Raşitizm, çocuklarda görülen, uzun süreli ve aşırı miktarda D vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir hastalıktır. Raşitizm hastalığı çocukların kemiklerinin yumuşamasına ve zayıflamasına neden olur. Bazen nadir de olsa kalıtsal sorunlar raşitizme neden olabilir.
Raşitizmin ne olduğunu anlamak için, öncellikle vücutta bulunan D vitamininin önemini kavramak gerekmektedir. D vitamini, gıdalarla alınan ve kemik sağlığı için çok önemli olan kalsiyum ve potasyum minerallerinin bağırsaktan emilmesine neden olarak, bu minerallerin vücuda alınmasını sağlayan bir vitamindir. Yeterli miktarda D vitamini olmadığı durumlarda, kemiklerde kalsiyum ve fosfor seviyelerinin korunması zorlaşır. Özellikle kemik gelişiminin çok hızlı olduğu çocukluk dönemlerinde bu eksiklik raşitizme neden olabilir.
Diyete D vitamini veya kalsiyum eklenmesi genellikle raşitizmle ilişkili kemik problemlerini düzeltir. Raşitizm, altta yatan başka bir tıbbi sorundan kaynaklanıyorsa, çocuğun ek ilaçlara veya başka bir tedaviye ihtiyacı olabilir. Raşitizmden kaynaklanan bazı iskelet bozuklukları çok ilerlediğinde ise cerrahi müdahale gerekebilir.
Aynı şekilde kemikte diğer önemli bir mineral olan fosforun düşüklüğü de nadir görülen kalıtsal bozukluklar ile ilgili olabilir.
Raşitizm hastalığı belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
Raşitizm, çocuklarda kemiklerin ucundaki büyüyen doku alanlarının (büyüme plakaları) yumuşamasına neden olduğu için, aşağıdaki sıralanan iskelet bozukluklarına (deformasyon) neden olabilir:
İnsan vücudunun gıdalardan gelen kalsiyum ve fosforu almak için D vitaminine ihtiyacı vardır. Çocuk vücudu yeterli miktarda D vitamini alamazsa veya vücudunun D vitaminini doğru kullanmada problemleri varsa, raşitizm oluşabilir. Bu nedenle raşitizmin nedenleri D vitamini eksikliği ve emilim ile ilgili sorunlar olarak iki başlık altında toplanabilir.
D vitamininin güneş ışığı ve gıda olmak üzere iki önemli kaynağı vardır.
Bazı çocuklar vücutlarının D vitamini emilimini etkileyen hastalıklara sahip olabilirler. Bu hastalıklar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Bir çocuğun raşitizm riskini artırabilecek faktörler şunlardır:
Tedavi edilmediği takdirde raşitizm aşağıda sıralanan sonuçlara neden olabilir:
Güneş ışığı en iyi D vitamini kaynağıdır. Çoğu mevsimde, öğlen saatlerinde 10 ila 15 dakika arasında güneşe maruz kalmak D vitamini almak açısından yeterlidir. Bununla birlikte, koyu tenliler ve kuzey enlemlerinde yaşayanlar, güneş ışığından yeterince D vitamini alamayabilirler.
Ayrıca, cilt kanseri endişesinden dolayı, özellikle bebekler ve küçük çocukların, doğrudan güneş ışığından kaçınmaları konusunda dikkatli olunmalıdır.
Raşitizmi önlemek için çocuğunuzun diyetine D vitamini içeren somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar, balık yağı ve yumurta sarısı içeren veya D vitamini ile takviye edilmiş bazı gıdaları ekleyebilirsiniz. Aşağıdaki gıdaların çoğuna üreticiler tarafından D vitamini eklenmiştir. Bu tür gıdaların içeriklerine bakıp ne kadar D vitamini bulunduğunu kontrol edebilirsiniz:
Hamileyseniz, doktorunuza D vitamini takviyesi konusunda danışabilirsiniz.
Bebek gelişimi ile ilgili uluslararası kılavuzlar, tüm bebeklerin günde 400 IU D vitamini almasını önermektedir. Anne sütü yalnızca az miktarda D vitamini içerdiğinden, sadece emzirilen bebeklere günlük ek D vitamini takviyesi verilmelidir. Biberonla beslenen bazı bebekler, mamadan yeterince almadıkları takdirde D vitamini takviyelerine ihtiyaç duyabilirler.
Muayene sırasında doktor, çocuğunuzun kemiklerine hafifçe bastırarak anormallikleri kontrol eder. Doktorunuz aşağıdaki bulgulara özellikle dikkat edecektir:
Etkilenen kemiklerin röntgenleri kemik deformasyonlarını ortaya çıkarır. Kan ve idrar testleri raşitizm teşhisini doğrular ve ayrıca tedavi cevabını izlemek için de kullanılır.
Raşitizm vakalarının çoğu, D vitamini ve kalsiyum takviyeleri ile tedavi edilebilir. Doktor tavsiyesi olmadan çok fazla D vitamini kullanmak, D vitamini zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle doğru dozlama için çocuk doktorunuzun talimatlarına uymak çok önemlidir. Çocuk doktorunuz, çocuğunuzun tedavisini belirli aralıklarla istenen röntgen ve kan testleri ile takip eder. Çocuğunuzun, az miktarda fosfor alımına neden olan nadir görülen kalıtsal bir hastalığı varsa, takviye ve özel ilaçlar reçetelenebilir. Bazı çarpık bacak veya spinal deformasyon vakaları için doktorunuz, kemikler büyüdükçe uygun şekilde konumlandırmak için özel destek önerebilir. Daha şiddetli iskelet bozuklukları ameliyat gerektirebilir.
Sağlıklı günler dileriz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.