Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nasıl Yapılır?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Hiperbarik oksijen tedavisi (HBOT), çeşitli hastalıkların giderilmesi için yaygın olarak kullanılır. Hiperbarik oksijen tedavisi, hastaların %100 saf oksijeni, atmosfer basıncının üzerinde bir ortamda solumasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem, kandaki oksijen seviyesini artırarak dokulara daha fazla oksijen ulaşmasını sağlar. Böylece hastaların iyileşme süreçlerini hızlandırarak kendilerini iyi hissetmelerine yardım eder. 

Hiperbarik oksijen tedavisi, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve diğer sağlık otoriteleri tarafından karbonmonoksit zehirlenmesi, dalgıç hastalığı, diyabetik ayak yaraları, radyasyon sonrası doku hasarı gibi belirli durumlarda onaylanmış bir tedavi yöntemidir. Bazı klinik çalışmalarda sinüs enfeksiyonlarına etkisi araştırılmış olsa da standart bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmemektedir. Bunun haricinde beyin travmaları, bazı nörolojik hastalıklar ve kas hasarlarının giderilmesinde de tercih edilebilir. 

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nerede ve Nasıl Yapılır?

Hiperbarik oksijen tedavisi, çeşitli tıbbi durumlar için sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. (HBOT) özel olarak tasarlanmış hiperbarik basınç odalarında hastaya %100 saf oksijen solutularak uygulanır. Tedavi sırasında hasta, tek kişilik (monoplace) ya da çok kişilik (multiplace) bir hiperbarik basınç odası içerisine alınır.

Monoplace odalarda hasta, şeffaf bir tüp içinde uzanarak oksijen solur, multiplace odalarda ise birden fazla kişi aynı anda tedavi alabilir ve oksijen maskeleri veya başlıklar aracılığıyla solunur. Normal atmosfer basıncının 1,5 ila 3 katına kadar yükseltildiği bu ortamda, akciğerler daha fazla oksijen emer ve bu oksijen, kan dolaşımı aracılığıyla vücudun en derin dokularına kadar taşınır. Seanslar genellikle 60 ila 120 dakika arasında sürer ve hastalığın türüne bağlı olarak belirli bir tedavi protokolü takip edilir. 

Tedavi boyunca hastanın rahat ve güvende olmasını sağlamak için uzman sağlık personeli sürekli olarak hastayı izler ve gerektiğinde müdahale eder. Hiperbarik oksijen tedavisi, hücresel onarımı hızlandırmak, iltihabı azaltmak ve dokuların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için kontrollü bir şekilde uygulanır.

Hiperbarik Tedavi Uygulamaları 

Hiperbarik oksijen tedavisi ile bazı hastalıkların tedavisinde olumlu sonuçlar almak mümkün hale gelir. Hiperbarik tedavi uygulamalarının yaygın olarak kullanıldığı hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Oksijen yetersizliği
  • Yaraların iyileşmesi
  • Enfeksiyonlar
  • Karbonmonoksit zehirlenmesi
  • Dalgıç hastalığı
  • Kronik sinüs hastalıkları ve enfeksiyonlar
  • Beyin hasarları ve nörolojik hastalıklar
  • Kemik ve doku iyileşmesi

Hiperbarik oksijen tedavisi, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen seviyesini sağlamak amacıyla basınçlı bir ortamda saf oksijen solumayı içeren etkili yöntemlerden biridir. Bu tedavi, belirli hastalıkların iyileşme sürecinde tercih edilir. Hiperbarik oksijen tedavisinin uygulama alanları içerisinde karbonmonoksit zehirlenmesi, dalgıç hastalığı, kronik diyabet ayak yaraları, yara ve yanıkların iyileştirilmesi, enfeksiyonlar, kemiğe oksijen taşım, beyin travması, kronik yorgunluk, doku yenilenmesi ve düşük oksijen seviyeleri yer alır. 

Özellikle şeker hastalığının bir sonucu olarak ortaya çıkan ayak yaraları, yanıklar için cerrahi sonrası iyileşme döneminde yüksek basınç altındaki oksijen kullanılabilir. Bunun yanı sıra derin denize dalış sonrası meydana gelen azot birikmesinin ardından oluşan hastalıklarda da oksijen tedavisine başvurulabilir. 

Karbonmonoksit zehirlenmesi vakalarında, kanda yer alan karbonmonoksit moleküllerinin oksijenle yer değiştirmesi amaçlanır. Aynı zamanda kan dolaşımının zayıfladığı bölgelerde, hücresel düzeyde iyileşmeyi destekleyebilir. 

Nekrotizan fasiit, et yiyen bakteriyel enfeksiyonu ifade eder. Bu noktada hiperbarik oksijen uygulamaları, ciddi enfeksiyonların giderilmesinde etkin bir role sahiptir. Kanser tedavisi sonrasında da gerektiği durumlarda radyasyonun neden olduğu doku hasarlarının onarılması için oksijen terapisi uygulanabilir.

Hiperbarik oksijen tedavisi pek çok hastalığın giderilmesinde önemli bir yere sahiptir. Tedavi süreci oksijen kabini, basınç uygulaması, oksijen solunumu gibi aşamaları içerir. Hiperbarik oksijen tedavisinin süresi, hastalığın türüne ve hastanın durumuna bağlı olarak değişir. Örneğin, karbonmonoksit zehirlenmesi için birkaç seans yeterli olabilirken, kronik yaralar veya radyasyon hasarı için 30-40 seanslık bir tedavi planı uygulanabilir. 

