Peeling, ölü hücrelerin cilt yüzeyinden uzaklaştırılması ile yapılan bir nevi cilt temizleme işlemidir. Peeling farklı yöntemlerle yapılabilir ve buna göre çeşitli isimlerle anılır. Kimyasal peeling, cilde kimyasal bir solüsyon uygulanarak yapılır. Bu yöntem cildi soymanın yanı sıra derinlemesine temizlenmesini de sağlar.
Fiziksel peeling, fırça gibi aşındırıcı bir cisim ya da bileşen kullanılarak ölü cilt hücrelerinin manuel olarak uzaklaştırılmasıdır. Doğal peeling, tamamen doğal maddelerle hazırlanan maskeler yardımıyla yapılır. Lazer peeling ise cildi ölü hücrelerden arındırmak için lazer ışınlarının kullanıldığı cilt soyma yöntemidir. Başarılı bir peeling, cildi kaplayan ölü cilt hücrelerinin neden olduğu bariyeri ortadan kaldırır ve alt katmanlardaki yeni cilt hücreleri için yer açar. Böylece nemlendirici ürünlerin cilde derinlemesine nüfuz etmelerinin yolunu açarak onları daha etkili hale getirir. Kısacası düzenli bir peeling rutini, cildin taze ve sağlıklı görünmesini sağlar.
Peeling, ölü cilt hücrelerini cildin dış katmanından uzaklaştırılması işlemidir. Doğru şekilde yapılmazsa cilde faydadan çok zarar verebilir. Peeling uygulamasının cilde zarar vermemesi, kızarıklık veya sivilce oluşumuna yol açmaması için güvenli bir şekilde yapılması önemlidir. Doğru yöntemle yapıldığında cildi derinlemesine temizler, cilt sorunlarını azaltır ve cildin tazelenmesini sağlar. Her peeling türü her cilt tipi için uygun olmayabileceği için kullanılacak yöntemi seçmeden önce kişinin cilt tipinin belirlenmesi gerekir.
Peeling uygulamaları, bir uzman tarafından yapılabileceği gibi evde de bu amaçla kullanılabilen ürünler yardımıyla ya da hazırlanan doğal cilt maskeleri ile kolaylıkla yapılabilir. Ciltte yüzeysel, orta ya da derin olarak gerçekleştirilebilen peeling evde sadece yüzeysel olarak yapılabilir. Orta ya da derin peeling ise sadece uzmanlar tarafından gerçekleştirilir. Evde peeling uygulaması yapmak isteyenler mutlaka cilt tiplerini öğrenmeli ve kullanacakları ürünleri ona göre seçmelidir.
Kuru cilde sahip bireyler yüksek miktarda alkol içeren ürünlerden kaçınmakıdır. Hindistan cevizi yağı, shea yağı veya seramid gibi nemlendirici bileşenlere sahip ürünler kuru cilt tipi için uygundur. Cilt kuruma eğiliminde olduğundan, peeling işlemi haftada en fazla bir veya iki defa yapılmalı, ardından güçlü bir nemlendirici kullanılmalıdır.
Yağlı cilt tipinin toleransı yüksektir. Bu nedenle kullanılan ürüne bağlı olarak haftada beş kereye kadar peeling uygulaması yapılabilir. Alfa veya beta asitleri, salisilik asit veya glikolik asit içeren ürünler yağlı ciltler için uygundur. Ancak, peeling işleminden sonra nemlendirici kullanmaya devam edilmeli ve aşırıya kaçılmadığından emin olunmalıdır.
Normal ciltlerde haftada iki veya üç kez peeling yapılması uygundur. Granül şeker, ezilmiş kayısı çekirdeği, ceviz kabuğu ve hafif asit içeren kimyasal bazlı ürünlerin yanı sıra bir fırça veya lif yardımı ile fiziksel peeling uygulaması yapılabilir. İşlemler ve ürünler yavaş yavaş denenerek cildin neyi tolere edebileceği öğrenilebilir.
Karma cilt tipinde T bölgesi yağlı ve yanaklar kuru cilt özelliği gösterir. Karma ciltlerde peeling uygulamaları daha çok T bölgesine uygulanmalıdır. Kuru cilt bölgelerine daha seyrek peeling ve daha yoğun nemlendirme uygulaması yapılmalıdır. Yanak ve T bölgesi için farklı içeriğe sahip ürünler tercih edilmelidir.
Kişinin cilt tipine göre uygulanan peeling yöntemi de değişiklik gösterir. Çünkü her peeling çeşidi her cilt tipi için uygun olmayabilir. Bu nedenle öncelikle cildine bakım uygulanacak kişinin cilt tipinin belirlenmesi gerekir. Cilt tipi belirlendikten sonra uygulanabilecek peeling çeşitleri aşağıda ayrıntılı olarak anlatılmıştır.
