Akciğerden su alınması, torasentez olarak adlandırılan bir işlemdir. Plevral boşluğa sıvı birikimi yaşanma ihtimali söz konusudur.
Bu biriken sıvının ise akciğerlere zarar verme riski vardır. Akciğerlerin rahatlayabilmesi için biriken sıvı alınmalıdır.
Bu sıvı alma işlemi de torasentez olarak bilinir. Akciğerin dış kısmında yer alan zarlarda biriken sıvının ne olduğunu teşhis edebilmek için de sıvı alım işlemi gerçekleştirilir.
Sıvı birikimi, farklı sağlık problemlerine bağlı olarak meydana gelmiş olabilir.
Torasentez işlemi hem hastalığın teşhisine katkı sağlar hem de sıvının bölgeden temizlenmesini sağlar. Riskli bir işlem olarak bilinmez. Sıvı birikimi, akciğerin genişlemesini engeller.
İşlem sonrasında kişinin akciğerleri tekrar genişlemeye başlar ve göğüsteki baskı hissi ortadan kalkar.
Torasentez; akciğerlerde biriken sıvının, iğne yardımı ile boşaltılması olarak adlandırılabilir.
Sıvı birikimi, kişide nefes darlığı oluşumuna neden olabilir. Aynı zamanda, akciğerin normal işleyişini engeller. Bu nedenle de sıvının, akciğerden boşaltılması gerekir.
Kişilere uygulanan bazı cerrahi müdahaleler yardımı ile bu sıvı çıkarılır. Yapılan bu işlem ise torasentez ismi ile bilinir.
Kısa sürede gerçekleştirilen bir işlemdir. Sıvı birikimi olmayan akciğerde, kişi nefes alıp verirken, akciğerde genişleme yaşanır.
Fakat sıvı birikmesi halinde, akciğer hareketlerini gerçekleştiremez. Akciğerler genişleyemedikçe, nefes alıp vermek de bir süre sonra zorlaşmaya başlar.
Sıvının alınması, semptomların hafifletilmesine katkı sağlayan bir işlemdir. Bölgeden alınan sıvı, uzman kişiler tarafından incelenir ve torasentez işlemi bu şekilde gerçekleşir.
Torasentez neden yapılır sorusuna verilebilecek iki farklı yanıt vardır. Bu işlemin yapılmasının ilk nedeni, akciğerin rahatlamasını ve eski işleyişine geri dönebilmesini sağlamaktır. Diğer bir neden ise sıvının neden biriktiğini teşhis etmektir. Torasentez yapımının temel nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
Enfeksiyon hastalıkları, akciğerde sıvı birikmesine neden olabilen bir durumdur. Akciğer zarında biriken bu sıvı, bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak görülebilir. Akciğerden alınan sıvı, laboratuvar ortamında test edilir. Test sonuçlarında ise kişide enfeksiyon olup olmadığı ortaya çıkar.
Bazı kanser çeşitleri, akciğerde sıvı birikmesine yol açabilir. Bu nedenle de kişide kansere bağlı olarak sıvı birikimi olup olmadığını öğrenmek için torasentez yapılır.
Sıvı birikimi, kişide bazı semptomların ortaya çıkmasına neden olur. Bu semptomların ortadan kalkması ya da hafifletilebilmesi için, akciğerde biriken sıvının alınması gerekir.
Torasentez işlemi ile kişide var olan bazı hastalıklar teşhis edilebilir. Özellikle akciğer kanserinin tespiti için bu işlem oldukça önemlidir.
Torasentez işlemi sonrasında, bölgeden alınan sıvı incelenir. Kişide hangi hastalığın olduğu bu işlem sayesinde ortaya çıkar.
Torasentez ile teşhis edilebilecek bazı hastalıklar şu şekildedir;
Torasentez işlemi genellikle, akciğer bölgesinde sıvı birikmesi olan herkese uygulanır. Fakat uygulamada öncelikli olan bazı kişiler vardır.
Bunun nedeni ise bazı hastalıklardır. Özellikle kanser hastalarına, kalp yetmezliği olan kişilere ve böbrek yetmezliği olan kişilere bu işlem uygulanır.
Göğüs travması olan, zatürre olan ve otoimmün hastalıkları olan kişilere bu işlem uygulanır.
Torasentez işlemi bazı durumlarda uygulanmaz. Akciğer bölgesinde biriken sıvının yoğunluğu az ise ve bu sıvının hangi hastalıktan kaynaklandığı daha önce teşhis edilmişse torasentez yapılmaz.
