Astaksantin, bilinen en güçlü antioksidanlardan birisidir. Tükettiğimiz pembe ve kırmızı renkteki birçok besinin içerisinde astaksantin bulunur.
Bu antioksidan, aynı zamanda besinlere pembe ve kırmızı rengi veren bir pigmenttir. Terpenler kimyasal grubunun bir parçasıdır ve karatoneoid pigmenti olarak da bilinir.
Genellikle pembe pigmente sahiptir. Besinin türüne göre ise bu pembe renk, kırmızı olarak da ortaya çıkabilir.
Astaksantinin temel özelliği ise hücreleri, serbest radikallere karşı korumasıdır. Aynı zamanda oksidatif strese karşı da koruyuculuğu bulunur. Bu antioksidan, bağışıklık sisteminin korunmasında ve güçlenmesinde de etkin rol oynar.
Vücuttaki inflamasyonun azaltılmasına da katkı sağlar. Sağlık açısından birçok farklı faydası da bulunur. Sadece hastalıklardan korumakla kalmaz, aynı zamanda ciltte kırışıklık oluşumunu da geciktirir.
Astaksantin nedir sorusuna; oldukça güçlü bir antioksidandır. Pigment olarak da bilinir. Hücre zarlarının korunmasını katkı sağlar, yanıtını vermek mümkündür.
Bu antioksidanın insan sağlığına faydaları, birçok araştırmanın konusu haline gelmiştir.
Birçok besin içerisinde astaksantin olduğu bilinir. Bu içeriğe sahip olan besinlerin tüketimi ile ihtiyaç duyulan antioksidan vücuda alınır.
Antioksidanlar genel olarak incelendiğinde de bağışıklık sistemi için önemli etkileri olduğu görülür.
Antioksidan kullanımı, dış etkilere karşı vücudu korur. Astaksantinin bilinen bir diğer özelliği ise cildi UV ışınlarına karşı koruyor olmasıdır.
Aynı zamanda bu antioksidanın, egzersiz yapan kişilerde, performansı artırıcı bazı özellikleri olduğuna dair bilgiler de vardır.
Bu antioksidan, vücudu ve sağlığı korur. Özellikle kalp sağlığının korunmasına fayda sağlar. Aynı zamanda vücuda dayanıklılık katar. Astaksantin faydaları arasında şu maddelere yer verilir;
Astaksantin, ciltte var olan kolajenin korunmasını sağlar. Aynı zamanda vücudun kolajen üretimi yapmasına da katkı sağladığı bilinir.
Düzenli olarak tüketimde, kişilerin cilt lekelerinde azalmaların meydana geldiği görülür.
Astaksantin, yaşlanma karşıtı etkileri ile de bilinen bir antioksidandır. Ciltte yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan kırışıklık oluşumu, antioksidan tüketimi ile minimuma iner. Kırışıklık oluşum sürecinde de gecikme görülür.
Bu antioksidan sayesinde cilt, elastikiyet kazanır. Cilt problemlerinin ortaya çıkması engellenir. Cilt kanserine yakalanma riski azalır.
Cildin daha sıkı bir görünüme kavuşmasını sağlar ve yüze; parlak, canlı, sağlıklı bir görünüm katar. Kuru cilt yapısına sahip olan kişilerin, ciltlerinde nemlenme oluşumu görülür. Cildin, su tutma kapasitesinin artmasına da yardımcı olur.
Antioksidan alımının, cilde dolgunluk kazandığına dair bazı bilgiler de söz konusudur. Kısaca belirtmek gerekir ise; astaksantinin düzenli olarak tüketilmesi, kişilerin daha sağlıklı bir cilt yapısına sahip olmasına katkı sağlar.
Astaksantin genel olarak zararlı bir pigment ya da antioksidan değildir. Fakat bazı yan etkileri ortaya çıkabilir. Astaksantin, bazı kişilerde alerjik reaksiyon oluşumuna yol açabilir. Bunun haricinde ise astaksantinin yan etkileri şu şekildedir;
Bu yan etkilere sık rastlanmaz. Genellikle aşırı tüketime bağlı olarak ortaya çıkan etkilerdir.
Bu yan etkiler, astaksantin içeren besinlerin tüketiminin azalması halinde ortadan kalkar. Bu antioksidanın en nadir görülen yan etkisi ise nefes darlığı olarak bilinir.
