Çocuk gelişimi için beslenme en önemli faktörlerden biri. Bilişsel gelişim, beyin gelişimi, vücut sistemlerinin gelişimi, büyüme ve hormonlar üzerinde doğrudan etkisi olan sağlıklı beslenme, doğru alışkanlıkların geliştirilebilmesi ile mümkün olabilir.
Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak çaba ve sabır gerektirir. Genel olarak ailenin yemek yeme şekli çocuğuna da yansır. Çocuklar doğrudan ebeveynlerinin yemek yeme alışkanlığından etkilenerek kendilerine bir yemek yeme düzeni kurar.
Doğru kullanıldığında insanlığı ileriye götürecek en önemli araçlardan biri olan teknoloji, yanlış kullanıldığında ise hayatı olduğundan daha zor bir hale getirir. Modern toplumun en önemli iletişim araçları arasında yer alan cep telefonu, televizyon, tablet ve bilgisayarlar sadece erişkinler değil çocuklarında hayatında da oldukça geniş bir alana sahiptir. Teknolojik cihazlar bir taraftan çocuklara eğlenceli ve eğitici zamanlar sunarken diğer taraftan bağımlılık yaratabilir. Çocukların gelişimlerini doğru tamamlayabilmeleri için teknolojik cihazların kullanımında ebeveynlere önemli görevler düşer. Çocuklarına yemek yedirmede zorluk çeken annelerin en çok kullandıkları yöntemlerden biri de televizyon, telefon, tablet ya da bilgisayardan bir şey izletirken çocuğa yemek yedirmektir. Teknolojik cihazlar karşısında yemek yiyen çocuklar, sadece izledikleri şeye konsantre olur. Yedikleri yemeğin tadını, ne kadar yediğini ve doyup doymadığını fark edemez. İhtiyaç duyduğu miktardan daha fazla yemek yedikleri için obez olma riskleri artar. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı için çocuk öğün saatinin geldiğini ve yemek yediğini fark etmelidir. Televizyon izlerken ağızlarına bir şeyler tıkıştırılan çocuklar yemek yemenin böyle bir şey olduğunu düşünür. Ekran karşısında oldukları her an bir şeyler yeme isteği duyarak atıştırma alışkanlığı kazanabilir. İlerleyen süreçte masada yemek yemek istemeyebilir, öğün düzenini öğrenemeyebilir veya yetersiz beslenebilir. Yemek düzeni alışkanlığının kazandırılabilmesi için de yemek saatinde teknolojik cihazların hepsi kapatılmalıdır. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını çocuğunuza aşılamak için öğünlerinizi düzenleyin ve yemek saati geldiğinde tüm aile birlikte masaya oturun. Birlikte yemek yiyerek ve yemek seçmeyerek ona rol model olun. Çocuğunuz, kendi kendine yemek yiyebilecek yeteneğe sahip olduğunda ona yemek yedirmeye çalışmayın.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.