Marjinal rezeksiyonu iyi huylu tümörlerin temizlenmesinde kullanılan cerrahi yöntemlerden birisidir. Bu yöntem tümörlü doku ile birlikte onu saran sağlıklı parçanın bir kısmının da alınması işlemidir.
Marjinal rezeksiyonu metastaz riskini azaltmanın yanı sıra sağlıklı dokunun korunması ve çabuk iyileşmesi amaçlarıyla tercih edilir.
Marjinal rezeksiyonu, tümörün içine girmeden patolojik dokunun dış yüzeyinin çıkarıldığı operasyondur. Tümörün yeri, büyüklüğü, dokuyla teması gibi faktörlerle farklı çeşitlerde uygulanabilir.
Tümörün yapısına göre tercih edilebilen marjinal rezeksiyonu çeşitleri vardır. Bu yöntemler; lokal eksizyon, enükleasyon ve kapsül eksizyonudur.
Lokal eksizyon, tümörün çevresindeki dokulara yayılma ihtimali bulunduğu durumlarda tercih edilir. Tümörün yanında belirli bir miktarda sağlıklı doku da çıkarılarak yayılmanın önüne geçme amacıyla uygulanır. İnvaziv olan lokal eksizyon genellikle lokal anestezi yöntemiyle yapılır. İyileşme süresi ise hastanın durumuna göre değişir.
Enükleasyon sınırları net olarak belirlenen tümörler üzerinde uygulanır. Genellikle iyi huylu tümör bölümünün sağlıklı dokudan dikkatli bir şekilde ayrılarak temizlenmesi işlemidir. Tümör hücresi kapsülü ile birlikte çıkarılır. Enükleasyon yönteminde kapsülün tamamının çıkarılması şart değildir, temel amaç tümörün yayılmasını engellemektir.
Kapsül eksizyonu yönteminde ise sınırları belirli kitle, tümörün etrafını çevreleyen kapsülüyle birlikte çıkarılır. Bu uygulama ile hem tümörün hem de kapsülün çıkarılmasıyla metastaz riskinin önüne geçilmesi amaçlanır. Tedavinin çeşidine alanında uzman, güvenilir doktorlar karar vermelidir.
Marjinal rezeksiyonu bir tedavi yöntemi olduğundan tanı süreci yoktur. Ancak marjinal rezeksiyonu tedavisinin tercih edilmesinden önce hastanın durumu incelenir ve bu tedaviyi gerektiren tanı konulur.
Marjinal rezeksiyonu tedavisine karar verilen tanı süreci şöyle ilerler:
Doktor hastanın şikayetlerini dinler. Geçmiş hastalıkları incelenir, ailesinde benzer vakaların olup olmadığı araştırılır.
Tüm bu işlemler sonrasında hastalığın tanısı konur ve doğru tedavi yöntemi belirlenir. Bu durumda yayılımı engellemek adına dokular uygunsa marjinal rezeksiyon işlemine karar verilebilir.
Marjinal rezeksiyonu bünyede bulunan iyi huylu tümörlerin temizlenmesi amacıyla uygulanan tedavi çeşididir. Tümörün vücuttaki yerine, dokularla temasına, hassasiyet derecesine göre farklı çeşitleri vardır. Hastanın durumuna uygun tedavi yöntemi uzman doktorlar tarafından belirlenir.
Marjinal rezeksiyonu uygulamasında; açık, laparoskopik veya robotik cerrahi tercih edilebilir.
Açık cerrahi büyük bir delik açılarak tümöre doğrudan ulaşmayı amaçlayan geleneksel bir yöntemidir. Cerrahın tümörü çıplak gözle görmesine imkan veren açık ameliyatlar genellikle büyük tümörlerin temizlenmesinde kullanılır.
Anahtar deliği tekniği olarak da bilinen laparoskopik cerrahi, büyük kesiler açmadan tümörü temizleme amacıyla uygulanır. Laparoskopi cihazı ile uygulanan yöntem, cihazın ucundaki yüksek çözünürlüklü kameradan monitöre aktarılan görüntüler sayesinde cerraha işlemleri takip etme imkanı sunar. Bu yöntem doğru uygulandığında daha az doku hasarı sunduğu gibi hızlı bir iyileşme olanağı da sağlar.
Teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanılarak geliştirilen robotik cerrahi yöntemi ise ameliyatın robotik kollar yardımıyla yapılması esasına dayanır. Robotik cerrahi, operasyonun yüksek hassasiyetle yapılmasını sağlar. Ulaşılması zor bölgelerde bulunan tümörlerin temizlenmesinde tercih edilebilir.