Kimyasal peeling, ölü üst tabakaları temizlemek için cilde kimyasal bir çözeltinin uygulandığı bir cilt yenileme yöntemidir. Kimyasal peeling işleminin ardından yenilenen cilt daha pürüzsüz ve genç görünümlüdür. Kimyasal peeling; ciltteki renk değişiklikliklerini, izleri ve kırışıklıkları tedavi etmek için kullanılır. Tek başına veya diğer kozmetik uygulamalarla birlikte yapılabilir. İstenilen sonuçlara bağlı olarak farklı derinliklerde (hafif, orta veya derin) kimyasal peeling yapılabilir. Farklı derinliklerde yapılan her bir kimyasal peeling tipi için farklı bir kimyasal çözelti kullanır. Daha derin kimyasal peeling uygulamaları daha iyi sonuçlar verir, ancak iyileşme süreleri daha uzundur. Cilt probleminin tipine göre uygulanan kimyasal peeling yöntemleri şunlardır:
Fiziksel peeling, cilt yüzeyinden yaşlı ya da ölü hücreleri fiziksel olarak uzaklaştıran bir bileşen veya araç kullanılarak yapılır. Bu amaçla kullanılabilen araçlar fırça, sünger, ponza taşı veya bez olabilir. Fiziksel peeling işlemi sıvı azot (kriyoterapi) veya kuru buz kullanılarak da gerçekleştirilebilir. Genellikle fiziksel yüz peelingi bağımsız olarak kullanılmaz ve anti aging gibi diğer cilt uygulamalarını tamamlar. Fiziksel peeling şunların tedavisine yönelik olarak tercih edilebilir:
Fiziksel peeling cildi gözle görülür şekilde iyileştirir, ince kırışıklıkları giderir. Cilt, gözeneklerin sıkılaşmasıyla sağlıklı bir görünüm kazanır. Yoğun fiziksel peeling kürü, bir ay boyunca haftada iki seans şeklinde uygulanır. Etkisi 3-5 ay devam eder. Sonrasında işlemin tekrarı gerekebilir.
Lazer peeling, cildin görünümünü iyileştirmek veya cildin katmanlarını uzaklaştırarak küçük yüz kusurlarını tedavi etmek amacıyla lazer kullanan bir cilt yenileme yöntemidir. Lazer peeling ile cilt yenileme aşağıdaki yöntemlerle yapılabilir;
Bir başka lazer peeling yöntemi olan fraksiyonel fototermoliz, ablatif ve ablatif olmayan formlarda mevcuttur. Ablatif olmayan lazerin yan etkileri daha az ve iyileşme süresi daha kısadır. Fakat ablatif lazerde daha iyi sonuçlar elde edilir.
Domates, yumurta, zeytinyağı, kahve gibi tamamen doğal malzemeler kullanılarak hazırlanan maskeler ile yapılan peeling işlemi doğal peeling olarak isimlendirilir. Evde kolaylıkla hazırlanabilecek maskeler haftada 1-2 kez uygulanarak etkili sonuçlar elde edilebilir. Hazırlanan karışımlar, göz ve dudak çevresi haricindeki tüm yüze sürülür. 5 dakika kadar bekledikten sonra maske yıkanarak temizlenir. Evde yapılan peeling uygulamaları yüzeysel peeling için örnektir. Orta ve derin peeling uygulamaları ise sadece uzmanlar tarafından yapılabilir.
Evde peeling uygulaması yaparken en iyi sonucu almak için belli basamaklar takip edilmelidir.
Evde peeling uygulaması sonrası mutlaka nemlendirici kullanılmalıdır. Cilt güneşten korunmalı, güneşe çıkarken mutlaka güneş koruyucu ürünler kullanılmalıdır. Peeling uygulamasından sonra, cilt normalden daha hassas hale gelir. Bu yüzden cildin gevşemesi ve kendisini onarması için zaman verilmelidir.
Kimyasal peeling uygulamasından sonra deride oluşturulan kontrollü yaranın iyileşme süreci başlar. Yüzeysel peelinglerde iyileşme süresi 3-6 gün, orta derinlikteki peelinglerde 6-8 gün ve derin işlem sonrası 8-14 gündür. Bu dönemde cildin dış etkenlerden korunması ve bakımı oldukça önemlidir. Yüzeysel uygulamalarda kişi günlük aktivitelerine hemen dönebilir. Orta ve derin peeling işleminden sonra ise 1-2 haftalık iyileşme süreci gereklidir.
Kimyasal, fiziksel ve lazer peeling sonrası doktorunuzun önerilerine harfiyen uymalı, direkt güneş ışınlarına maruziyetten kaçınmalısınız. Güneşe çıkmanız gerekiyorsa mutlaka yüksek faktörlü güneş koruyucular kullanmalısınız.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.