Silikon yanığına ne iyi gelir diye merak ediyorsanız bu durum için çeşitli çözüm yollarının olduğunu söylemek mümkün. Doğru bir şekilde uygulanan tedavi ve işlemler sonrasında silikon nedeniyle oluşan yanıkların sağladığı zararlar etkili bir şekilde ortadan kaldırılabilir.
Silikon yanığına ne iyi gelir sorusuna cevap arıyorsanız öncelikle bu yanık türü sonrasında vücudunuzda hangi belirtilerin ortaya çıkacağını bilmekte fayda vardır. Böylece yaşadığınız olumsuz durumu daha iyi tespit etmeniz mümkün hale gelir. Silikon yanığı yaşanan bölgede öncelikle temas noktası genişliğinde kızarıklık durumunun olduğu görülebilir.
Bu kızarıklık durumunu ise devamında şiddetli bir acı ve ağrı şikayetleri takip eder. Yaşanan yanık durumunun boyutuna bağlı olarak yanan bölgede bir süre sonra kabarcık oluşumu da gözlemlenir. Bu kabarcıklar ise kişileri son derece rahatsız edecek bir düzeyde kaşınmaya başlar. Son aşamadaysa genel olarak yanan bölgede soyulmalar ve deri kuruması görülür. Bu süreç boyunca kişilerde yanık olan bölgelerde enfeksiyon problemi de sıklıkla karşılaşılan problemlerden biridir.
Bir sağlık kuruluşuna danışmak için bu belirtilerin hepsini görmeyi beklememeniz gerekir. Gördüğünüz ilk belirtide tıbbi bir yardım almak silikon yanığı durumundan en az hasarla kurtulmanızı sağlar. Aksi halde silikon yanığında göreceğiniz tedavi daha uzun bir süreyi kaplayabilir ve yanıktan kaynaklı olarak vücudunuzda istenmeyen izler meydana gelebilir.
Silikon yanığının nedenleri sıcak silikonun ciltle teması sonucu olabileceği gibi aynı zamanda silikonun yutulması sonucunda da görülebilir. Silikon yutması sonucu olan yanıklar büyük bir çoğunlukla çocukların başına gelmektedir. Bu yanık türünün nedenleri genel olarak şu şekilde ifade edilebilir;
Yaşadığınız durumun nedeni ne olursa olsun bu durum karşısında en yakın sağlık ocağına ya da hastaneye gitmeniz gerekir. Alanında uzman sağlık çalışanları yaşadığınız silikon yanığı üzerinde inceleme sağladıktan sonra en uygun tedavi yöntemine başlayacaktır.
Silikon yanığına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek birden fazla yanıt bulunduğu söylenebilir. Silikon yanığı yaşayan kişilerin yapması gereken ilk şey yanan bölgeyi soğuk suyla yıkamaktır. Soğuk su desteğine 15 dakika gibi bir süre boyunca devam edilebilir. Bunun yanı sıra yanan bölgeye buz taneleriyle de destek yapılabilir.
Ancak bu aşamada buz ile yanık bölgesi direkt olarak temas etmemesi gerektiği için buzlar bir havluya sarılabilir. Üçüncü derece yanıklarda herhangi bir şekilde buz desteği tavsiye edilmez. Bunun nedeniyse uzun süren soğuk desteğinin hipotermiye neden olabilme olasılığı olarak ifade edilebilir. Üçüncü derece yanık durumlarında hiçbir müdahalede bulunmadan temiz bir bezle yanık alanını sararak hastaneye gitmek en iyisi olacaktır.
Bu bölgenin bol bol nemlenmeye ve rahatlamaya ihtiyacı olduğu için bölgeye aloe vera jeli de sürülebilir. Bu uygulama yanık bölgesinde yaşanan acıyı da bir miktar hafifletebilir. Tüm bu süreç boyunca silikon yanığı olan bölge herhangi bir şekilde kaşınmamalıdır. Aksi halde yanan bölge istenmeyen bir şekilde tahriş olabilir. Alanında uzman doktorlar tarafından da yapılan müdahaleler sonucunda silikon yanığı etkili bir şekilde geçebilir.
Tedavi süresinin uzamaması için tüm krem ve merhemlerin düzenli bir şekilde kullanılması gerekir. Aynı zamanda yapılacak olan doktor kontrolleri de aksatılmamalıdır. Bu unsurların yanı sıra silikon yanığı sonrasında beslenme düzenine dikkat etmek de son derece önemlidir. Uygulanan tedavi sonrasında protein ağırlıklı bir şekilde beslenmeniz yanan cildin daha hızlı şekilde iyileşmesini sağlar. Bu sayede hücre yenilenmesine katkıda bulunarak iyileşme sürecini hızlandırmak mümkün hale gelir.