Marjinal rezeksiyonu, sağlıklı dokudan belirli bir pay bırakılarak tümörün temizlenmesi işlemidir. Bu ameliyat, zararlı parçayı vücuttan alırken sağlam dokuyu korumayı amaçlar. Marjinal rezeksiyonu ameliyatının hedefi yeniden tümör oluşumu riskini azaltmaktır. Ameliyatın hangi cerrahi müdahale biçimiyle gerçekleştirileceği; hastanın genel sağlık durumuna, tümörün boyutuna ve yerine bağlı olarak alanında uzman doktor tarafından belirlenir.
Ameliyat kararının verilmesinin ardından hasta cerrahi müdahale hakkında bilgilendirilir. Ameliyat öncesi anestezi hazırlığı çoğunlukla genel anestezi amacıyla yapılır. Cilt kesisi ile başlayan ameliyat, zararlı dokunun bir parça sağlıklı dokuyla birlikte çıkarılmasıyla devam eder. Yaranın dikişlerle kapatılmasıyla son bulur. Hastanın genel durumu, yapılan ek işlemler, çıkarılan doku miktarına bağlı olarak ameliyat 1-2 saat aralığında sürebilir.
Marjinal rezeksiyonu ameliyatı sıklıkla minimal invaziv bir cerrahi müdahale yöntemidir. Küçük kesiler yoluyla vücutta minimum hasar bırakılmasını sağlar. İyileşme süresinin kısa olması önemli bir avantajdır. Avantajlarının yanında bütün cerrahi müdahalelerde olduğu gibi bu işlemde de bazı riskler bulunur. Enfeksiyon, kanama gibi komplikasyonlar görülebilir. Olası risklerden kaçınmak için güvenilir doktor seçimi önemlidir.
Marjinal rezeksiyonu tedavisi sonrasında iyileşme süreci hastadan hastaya bağlı olarak farklılık gösterebilir. Hastanın genel sağlık durumuyla birlikte vücuttan çıkarılan tümörün büyüklüğü, konumu, çevredeki dokularla ilişkisi gibi faktörler iyileşme sürecini doğrudan etkiler.
İyileşme sürecinde ameliyat bölgesinde ağrı, şişlik, morarma görülebilir. Bolca dinlenip, doktorunuzun belirlediği süre boyunca fiziksel aktivitelerden kaçınmanız iyileşme sürecini hızlandırabilir. Diyetinize dikkat etmeniz halinde kısa sürede sağlığınıza kavuşmanız kolaylaşabilir. Yaranızın bakımını yapıp vücudun kendini yenilemesi için gereken uykuyu uyumanız halinde hızla toparlanabilirsiniz.
Doktorun belirlediği tarihlerde düzenli kontrole gitmeniz, iyileşme sürecinin önemli bir parçasıdır. Düzenli kontrollere giderek ameliyat sonrası komplikasyon olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Yapılan kontroller doktorunuzun iyileşme sürecini yakından izlemesine olanak tanır. Bu sayede süreci profesyonel destek ile beraber yürütebilirsiniz.
Olası enfeksiyon, sinir hasarı, yara açılması veya kanama durumunda doktorunuza başvurmanız önerilir. Her hastanın durumu kendine özgüdür bu yüzden doktorunuzun size özel bir tedavi süreci planlaması muhtemeldir. Marjinal rezeksiyonu ameliyatı ve sonrasındaki iyileşme sürecinde problem yaşamak istemiyorsanız güvenilir doktorlara başvurmanız önemlidir.
Marjinal rezeksiyonu yönteminin çeşitli cerrahi uygulamalarda olduğu gibi bazı riskleri vardır. Buna rağmen marjinal rezeksiyon genellikle düşük riskli, güvenilir bir yöntem olarak bilinir. Tedavi esnasında yaşanabilecek problemlerden kaçınmak için uzman doktorlara danışmak önemlidir. Marjinal rezeksiyon doğru ellerde uygulandığında dokudaki tümörlerin tamamen temizlenmesini sağlayabilir.
Marjinal rezeksiyonu, kanser türü değildir. Vücutta bulunan genellikle iyi huylu, yani kanser olmayan tümörlerin temizlenmesi işlemine verilen isimdir. Sağlıklı dokudan belirli bir miktar pay bırakılarak lezyon temizlenir. Tedavinin amacı tümörün nüksetmesini önlemektir. Tümör büyüklüğüne, bulunduğu konuma, çevresindeki dokularla ilişkisine göre farklı yöntemlerle tedavi edilebilir.
Marjinal rezeksiyonu, iyi huylu tümörlerin cerrahi yöntemler kullanılarak temizlenmesi işlemidir. Tümörün içine girmeden patolojik dokunun dış yüzeyinin çıkarıldığı operasyondur. Hastanın durumuna, tümörün büyüklüğüne ve yerine bağlı olarak farklı cerrahi yöntemlerden uygun olanı tercih edilir. Marjinal rezeksiyonu metastaz riskini azaltmanın yanı sıra sağlıklı dokunun korunması ve çabuk iyileşmesi gibi amaçlarla uygulanır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.