Atel; kırık, ayak burkulması, çıkık veya kas-iskelet sistemi yaralanmalarında kullanılan ortopedik bir destek aracıdır.
Çıkık, kemik, kas ve iskelet sistemi gibi problemlerde vücudun belirli bir bölgesine sabitlenerek düzeltmek amacıyla kullanımına başvurulur
. Atel, yaralanmış bölgeyi sabitleyerek iyileşmeyi destekler ve hareket kısıtlaması sağlayarak ağrının azalmasına yardımcı olur.
Plastik, alüminyum ve benzeri çeşitli materyallerden yapılır. Gerektiği zamanlarda ise bandaj veya sargı ile sabitlenebilir.
Çeşitli nedenlere bağlı olarak atel kullanımına karar verilebilir. Başlıca kullanım nedenleri arasında kırık, çıkıklar, burkulma, yırtılma, ağrı yönetimi, rehabilitasyon dönemi, yaralanma öncesi ve sonrası koruma yer alabilir.
Kemik kırıkları ya da omuz çıkıkları durumunda yaygın olarak kullanılan atel, kemiklerin doğru şekilde hızla iyileşmesi için tercih edilebilir. Kırık ve burkulma tedavisinde sıklıkla öngörülen atel çeşitleri, kullanışlı yapılarıyla oldukça önemli ortopedik destek araçları kategorisinde bulunur.
Atel, cerrahi işlem sonrasında vücudun hasar belirli bölgesine sabitlenen ortopedik destek ürünleri içerisinde yer alır.
Genellikle yaralanma, kırık, çıkık, burkulma gibi durumlarda yaygın olarak kullanılabilir.
Bununla birlikte atel, iyileşme sürecine yardımcı olmak üzere öngörülen medikal bir yardımcı araç olarak tanımlanır. Atel çeşitleri, kullanım amacına ve tedavi edilmesi gereken duruma göre belirlenir.
El, bacak, bilek, dirsek, diz, ayak bileği, boyun ve omuz ateli bulunur. El ve parmaklardaki yaralanmalar için tercih edilen el ateli, kırık ya da burkulma olduğu zamanlarda kullanılır. Böylece elin doğru pozisyonda kalması sağlanır. Bacaklar için ise kırık kemikleri sabitlemek amacıyla tercih edilir.
Bilek burkulmaları, kas yırtılması ve kırıklar için bilek ateli öngörülebilir. Bazen gerekli durumlarda dirsek bölgesindeki hasarların iyileşmesi üzerine dirsek için özel olarak tasarlanan atele de başvurulur.
Boyun bölgesindeki travmalar, kas zorlanmaları, omuz eklemindeki yaralanmalar, ayak bileği burkulmaları ya da omuz bölgesinde oluşan çıkıklar için özel olarak hazırlanan atel çeşitleri, iyileşme sürecini destekleyerek hızlandırır.
Plastik, metal, elastik ve kompozit malzemelerden yapılan atel çeşitleri, türüne ve kullanılacağı bölgeye göre sabitleme gücüne sahiptir.
Bu noktada her birinin hareketlilik düzeyi farklılık gösterebilir.
Atel, sağlık sektöründe yaygın olarak kullanılan ortopedik destek ürünleri içerisinde yer alır. Atel kullanım alanları oldukça geniştir. Özellikle kırık ve burkulma tedavisinde atel oldukça önemli bir destekleyicidir.
Ortopedik tedavide kırık, çıkık, burkulma veya incinme gibi durumlarda hasar gören belirli bölgenin hareketsiz kalmasını sağlamak için atel çeşitlerine başvurulur.
Atel, cerrahi sonrası belirli bölgelerin korunması ve iyileşme sürecinin hızlandırılması amacıyla kullanılabilir.
Böylece hasarlı bölge korunarak olası herhangi bir komplikasyonun önüne geçilir. Kas ve eklem rahatsızlıklarında eklemlerin düzgün bir şekilde hareket etmesini mümkün kılmak üzere yine aynı şekilde kullanımına başvurulabilir.
Kas zayıflığı, eklemde kireçlenme olan hastalar için atel kullanımı oldukça faydalıdır.
Eklem ve kemik ağrılarında atel, bölgede fazla hareketi önleyerek ağrı ve sızının önüne geçebilir. Özellikle cerrahi sonrası müdahale de bacak ve kol gibi bölgeler için iyileşme sürecini desteklemek maksadıyla atel kullanılabilir.
Bir bölgede yaralanma riski yüksek olduğu zaman atel kullanımı öngörülebilir.
Atel, bazı ayak deformasyonlarında da destekleyici bir rol oynayarak hastalığın ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilir. Sırt ve omuz postür iyileştirmesi, kemik gelişimiyle ilgili çeşitli problemlerin önüne geçmek için de atel kullanılır.
Doğuştan gelen deformasyonları düzelterek doğru duruşu geliştirmeye de atel çeşitleri yardımcı olabilir.
Atel çeşitleri, kırık ve burkulma tedavisi için oldukça önemli bir ortopedik destek ürünüdür.
