Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Yumurta Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Yumurta zehirlenmesi genellikle tarihi geçmiş, pişirildikten sonra bir süre beklemiş olan yumurtaların tüketilmesi ile meydana gelir. Birçok gıda unsurunda olduğu gibi yumurtalarda da gıda zehirlenmesi riski bulunabilir.

Yumurtalar taze ve çatlaksız olsa da salmonella adı verilen ve gıda zehirlenmesine neden olan bakterileri içerebilirler. 

Yumurta zehirlenmeleri diğer gıda zehirlenmelerine benzer belirtiler içerir. Mide bulantısı, kusma, ishal gibi yaygın belirtiler gıda zehirlenmeleri gibi yumurta zehirlenmelerinde de görülür.

Yumurta zehirlenmelerinin tedavisi için genellikle evde dinlenme ve istirahat ile hafif yiyecekler tüketilmesi ve bol su içilmesi yeterli olur.

Yine de her ihtimale karşı gıda zehirlenmesi geçirildiğinde size en yakında bulunan sağlık kuruluşuna başvurmanız ve uygun tedavi ile rahatsızlığınızı geçirmeniz önerilir.

Yumurta Zehirlenmesi Nedir?

Genellikle bozulmuş, tüketimi geciktirilmiş yumurtaların tüketimi sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıklar yumurta zehirlenmesi nedir, sorusunun cevabını oluşturur. Bunun yanında hiçbir sorun görünmeyen yumurtalarda da yumurta zehirlenmesi görülmesi olası olur. 

Protein, insanların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu bir unsurdur. Protein içeren birçok yiyeceğin içinde en sık tüketilen ve en kolay ulaşılanı yumurtalardır.

Yumurta, uzun süreli tokluk hissi sağlaması, vücudun ihtiyaç duyduğu değerleri vermesi ile en çok tercih edilen protein kaynakları içinde yer alır. 

Yumurta zehirlenmesi vakalarının önüne geçilebilmek için bozuk veya bozuk olduğundan şüphe edilen yumurtaların tüketiminden uzak durmak gerekir.

Yumurtaların yenmek için kırılması durumunda yumurtada bir koku veya renk değişikliği sezdiyseniz o yumurtayı tüketmemeniz yerinde bir tercih olur.

Yumurtanın bozulup bozulmadığını tat yoluyla anlamaya çalışmak tehlikelidir. Bu yüzden yumurtanın koku ve renginden bozulup bozulmadığını anlamaya çalışabilirsiniz.

Yumurtaların rengi size bozulmalar hakkında bilgi verebilir. Yumurtanın sarısı üzerinde kırmızı bir leke, yumurta beyazında bulunan ipliksi yapılar, yumurta beyazındaki renk bozuklukları gibi göstergeler yumurtanın bozulduğuna ve tüketilmemesi gerektiğine işaret etmektedir.

Yumurta Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Birçok gıda zehirlenmesi çeşidinde olduğu gibi yumurta zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla aynı seyreder. Yumurta zehirlenmesi halinde görülebilen en belirgin belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Karında ağrı
  • Kramp
  • Kusma
  • Mide bulantısı
  • İshal
  • İştah kaybı
  • Halsizlik
  • Ateş.

Yumurta zehirlenmelerinden korunmak için alacağınız bazı önlemler sayesinde yumurtalarınızı taze olarak tüketebilir ve zehirlenme riskini azaltabilirsiniz.

Marketten aldığınız yumurtaları yeterli soğutma derecesine sahip buzdolabınızda saklamanız yumurtaların daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olur.

Yumurtaların kendi kartonları içinde saklanması da saklamanın doğru yöntemlerinden biri olur. Tam pişirilen yumurtaları buzdolabınızda 1-2 gün saklayabilirsiniz ancak daha uzun süreli bekletmeden tüketmenizde yarar var.

İçerisinde pişmiş yumurta olan salata türevi yiyeceklerinizden arta kalanları da buzdolabınızda saklarsanız yumurta zehirlenmesi riskini azaltabilirsiniz.

Yumurta Zehirlenmesi Neden Olur?

Salmonella adı verilen bakterilerin çoğalması ile yumurta zehirlenmesi vakalarının gerçekleştiği bilinir. Salmonella bakterisi, yumurtanın tüketilmesinden 12-72 saat sonrasında ortaya çıkar ve ishal, ateş, karın ağrıları gibi belirtilerle kendisini gösterir.

Yumurta zehirlenmesi semptomları 3-7 gün arasında devam edebilir ve genellikle tedavi gerektirmeksizin kendiliğinden iyileşebilir.

Belirtilerin çok şiddetli olması ve vücudun bitkinleşmesi durumunda sağlık kuruluşu ve uzman bir doktorun desteği olmazsa olmazdır. 

Yumurtaların doğru bir şekilde korunup saklanmaması, kutusu içerisinde kırılmış yumurtaların tüketilmesi, pişirilmiş yumurtaların çok uzun süre bekletildikten sonra tüketilmesi veya yumurtalardaki renk değişimlerinin önemsenmeden yumurtanın tüketilmesi zehirlenmelere yol açar. 

Yumurtaların üzerinde kir veya çatlamalar görürseniz başka bir yumurta tercih etmeniz yerinde olur. Yumurtaların marketten alınmasından sonra bekletilmeden buz dolabına konulması gerekir.

