Kalsitonin hormonu, vücuttaki kalsiyum ve fosfor dengesinin sağlanması için gerekli olan önemli bir hormondur.
Kemik sağlığının korunabilmesi için de oldukça önemlidir. Osteoartrit oluşumunun önlenmesinde de kalsitonin hormonunun etkin rolü bulunur.
Tiroit bezinin "C hücreleri" tarafından üretilen kalsitonin hormonu, böbrek sağlığının desteklenmesine de yardımcıdır.
Kalsitonin hormonu aynı zamanda tiroit hastalığı ile de doğrudan ilişkilidir. Hormonun tiroit tarafından üretiliyor olması, bu durumun temel nedenidir. Vücutta bulunan kalsitonin hormonu seviyesinin ölçümü ile kişilerin tiroit hastası ya da tiroit kanseri olup olmadığı ortaya çıkar.
Tiroit hastalığında genellikle kalsitonin hormonu seviyesi, normalin üzerinde seyreder. Hormon seviyesinin düşük olmasının ise bir sağlık problemine yol açmadığı bilinir.
Kalsitonin hormonu, diğer bir ismi ile tirokalsitonin hormonu olarak bilinir.
Vücuttaki en önemli hormonlardan birisidir. Tiroit bezinin C hücrelerinde üretilir ve sentezlenir. Kalsitonin hormonu yapısı, 32 amino asitlik tek bir polipeptittir.
Kemiklerin korunabilmesi için vücudun belirli bir miktar kalsiyuma ihtiyacı bulunur.
Kalsiyum değerlerinin normalden düşük olması kadar, normalden yüksek olması da bazı problemlere yol açabilir. Bu nedenle de kalsiyum değerlerinin dengeli olması gerekir.
Kalsitonin hormonu bu dengenin sağlanması için önemlidir.
Kalsitonin hormonunun tek görevi kemik sağlığını korumak değildir. Kemik sağlığını korumak için vücudun kalsiyum değerlerini dengelerken, aynı zamanda fosfor değerlerini de dengeler. Kalsitonin hormonunun normalden daha az ya da daha fazla salgılanması ise sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olur.
Kalsitonin hormonu, çocukların kemik gelişimini destekler. Yetişkinlerde ise kemik erimesi problemlerinin önüne geçilmesini sağlar.
Kalsitonin hormonu görevleri genel olarak şu şekildedir;
Kalsitonin hormonunun genel işlevi, kemik sağlığını korumaktır. Kemik sağlığının korunabilmesi için de vücuttaki kalsiyum miktarını dengede tutar.
Kalsitonin hormonu yükselebilir ya da düşebilir. Bu sıklıkla karşılaşılan durumlardan birisidir.
Fakat insan vücudundaki kalsitonin hormonu fazlalığı ya da düşüklüğü, bazı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Metabolik değişimlere bağlı olarak kalsitonin hormonu yüksekliği meydana gelebilir.
Kalsitonin yüksekliği nedenleri arasında şu maddelere yer verilir;
Bu ve bu tarz bazı hastalıklara bağlı olarak, kalsitonin hormon seviyesinin yükselme ihtimali söz konusudur.
Yeni doğan bebeklerde de bu hormon yüksek seviyelerde görülebilir. Kalsitonin seviyesi yükseldiği zaman bazı belirtiler görülür. Bu belirtiler ise şu şekildedir;
Kalsitonin hormon seviyesi yükselebileceği gibi bu seviyenin düşme ihtimali de söz konusudur.
Kalsitonin hormonunun düşük olması genellikle bir sağlık problemine neden olmaz. Fakat bazı hastalıkların kalsitonin seviyesini düşürme riski vardır.
Kalsitonin hormonunun düşük olmasının temel nedeni, tiroit bezinin yeteri miktarda kalsitonin üretememesidir. Bu durumda da kişinin tiroit bezinde bir problem olma riski vardır.
Tiroit bezinin yapısal ya da işlevsel bozuklukları söz konusu olabilir. Aynı zamanda kişinin tiroit hastalıklarına bağlı olarak, tiroit bezi alınmış olabilir.
Tiroit bezinin alınması, kalsitonin hormonunun üretilememesine neden olan bir durumdur.
Genellikle tiroit kanseri olan kişilerde, tiroidin alınması gerekli olabilir.
Hormon seviyesinin düşük olması halinde, genellikle bir tedavi uygulanmaz. Fakat kalsitonin seviyesinin düşük olması nedeni ile kişilerde farklı sağlık problemleri görülebilir.
