|
← 14. Hafta | 15. Hafta Hamilelik Belirtileri | 16. Hafta → |
---|
Bu evrede bebeğiniz bir greyfurt meyvesinin ikinci evresindeki büyüklüğünde görünür:
Hamilelik hem heyecanın hem de stresin yoğun olduğu bir dönemdir. Bu dönemde anne baba adayları her şeyin sorunsuz gitmesi için oldukça büyük çaba sarf eder. Gebeliğin 15. haftası, ikinci trimester olarak isimlendirilen bir dönem içerisinde yer alır. Bu dönem, bebeğin organlarının işlevsel hale geldiği önemli bir süreçtir.
Gebeliğin 15. haftasında hem bebeğin hem de bebeği çevreleyen amniyon kesesi ve amniyon sıvısı gibi yapıların büyümesiyle karın büyümeye başlar. Belirginleşmeye başlayan karnın yan taraflarında ara ara saplanıcı tarzda ağrı hissedilebilir. Bu ağrının geçmesi için ayakları hafif yukarı kaldırmak ve dinlenmek faydalı olur.
Hamileliğin 15. haftasına gelindiğinde ciltte kaşıntılar başlayabilir. Kaşıntıların geçmesi için karın bölgesine parfümsüz nemlendirici sürmek, pamuklu kıyafetler giymek ve soğuk duş almak yararlı olabilir. Kaşıntının çok şiddetli olduğu, özellikle geceleri dayanılmaz hale geldiği durumlarda doktora danışmak gerekir. Nadiren de olsa ciltteki kaşıntı ‘sarılık’ olarak bilinen karaciğer hastalığına bağlı gelişmiş olabilir. Ancak hamilelikte kaşıntı sorunu yaşayan kadınların çok büyük bir çoğunluğunda sebebin hormonal değişimler olduğu unutulmamalıdır.
Gebeliğin 15. haftası, ikinci trimester olarak adlandırılan dönem içerisinde yer alır. Bu döneme gelindiğinde rahim ve yumurtalıkların da bulunduğu pelvik bölgeye kan akımı artar. Sonuç olarak da lökore olarak adlandırılan ve vajinayı enfeksiyondan korumaya yarayan vajinal akıntıda artış gözlenir. Eğer vajinal akıntıda:
Yine idrar yaparken yanma ve vajinada kaşıntı, ağrı gibi semptomların varlığında doktora danışılmalıdır.
Gebelikte vajinal enfeksiyon yaşayan kadınlarda en sık olarak mantar enfeksiyonu görülür. Bu enfeksiyon kadında topaklı vajinal akıntıya, vajina etrafında kaşıntıya, idrar yaparken veya cinsel ilişki sırasında yanmaya neden olur. Vajinal mantar enfeksiyonundan korunmak için pamuklu iç çamaşırlarını tercih etmek, kokusuz sabun kullanmak, parfümlü kişisel bakım ürünlerinden uzak durmak ve enfeksiyon geçene kadar cinsel ilişkiye ara vermek fayda sağlar.
Gebelik süresince kadınlarda çok farklı semptomlar görülebilir. Görülen semptomların sayısı ve şiddeti elbette kadından kadına farklılık gösterir.
Gebelikte sık karşılaşılan semptomlardan biri bacak kramplarıdır. Bazı kadınlar geceleri kendilerini uykudan uyandıracak kadar şiddetli kramp sorunu yaşar. Bacak kramplarının önlenmesi için gün içerisinde bacağı çalıştıran egzersizler yapmak yararlı olabilir. Bu egzersizler:
Hamilelikte baş dönmesi, bayılacak gibi olma da sık karşılaşılan şikayetlerdendir. Baş dönmesi şikayeti; düşük tansiyondan, hormonal değişimlerden, aşırı sıcaklardan veya demir değerlerindeki düşüşten dolayı oluşabilir. Baş dönmesi şikayetini hafifletmek için şunlar yapılabilir:
Gebelikte kalbin pompaladığı kan miktarı artar. Bu durum, hormonal değişimler ile bir araya geldiğinde gebe kadınlar katlanılmaz bir sıcak basması yaşayabilir. Sıcak basması ile daha iyi başa çıkabilmek için şunlar yapılabilir:
Hamilelikte baş ağrısı için ise:
Eğer baş ağrısı tüm bu uygulamalara rağmen geçmiyorsa doktora danışarak uygun dozda bir ağrı kesici alınabilir. Tedaviye dirençli veya şiddetli baş ağrısı semptomu olan kadınların vakit kaybetmeden bu durumu doktoruna bildirmesi gerekir.
Hazımsızlık ve mide ekşimesi de gebelikte sık karşılaşılan bir durumdur. Bu durumun sebebi hormonal değişimler ve gebelik ilerledikçe genişleyen rahmin mideye baskı yapmasıdır. Hazımsızlık sorunu yaşayan gebe kadınlar şikayetlerinin azalması için şunları deneyebilir:
Hamilelikte vücut daha fazla su tutmaya başlar. Bu durum da el ve ayaklarda şişmeye yol açar. El ve ayaklardaki şişkinliği önlemek için:
Kabızlık hem gebeliğin başında hem de sonunda sık görülen bir sorundur. Gebelikte kabızlık sorununun önüne geçmek için şunlar yapılabilir:
Gebeliğin 15. haftasında bebek yaklaşık bir elma boyutundadır. Bu haftada boyu yaklaşık 12 cm olan bebeğin kilosu ise 85 gram kadardır.
15. haftada bebeğin kulak içerisindeki kemikleri gelişmeye başlar. Dolayısıyla bebek ilk kez sesleri duymaya başlar. Bu dönemde bebek annenin kalp atışlarını, bağırsak seslerini ve dış ortamdaki sesleri duyabilir hale gelir. Bebeğin 15. haftada gözü kapalıdır ancak bebek ışığı algılayabilir ve ışığa tepki verir.
Bebek hareketlerinin hissedilmesi için 15 hafta biraz erkendir. Bebek hareketleri genellikle 17-20. haftalar arasında hissedilmeye başlanır.
15. haftalık gebelik kilo olarak anneye yaklaşık 2 kg ekler. Bu kilo elbette kadınlar arasında farklılık gösterebilir. 15. haftada bazı kadınlarda gebelik belirgin hale gelirken bazılarında ise dışarıdan fark edilmeyebilir.
15. haftanın da içinde bulunduğu ikinci trimesterde gebeler tıbbi hikayelerine, bebekte sorun oluşturabilecek genetik durumlarına uygun olarak takip edilmelidir. İkinci trimester bebeğin kalp, akciğer, böbrek ve beyin gini hayati organlarının işlevsel hale geldiği bir dönemdir. Dolayısıyla bu dönemde bebeğin organ fonksiyonlarının ultrasonla takip edilmesi gerekir.
İkinci trimesterde düşük ihtimali, birinci trimestere göre azdır. Ancak enfeksiyonlar, plesenta veya rahimdeki yapısal anomaliler düşüğe neden olabilir. İkinci trimesterde en sık görülen komplikasyon servikal yetmezliktir. Serviks ya da diğer adıyla rahim ağzı, rahim ile vajinayı birbirine bağlayan bir yapıdır. Serviksin olması gerekenden daha zayıf ve güçsüz olması ise servikal yetmezlik olarak adlandırılır. İkinci trimesterde bebeğin artan boyutları serviksin genişlemesine neden olarak düşüğe, erken doğuma yol açabilir. Servikal yetmezlik erken dönemde fark edildiğinde ise uygun tedavi ile istenmeyen durumların önüne geçilebilir.
Gebeliğin tüm aşamaları yakından takip edilmelidir. Gebeliğin her döneminin kendine özgü riskleri, komplikasyonları vardır. Hem anne hem de bebeğin sağlıklı kalabilmesi için gebelikte gerekli testler, görüntülemeler yapılmalı ve buralardan gelen sonuçlara göre, eğer gerekliyse, tedaviye başlanmalıdır. Gebelikteki olası problemler ne kadar erken fark edilirse bu problemlerin çözümü de o kadar erken olur. Bebek ve anne sağlığı da o kadar az etkilenir.
← 14. Hafta | 15. Hafta Hamilelik Belirtileri | 16. Hafta → |
---|
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.