Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Vajinal Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Vajinal enfeksiyon, vajinada doğal bakteri ve maya dengesinin bozulmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan önemli bir sağlık sorunudur.

Çeşitli mikroorganizmaların neden olduğu vajinal iltihap; mantar, bakteri veya parazitler yüzünden ortaya çıkabilir.

Kadınlarda rahatsızlık veren pek çok semptoma neden olabilir. Genellikle enfeksiyon türüne göre belirtiler ve tedavi yöntemleri farklılık gösterebilir. 

Enfeksiyon türleri arasında bakteriyel vajinoz, mantar, trikomoniyaz, viral ya da non enfeksiyöz vajinit yer alabilir. Vajinal enfeksiyon belirtileri içerisinde birden fazla faktör bulunabilir.

Anormal şekilde gerçekleşen vajinal akıntı, vajinal kaşıntı, yanma, kötü koku, kızarıklık, şişlik, cinsel ilişki esnasında ağrı, idrar yaparken yanma, hafif kanama ve leke şeklinde kanama belirtiler arasında yer alır. 

Vajinal enfeksiyona neden olan unsurların başında hijyen alışkanlıkları, antibiyotik kullanımı, bağışıklık sisteminin zayıflaması, hormonal değişiklikler, cinsel aktivite ve dar, sentetik iç çamaşır kullanımı gelebilir. Bu nedenle oluşumunu önlemek üzere birkaç tedbir alınabilir.

Pamuklu, rahat iç çamaşırları tercih etmek, vajinal duş yapmaktan kaçınmak ya da genital bölgeyi temiz tutmaya özen göstermek gerekebilir. 

Akıntının kötü kokulu olması, vajinal kaşıntı, şiddetli yanma, ağrı, idrar yaparken zorlanma gibi durumların görülmesiyle beraber tedavi için derhal bir sağlık uzmanına başvurulması önerilir.

Erken teşhis ve tedavi ile olası komplikasyonların önüne geçmek ve yayılma hızını kesmek mümkün olabilir. 

Vajinal Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Vajinal Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Vajinal enfeksiyonlar birden fazla nedene bağlı olarak gelişebilir. Kadınların genital bölgelerinde görülen bu enfeksiyonlar, vajina ve çevresindeki dokulara zarar verebilir.

Ciltte irritasyon yaratan rahatsızlık bakteriyel, viral, mantar ya da paraziter enfeksiyonlar olarak sınıflandırılır.

Bu vajinal sağlık problemleri, fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra, duygusal ve psikolojik açıdan da olumsuz etkiler oluşturabilir. 

Vajinal enfeksiyonların belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Akıntı sorunları
  • Vajinal kaşıntı, tahriş
  • Ağrı, yanma
  • Vajinada kötü koku
  • Şişlik, kızarıklık
  • Ateş, halsizlik
  • Vajinal kanama
  • Bakteriyel vajinozis
  • Vajinal mantar
  • Trikomonas
  • Genital herpes
  • Cinsel ilişki sonrası ağrı
  • İdrar yaparken ağrı
  • İltihap
  • Ciltte irritasyon

Vajinal enfeksiyonlar, vücutta genel bir enfeksiyon belirtisi olarak ateşe, yorgunluğa neden olabilir. Kan dolaşımına enfeksiyon geçtiği zaman ise sistemik enfeksiyon belirtileri ortaya çıkabilir. Bu, ateş ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteren bir duruma dönüşebilir. 

Rahim ağzında iltihaplanma gerçekleştiğinde kanama tetiklenir. Bazı belirtiler belirli bir süre zarfında seyredebilir.

Tedavi edilebilir rahatsızlıklar arasında yer alan vajinal enfeksiyonlar antibiyotik, antifungal ve anti parazit ilaçların kullanımıyla tamamen ortadan kaldırılabilir.

Bu nedenle erken teşhis ve uygun tedavi yönteminin en doğru zamanda başlatılması oldukça önemli kabul edilir. 

Vajinal Enfeksiyon Neden Olur?

Vajinal enfeksiyonlar bakteri, mantar, parazit gibi farklı mikroorganizmaların vajinanın doğal dengesini bozması sonucunda ortaya çıkar. Oluşum aşamasında altında yatan birden fazla sebep bulunabilir. Vajinal enfeksiyon şu sebeplerle ortaya çıkabilir:

  • Lactobacillus bakterileri vajinal floranın dengede kalmasına yardım eder. Bu faydalı bakteriler, vajinanın pH değerlerini emniyette tutarak zararlı mikroorganizmaların çoğalmasının önüne geçebilir. Ancak, bazı nedenlere bağlı olarak vajinal florada bozulmalar görülebilir. 
  • Antibiyotik kullanımı da enfeksiyona sebep olabilir. Zararlı bakterileri yok eden antibiyotikler, faydalı bakterilerin de zarar görmesine neden olabilir. Bu, mantar enfeksiyonuna bağlı vajinal enfeksiyona zemin hazırlar. 
  • Vajinal duş kullanımı ile koruyucu bakteriler hasar alabilir. Fazla temizlik veya kimyasal ürünlerin sıklıkla duşta kullanılması doğal flora dengesinin bozulmasına sebep olur.
  • Hormonal seviyelerdeki çeşitli dalgalanmalar, vajinal rahatsızlıklara neden olduğu için dikkate alınması gereken önemli bir konudur. Hormonal değişikliklerin enfeksiyon oluşumuna etkileri büyüktür. Hamilelik, doğum kontrol hapları, menopoz, düzensiz adet döngüsü gibi nedenler hormonal dalgalanmaların oluşmasını sağlayabilir. 
  • Bağışıklık sistemi vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan bir bariyer görevi görür. Bu nedenle bağışıklık sisteminin zayıflaması vücudun olası bakteriyel rahatsızlıklara açık hale gelmesine sebebiyet verebilir. 
  • Cinsel yolla bulaşan trikomoniyaz, genital uçuk, insan papilloma virüsü ya da bakteriyel vajinoz örnek gösterilebilir. Burada belirtilerin bu rahatsızlıklar, vajinal rahatsızlıkların oluşumunda rol oynayabilir. 
  • Yüksek kan şekeri seviyesi, diyabet ve kan şekeri kontrolsüzlüğü vajinal rahatsızlıkların oluşmasına sebep olabilir.

Vajinal Enfeksiyon Nasıl Geçer?

Vajinal Enfeksiyon Nasıl Geçer?

Vajinal enfeksiyon tedavisi, görülen problemin türü ve nedenine bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Çoğu zaman bakteriyel, mantar, parazit veya viral olup olmadığına bakılabilir. Sonrasında ise uygun ilaç ve tedavi yöntemlerine başvurulur.

Ayrıca yaşam tarzı değişiklikleri, hijyen önlemleri de tedavinin başarılı sonuç vermesi açısından dikkate alınır. 

Bakteriyel vajinoz tedavi süresince vajinal duş ve parfümlü hijyen ürünlerinin kullanımından kaçınılması oldukça önemlidir.

Uzman doktor tarafından reçete edinen antibiyotiklere başvurulur. 5 ya da 7 gün arasında değişiklik gösteren tedavi süresi boyunca antibiyotik kullanımı önerilir. 

Candida albicans mantarının aşırı çoğalmasından dolayı oluşan vajinal mantar rahatsızlığı ise enfeksiyonun şiddetine göre 1 ila 7 gün arasında değişiklik gösterebilir., Yine aynı şekilde reçete edilen ilaçların kullanımı, şeker tüketimin azaltılması ve probiyotik içeren besinlerin tüketilmesi önerilebilir. 

Trikomoniyaz, cinsel yolla bulaşan Trichomonas vaginalis adlı parazit yüzünden oluşur. Cinsel partnerlerin de mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bu sebeple tedavi süresince cinsel ilişkiden kaçınılması gerekir. Ağızdan tek doz veya 7 günlük kür olarak ilaç alınabilir. 

Yanlış hijyen alışkanlıkları, vajinal duş yapmak, tuvalet temizliğinin yanlış yapılması, ıslak veya nemli iç çamaşırı kullanmak, genital bölgenin yeterince temizlenmemesi gibi durumlar da vajinal enfeksiyonlara neden olan faktörler arasında yerini alabilir.

Beslenme düzeni oluşturmak, hijyen kurallarına dikkat etmek, rahat iç çamaşırı seçiminde bulunmak tedavi boyunca iyi sonuçlar almanızda önemli rollere sahiptir.

Dar ve sentetik iç çamaşırları kullanmaktan kaçınmanız önerilebilir. Bunun yerine pamuklu iç çamaşırı tercih ederek, dar pantolonlar yerine bol ve geniş kesimli modelleri deneyebilirsiniz. 

Sıkça Sorulan Sorular

Vajinal enfeksiyonlar nasıl teşhis edilir?

Hasta hikâyesi ve belirti analizi oldukça önemlidir. Vajinal rahatsızlığın nedenini anlamak için hastanın hikayesi önemli bir adım olarak görülebilir. Doktor, vajinal duvarlardan ve rahim ağzından örnek alarak rahatsızlığın neden olduğu problemin türünü belirlemek isteyebilir. Bu nedenle alınan bulgular genellikle laboratuvar testlerine gönderilir. pH testi, mikroskobik inceleme, kültür ve PCR testi istenebilir.  

Vajinal enfeksiyonlardan nasıl korunulur?

Kişisel hijyen kurallarına uymak vajinal enfeksiyonlardan korunmak için dikkate alınması gerekli hususlar içerisinde yer alır. