Form devre dışı bırakıldı
Jinekomasti, erkeklerde iyi huylu, aşırı meme gelişimi olarak tanımlanmaktadır. Bazı çalışmalar, her 3 erkekten birinde jinekomasti olduğunu söylemektedir. Bebeklik ve yaşlılıkta da gözlenebilen jinekomasti, en sık ergenlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde yapılan bir çalışmaya göre,jinekomastinin ergenlik dönemindeki erkeklerde gözlenme sıklığı %34,6’dır.
Pek çok kişi "jinekomasti ne demek", "jinekomasti korsesi ne işe yarar", "jinekomasti ameliyatı fiyatları ne kadardır" gibi soruların yanıtını merak etmektedir. Jinekomasti, sağlığa zararlı bir durum olmamasına karşın, kişinin kendisinde sıkıntıya ve utanmaya yol açmaktadır. Uzun süredir var olan jinekomasti kendiliğinden gerilemez. Medikal tedavi ve gerekli durumlarda da cerrahi müdahale gerektirir. Yazının devamında jinekomasti ameliyatı fiyatlarından, ameliyat sürecine, jinekomasti tedavisinden, jinekomasti korsesine kadar pek çok konu hakkında bilgi alabilirsiniz.
Jinekomasti östrojen ve testosteron hormonlarının düzensizliğinden ya da dengesizliğinden oluşur. Diğer bir deyişle eğer vücuttaki testosteron miktarı azalır ya da östrojen miktarı artarsa jinekomasti oluşabilir. Bu hormonal değişikliğin birçok nedeni olabilir. Bu değişikliklerin bir kısmı doğaldır ve altında yatan başka bir tıbbi durum yoktur. Diğer jinekomastiler ise başka bir rahatsızlık nedeniyle oluşabilir.
Bilindiği gibi testosteron ve östrojen, insanlardaki cinsiyet özelliklerini kontrol eden hormonlardır. Testosteron kas kütlesi ve vücut kılları gibi erkeklik özelliklerini belirlerken, östrojen meme büyümesi gibi dişilik özelliklerini kontrol eder. Oysa ki, bilinenin aksine, erkekler de az miktarda östrojen hormonu sentezlemektedir. İşte erkekteki bu testosteron/östrojen dengesi, östrojen yönüne kaydığı zaman jinekomastiortaya çıkabilir.
Birçok ilaç jinekomastiye yol açabilir. Bunlardan bazıları;
Birçok sağlık problemi hormonların normal dengesini bozarak jinekomastiye sebep olabilir.
Şampuanlarda, sabunlarda ya da losyonlarda bulunan çay ağacı ve lavanta yağlarının, içerdikleri düşük östrojenik aktiviteden dolayı jinekomastiye sebep olabilecekleri düşünülmektedir.
Yeni doğanlar, ergenlik çağındaki erkekler ve daha yaşlı erkeklerde hormon seviyelerindeki normal değişikliklerin bir sonucu olarak da jinekomasti gelişebilir, ancak başka kalıtsal nedenler de mevcuttur. Şişme, ağrı veya hassasiyet ya da memede meme başı akıntısı gibi sorunlar yaşayan erkeklerin mutlaka doktora görünmesi gerekmektedir. Erkeklerde jinekomasti; hipertiroidizm, böbrek yetmezliği, siroz ve tümörlerden kaynaklayabileceği gibi yaşlanma ile birlikte meydana gelen hormon değişiklikleri, özellikle fazla kilolu yada obezite erkeklerde jinekomastiye neden de olabilir.
Yalancı jinekomasti ya da pseudo jinekomasti erkek meme bölgesinin meme uçlarının arkasında, çevresinde ve altında aşırı yağ dokusu olması durumudur. "Pseudo", sahte veya başka bir şeyi maskelemek anlamına gelse de, "yalancı jinekomasti" bazı erkekler için çok gerçek bir sorundur ve fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olabilir. Birinci basamak tedavi kilo kaybıdır. Vücut yağı azaldıkça, göğüs bölgesi de küçülme eğiliminde olabilir. Yine hormon dengesizlikleri de yalancı jinekomasti nedenleri arasında yer alabilir.
Memelerde gözlenen;
Jinekomasti için her iki memenin elle muayenesi önemlidir. Meme başı arkasında sert ve ceviz büyüklüğünde kitle ele gelir. Bu muayene bulguları hastaya meme USG yapılarak doğrulanmalıdır. Muayene ve USG bulguları tanı ve tedavinin planlanması için yol göstericidir.
Jinekomasti tedavisine başlamadan önce hastanın altta yatan hormonal bozukluğu olup olmadığı değerlendirilmelidir. Bu nedenle, bir birey kendisinde jinekomasti varlığından şüpheleniyorsa öncelikle bir endokrinoloji uzmanına başvurmalıdır.
Jinekomasti tedavi seçenekleri jinekomastinin tipine göre belirlenir. Jinekomastinin birçok sınıflandırılması vardır. Ergenlerde jinekomastinin gidişi ve tedaviye yanıtı, Nydick sınıflandırması kullanılarak ölçülür. Bu sınıflandırmada jinekomasti tipi, meme başındaki kahverengi halkanın (aerola) altında bulunan glandüler doku diskinin büyüklüğüne göre belirlenir.
Jinekomasti eğer kiloya bağlı gelişmişse kilo vermek ve evde yapılan diyetler, sporlar kişilerde belli bir rahatlamaya yol açabilir fakat jinekomasti hastalarının hepsinin aşırı kilolu olduğu bir efsanedir. Temel kilonuzun üzerinde olmak meme büyümesini daha görünür hale getirebilirken, sağlıklı kilodaki erkeklerde bile jinekomasti oluşabilir.
