Spina bifida, fetal omurilik kanalının tamamen kapanmadığı doğumsal bir anomalidir. Nöral tüp defekti olarak bilinen ve gebelik sırasında ortaya çıkan bir grup hastalıktan birisidir. Nöral tüp defektleri, beyin veya omuriliğin doğumsal kusurlarıdır. Nöral tüp defektleri sıklıkla hamileliğin ilk ayında, anne adayının hamile olduğunu bile bilmeden önce meydana gelir. Kusurun ciddiyetine ve omurgadaki konumuna bağlı olarak belirtiler değişkenlik gösterir. Hafif kusurlar çok az veya hiç sorun çıkarmazken, daha ciddi kusurlar kaslarda zayıflık, mesane kontrolü kaybı veya felç dahil ciddi problemlere yol açabilir.
Spina bifida, omurgayı oluşturan kemiklerin omuriliği tamamen örtmediği ve omurilik ve ilişkili sinirlerin açıkta kaldığı bir durumdur. Spina bifida terimi Latinceden gelir ve "ayrık" veya "açık" omurga anlamına gelir. Bu kusur, hamileliğin ilk ayının sonunda, bir bebeğin omurga ve omuriliği gelişirken ortaya çıkar.
Spina bifidaya neyin sebep olduğu henüz tam olarak bilinmemektedir. Fakat ailede nöral tüp defekti öyküsü ve folat eksikliği gibi genetik ve çevresel risk faktörlerinin bir kombinasyonundan kaynaklandığı görülmektedir. Spina bifida için risk faktörleri şunları içerebilir:
Spina bifida için bilinen risk faktörleri varsa, hamilelik öncesi daha yüksek dozda folik asit ihtiyacı ile ilgili fikir almak için doktorunuza başvurmanız yararlı olacaktır. Hamilelik boyunca kullanılan ilaçlar da mutlaka doktora söylenmelidir. Çünkü bazı ilaçların dozları, spina bifida riskini azaltmak için gebelikten önce ayarlanabilir.
En sık görülen spina bifida tipleri spina bifida occulta, meningosel, meningomyelosel şeklinde isimlendirilir.
Occulta "gizli" anlamına gelir. Hastalığın en hafif şekli olan spina bifida occulta, omurga kemiklerinden bir veya daha fazlasında küçük bir ayrılma veya boşluk ile karakterizedir. Spina bifida occultaya sahip birçok kişi rahatsızlıktan haberdar değildir. Genellikle farklı nedenlerle yapılan bir görüntüleme testi yoluyla tanı alır.
Meningosel adı verilen spina bifida formunda, omurilik etrafında bulunan meninks adı verilen koruyucu zarlar, omurlarda doğum öncesi kapanmayan açıklıktan dışarı doğru sarkar ve içi sıvıyla dolu bir kese oluşturur. Dışarı sarkan kese omuriliği içermez, bu yüzden sinir hasarı daha düşüktür, ancak sonraki dönemlerde komplikasyonlar mümkündür.
Açık spina bifida olarak da bilinen meningomyelosel ya da myelomeningosel en şiddetli formdur. Omurilik kanalı, bel veya daha yukarıda birkaç omur boyunca açıktır. Omurilik zarları ve sinirler, doğumda bu açıklıktan geçerek bebeğin sırtında bir kese oluşturur. Doku ve sinirler açıktadır ve bu durum bebeği hayatı tehdit edici enfeksiyonlara eğilimli hale getirir.
Belirti ve bulgular spina bifidanın tip ve ciddiyetine göre değişir. Belirtiler her hasta için farklı olabilir.
Spinal sinirler etkilenmediği için yer almadığı için genellikle hiçbir belirti veya bulgu yoktur. Ancak bazen anormal bir saç tutamı, küçük bir çukurluk veya doğum lekesi gibi defektin üzerindeki gözle görülebilir bulgular bulunur.Omuriliğin etrafındaki zarlar omurgada bulunan bir açıklıktan dışarı doğru sarkar. Bu da içi sıvıyla dolu bir kesenin oluşmasına neden olur. Ancak bu kese omurilik ya da başka bir sinir dokusu içermez.
Spina bifidanın bu şiddetli şeklinde:
Tipik olarak, meningosel ve myelomeningosel doğumdan önce veya hemen sonra teşhis edilir. Bu çocukların yaşamları boyunca uzman bir doktor ekibi tarafından takip edilmesi gerekir. Aileleri, farklı komplikasyonlar konusunda eğitilmelidir. Spina bifida occultalı çocuklarda ise herhangi bir belirti veya komplikasyon görülmediği için genellikle sadece rutin takipler yeterlidir.
Spina bifida teşhisi konulan çocuklar takip ve tedavilerinin planlanması için uzman bir ekibe yönlendirilir. Uzman ekip, çocuğun gereksinimleri ve yaşadığı sorunları ele alan bir bakım planı hazırlar. Çocuk büyüdükçe, ihtiyaçları ve durumundaki değişiklikler hesaba katılarak yeni değerlendirmeler yapılır. Spina bifidanın neden olabileceği çeşitli problemler için farklı tedavi seçenekleri vardır. Bunlar aşağıda açıklanmıştır.
Spina bifidalı bebekler sinir fonksiyonu tedavi edilmezse doğumdan sonra kötüleşebilir. Bu sebeple fetal cerrahi gerekebilir. Doğum öncesi cerrahi, hamileliğin 26. haftasından önce gerçekleştirilir. Hamile annenin rahmi açılır ve bebeğin omuriliğini onarılır. Araştırmalar, fetal cerrahinin spina bifidalı çocuklarda engelliliği ve hidrosefali riskini azalttığı, koltuk değneklerine veya diğer yürüme araçlarına ihtiyaç duyma ihtimalini düşürdüğünü göstermektedir.
Fizyoterapi, spina bifidalı hastaların mümkün olduğu kadar bağımsız hareket edebilmesine yardımcı olmanın önemli bir yoludur. Fizyoterapide temel amaç harekete yardımcı olmak, şekil bozukluğunu önlemek ve bacak kaslarını güçlendirmektir. Bacak kaslarındaki kuvvetin korunmasına yardımcı olmak için günlük egzersizler ve bacakları desteklemek için özel ateller gerekebilir. Fizyoterapi tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Çocuk Ortopedisi bölümlerine başvurabilir, detaylı bilgi ve randevu alabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.