne adaylarımızın 4 aylık hamile olduğunu söyleyebiliriz. On yedinci haftayı tamamlayınca dördüncü ayı da tamamlamış olacak anne adayları bundan sonra beşinci aydan gün almaya başlayacaktır.
Hamileliğin 17. haftası yavaş yavaş büyüyen anne karnının tadının çıkarılabileceği çok keyifli bir dönemdir. Karnın alt kısmında artık belirgin bir büyüme söz konusudur. Özellikle zayıf annelerde bu değişiklik herkes tarafından çok kolay bir şekilde fark edilebilir. Ancak bazı durumlarda kemik yapısının iri olması gibi nedenlerle pelvis içerisindeki alan daha geniş olduğundan karnın büyümesi daha ileri haftalara sarkabilir. Karındaki belirginleşme her annede farklı zamanlarda hissedileceğinden bu konuda herhangi bir endişeye kapılmak yanlıştır. Günden güne büyüyen bebeği içerisinde barındıran rahim, bu haftada göbek deliğinin altındadır ve leğen kemiği içerisindeki alanı doldurduğundan karında öne doğru çıkıntı yaratmaya başlar. Bu durumu her hafta eşinize sarılırken arada kalan mesafeye dikkat ederek kolaylıkla fark edebilirsiniz. Hareket kabiliyetinin artması ve günlük aktivitelerin daha rahat gerçekleştirilebilmesi için biraz daha bol giysilere geçiş yapılmasında fayda vardır. Bu haftada anne adayının yaklaşık olarak 2,5-4 kg kadar kilo almış olması beklenir. Kadının gebelik öncesindeki kilosu, gebelik boyunca alınması gereken kilo ile yakından ilgili olduğundan her kadında kilo artışının farklı olması doğaldır. Ancak hamile olmak nedeniyle çok fazla yemek yemek, obeziteye neden olarak hem anne hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkiler. Bu nedenle kilo alımı konusunda dikkatli olunmalı, hekimin önerileri doğrultusunda bu süreç kontrol altında tutulmalıdır.
Hamilelikte 17. hafta beslenme konusunda da dikkatli olunmalı, sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Göğüsler günden güne büyüyerek doğum sonrasındaki emzirme süreci için kendini hazırlamaya devam eder. Annenin saçları gürleşmiş, kalınlaşmış ve daha parlak bir görünüm almıştır. Kokulara karşı hassasiyet, aşerme ve sindirim sistemine ilişkin sorunlar bu haftada halen anneyi etkileyen gebelik belirtileri arasında yer alır. Büyüyen rahimden kaynaklı olarak kasıklarda ağrı meydana gelebilir. Bu durum normaldir fakat ağrıların şiddetlenmesi halinde sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
17 haftalık hamile olan anne adaylarını artık ultrason muayenelerinde daha keyif verici görüntüler beklemektedir. Bu haftadaki bebeğin başı, vücudu, kol ve bacakları artık önceki haftalara göre çok daha orantılıdır. Önceden gövdeye oranla çok büyük olan baş, bu haftalarda gövdenin daha hızlı büyümesi ile daha orantılı bir görünüme kavuşur. Bebeğin kilosunun da hızla artması nedeniyle yüz hatları belirginleşmiş ve ultrasonda yakalanabilecek düzeye ulaşmıştır. Anne karnında 17 haftalık bir bebek, yaklaşık olarak br ayva boyutundadır. Parmak emme, elleri birbirine kenetleme veya çeşitli el ve kol hareketleri ultrason muayenelerinde bebeğin uyanık olduğu saatlere denk gelmeniz halinde görebileceğiniz bazı hareketlerdir.
