Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan sağlık sorunlarından biri boğaz iltihabıdır. Özellikle soğuk havalarda toplumda görülme sıklığı artan boğaz iltihabı, zamanında ve yerinde müdahaleyle tedavi edilmezse daha ciddi sağlık sorunlarıyla sonuçlanabilir. Bu yüzden boğaz iltihabının nedenlerini, belirtilerini ve tedavide nelerin yapılabileceğini bilmek, sağlığımız adına oldukça önemlidir.
Tıbbi olarak akut tonsillofarenjit olarak adlandırılan boğaz iltihabı, anatomik olarak geniz (nazofarenks) şeklinde tabir edilen bölgeden gırtlağa kadar (larenks) olan bölgenin çeşitli etkenler tarafından iltihabı reaksiyona maruz kalmasıdır. Bu bölge anatomik olarak bademcikleri (tonsiller) ve yutak bölgesini (orofarenksin de dahil olduğu tüm farenks) içerir.
İltihabı reaksiyona neden olan etkenler virüsler, bakteriler veya mantarlar gibi çeşitli mikroorganizmaların enfeksiyonları olabileceği gibi, bazı romatolojik ve immünolojik hastalıklar da olabilir.
Vücudumuz dışarıdan gelen yabancı etkenlerden kendini korumak adına, bazı savunma bölgeleri bulundurur. Bunların başında yiyecek ve içeceklerin ilk giriş noktası olan ağız içi gelir. Ağız boşluğunun hemen arkasında bademcikler (tonsiller) vardır. Burası vücudun savunma hücrelerince zengin bir dokudur. Bu doğrultuda bademcikler, ağız yoluyla alınabilecek mikroorganizmalarla savaşarak vücudun ilk savunma hatlarından birini oluşturur. Bu esnada, çeşitli mikroogranizmalar bademciklere veya ağız boşluğunun gerisindeki boğaz dokularına yerleşerek enfeksiyona neden olabilir. Aynı şekilde, okul çağındaki çocuklar sıklıkla başkalarıyla yakın temas halinde olduğundan hapşırma, öksürük gibi solunum yolundaki sıvıların çevreye dağıldığı durumlarda, çok çeşitli mikroorganizmalarla karşılaşma eğilimindedir. Bu nedenle özellikle bu yaşta boğaz iltihabı daha sık görülür.
Boğaz iltihabı eğer mikroorganizmalardan kaynaklanıyorsa, hangi tür enfeksiyondan kaynaklandığına göre altta yatan durum değişkenlik gösterir. Bazı mikroorganizmalar sağlıklı bireylerde doğrudan iltihaba neden olabilirken, bazıları vücut direncinin düştüğü durumlarda enfeksiyon yapabilir. Yine altta yatan çeşitli immünolojik veya romatolojik hastalıkların varlığında, herhangi bir mikroorganizmanın enfeksiyonu söz konusu olmadan da, boğazda iltihap gelişebilir. Tüm bu nedenlerden ötürü boğaz iltihabının varlığında hastanın uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi son derece önemlidir.
Ayrıca, boğaz iltihabının sebebi belirlendikten sonra, doğru şekilde tedavisine başlanmazsa, hayatı tehdit edebilecek daha ileri sağlık sorunları gelişebilir. Bu yüzden, boğaz iltihabı durumunda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak oldukça önemlidir.
Aşağıda özetlenen belli başlı hastalıklar boğaz iltihabı ile karşımıza çıkabilir:
Bunların dışında bazı hastalıklar boğaz ağrısına sebep olarak boğaz iltihabı ile karıştırılabilir. Bunlar arasında tiroid iltihapları (tiroiditler), gastoözefageal reflü ve çeşitli boğaz tümörleri sayılabilir.
Bakteri enfeksiyonları başta olmak üzere, boğaz iltihabına neden olan çeşitli durumlarda eğer zamanında ve yeterli tedavi verilmezse, boğaz iltihabı hayatı tehdit edebilen daha ciddi sağlık sorunlarıyla sonuçlanabilir. Bunlar arasında, çocuklarda görülen akut romatizmal ateş (kalp romatizması), böbreklerde hasara neden olan glomerulonefrit; ayrıca abse, menenjit, orta ve iç kulak enfeksiyonları, beyin damarlarında pıhtılaşma, hidrosefali gibi ciddi sağlık sorunları sayılabilir.
Boğaz iltihabının klinikte görülen belirtileri, iltihaba neden olan etkene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bununla beraber sıklıkla aşağıdaki belirtilerin izlendiği söylenebilir:
Tedavide tercih edilecek yöntem, boğaz iltihabına neden olan altta yatan hastalığın tespit edilmesine bağlıdır. Her boğaz iltihabında aynı tedavi veya antibiyotik tedavisi verilmez. Doğru tanıyla beraber doğru tedavinin planlanması, boğaz iltihabının iyileşmesi ve tedaviden maksimum verim alabilmek açısından mutlak gereklidir.
Eğer sorun bakteri enfeksiyonlarından kaynaklanıyorsa, öncelikli olarak antibiyotik tedavisine başlanır. Burada önemli olan nokta, hangi bakteri türünün boğaz iltihabına neden olduğunun belirlenmesidir. Bazı bakteri türleri çeşitli antibiyotiklere dirençli olabildiği için, verilen ilaç tedavisinin etkili olması öncesinde yapılacak kültür ve direnç çalışmalarına bağlıdır. Bunun için, bakteri enfeksiyonu şüphesi durumunda hastadan boğaz kültürü alınır ve sonuçlara antibiyotik direnç testi yapılır. Bunun sonucuna göre uygun antibiyotik belirlenerek reçete edilir.
Problem viral enfeksiyonlardan kaynaklanıyorsa, sıklıkla semptomatik tedaviler ile hasta rahatlatılır ve istirahat önerilir. Mevcut boğaz iltihabına neden olan viral etkenlere yönelik antiviral tedaviler geliştirilmediğinden, bu yönde bir tedavi uygulanmaz. Viral boğaz iltihaplarında sıklıkla hastalar 7-10 gün içerisinde boğaz iltihabını atlatırlar. Bu nedenle semptomatik tedavi bu durumlarda yeterli olur.
Altta yatan diğer sebepler mevcutsa, bu hastalıklara yönelik spesifik tedaviler uygulanır.
Bunların yanında genel olarak hastalara ağrı kesici, iltihap giderici ilaçlar reçete edilir. Hastalara yatak istirahati ile beraber bol sıvı almaları önerilir.
Hekim tarafından tedavi planlamasının yanında birey olarak evde de çeşitli tedbirlerle boğaz iltihabıyla mücadele edilebilir. Bu anlamda şunlar yapılabilir:
Eğer boğaz iltihabına işaret eden şikayetleriniz varsa, vakit kaybetmeden uzman bir hekimin yer aldığı bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Sağlıklı günler dileğiyle.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.