Kişide ciddi kanamalar söz konusu ise yine bu işlemin uygulanmaması gerekir. Bunların haricinde ise işlem yapılacak olan bölgede, cilt problemi ya da ciltte tahriş varsa işlem yapılmaz.
Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalara da torasentez işlemi uygulanmaz. İşlemden bir süre önce, kan sulandırıcı kullanımının kesilmesi gerekir.
Torasentez işlemi uygulanırken, hastalara genellikle lokal anestezi yapılır. İşlemin ne kadar sürede tamamlandığı ise değişkenlik gösterir. İşlemden öncesinde hazırlık süreci vardır. Hazırlık sürecinde geçilmeden öncesinde ise;
Bu bilgiler verildikten sonrasında ise hasta, işleme hazırlanır. İlk olarak hastanın göğüs röntgeni ya da gerekli ise ultrason çekilir.
Böylelikle sıvının yeri tespit edilir. Hastanın kan basıncı ve oksijen seviyesi incelenir. Nabız ölçümü yapılır.
İşlem esnasında da kan basıncı, nabız ve oksijen seviyesi kontrol edilmelidir. Bu nedenle hastaya maske takılır.
İşlemden önce kişilerin, takılarını ve aksesuarlarını çıkarması gerekir.
Kıyafetler çıkarılıp, hastane önlüğü giyilmelidir. İşlem yapılacak olan bölge, sağlık personelleri tarafından temizlenir. Hasta oturur pozisyondayken işlemler gerçekleştirilir.
Bölge temizlendikten sonrasında, işlem yapılacak bölgeye uyuşturucu krem sürülür ya da iğne yapılarak bölge uyuşturulur.
Bölge uyuştuktan sonrasında ise iğne, plevra boşluğuna yerleştirilir. Şırınga yardımı ile bölgede biriken sıvı çekilir.
Sıvı miktarı fazla ise torasentez tüpü, iğneye takılır. Böylelikle daha fazla sıvı çekimi gerçekleştirilir. İşlem esnasında kişilerin hareketsiz kalması önerilir.
Doktorların talimatları eşliğinde derin nefes alarak, işlem gerçekleşir. Sıvı çekildikten sonra işlem yapılan bölge temizlenir. Bölgeye bandaj uygulaması yapılır.
Kişiden alınan sıvı, incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. İşlem bittikten sonra göğüs röntgeni talep edilebilir.
Uygulanan sıvı boşaltım işlemi genellikle riskli değildir. Kısa sürede gerçekleşir. Bu nedenle de uzun süreli yatış gerekmez.
Fakat işlemden sonra bir süre hastanın dinlenmesi gerekir. Ağır kaldırmaktan kaçınmak ve zorlayıcı egzersizler yapmamak önerilir. İşlem sonrasında düzenli olarak nefes egzersizleri yapılmalıdır.
Nefes egzersizleri, akciğeri rahatlatır.
Doktorlar tarafından bazı ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir. İlerleyen süreçte tekrar doktor kontrolü gerekir.
Hastanın iyileşme süreci ortalama olarak 1 - 2 hafta olarak bilinir. Özellikle ilk iki gün boyunca kişinin kendini zorlamaması gerekir.
Torasentez işleminden sonra nadiren bazı riskler ortaya çıkabilir. Bu risklerin temel nedenlerinden birisi de hastaların, doktorlara eksik bilgi vermesinden kaynaklı olabilir.
Kişi işlemin iptal olmaması için kan sulandırıcı ilaç kullandığını bildirmemiş olabilir. Bazı kişiler ise ilaç ya da lateks alerjisi olduğunu bilmiyor olabilir.
Bu gibi durumlarda bazı riskler ortaya çıkar. Torasentez riskleri şu şekildedir;
İşlem sonrasında kişide; yüksek ateş, nefes darlığı, göğüs ağrısı ya da işlem yapılan bölgede kızarıklık ve şişlik görülmesi halinde doktora başvurulmalıdır. İşlem yapılan bölgede kan ya da sıvı sızıntısı varsa en yakın sağlık kuruluşu ziyaret edilmelidir.
İşlem genellikle tek seferde tamamlanır. Fakat gerekli olması halinde birkaç gün arayla tekrar yapılabilir. İşlemin tekrarlanması gerekip gerekmediğine, uzman hekimlerce karar verilir.
İşlem esnasında, işlem yapılacak olan bölgeye uyuşturucu krem sürülür. Bu nedenle de acı ya da ağrı hissedilmez. Fakat işlem sonrasında hafif bir ağrı hissi oluşabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.