Burun akıntısı, aşırı burun boşalmasıdır. Akışkan, berrak bir sıvı, daha yoğun bir mukus veya bunların arasında bir kıvama sahip olabilir. Akıntı burun deliklerinden dışarıya ya da boğazın arkasından aşağıya geniz akıntısı şeklinde veya her iki şekilde olabilir. Bazen burun akıntısına burun tıkanıklığı da eşlik edebilir.
Burun akıntısı, burun dokularını tahriş eden ya da buradaki iltihabi süreci uyaran herhangi bir şeyden kaynaklanabilir. Soğuk algınlığı, grip, alerjiler ve çeşitli tahriş edici maddeler burun akıntısına neden olabilir. Burun akıntısının daha az yaygın nedenleri arasında polipler, yabancı cisim, tümör veya migren benzeri baş ağrıları olabilir. Burun akıntısının nedenleri arasında şunlar vardır:
Kişinin hasta olmadığı zamanlar da dahil olmak üzere sürekli burun akıntısının olması rahatsız edici ve utanç verici olabilir. Burun içindeki doku ve kan damarları çevresel bir ajana tepki gösterdiğinde ve kişiyi korumak için sıvı veya mukoza ürettiğinde burun akıntısı başlar. Bazı kimselerin, görünürde bir sebep olmaksızın sürekli olarak burun akıntısı vardır. Bu durum alerjik olmayan veya vazomotor rinit olarak adlandırılır.
Belirtiler alerjilere benzese de, bağışıklık sistemi tarafından tetiklenmez. Stres, hipotiroidi, gebelik, tansiyon ilaçları, uzun süreli burun damlası kullanımı, aşırı fiziksel aktivite, cinsel ilişki ve sigara dumanı vazomotor rinit nedenleri arasında sayılabilir. Bazı kokular, ilaçlar, hava durumu değişiklikleri veya baharatlı yiyecekler gibi tetikleyici ajanlar nedeniyle kronik burun çekme, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı şikâyetleri vardır.
Hapşırma veya göz tahrişi gibi diğer soğuk algınlığı veya alerji belirtilerinin yokluğu ile ayırt edilir. Vazomotor rinit belirtileri, kişi belirli koku veya parfümlerin yakınındayken, sıcaklık değiştiğinde, belirli duyguları hissettiğinde veya parlak ışıklara maruz kaldığında kötüleşebilir. Rahatsızlığın bilinen kesin bir tedavi yoktur. Bununla birlikte tetikleyicileri önleyerek, uygun ilaçları alarak ve tuzlu su çözeltileri ile burnu sık sık temizleyerek belirtiler yönetilebilir.
Burundan akıntı gelmesi burundaki anatomik sorunlardan da kaynaklanabilir. Bu durumda hastalar açık ya da kapalı rinoplasti yani burun estetiği operasyonlarını tercih edebilir.
Alerji ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısını durdurmak için sıcak bir duş alabilir, evin havasını nemlendirmek için buhar makinesi kullanabilir ya da burun ve çevresine sıcak tatbiki yapabilirsiniz. Burun akıntısına tıkanıklık da eşlik ediyorsa tuzlu su çözeltileri hazırlayarak burnunuzu temizleyebilirsiniz. Bu amaçla kullanılacak tuzlu su çözeltisi tarifi:
Hazırlanan çözelti bir enjektöre çekilerek burun deliklerine nazikçe sıkılır.
Bebeğin ilk yıllarında burun akıntısı olması yaygın bir durumdur ve büyük bir sorun değildir. Peki, bebeklerde burun akıntısı neden olur? Özellikle kış aylarında bebeklerde burun akıntısına sık rastlanabilir. Eğer burun akıntısına yüksek ateş ve öksürük gibi yan sendromlar eşlik ediyorsa durum endişe yaratabilir. Bebeklerde burun akıntısı ve bebeklerde geniz akıntısı eğer bir haftayı geçen süreçte hala devam ediyorsa doktorunuza danışmayı ihmal etmemeniz tavsiye edilir.
Genellikle burun akıntısı ve hapşırma üst solunum yolu enfeksiyonları, grip veya soğuk algınlığından kaynaklanır. Bunun dışında bebeklerde burun akıntısının alerji, havadaki yabancı cisimlerden veya havadaki bir maddeden kaynaklanan tahriş gibi daha nadir görülen nedenleri de olabilir.
Bir burun akıntısı soğuk algınlığının en rahatsız edici belirtilerinden biridir. Burun akıntısına iyi gelen, evde yapılabilecek uygulamalardan bazıları şunlardır:
Burun akıntısının geçmesine yardımcı olabilecek bazı yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
Burun akıntısı, genellikle vücudun yabancı maddelere veya enfeksiyonlara karşı verdiği doğal bir tepkidir. Soğuk algınlığı, grip, alerjiler veya burun içindeki tahriş edici maddelere maruz kalmak gibi çeşitli nedenlerle olabilir. Bu akıntının su gibi berrak olması, genellikle viral bir enfeksiyonun belirtisi olabilir.
Su gibi burun akıntısını hafifletmek ve geçirmek için bol sıvı tüketmek, dinlenmek, nemli hava solumak ve burun spreyleri gibi semptomları hafifletebilecek ilaçları kullanmak faydalı olabilir. Ayrıca, nane buharları solunarak veya tuzlu su ile burun temizliği yaparak da rahatlama sağlanabilir.
Bebeklerde burun akıntısı genellikle virüslerden kaynaklanır ve tedavi gerektirmez. Bebeğin burun akıntısını temizlemek için tuzlu burun damlası veya aspiratör kullanılabilir. Ayrıca, bebeğin başını yükseltilmiş bir pozisyonda tutmak ve oda nemini artırmak da rahatlama sağlayabilir.
Kronik veya geçmeyen burun akıntısı birçok nedenle ilişkilendirilebilir. Bunlar arasında alerjiler, sinüs enfeksiyonları, nazal polipler, deviasyonlar veya irritan maddelere maruziyet yer alabilir. Kronik burun akıntısı varsa, bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmelidir.
Geçmeyen burun akıntısının tedavisi, temel nedenine bağlı olarak değişebilir. Alerjiler nedeniyleyse antihistaminikler veya immünoterapi düşünülebilir. Sinüs enfeksiyonları için antibiyotikler gerekebilir. Diğer nedenlere bağlı olarak, cerrahi müdahale veya diğer tedavi yöntemleri değerlendirilebilir.
Sürekli burun akıntısı tedavisi, altta yatan nedenlere bağlı olacaktır. Öncelikle, bu sürekli akıntının nedeni tespit edilmelidir. Tedavi, alerjiler, sinüs sorunları, enfeksiyonlar veya diğer sağlık sorunlarına yönelik olabilir. Bir sağlık uzmanı, uygun teşhis ve tedaviyi sağlayacaktır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.