Bununla birlikte, sağlıklı bir kiloyu korumak, aşırı meme büyümesinden muzdarip herhangi bir kilodaki erkek için genellikle zordur çünkü göğüs böşgesindeki fazladan yağ ve glandüler dokuların yer alması egzersiz yapmayı zorlaştırabilir. Bu nedenle bazı yaşam değişiklikleri, zararlı maddelerin kullanımının azaltılması ya da sonlandırılması, diyet, egzersiz jinekomastiyi geriletse de tamamen ve kalıcı bir tedavi seçeneği olmayabilir.
Disk çapı 4 cm’den küçük ergenlerde hastayı bilgilendirmek ve kendiliğinden geçmesini beklemek daha uygun olacaktır. Ancak hastanın şikayeti 4 seneden uzun sürer ya da hastayı rahatsız eden klinik bulgular artarsa tedaviye başlama endikasyonu vardır. Hastada bulunan disk, 4-6 cm aralığında ise medikal tedavi uygulanabilir. Disk çapı 6 cm’den büyük olgularda ise cerrahi müdahale önerilir.
Medikal tedaviler yine hastanın yaşına, hormonal düzeyine ve altta yatan tıbbi nedenlere göre düzenlenir. Medikal tedavilerde ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Etkisini yaklaşık iki hafta içerisinde gösterir. İlaç kullanımı esnasında hasta her ay yakından takip edilmelidir. Bir yıldan fazla jinekomastisi bulunan erişkinlerde bu ilaç fayda göstermez.
Cerrahi müdahale, jinekomasti tedavisinde en etkili ve kesin yöntemdir. Nasıl bir müdahale olacağı, cerrah tarafından yapılan incelemeler sonrasında kararlaştırılır. Yine burada da jinekomastinin farklı sınıflandırılmalarına karşı farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Örnek vermek gerekirse;
Başka bir sınıflandırmada ise meme dokusunun büyüklüğü ve deri fazlalığı değerlendirilir. Cerrahi müdahalenin şekli buna göre belirlenir.
Jinekomasti ameliyatı sonrasında yaşanan süreç, ameliyatın tekniğine göre farklılık gösterir. Eğer tedavide vaser ya da lazer liposuction teknikleri tercih edilirse, iyileşme süreci de oldukça konforlu bir şekilde geçer. Yağ dokusuna bağlı jinekomasti oluşumunda vaser liposuction ve lazer liposuction uygulamaları sonrasında kişi yaklaşık 3 haftanın sonunda etkili sonuçlar alır ve pek çok aktiviteyi rahatlıkla yapabilir.
Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda ise, operasyon genellikle genel anestezi altında yapılsa da bazı durumlarda lokal anestezi de tercih edilebilir. Kişi operasyondan sonra aynı gün içerisinde taburcu olabilir. Genel anesteziye bağlı olarak kişinin bir gece gözetim altında tutulması gerekebilir ancak bu durumla çok sık karşılaşılmamaktadır.
Jinekomasti sonrasında bölgede ödem ve şişliklerin görülmesi normaldir. Bu oluşumlar ilk hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Operasyondan sonra hafif kas ağrıları olabilir. Jinekomasti ameliyatından sonraki 3 gün dinlenmek, kol ve omuzları çok fazla hareket ettirmemek kişinin konforu ve iyileşme süreci açısından önemlidir. Jinekomasti sonrası iyileşme süreci sanıldığı kadar sancılı değildir. Ameliyatın 3. günü çok uzun sürmemesi şartıyla duş alınabilir, işe geri dönülebilir, hafifi yürüyüşler yapılabilir.
Jinekomasti korsesi, jinekomasti ameliyatlarından sonra kullanılması gereken medikal bir üründür. Jinekomasti ameliyatından sonra en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri bu korsenin sürekli kullanılmasıdır. Kullanımı gayet basit olan bu korse, ameliyattan hemen sonra giyilmeye başlanmalı ve doktorunuz tarafından belirlenecek süre boyunca sürekli giyilmelidir (2-3 hafta). Üçüncü haftadan sonra sadece gündüz, özellikle ağır aktiviteler yapılırken korsenin giyilmesi faydalı olur.Bu süre de yaklaşık 6 haftadır.
Jinekomasti olarak bilinen erkek meme büyümesi, genellikle memelerdeki doku kütlesini azaltmak için ameliyatla tedavi edilir. Jinekomasti tedavisi için bazı ameliyatsız seçenekler olsa da her zaman sorunu düzeltmezler. Öte yandan, Jinekomasti ameliyatı anında çözüm sunar ve meme dokusunu ortadan kaldırarak göğsün görünümünü düzeltebilir. Bazı erkekler için bu non-invaziv tedavi seçenekleri meme görünümünü azaltmak için işe yarayabilir. Bununla birlikte, şiddetli jinekomastiden muzdarip birçok erkek, fazla dokuyu düzeltmek için bu seçenekleri başarısız bulabilir.
Jinekomasti ameliyatı, jinekomasti tedavisinde en etkili, yaygın ve kesin yöntemlerden biridir. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi birimlerinin uzman doktorları tarafından yapılan incelemeler sonrasında hangi operasyonun yapılacağına karar verileceği için, jinekomasti ameliyatı fiyatı hakkında bilgi vermek için muayene şarttır. Jinekomasti fiyatı, ameliyatın tekniğine ve kullanılacak malzemeye göre farklılık gösterir. Jinekomasti fiyatları için kesin bir şey söyleyebilmek için hangi cerrahi işlemin uygulanacağı ve meme bölgesinde yapılacak işlemler belirleyici olacaktır.
Form devre dışı bırakıldı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.