Hamilelikte 17. hafta geride bırakılırken ebeveynlerin sıklıkla sorduğu sorulardan bir tanesi de 17 haftalık gebelikte cinsiyet belli olur mu sorusudur. Aslına bakılırsa çoğu gebelikte 17. haftaya ulaşılana kadar cinsiyet öğrenilebilir. Bu durum ultrason muayenelerinin sıklığıyla da alakalıdır. Gebeliğin 13. haftasından itibaren ultrason muayenesinde uygun bir pozisyonda durması halinde bebeğin cinsiyeti hekim tarafından tespit edilebilir. Ancak çoğu zaman, özellikle de erken haftalarda bu görüntünün yakalanabilmesi için bebeğin pozisyonunun üreme organını belirgin bir şekilde ultrasonda gösterebilecek şekilde olması gerekir. Erkek bebeklerde cinsiyet tahmini daha erken haftalarda yapılabilir. Bunların yanı sıra erken haftalarda cinsiyet tespiti yapılsa da bunda hata payının bulunabileceği göz ardı edilmemelidir. 17. gebelik haftası ise cinsiyet tespitinin daha yüksek doğruluk oranı ile yapılabileceği bir döneme denk gelir. Dolayısıyla bu haftaya dek bebeğin cinsiyetini öğrenmemiş olan hamileler 17. hafta içerisinde bir ultrason randevusu alarak bebeğin cinsiyetini öğrenebilir.
17 haftalık bebek boyu ve kilosu bu hafta itibariyle daha hızlı artmaya başlamıştır. Bu haftadaki bebeğinizin yaklaşık 11-13 cm boyunda ve 100-150 gram ağırlığında olduğunu söyleyebiliriz. Bu hafta itibariyle bebekte oluşmaya başlayan yağ dokusu, ileriki haftalarda bebekte ısı üretimi ve metabolizma açısından önemli görevler üstlenecektir. Artık minik bir insan formuna ulaşmış olan bebek emme ve yutma refleksleri üzerinde çalışmalar yapmaya başlayarak kendini doğum sonrasındaki sürece hazırlar. Gözleri kapalı olmasına karşın görme duyusu gelişmeye başlamıştır ve dışarıdan gelen parlak ışıkları hissedebilir. Ayrıca kemik gelişimi hızla devam etmektedir ve vücut bu amaçla kalsiyum depolamaya başlar. Bu haftalardan itibaren bebeğin kalp atışları, beyin tarafından koordine edilir. Önceden ultrason randevularında kalp atışlarını dinlerken düzensiz olduklarını fark etmiş olabilirsiniz. Bu aşamadan sonra ise kalp atışları düzenlidir ve kalp atış hızı dakikada 140-150 aralığındadır. Önceki haftalarda çalışmaya başlamış olan sindirim sistemi, 17. haftada artık bebeğin yuttuğu amniyon sıvısı nedeniyle sürekli olarak çalışır. Aynı sebeple böbreklerde de idrar üretimi söz konusudur. İşitme duyusu oldukça gelişmiştir. Bu haftadaki bir bebek anne vücudunun dışında, dış dünyadan gelen sesleri de algılayabilir ve bunlara refleks niteliğinde tepkiler verebilir.
Hamileliğin 17. haftası, bebek hareketleri açısından da önemli gelişmelerin söz konusu olduğu bir haftadır. Dolayısıyla 17. haftalık gebelik annedeki değişiklikler arasında bebek hareketlerinin hissedilmesi de yer alır. Birçok anne adayı bu haftalarda bebek hareketlerini hissetmeye başlasa da bu hareketler belli belirsizdir ve her gün hissedilmez. Daha önceden gebelik geçirmiş olan kişiler için bebek hareketlerini fark edebilmek çok daha kolaydır. Hiç hareket hissetmeyen anne adayları ise endişeye kapılmamalıdır. Çünkü bebek henüz oldukça küçüktür ve bu nedenle hareketlerinin bağırsak hareketleri gibi doğal hislerden ayırt edilmesi zordur. Anne tarafından hissedilemese dahi 17 haftalık bebek ellerini ve kollarını hareket ettirebilir, ellerini birbirine kenetleme ve parmak emme gibi hareketler gerçekleştirebilir. Özellikle parmak emme hareketi ultrasonda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur ve bebeğin emme refleksini geliştirmesinde oldukça etkilidir.
Hamileliğinizde 17. haftanın içerisinde iseniz bebeğinizin veya kendinizin sağlık durumu hakkında bilgi almak, merak ettiğiniz soruların yanıtlarını almak, bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek için jinekoloji uzmanlarına başvurabilirsiniz. Hekiminizin önerdiği aralıklarla gebelik takibinize ilişkin muayeneleri düzenli olarak yaptırarak hamileliğinizi sağlıklı bir şekilde tamamlayabilir, bebeğinizi sağlıkla kucağınıza alabilirsiniz.
← 16. Hafta | 17. Hafta Hamilelik Belirtileri | 18. Hafta → |
---|
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.