Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Rektum Sigmoid Kolon Duvarında Minimal Kalınlaşma​ Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Kalın bağırsağın son bölümlerini oluşturan rektum sigmoid kolon duvarı sindirim sisteminin önemli parçalarındandır. Rektum sigmoid kolon duvarında minimal kalınlaşma farklı sebeplerle ortaya çıkabilir.

Enfeksiyonlar, inflamatuar bağırsak hastalıkları, divertikülit, polipler veya rektum kanseri minimal kalınlaşmaya sebep olabilir. 

Sigmoid kolon kalınlaşması belirtileri arasında; karın ağrısı, kanama, kilo kaybı ve genel halsizlik yaygın şekilde görülebilir.

Kolon duvar kalınlaşması tedavisi çeşitli yöntemler uygulanarak yapılabilir.   

Sigmoid Kolon Duvarında Minimal Kalınlaşma Nedir? 

Sigmoid Kolon Duvarında Minimal Kalınlaşma Nedir? 

Kalın bağırsağın son kısmında yer alan rektum sigmoid kolon duvarının normalden kalın olmasını ifade eden minimal kalınlaşma farklı nedenlerle meydana gelebilir.

İnflamatuar bağırsak hastalığı, divertikülit, enfeksiyon, rektum kanseri veya polipler kalınlaşmaya neden olabilir. 

İnflamatuar bağırsak hastalıkları arasında bulunan crohn ve ülseratif kolit sindirim sisteminin geneline zarar verebileceği gibi sigmoid kolon duvarının kalınlaşmasına da sebep olabilir. 

Kalın bağırsaktan dışarıya çıkan balon şeklinde kesecikler olan divertikülitin yanı sıra bakterilerden ya da virüslerden yayılan enfeksiyonlar da kolon duvarında minimal kalınlaşmaya yol açabilir. 

Kalın bağırsağın anüse yakın kısmında görülen rektum kanserinin neden olduğu komplikasyonlar arasında kolonda kalınlaşma sayılabilir.

Bağırsak duvarında meydana gelen polipler tümör benzeri yapılarıyla sigmoid kolon üzerinde olumsuz etkiler gösterebilirler.     

Sigmoid kolon duvarında minimal kalınlaşmanın sonuçları, altında yatan nedene bağlı olarak, değerlendirilir.

Çoğu durumda hafif geçirilen ve hızlı tedavi edilebilen hastalığın sebebi olarak rektum kanseri türü ciddi bir rahatsızlık tespit edilirse tanı ve tedavi süreci bu duruma göre belirlenir.

Sayılan rahatsızlıklardan birine sahipseniz, sağlığınız açısından uzman doktorlara muayene olmanız önerilir.  

Sigmoid Kolon Kalınlaşması Belirtileri 

Sigmoid kolon kalınlaşması çeşitli semptomlarla kendini gösterebilir. Sık karşılaşılan belirtileri arasında şunlar sayılabilir:

  • Şiddetli karın ağrısı 
  • Kabızlık 
  • Karında şişkinlik
  • Aşırı gaz 
  • Rektal kanama
  • Kanlı dışkı 
  • Genel halsizlik hissi 
  • Bulantı ve kusma 
  • Kilo kaybı 

Sigmoid kolon karnın sol alt tarafında bulunduğu için ağrı genellikle bu bölgede hissedilir. Kalınlaşma bağırsak hareketlerini zorlaştırarak kramp ve kasılmalara yol açabilir. 

Minimal kalınlaşma bağırsak içindeki geçişi zorlaştırdığı için kabızlığa sebep olabilir. Bağırsak hareketlerinin etkilenmesi karında şişliğe ve aşırı gaz birikmesine yol açabilir. 

Divertikülit kaynaklı kalınlaşmalarda rektal kanama görülebilir. Sigmoid kolonun tahriş olması kanlı dışkı atılmasına neden olabilir. 