Karton kutular hem yumurtaların nemini korumasına yardımcı olur hem de yumurtaları kırılmalara karşı korur, bu yüzden yumurtaların kendi karton kutuları içinde korunması daha iyi olur. Yumurtaların en geç 5 hafta içerisinde tüketilmesi gerekir.

Yumurta Zehirlenmesi Kaç Saatte Belli Olur?

Yumurtanın tüketilmesini izleyen 12-72 saat arasında yumurta zehirlenmesi belirtileri ortaya çıkar.

Bulantı, ishal, kusma ve ateş gibi belirtilerle kendini gösteren yumurta zehirlenmesi belirtileri kötüleştiği durumlarda doktor kontrolü aksatılmamalıdır.

Gıda zehirlenmeleri genel oranda kendiliğinden geçen rahatsızlıklar olsa da bazı gıda zehirlenmeleri ölüme neden olabilecek güçte olur. 

Tedavi edilmeyen yumurta zehirlenmeleri halinde kramp ve ağrılar artarak devam eder. İshal devam eder ve vücuttaki su hızla kaybedilir. Bu durum çeşitli rahatsızlıklara kapı aralar. Midede delinme ve asit erozyonu gibi sorunlar görülür.

Midedeki bu tür rahatsızlıklar ameliyatla sonuçlanır. Zehirlenme durumlarında vücuttaki zararlı bakteri sayısında hızlı bir artış görüleceği için vücut birçok enfeksiyona karşı savunmasız hale gelebilir.

Yumurta Zehirlenmesi Nasıl Geçer?

Yumurta zehirlenmesi yaşandığında bu zehirlenme sürecinin en kolay şekilde atlatılması için çeşitli tedavi yöntemleri aranabilir.

Yumurta zehirlenmesi yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız öncelikle bir sağlık kuruluşuna başvurmakta yarar bulunur.

Sağlık kurumu ve uzman doktor sizleri doğru tedavi için yönlendirebilir. Gıda zehirlenmeleri bir günden bir haftaya kadar etkili olabilir.

Bu süreçte yumurta zehirlenmesi etkilerini azaltmak için çeşitli önlemler alınabilir ve zehirlenmenin etkileri azaltılabilir. 

Yumurta zehirlenmesi belirtileri ve etkilerinin azaltılması için vücuda kaybettiği suyu geri kazandırmak gerekir. Bu yüzden de bol bol su tüketmek, vücuda kaybettiği suyu geri kazandırmada etkili olur.

Suya ek olarak maden suyunun tüketilmesi de vücudun kaybettiği mineralleri geri kazanmasında etkili olur.

Ancak maden suyu tüketimini zehirlenmenin ilerleyen günlerinde tercih etmek daha doğru olabilir. Mideyi yormamak için patates haşlaması gibi hafif sebzeler ve meyveler tüketilebilir.

Uyku ve dinlenmek de yumurta zehirlenmesi ve diğer gıda zehirlenmelerinin etkilerinin ortadan kaldırılmasında etkili olur.

Evdeki tedavilere ek olarak doktorunuzun önerdiği ilaçları da kullanabilirsiniz. Doktor reçetesi ile alacağınız kas gevşetici ve ağrı kesici türü ilaçlar vücudunuzun daha hızlı dinlenmesine ve kendini iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Yumurta Zehirlenmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yumurta zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Yumurtanın tüketilmesinden yaklaşık 12 sat sonra yumurta zehirlenmesi belirtileri ortaya çıkmaya başlayabilir. Bu süre 72 saate kadar uzayabilir. Karında ve midede ağrı ve rahatsızlık hislerinin oluşması, ishal, mide bulantıları, kusma, ateşlenme ve titreme gibi belirtiler hem yumurta zehirlenmelerinde hem de birçok gıda zehirlenmesi türünde önemli belirtilerin başında gelir. 

Yumurta zehirlenmesi nasıl olur?

Bu zehirlenme çeşidi salmonella bakterilerinden kaynaklanan bir zehirlenme türüdür. Bakteriler vücuttaki sistemlere saldırır ve hastalık oluşturarak vücudun gücünü kaybetmesine neden olur. Zehirlenme ile vücutta yer edinen bakteriler vücut sistemi tarafından ishal, kusma ve dışkı yoluyla dışarı atılmaya çalışılır.

Bozuk yumurta tüketiminden sonra ne yapılmalı?

Yumurta zehirlenmesine dair belirtiler görülmesi halinde bir sağlık kuruluşundan ve uzman bir doktordan yardım almak doğru bir tercih olur. Yumurta zehirlenmelerinin etkilerini azaltmak için evde hafif yiyecekler, kızarmış ekmek ve haşlanmış yumurta tüketimi yapılabilir.

Bozuk yumurta pişince nasıl olur?

Kötü bir koku yayar. Bozuk pişmiş yumurta renginden de ayırt edilebilir. Koyu bir renge sahip olur. Yumurtanın kokusu kötüyse ve renginde bozulmalar görülüyorsa tüketilmeden çöpe atılması gerekir.

Yumurtanın sarısı dağılıyorsa bozuk mudur?

Yumurta kırıldığı zaman sarısı dağılıyorsa yumurtanın bozulmuş olma ihtimali vardır. Tavaya kırılmış yumurtanın sarısının dağılmaması taze olduğunun göstergesidir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.