Titreme Hastalığı (Esansiyel Tremor), vücudun bir bölümünün veya bir uzvun kasıtsız ve kontrol edilemez ritmik hareketidir. Tıp literatüründe tremor olarak adlandırılan titreme hastalığı, vücudun herhangi bir yerinde ve herhangi bir zamanda meydana gelebilir. Bu, beynin kas hareketini kontrol eden kısmındaki bir problemin sonucu olabilir. Tremor, her zaman ciddi bir durumun göstergesi değildir. Ancak bazı durumlarda, kişideki ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Titreme Hastalığı (Esansiyel Tremor), çoğu zaman kolayca tedavi edilemez. Ancak, genellikle herhangi bir tedaviye gerek olmadan kendi kendine kaybolur. Kas spazmı, kas seğirmesi ve titreme aynı şeyler değildir. Kas spazmı, bir kasın istemsiz olarak kasılmasıdır. Kas seğirmesi ise daha büyük bir kasın, küçük bir kısmının kontrolsüz ve ince hareketidir. Kas seğirmesi, derinin altında gözle görülebilir.
Titreme Hastalığı (Esansiyel Tremor) ya da tremor, Parkinson hastalığı, multipl skleroz, egzersiz sonrası yorgunluk, aşırı duygusal stres gibi birçok farklı faktör ve hastalığın neden olabileceği, kontrol edilemez sallanmayı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Sıklıkla elleri etkileyen, ancak kollarda, başta, ses tellerinde, gövdede ve bacaklarda da görülebilen, yaygın bir hareket bozukluğudur. Tremor, aralıklı olarak meydana gelebileceği gibi devamlı da olabilir. Kendi başına veya başka bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Titreme Hastalığı (Esansiyel Tremor), istirahat ve aksiyon tremoru şeklinde ikiye ayrılabilir. İstirahat tremoru, hareketsiz otururken veya uzanırken meydana gelir. Kişi hareket etmeye başladığında titreme kaybolur. İstirahat tremoru, genellikle sadece elleri veya parmakları etkiler. Etkilenen vücut kısmının hareketi sırasında ortaya çıkan titreme ise, aksiyon tremoru olarak adlandırılır. Aksiyon tremoru ayrıca aşağıdaki gibi alt kategorilere ayrılmıştır:
Parmağın buruna dokundurulması gibi amaçlı yapılan hareketler sırasında oluşan titreme, intansiyonel tremor olarak adlandırılır.
Kol veya bacağı yatay konuma getirmede olduğu gibi bir uzvu yer çekimine karşı bir pozisyonda tutarken ortaya çıkar.
Yazı yazma gibi belirli bir etkinlik sırasında ortaya çıkar.
Ağır bir dambılın aynı pozisyonda tutulması gibi belli bir objeye karşı kas konsantrasyonu gerektiren durumlarda ortaya çıkar.
Titreme ayrıca görünüm ve nedenlerine göre de sınıflandırılır:
Titreme Hastalığı (Esansiyel Tremor) bazı durumlarda normal olarak kabul edilir. Çok fazla stres altında olmak, endişe veya korku yaşamak titremeye yol açabilir. Duygusal yoğunluk azaldığında titreme de genellikle durur. Tremor, aynı zamanda beyni, sinir sistemini veya kasları etkileyen tıbbi bozuklukların bir parçası da olabilir. Bu nedenle açıklanamayan titreme gelişirse mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Reçeteli ilaçlar, hastalıklar, yaralanmalar, stres ve kafein titremeye neden olabilir. Titremelerin en yaygın nedenleri arasında şunlar bulunur:
Titremelere neden olabilecek tıbbi durumlardan bazıları şunlardır:
Titreme hastalığı belirtileri şunları içerebilir:
Titreme; stres veya güçlü duygusal deneyimlerle bireyin fiziksel olarak yorgun olduğu zamanlarda, kişinin belirli pozisyonlarda durması veya belirli hareketleri yapması gibi durumlarda tetiklenebilir veya kötüleşebilir.
Tremor tanısı için doktor fizik muayene ile etkilenen bölgeyi gözlemler. Titremeler, görsel muayenede belirgin olarak izlenebilir. Doktor, muayene sırasında titremenin şiddetini değerlendirmek için yazı yazmanızı veya bir nesne tutmanızı isteyebilir. Ayrıca sinir sisteminin durumunu değerlendirmek için ayrıntılı bir nörolojik muayene yapabilir. Bu muayene ile tendon refleksleri, koordinasyon, duruş, kas kuvveti, kas tonusu ve dokunma hissi değerlendirilir. Muayene sırasında hastanın işaret parmakla burna dokunmak, parmakla spiral çizmek veya bir çizgi üzerinde yürümek gibi çeşitli görev ve egzersizler yapması gerekebilir.
Bununla birlikte, titremenin nedenini teşhis edebilmek için ileri testlerin yapılması gerekir. Tiroid hastalığına bağlı titremeyi ekarte etmek veya diğer tıbbi durumları kontrol etmek için kan ve idrar örnekleri alınarak çeşitli testler yapılabilir. Doktor, ayrıca bir elektromiyografi (EMG) yapılmasını isteyebilir. Bu test istemsiz kas aktivitesini ve sinir uyarımına verilen kas cevabını ölçer. Tanıda MRG, BT gibi görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir.
Titremelerin geçmesi veya azalması için kişinin yapabileceği bazı uygulamalar şunlardır:
Eğer titremeye neden olan, altta yatan durum tedavi edilirse titreme problemi de ortadan kalkabilir. Titreme Hastalığı (Esansiyel Tremor) için kullanılan tedaviler şunlardır:
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.