Nefes darlığı görüldüğünde, en yakın sağlık kuruluşunu ziyaret etmeniz önerilir.
Astaksantin, tüketilen birçok; pembe, kırmızı ve turuncu renkli besin içerisinde yer alan bir antioksidan kaynağıdır. Özellikle deniz ürünleri içerisinde bu antioksidan yer alır. Astaksantin nelerde var sorusuna verilebilecek yanıtlar şu şekildedir;
Deniz ürünlerinin doğru bir şekilde pişirilmesi ve hazırlanması da bu noktada oldukça önemlidir. Hatalı pişirilen deniz ürünleri, içerisinde yer alan birçok besin kaynağını kaybeder.
Astaksantin, herkes için faydalı olan bir antioksidandır. Fakat kronik hastalıkları olan kişilerin, astaksantin içeren besinleri ya da besin takviyelerini tüketmeden önce doktorlarına danışmaları gerekir.
Hamilelik (gebelik) sürecindeki ve emzirme dönemindeki kişilerinde doktor onayı olmadan, bu besinleri tüketmemesi gerekir. Astaksantin tüketiminin yan etkileri, özellikle kronik hastalığı olan ya da gebe kişilerde ortaya çıkabilir.
Doktorunuza danıştıktan sonrasında antioksidan içeren besinleri tüketebilir ya da takviye olarak bu antioksidanı alabilirsiniz. Bu süreçte ise doktorun belirtmiş olduğu tüketim dozunun aşılmamasına ekstra dikkat edilmesi gerekir.
Bunun haricinde ise küçük çocuklara aşırı miktarda astaksantin içeren besinlerin yedirilmemesi önerilir. Aşırı miktarda antioksidan alımı, mide problemlerine ve sindirim problemlerine neden olabilir.
Astım hastalarının ve şeker (diyabet) hastalarının da astaksantin içeren besinlerin tüketimine dikkat etmesi gerekir.
Herhangi bir sağlık probleminiz varsa bu besinleri ya da takviyeleri tüketmeden önce, doktorunuza başvurmanız gerekir. İlaç alerjisi olan kişilerin de takviye almaması önerilir.
Astaksantin tüketimi, diyet yapan kişiler için de uygundur. Doğal antioksidan içeren besinler, kilo alımına neden olmaz. Fakat aşırı miktarda besin tüketimine bağlı olarak, kilo alımı söz konusu olabilir.
Astaksantin içeren bazı besin takviyeleri bulunur. Deniz ürünlerinin tüketimini sevmeyen kişiler, astaksantin alımı için bu takviyeleri tercih edebilir. Takviyelerin belirli bir tüketim miktarı vardır. Bu tüketim miktarının aşılmaması halinde, kilo alımı yaşanma ihtimali oldukça düşüktür.
Astaksantin takviyelerinin kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yaş faktörüdür.
Takviye ürünlerin genellikle 11 yaş altı çocuklar tarafından tüketilmemesi önerilir.
Bunun haricinde ise takviyelerin düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Takviyelerin tüketimi aksatılmamalıdır. Doktorlar, hastaların ne kadar süre besin takviyesi kullanması gerektiğini belirtir.
Çoğu zaman ortalama 12 aylık bir süreç boyunca takviye kullanımı önerilir. Takviyeler, tablet ya da kapsül şeklinde olabilir. Besin takviyesi alırken, bol miktarda su tüketimine de dikkat edilmesi gerekir.
Antioksidan kaynağı olarak bilinen bu pigment, birçok deniz mahsulü içerisinde yer alır. Bu besinlerin sporcular tarafından tüketilmesi ise performansı arttırmaya yardımcıdır. Sporcuların daha aktif ve daha dayanıklı olmasına katkı sağlar.
Takviye tüketiminde genellikle belirli bir dozajın üstüne çıkılmamalıdır. Antioksidan içeren takviyelerde, günlük olarak en az 4 mg tüketim önerilir. En fazla ise 12 mg tüketilebilir.
Antioksidan içeriğine sahip olan birçok besin kaynağı vardır. Antioksidanlar, kişilerin sağlıklarının korunmasını sağlar. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcıdır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.