Bağırsakların düzgün çalışmaması genel halsizlik hissine yol açarken; bağırsakların tıkanması durumunda bulantı ve kusma meydana gelebilir. 

Şiddetli karın ağrısı ve bağırsak sorunları iştahsızlığa neden olabilir. Kan emiliminin bozulması ani kilo kaybına yol açabilir.    

Sayılan belirtilerden bir veya daha fazlasını gösteriyorsanız sigmoid kolon duvarında kalınlaşma yaşanıyor olabilir. Kesin tanı ve tedavi için, vakit geçirmeksizin, güvenilir doktorlara başvurmanız önerilir. 

Rektum Duvarı Kalınlaşması Tanısı

Rektum Duvarı Kalınlaşması Tanısı

Rektum duvarı kalınlaşması tanısı koyulma süreci doktorun hastanın tıbbi öyküsünü dinlemesiyle başlar. Gösterilen belirtiler, hastanın genel sağlık durumu, varsa kronik hastalıkları değerlendirilir. 

Hem karın bölgesine hem rektum alanına fiziksel muayene yöntemiyle bakılır. Karında hassasiyet, şişlik, ağrı olup olmadığı incelenir. Rektal muayene ile kalınlaşmanın derecesi anlaşılmaya çalışılır. 

Doktor hastanın durumunu anlayabilmek için tam kan sayımı, dışkı ve kültür testleri talep edebilir.

Tam kan sayımı kalınlaşmanın iltihaplı bir hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını gösterir.

Dışkı testleri bağırsaklardaki durumu anlamaya yardımcı olurken; kültür testleri sayesinde hangi patojenin soruna yol açtığı anlaşılabilir. 

Tanının net şekilde konulması için görüntüleme tekniklerine başvurulabilir. Hastanın şikayetleri dikkate alınarak, rektum duvarı incelenmesi için, ultrason, MR, kolonoskopi gibi yöntemlerden birisi tercih edilir.

Kalınlaşmanın nedenini belirlemek için şüpheli bölgeden biyopsi alınabilir. 

Rektum duvarı kalınlaşması tanısı test sonuçlarının alınmasının ardından konulur.

Kalınlaşmanın altında yatan nedenin belirlenmesi tedavi yöntemini tayin edeceği için oldukça önemlidir. 

Sağlığınız açısından uzman doktorlara muayene olmanız tavsiye edilir. 

Sigmoid Kolon Duvar Kalınlaşması Tedavisi

Sigmoid kolon duvar kalınlaşması tedavisi, hastalığın altında yatan nedene bağlı olarak, değişkenlik gösterebilir.

Genellikle ilaç tedavisinin yanında yaşam tarzı değişiklikleri ve sıkı tıbbi takip uygulanır. Ciddi durumlarda cerrahi müdahale yolu düşünülebilir. 

İltihaplı bağırsak hastalıkları veya enfeksiyondan kaynaklanan kalınlaşmalar genellikle ilaçla tedavi edilir.

Tedavide; kortikosteroid, antibiyotik ve antiviral ilaçlar kullanılabilir. 

Doktor gözetiminde yapılan yaşam tarzı değişiklikleri hastalığın tedavisine yardımcı olabilir. Yüksek lifli, sindirimi kolay besinlerden oluşan bir diyet takip edilebilir.

Bol su tüketilerek bağırsakların düzenli çalışması sağlanabilir. Sindirim sisteminin doğal dengesini korumak amacıyla probiyotik kullanılabilir. 

Stres düzeyini düşürerek bağırsağın fonksiyonlarını iyileştirmek için düzenli egzersizler yapılabilir. Bol bol dinlenerek vücudun kendini toparlaması sağlanabilir. 

Bağırsaklarda delinme, tıkanma gibi acil durumlar oluştuğunda cerrahi müdahale uygulanabilir.   

