Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Dirsek Ağrısı Nedir? Belirtileri Neler? Nasıl Geçer?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Dirsek ağrısı

Dirsekler fırlatma, kaldırma, sallama veya sarılma gibi birçok eylemin gerçekleştirilmesini sağlayan yapılardır. Bu eklem üç farklı kemiğin bir araya gelmesi sonucu oluşur. Humerus adı verilen üst kol kemiği ve ön kolda yer alan ulna ve radius isimli kemikler, dirsek eklemine katılan 3 kemik yapısını oluşturur. Kemiklerin her birinin ucunda yer alan kıkırdak yapısı yapılan çeşitli hareketler sırasında bu yapıların birbiri üzerinden kayabilmesini ve oluşan şok dalgalarının absorbe edilmesini (emilmesini) sağlar.

Kıkırdakların sabitlenmesinde ise ligament adı verilen bağ doku elemanları görev alır. Bir diğer bağ doku elemanı olan tendonlar kas ve kemik yapılarınn bir arada çalışmasını sağlayarak, istenilen hareketin gerçekleştirilmesine aracılık ederler. Dirsek eklemini oluşturan bu yapılardan herhangi birinde hasar oluşması dirsek ağrısı ile sonuçlanabilir.

Dirsek Ağrısı Nedir?

Dirsek ağrısı bu bölgede yer alan birçok yapıdaki sorundan kaynaklanabilecek bir belirtidir. Bu şikayetin en sık nedenleri arasında aşırı kullanma ve spor aktiviteleri sırasında yaralanmalar yer alır. Golf oyuncuları, tenis oyuncuları ve boksörler dirsek ağrısının en fazla oluştuğu spor branşlarıdır.

Dirsek problemlerinin ortaya çıkabileceği birçok yapı mevcuttur:

  • Kol kasları
  • Dirsek ligamentleri
  • Tendonlar
  • Bu bölgedeki kemikler
  • Bursa (destek amacıyla eklem etrafında bulunan küçük yastıkçıklar)

Dirsek Ağrısına Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?

Dirsek ağrısı belirtileri bu durumun altında yatan nedene bağlı olarak değişkenlik gösterebilir:

Medial Epikondilit (Golfçü Dirseği)

Medial epikondilit dirseğin iç tarafındaki tendonların etkilendiği ve golfçü dirseği olarak isimlendirilen problemdir. Tekrarlayan fırlatma veya sallama hareketleri medial epikondilit gelişiminin temel nedenleri arasındadır. Bu rahatsızlıkta ortaya çıkan ağrı dirseğin iç kısmındadır ve el bileği hareketleri ile tetiklenebilir özelliktedir.

İstirahate ek olarak doğru egzersiz ve soğuk uygulama gibi destek tedavileri ile bu sorunun üstesinden gelinebilir.

Lateral Epikondilit (Tenisçi Dirseği)

Dirseğin dış yan tarafındaki tendonların etkilenmesi ile meydana gelen lateral epikondilit, özellikle raketli spor aktiviteleri sırasında veya bazı özel meslek gruplarında ortaya çıkan bir problemdir. Tenisçi dirseği olarak da bilinen bu durum birçok meslek grubu çalışanlarında ortaya çıkabilir. Aşçılar, boyacılar, halıcılar, otomobil sanayisi çalışanları ve su tesisatçıları, tenisçi dirseğinin oluşabileceği meslek grupları arasında yer alır.

Tendonlar kasların kemiğe yapıştığı yapılardır. Tenisçi dirseğinin oluşumunda ön kolda yer alan “ekstansör karpi radialis brevis” tendonu hasarlanır. Bu tendon temel olarak el bileğinin yukarıya kaldırılmasına destek olur.

Dirsek ağrısı veya yanma gibi şikayetler dirseğin dış yan kısmında ortaya çıkar. Bu rahatsızlıkta eşlik eden bir diğer belirti de kavrama hareketinin tam olarak yerine getirilememesidir. Bu belirtilerin giderilmesinde dinlenme, fizik tedavi uygulamaları veya bu probleme yönelik bileklik kullanımı gibi uygulamalar fayda sağlayabilir.

Olekranon Bursiti

Bursitler, eklemlerin korunmasını sağlayan ve bursa adı verilen içi sıvı dolu keseciklerin iltihaplanmasını ifade eder. Olekranon bursiti dirsekte yer alan ucu sivri kemiklerin etrafındaki bursaların inflamasyonudur (iltihaplanmasıdır).

Bu durumun ortaya çıkmasında dirsek bölgesine darbe alınması, dirseğin uzun süre boyunca yatık pozisyonda kalması, enfeksiyon durumları ve artrit (eklem iltihabı) gibi durumlar rol oynayabilir.

Olekranon bursiti gelişimi ile dirsek bölgesinde ödem, ağrı ve hareket kısıtlılığı gibi belirtiler meydana gelir. Oluşan ödem kademeli olarak artış gösterebilir veya aniden ortaya çıkabilir. Bu durumun altında yatan sorunun enfeksiyon olması halinde ise kızarıklık ve ısı artışı gibi diğer şikayetler de mevcut belirtilere eşlik edebilir.

İlaç tedavisi ve dirsek atelleri olekranon bursitinin temel tedavi yaklaşımlarıdır. Ciddi seyirli ve kronik vakalarda bu problemin giderilmesi amacıyla cerrahi girişimlere başvurulabilir.

