Zencefilin yararları, nerdeyse 5000 yıl öncesine dayanır. Kakule, zerdeçal, havlıcan gibi bitkilerin de dahil olduğu zingiberaceae familyasının bir üyesidir. Zencefil bitkisinin tüketilen ana kısmını kökleri oluşturur.
Güneydoğu Asya kökenli bitki, Hintliler ve Çinliler tarafından 5000 yılı aşkın süredir alternatif ve geleneksel tıp tedavisinde pek çok rahatsızlığı iyileştirmek için kullanılır.
Nemli ve tropik bölgeleri seven zencefil kendiliğinden yetişmez ve dünyada en büyük zencefil üreticisi ülkelerin başında Hindistan gelir.
Taze, kurutulmuş ve toz haline getirilmiş şekilde kullanılabilen zencefil; gıda, ilaç ve kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanılır.
Toz zencefilin yararları, içeriğindeki vitamin, mineral ve antioksidan bileşenlerden kaynaklanır. Zencefil kökü; gölgede, fırında ya da mikrodalgada kurutulup öğütülerek toz haline getirilir.
Bu yöntemler arasında zencefilin besin değerini en iyi şekilde koruyan gölgede kurutma yöntemidir. 1 yemek kaşığı yaklaşık 8 gram toz zencefilin enerji ve besin değeri şöyledir:
Zencefil tozu yararları, bitkiye kendine özgü aroma ve lezzet veren gingerol adlı bileşenden kaynaklanır. Güçlü bir antioksidan olan gingerol, vücutta pek çok hastalığın gelişmesinden sorumlu iltihaplanmanın önüne geçilmesine yardımcı olabilir.
Minnesota Üniversitesinde araştırmalar sonucu; Kolon kanseri üzerinde hücrelerin büyümesini geciktirmesi sonucunda etkileri gözlemlenmiştir. Yumurtalık kanserinde de etkili olduğu bilinmektedir. Günlük tüketim miktarı 1000 miligram veya 1-2 damla kullanılan zencefil yağı.
Zencefilin yararlarının yanında tabi ki de fazla kullanılması sonucu zararları da bulunmaktadır.
Toz zencefilin yararları için diyetinize ekleyebilirsiniz. Dilerseniz kendine özgü koku ve aromasını yemeklerde baharat olarak değerlendirebilirsiniz.
Keskin bir tadı olan toz zencefil ile tek başına ya da diğer bitkilerle karıştırarak çay yapabilirsiniz. Genellikle bal ya da limon eşliğinde soğuk kış günlerinde tüketilen toz zencefil çayı, bağışıklığın desteklenmesine faydalı olabilir.
Sebze ve et yemeklerinde baharat olarak farklı bir lezzet kazandıran toz zencefili dilerseniz çorbalara ekleyebilirsiniz.
Salata ve makarna soslarına, smoothie ve kreplerde kullanabilirsiniz. Kek, kurabiye ve tatlılara ekleyebilir, beslenme programına dahil ederek daha sağlıklı öğünler hazırlayabilirsiniz.
Soğuk havalarda içinizi ısıtacak, bağışıklığınızı güçlendirecek bir tarif: İstediğiniz bir miktar taze zencefili bir kavanoza rendeleyin. Üzerine bal ve limon suyu ekleyerek buzdolabında bekletin. Gün içerisinde 1-2 bardak ılık suyunuza ekleyerek tüketebilirsiniz.
Toz zencefilin için günlük ne kadar tüketilmesi gerekli olduğuna dair kesin belirlenmiş bir standart söz konusu değildir. Ancak fazla tüketiminin yan etkilere sebep olma ihtimali yüksektir. Bu nedenle günlük beslenme programında 1.5-2 gramın üzerinde toz zencefil tüketmemeye dikkat etmelisiniz.
Diğer tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi toz zencefil yararları ve zararları olan bileşenler içerir. Aşırı miktarda zencefil tüketimi, mide bulantısına ve reflüye neden olabilir. Aynı zamanda kan sulandırıcı etkiye sahiptir ve özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananlar için sakıncalı olabilir. Hamile ya da emziren kadınların toz zencefil tüketmeden önce mutlaka doktora danışmaları önerilir. Aşırı zencefil tüketimi gaz, şişkinlik, ishal, ağız ve boğazda tahriş ve göğüste ağrılı yanma hissi oluşturabilir.
Toz zencefil, insülin hormonun vücut tarafından kullanımını artırabilir. İnsülin direnci bazı durumlarda kilo almaya ve kilo vermenin önlenmesine neden olabilir. Zencefilin insülin direncini önlemesi ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olması, kilo kaybına katkıda bulunabilir. Aynı zamanda zencefildeki antioksidan bileşenler toksinlerin vücuttan atımına yardımcı olarak metabolizmanın hızlanmasına ve kilo vermeye katkıda bulunabilir.
Enfeksiyon, sigara içmek, astım, kirli hava gibi pek çok nedenden kaynaklanan öksürüğün tedavisinde toz zencefil çayının yararları olabilir. İltihap önleyici ve antibakteriyel özelliklere sahip olan zencefil, boğaz bölgesinde enfeksiyona neden olan bakterilerin ortamdan uzaklaşmasını sağlayabilir. Yine boğazda mukus artışı sağlayarak bu bölgenin yumuşamasına ve öksürüğün neden olduğu tahrişlerin önlenmesine yardımcı olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.