Hiperbarik oksijen tedavisi, belirli sağlık problemlerinin çözülmesinde etkili olabilir, ancak doktorun onay verdiği durumlarda kullanımına başvurmak gerekir. Bu noktada hastalığın türüne ve şiddetine bağlı olarak doktorunuz tarafından öngörüldüğü zamanlarda kullanımına başvurulur. 

Hiperbarik Oksijen Tedavisi İyileşme Süreci

Hiperbarik oksijen tedavisi, çeşitli pek çok hastalığın iyileşme sürecinde yaygın olarak kullanılabilir. Hiperbarik oksijen tedavisi, iyileşme sürecini hızlandıran etkili bir yöntemdir. Vücudun hasar görmüş dokularının onarılmasına yardım edebilir. İlk tedavi sürecinde oksijen yüksek basınç altındadır. Genellikle vücutta oksijen yetersizliği çeken dokulara oksijen ulaştırılır. 

Yüksek oksijen seviyesi ile hücrelerin enerji üretiminde artış gözlemlenir. Böylece, hasar gören hücre ve dokular onarılabilir. Aynı zamanda yeni kan damarlarının oluşmasına teşvik ettiği bilinir. Antienflamatuar etkisiyle, vücuttaki iltihaplanmayı azaltarak enfeksiyon riskiyle güçlü bir mücadeleye girebilir. Çoğu durumda yüksek oksijen, vücudun bağışıklık sistemi üzerinde olumlu bir etki bırakmayı başarır. 

Enfeksiyonlu yaralarda, artan yüksek oksijen seviyesi sayesinde oksijensiz ortamda hayatta kalmayı başaran bakterilerin çoğalması önlenebilir. Yara iyileşmesinin hızlanması, kronik hastalıkların yönetimi, sürekli izleme ve kontrol ile uzun vadeli sonuçlar elde edilebilir. Bu nedenle sonuçlar uzman bir doktor tarafından değerlendirilir, takibe alınabilir. 

Hiperbarik oksijen tedavisinin hemen ardından tedavinin uygulandığı bölgedeki dokunun sağlıklı bir şekilde fonksiyon göstermeye başladığı gözlemlenir. Bu noktada hiperbarik oksijen tedavisi, vücudun iyileşme kapasitesini olumlu yönde etkileyerek hızı ve etkili bir iyileşme süreci sunabilir. Tedavi süreci, kişisel farklılıklara bağlı olarak çok yönlü şekilde gelişebilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Hiperbarik oksijen tedavisinin faydaları nelerdir? 

Hiperbarik oksijen tedavisinin pek çok faydası bulunur. Bu faydalar içerisinde yaraların iyileşmesini hızlandırma yer alır. Aynı zamanda enfeksiyonlarla mücadele edebilir. Bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarına yönelik oldukça etkili olduğu bilinir. Ağrı yönetimi ve iltihap giderici etkisiyle iyileşme sürecini destekler, yaygın iltihaplanmaların önüne geçebilir. Sınırları zorlayan yaralanmalar ve travmalar içerisinde baş, boyun ve beyin yer alabilir. Beynin iyileşmesinde oksijen tedavisi, sinir düzelmesini sağlayarak travma sonrası süreçleri destekler. Beyin fonksiyonlarının iyileştirilmesi, yanık tedavisi ve karbonmonoksit zehirlenmelerinde oksijen terapisi sıklıkla kullanılır.

Hiperbarik oksijen tedavisi hangi hastalıklar için uygulanır? 

Hiperbarik oksijen tedavisi pek çok hastalığın tedavi sürecinde uygulanabilir. Karbonmonoksit zehirlenmesi, diyabetik ayak yaraları ve bacak ülserleri, yanıklar, gazlı gangren, inme ve beyin kırığı gibi beyin hasarları, kronik yara ve doku hasarı bu hastalıklar içerisinde yer alır. Beyin dokusunda oksijen yetersizliği, kalıcı hasarlara yol açabilir. HBOT kullanarak ise beyin hücrelerinin iyileşmesi sağlanabilir. Böylece nörolojik fonksiyonlar artırılır ve felçli hastaların iyileşme süreci hızlandırılır. Gazlı gangren, hızla yayılan bir enfeksiyon olduğu için ölümcül olabilir. Oksijen tedavisi burada önemli bir role sahip olup enfeksiyonlarla mücadele eder. Bu sayede bakterin çoğalmasını engeller ve dokuların oksijenle beslenmelerine yardım eder. 

Hiperbarik oksijen tedavisi tehlikeli midir? 

Hiperbarik oksijen tedavisi genel olarak güvenli kabul edilir. Hiperbarik oksijen tedavisinde kullanılan ortamlar sıkı güvenlik önlemleri altında olup, belirli koşullar sağlandığında güvenlidir. Ancak saf oksijenin yanıcı özellik taşıması nedeniyle tedavi sırasında ateş, sigara veya kıvılcım oluşturabilecek nesnelerin kullanımı kesinlikle yasaktır. Yalnızca deneyimli ve sertifikalı sağlık profesyonelleri tarafından bu tedavinin uygulanması gerekir. Belirli tıbbi durumlar için uygunluğu uzman doktorunuz tarafından belirlenmesi, değerlendirilmesi gerekebilir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.