Bu nedenle de uzman doktorların kişiyi muayene etmesi gerekir ve tedavi olunup olunmamasına karar verilir.
Gerekli olunması halinde hastanın tedavi sürecine başlanır.
Bazı burun spreyleri, kalsitonin hormonunun artmasına neden olabilir. Burun spreyi kullanımı gibi oldukça kolay bir yöntem ile tedavi uygulanabilir. Burundan alınan ilacın emilimi daha kolaydır. Böylelikle kemik sağlığı korunabilir.
İğne ve enjeksiyon kullanımı ile de kişinin tedavisi gerçekleştirilebilir. Kemik erimesi tedavisinde kullanılan ilaçlar, hormon düşüklüğünün tedavisinde de kullanılır. Kalsitonin hormon seviyesinin yükseltilmeye çalışılması, kişinin kemik sağlığının korunabilmesi içindir. Kemik erimesinin önüne geçmek için bazı bantların kullanımından da bu süreçte destek alınabilir.
Kalsitonin hormon değerlerinin, belirli bir referans aralığı içerisinde olması gerekir.
Erkeklerde ve kadınlarda bulunması gereken kalsitonin değerleri farklılık gösterebilir. Aynı zamanda yetişkinlerde ve çocuklarda da bu referans aralığı değişkenlik gösterir.
Yetişkin erkeklerin kalsitonin hormonu referans aralığı 0 - 9,5 pg/mL olarak bilinir. Yetişkin kadınlarda ise bu referans aralığı 0 - 5 pg/mL'dir.
Referans aralıkları, kan testlerinin değerlendirildiği laboratuvarlara göre de değişkenlik gösterebilir.
Bu nedenle kan tahlil sonuçlarınızın yazdığı belgeden, olması gereken referans aralığını kontrol etmeniz gerekir. Sonuçlarınız çıktıktan sonra doktorunuzun sonuçları değerlendirmesi gerekir.
Kişinin değerlerinin yüksek ya da düşük olduğunu kontrol etmek için farklı testlerin ve tahlillerin sonuçları da bu süreçte değerlendirilir.
Kalsitonin hormonu direkt olarak kanser türleri ile ilişkili değildir. Fakat bu hormon tiroit bezinde üretilir.
Bu nedenle de tiroit kanseri ile alakalı bir hormon olduğu bilinir. Özellikle medüller tiroit kanseri, kalsitonin hormonu ile alakalıdır. Tiroit kanserinin kendi içerisinde farklı türleri bulunur.
Bu hormonun direkt olarak medüller tiroit kanseri ile ilişkili olmasının nedeni ise bu kanser türünün, tiroit bezinin C hücrelerinde oluşuyor olmasıdır.
Kalsitonin hormonu da tiroit bezinin C hücresinde üretilir. Aynı bölgede oluşan kanser ve üretilen hormon, birbiri ile ilişkilidir.
Medüller tiroit kanseri ise en nadir görülen kanser türlerinden birisi olarak bilinir. Genellikle genetik aktarım ile ortaya çıkar.
Bu nedenle de kalsitonin hormonunun direkt olarak tiroit kanseri olduğunu belirtmek doğru değildir.
Dengede olan kalsitonin hormonunun, insan sağlığına faydası vardır.
Fakat kalsitonin değerleri artış gösteriyor ise tiroit kanseri tetiklenebilir. Guatr hastalığı da yine kalsitonin hormonu ile bağlantılı olarak ortaya çıkabilir. Kısaca belirtmek gerekir ise kalsitonin hormonu, tiroit kanseri değildir fakat hormon seviyesinin yükselmesi halinde kişilerde tiroit kanseri görülebilir.
Kalsitonin seviyesini etkileyen bazı hastalıklar vardır. Tiroit hastalıkları, kalsitonin seviyesini etkileyen en önemli hastalık türleri arasında yer alır. Aynı zamanda kalsiyum seviyesinin düşüklüğü ya da yüksekliği ve kemik erimesi gibi problemler de kalsitonin seviyesini etkiler. Kemik erimesi problemi, özellikle menopoz sonrası dönemde daha sık görülür.
Kalsitonin seviyesinin ölçümü genellikle kan testleri yardımı ile gerçekleştirilir. Gerekli durumlarda pentagastrin infüzyonu yöntemine başvurulur. Mide ve bağırsak mukozasında G hücreleri yer alır. G hücrelerinden salgılanan gastrin maddesi test için kullanılır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.