Hangi tedavi yönteminin uygulanacağı uzman doktorlar tarafından belirlenmelidir. Hızlı bir şekilde sağlığına kavuşmak isteyen hastaların doktorun tavsiyelerine uyması oldukça önemlidir. 

Sigmoid Kolon Duvar Kalınlaşması Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci 

Sigmoid kolon duvar kalınlaşması tedavisi sonrası iyileşme süreci; hastalığın nedenine, tedavi yöntemine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilir. 

İlaç tedavisi genellikle hızlı sonuç verir. Belirtiler tedavi sürecinin sonuna kadar sürse de, zaman içerisinde azalmalar görülür.

İlaçlarını doktor tavsiyesine uygun olarak alan, düzenli yaşam pratiklerini uygulayan hastalar sağlıklarına daha erken kavuşabilirler. 

Cerrahi müdahale yöntemiyle tedavi edilen hastaların iyileşme süreci daha uzun sürebilir. Ameliyat bölgesinin kendini onarması, bağırsağın fonksiyonlarını yeniden yerine getirmesi zaman alabilir. Cerrahi müdahale sonrası ağır egzersizlerden kaçınarak, bolca dinlenmek süreci hızlandırabilir. 

Hem ilaç tedavisi hem cerrahi müdahale durumlarında sağlıklı beslenme ve bol sıvı tüketimi iyileşme sürecini olumlu yönde etkileyebilir.

Doktorun tavsiyesine uygun olarak ağrı kesici, probiyotik türü takviyeler alınabilir. 

Olası komplikasyonlardan kaçınmak için kişisel hijyene dikkat edilmesi önerilir. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakmak hastalığın nüks etmesini engelleyebilir.

Tedavi süreci tamamlandıktan sonra belirli aralıklarla doktor muayenesine giderek sürecin uzman doktorların gözetiminde yürütülmesini sağlayabilirsiniz.  

Sıkça Sorulan Sorular

Bağırsak Duvarı Kalınlaşması Kanser midir? 

Bağırsak duvarı kalınlaşması kanser değildir ancak hastalığın altında yatan nedenlerden birisi kanser olabilir. Bağırsak duvarı kalınlaşması farklı sebeplerle görülebilir. Bu sebepler arasında divertikülit, enfeksiyon, inflamatuar bağırsak hastalıkları, damar tıkanıklarının yanında kolon veya rektum kanseri de olabilir. Hastalığın altındaki nedeni teşhis etmek tedavi sürecinin başarı şansını ciddi ölçüde artırabilir. Bağırsak duvarı kalınlaşması belirtileri gösteriyorsanız uzman doktorlara başvurmanız önerilir. 

Bağırsak Kalınlaşması Hangi Hastalığın Belirtisidir? 

Bağırsak kalınlaşması çok sayıda hastalığın belirtisi olabilir. Bağırsak tıkanıklığı, divertikülit, damar tıkanıklığı, kolon kanseri veya rektum kanserinin belirtisi olarak değerlendirilebilir. Bağırsak kalınlaşmasının nedeni ve belirtisi olduğu hastalık; yapılan muayeneler, testlerin sonuçları ve hastanın genel sağlık durumu göz önüne alınarak uzman doktorlar tarafından kesinleştirilir. Bağırsak kalınlaşması belirtileri gösteriyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir.  

Kalın Bağırsakta Sorun Olursa Ne Olur? 

Sindirim sisteminin önemli bir parçası olan kalın bağırsakta sorun olursa çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Karın ağrısı, rektal kanama, aşırı kilo kaybı gibi belirtilere sahip olabilen kalın bağırsaktaki sorunlar; kolon kanseri, rektum kanseri, divertikülit, inflamatuar bağırsak hastalıkları, bağırsak tıkanıklığı gibi birçok hastalığa sebep olabilir. Kalın bağırsakta sorun olduğuna dair belirtiler gösteriyorsanız uzman doktorlara başvurmanız tavsiye edilir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.