Büyük gün yaklaşırken annelerin kafasına takılan bir konu; doğum çantasının nasıl hazırlanacağıdır.
Doğum çantası hazırlamak anne adayları için zevkli fakat diğer taraftan bir şey unutma ihtimaline karşı kaygı veren bir aktivitedir.
Size vereceğimiz bu kapsamlı liste ile kendi ihtiyaçlarınızı belirleyebilir ve büyük günde gerekli olan her şeyin yanınızda bulunduğuna emin olabilirsiniz.
Doğum çantası, erken doğum ihtimaline hazırlıklı olmak için en geç 32. haftada hazırlanmalıdır. Hamilelik belirtileri için tıklayınız.
Doğum çantası hazırlamadan önce ilk olarak yapmanız gereken şey, doğum yapacağınız hastanenin size sağlayacağı hizmetleri öğrenmektir.
Birçok hastanede, yeni doğan takımı veya annenin kullanabileceği diş fırçası/macunu gibi temel ihtiyaçlar karşılanmaktadır.
Bu nedenle doğum çantasını gereksiz ağırlıktan kurtarmak isteyenler, hastane tarafından temin edilecek eşyaları kullanabilirler.
Kimi anne adayı ise hastanenin temin ettiklerine rağmen kendi eşyalarını kullanmayı tercih eder.
Bu yazıda vereceğimiz doğum çantası listesi tam kapsamlı bir liste olup, hastanenin hiçbir şey temin etmediği durumlarda yanınızda bulunması gereken temel eşyaları ele almaktadır.
Doğum çantası listesi; bebek, anne ve refakatçi için gerekli olanlar şeklinde üçe ayrılabilir.
Bazı durumlarda refakatçi baba ise, bu çantayı hazırlamak görevi de anneye düşebilir.
Doğum çantasına bebek için konulacaklar:
Bazı anneler bebekleri için inançları ve gelenekleri doğrultusunda ek eşyalara ihtiyaç duyabilir. (Altın yastıkları, nazar boncukları, kutsal kitaplar, metinler vb.) Yeni doğanlara emzik verilmesi bebeğin anne memesini emmesini azaltacağı için tavsiye edilmez.
Bebeklerin kıyafetleri küçük olmaları nedeniyle az yer kaplasa da, sıkça kirlendiği için yedek kıyafetler ve bezlerle birlikte bir hayli yer tutacağı göz önünde bulundurulmalıdır.
Anne için doğum çantasına konulacaklar listesi:
O gün sizin gününüz! Bu nedenle temel ihtiyaçlarınızın yanı sıra kendinizi iyi hissettiren minik eşyalarınızı da yanınıza almayı unutmayın.
Bazı anne adayları hastanede sancı sırasında bebeklerinin ultrason fotoğraflarına ya da bebeklerine aldıkları küçük bir eşyaya bakmayı rahatlatıcı bulduklarını belirtmektedir.
Bazı anneler ise hastaneye kendi rahat ettikleri yastıkları, onları motive edici bir kitabı yanında getirebilir.
Siz de aynı şekilde size kendinizi iyi hissettiren bir nesneyi doğum çantasına eklemeyi unutmayın.
Refakatçi için doğum çantasına konulacaklar listesi:
Refakatçi ya da partneriniz büyük gün için sizin kadar heyecanlı olacaktır. Bu nedenle çanta hazırlarken kendi ihtiyaçlarını unutabilir.
Doğum çantanızı hazırlarken yalnız olmayın
Doğumdan sonra ilk saatlerinde ayağa kalkıp çantanızdan bir şey almak için eğilemeyeceksiniz. Bu nedenle refakatçinizin ya da eşinizin doğum çantasında neyin, nerede olduğunu kolayca bulması için hazırlarken yanınızda bulunmasına dikkat edin ya da hazırladıktan sonra hangi gözde neyin olduğunu ona açıklayın.
Doğum çantasını modüler tutun
Bütün eşyaları üst üste koymak yerine anne, refakatçi ya da bebek için ayrı ayrı 3 küçük çanta hazırlanabilir ya da büyük bir çantanın farklı gözlerine ihtiyaçlar konulabilir.
Minik eşyalara dikkat
Özellikle bebek çorapları, patikleri ya da eldivenleri çok küçük eşyalar olduklarından dolayı diğer eşyaların içine karışma eğilimindedir ayrıca başka bir eşya alırken bavulun kenarından kolayca yere düşebilir. Bu nedenle bu tip eşyaları temiz, şeffaf kilitlenebilir bir buzdolabı poşeti içerisine koyabilirsiniz. Bu sayede hem temiz kalacak, hem de aranınca kolayca bulunabilecektir.
Çantayı koyduğunuz yere önem verin
Doğum çantasını hazırladıktan sonra evde kolayca tek başınıza alabileceğiniz bir yere koyduğunuza emin olun. Çantanın yeri kolayca alınabilecek kadar erişilebilir ve belirli bir yerde olmalıdır. Her ne kadar doğuma tek başına gitmeyecek olsanız da bazı durumlarda kontrol sırasında doğumun başladığı belirlenerek, anne hastanede tutulabilir ve partnerinin çantasını sonradan getirmesi gerekebilir.
Bebeğinizi sağlıkla kucağınıza alıp, keyif ve huzur ile büyütmeniz dileğiyle.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.