Osteoartrit

Osteoartrit, eklemler arasında yer kıkırdak dokusunun iltihaplanmasını ifade eder. Bu durum sonrasında kıkırdak dokusunda hasar meydana gelir. Dirsek osteoartriti bu bölgeyi içeren yaralanmalar veya eklemde aşınma ve yıpranma gibi durumlar sonucunda oluşabilir. Yetişkinlerde kısıtlılık hallerinin en sık nedenleri arasında yer alan osteoartrit ağır işlerde çalışan orta yaşlı erkekler, daha önce dirsek bölgesinde travma yaşamış kişilerde ve bu hastalığa dair ailesinde etkilenen başka birey bulunan kişilerde ortaya çıkabilir.

Dirsekte osteoartrit gelişimi sonrasında ağrı, dirseği bükme ile ilgili hareket problemleri, dirsek kullanımı sırasında kilitlenme hissinin oluşması, hareket sırasında gıcırdama sesinin oluşması ve ödem gibi belirtiler meydana gelebilir.

Osteoartrit genellikle ilaç tedavisi ve fizik tedavi uygulamaları ile tedavi edilir. Ağır vakalarda ise cerrahi işlemlerle eklemin değiştirilmesi gibi çeşitli prosedürlere başvurulabilir.

Dirsek Bölgesinin Kırık ve Çıkıkları

Gergin durumdaki kolun üzerine düşme gibi dirsek travmaları sonrasında bu bölgedeki iskelet sistemi yapılarında kırık ve çıkık gibi sağlık sorunları meydana gelebilir. Dislokasyon olarak ifade edilen çıkıklar kemiklerin normal anatomik diziliminden uzaklaşmasını ifade eder. Kırıklar ise adından da anlaşılabileceği gibi kemik yapılarındaki geniş çatlak veya kırık oluşumu anlamına gelir.

Kırık ve çıkık gelişimi sonrasında dirsek bölgesinde ödem ve renk değişikliği gibi gözle görülebilir belirtiler ortaya çıkar. Dirsek ekleminin hareketinin tamamen kısıtlanması ve ağrı oluşumu oluşabilecek diğer şikayetler arasındadır.

Sağlık kuruluşlarına başvuru sonrasında hekimler çıkıkların yerine oturtulmasını sağlayacak manevralar gerçekleştirilebilir. Bazı durumlarda ise etkilenen bölge alçı veya atel kullanılarak sabitlenir ve medikal tedaviye başvurulur. İyileşmenin tamamlanmasını takiben eklem hareket açıklığının yeniden sağlanabilmesi adına fizik tedavi uygulamalarından faydalanılır.

Dirsek Ağrısı Tanısı Nasıldır?

Dirsek ağrısına tanısal yaklaşımda fizik muayene ve tıbbi öykü alımına ek olarak biyopsi ve çeşitli radyolojik görüntüleme tetkiklerinden de faydalanılır:

  • X-ray grafiler
  • Bilgisayarlı tomografi (CT) taramaları
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRI)
  • Kas sinir aktivitesinin ölçülmesini sağlayan elektromiyografi (EMG)
  • Bursa sıvısı biyopsisi

Dirsek Ağrısı Nasıl Geçer?

Dirsek ağrısı tedavisi bu şikayetin derecesi ve oluşumunda rol oynayan asıl faktörün ne olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Birçok dirsek ağrısı olgularında destek ve koruyucu tedavi yaklaşımları fayda sağlarken bu yöntemlerle sonuç alınamayan vakalarda cerrahi tedavi girişimlerine başvurulabilir.

Dirsek ağrısı nasıl geçer sorusuna yanıt niteliği taşıyan birçok uygulama mevcuttur:

  • Buz koyma gibi soğuk uygulamalar
  • Etkilenen bölgenin dinlendirilmesi
  • Hekimlerin reçetelendirmesi halinde non-steroid antiinflamatuar ilaçların kullanımı
  • Fizik tedavi uygulamaları
  • Atel veya alçı gibi yöntemler
  • Steroid enjeksiyonları
  • Dirsek desteği sağlayan pedlerin kullanımı

Fizik tedavi uygulamaları sırasında gerçekleştirilen egzersizler hem iyileşme süresini kısaltması hem de dirsek ağrısı sorununun tekrar ortaya çıkmasını engelleyici özellik göstermesi nedeniyle önemlidir. Egzersiz ve esneme hareketleri sayesinde bölgedeki ağrının dindirilmesi, eklem hareket açıklığının artırılması, bölgesel inflamasyonun azaltılması ve eklem çevresinde yer alan kasların güçlendirilmesi sağlanabilir.

Fizik tedavi uzmanı hekimler tarafından önerilen bu uygulamalara başlamadan önce hareketlerin nazikçe yapılması ve herhangi bir ağrı hissinde eklemin zorlanmaması gerektiği unutulmamalıdır. Aşırı esneme gibi hareketlerden kaçınılmalı ve fizik tedavi egzersizleri şikayetlerde iyileşme meydana gelmemesi halinde uzman hekimlerden destek alınması önerilir.

Dirsek ağrısının kaynağı kırık ve çıkık gibi durumlar olduğunda veya bu durumlara işaret eden şikayetlerin ortaya çıkması halinde en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurulması önerilir. Dirsek ağrısının istirahat ve soğuk uygulamalara yanıtsız olması, dirsek bölgesinde aşırı ağrı, ödem veya morarma gibi belirtiler oluşması ya da dirsek eklemini kullanma ile ilgili problemleriniz varlığında da sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek almayı ihmal etmemeniz önerilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.