Silikon yanığına ne iyi gelir konusunda alanında uzman sağlık çalışanları en iyi tedaviyi uygulayacaktır. Bu noktada öncelikle yanan bölge üzerinde gözlem yapılır ve yanığın hangi boyutta olduğu etkin bir şekilde tespit edilir. Eğer yanık ciddi bir boyuta sahip değilse yanık kremi ve merhem uygulaması yapılarak silikon yanığı kolay bir şekilde iyileştirilebilir.
Ağrı ve acı problemi yaşayan hastalara ise ağrı kesici ilaç takviyesi yapılır. Eğer yanık olan bölgeye kıyafet yapışmışsa kıyafetin herhangi bir şekilde çıkarılmaması, bunun yerine yavaşça kesilmesi gerekir. Yanan bölgeden zorla çıkarılmaya çalışılan kıyafet durumu daha kötü bir hale sokabilir.
Daha ciddi boyuttaki silikon yanıklarındaysa aynı şekilde krem ve merhemler yardımıyla bölge nemli bir hale getirildikten sonra bandajlama işlemine geçilir. Tüm bu işlemler enfeksiyon riski olmaması için hijyenik bir şekilde gerçekleşir. Bazı durumlarda yanık nedeniyle vücudunda su kaybı yaşayan kişilere deri içerisinden etkin bir şekilde su takviyesi de yapılabilir.
Eğer yanığın boyutu son seviyedeyse bu noktada kişi ameliyata alınır ve deri nakli gerekebilir. Uygulanacak tedavi bu noktada tamamen yanığın ciddiyet boyutuna bağlıdır. Enfeksiyon riskinin önlenmesi için silikon yanığı olan bölge serum fizyolojik ile yıkanabilir. Bu unsurların yanı sıra eğer mümkünse silikon yanığı olan bölge kalp hizasından daha yukarıda tutulur.
Eğer silikon yanığı ciddi bir şekilde el ya da ayak gibi bölgelerde meydana geldiyse bu noktada kişiler bir süre boyunca fizik tedavi almaya ihtiyaç duyabilir. Tedavi sürecinin zorlaşmaması ve daha fazla acı çekmemeniz için en kısa sürede vücudunuzdaki yanan bölgeye müdahale edilmesi gerekir.
Silikon yanığına ne iyi gelir sorusuna verilecek en ideal cevaplardan birisi doktor kontrolünde aloe vera jeli ve antibiyotik içeren yanık kremleri olabilir. Bu ürünler dışında bilinçsiz bir şekilde yanan bölgeye sürdüğünüz diğer şeyler yanığın derecesini ve tahriş düzeyini artırabilir. Silikon yanığı tedavisi evde kendi imkanlarınızla yapabileceğiniz bir işlem değildir.
Silikon yanığını önlemenin en temel yolu silikon tabancası kullanımında temkinli olmaktır. Bunun içinse silikon uygulaması yaparken sizi koruyacak bir eldiven takmanız gerekir. Aynı zamanda silikon içeren nesnelerle temastan kaçınmakta da fayda bulunur. Bu durumda çocukların da bu ürünlere herhangi bir şekilde erişmemesi gerekir.
Yaşadığınız silikon yanığı durumu sonrasında en hızlı şekilde bir sağlık kuruluşunun acil servisine gitmeniz gerekir. Burada size uygulanan tedavi sonrasında kontrol amacıyla düzenli olarak alanında uzman bir dermatoloğa gitmekte de büyük bir fayda bulunur. Böylece silikon yanığı yaşayan kişiler süreç hakkında bilgi sahibi olabilir.
Her yanık türünde olduğu gibi ileri boyuta sahip olan silikon yanıklarında da enfeksiyon riski görülür. Bazı durumlarda doktorlar tarafından enfeksiyon riskini azaltacak ilaç takviyeleri yapılabilir. Bunun yanı sıra yanıkların üzerine sürülen bilinçsiz gıdalar da enfeksiyon oluşumuna sebep olacağı için tavsiye edilmez.
Kurumuş silikonu elinizden çıkarmak için öncelikle bölgeyi çok sıcak olmayan bir suyla yıkamanız gerekir. Bölgedeki silikon bir miktar yumuşadıktan sonra bulaşık deterjanı yardımıyla silikon iyice parçalanarak elinizden ayrılabilir. Bu noktada elinizi tahriş etmemeye ve sert davranarak zarar vermemeye dikkat etmenizde fayda vardır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.