Genellikle kırılma ve burkulma durumlarında, atel kullanımı ile iyileşme süreci hızlandırılır. Bu nedenle vücudun zarar gören kısmının hareket etmesini önlemek üzere sabitlenebilir.
Kırık tedavisinde hareketi sınırlandırmak, şişlik ve ağrıyı geçirmek, kemiklerin düzgün kaynamasını sağlamak gibi fonksiyonlarıyla oldukça faydalıdır.
Kırık bölgenin sabitlenmesi, hareketin engellenmesi çok önemlidir. Bölgede oluşan şişliğin giderilmesi, ağrının hafifletilmesi gerekebilir.
Ayrıca kemiklerin doğru bir şekilde hizaya gelmesi sağlanarak iyileşmesine teşvik edilir.
Burkulma tedavisi için öngörülen atel ise bölgesel istirahat sağlamak, ağrıyı hafifletmek, iyileşmeyi hızlandırmak gibi amaçlar için kullanılır.
Burkulma ile bağ dokusu zedelenebilir, bu nedenle burkulan bölgenin uzun bir süre hareketsiz kalması iyileşme sürecinde dikkate alınması gereken önemli bir husustur.
Atel, burkulmuş eklemde aşırı hareketi önleyerek bölgenin kontrollü bir şekilde dinlenmesini sağlar. Şişlik, ağrı giderilerek hastanın rahat etmesi hedeflenir.
Burkulmuş bölgede yeniden hareketlilik sağlamadan önce iyileşmeyi desteklemek üzere atel kullanarak iyileşmenin tamamlanması desteklenebilir.
Atel kullanmanın çeşitli pek çok avantajı bulunur. Ateller kırık, çıkık ya da burkulma gibi olaylarda hareketsizlik sağlayarak iyileşme sürecini hızlandırmak, ağrı, şişlik gibi rahatsız edici problemleri gidermek ve kemik, doku iyileşmesini desteklemek üzere kullanılır. Hareket sınırlaması, kemiklerin ve bağların doğru şekilde iyileşmesine yardım edebilir. Kemiklerin düzgün hizalanmasında önemli bir role sahip olan atel, kaynama ve bağların onarımında etkilidir. Hasar gören bölgeyi sabitleyerek hareketliliği engeller. Bu sayede şiddetli ağrı hafifletilebilir. Yaralı bölgeyi stabilize ederek şişlik ve iltihaplanmayı önler. Yaralanmış bölgenin daha fazla hasar almasının önüne geçer. Hafif, dayanıklı ve taşınabilir malzemelerden üretilen atel, hastaların günlük yaşamlarını sürdürürken rahatlıkla kullanmalarına olanak tanır.
Atel kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Doktor tarafından önerilen bu tıbbi gerecin, önerilen kullanım süresinin dikkate alınması gerekir. Ayrıca nasıl takılacağı konusunda doktordan yardım almanız önemlidir. Atelin doğru kullanımıyla iyileşme süreciniz hızlanabilir. Atelin genel temizli dikkatli bir şekilde yapılması önerilir. Terleme ve kirlenme sonucunda bakteriler üzerinde birikebilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla temizlenmesi tavsiye edilir. Atelin türüne bağlı olarak nasıl temizlendiğine dair doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.
Atel, cilde zarar vermeyecek ancak yeterli destek sağlayacak şekilde ayarlanmalıdır. Çok sıkı olması kan dolaşımını bozabilir, çok gevşek olması ise yeterli desteği sağlamaz. Atel kullanım süresi ve hareket kısıtlamasının derecesi doktorun önerisine bağlı olarak belirlenmelidir. Uzun süre hareketsiz kalmak eklem sertliği gibi komplikasyonlara yol açabilir.
Atel, genellikle kemik, eklem veya yumuşak doku kas gibi bölgelerin yaralanmaları sonucunda doktor tarafından önerilir. İyileşme sürecini destekleyen atel çeşitleri, olası komplikasyonlara karşı koruma sağlar. Kemiklerde kırık, çatlak oluşumlarında kemiklerin doğru pozisyonda kalmaları için kullanılabilir. Eklem bağlarında ve kaslarda meydana gelen burkulma, incinme ve yırtıklarda da önerilebilir. Bir eklem çıkığı durumunda, eklemi doğru pozisyonda tutarak iyileşmeyi hızlandırır. Atel, tendon iltihabı veya eklem çevresindeki iltihaplı dokuların aşırı hareket etmesini önleyerek iyileşme sürecine yardımcı olabilir. Bazı cerrahi operasyonlardan sonra dokuların iyileşmesi ve eklem, kemik sabitlenmesi amacıyla atel kullanımına başvurulur. Sinir hasarı, sıkışması gibi durumlarda veya kas, bağ givi bölgelerde zorlanma, gerilme durumunda hareketi kısıtlayarak iyileşmeyi sağlar. Şişlik, ağrı, morarma nedeniyle dinlenmesi gereken bölgelerde, hareket kısıtlanarak bölgeye aşırı yük binmesinin önüne geçilebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.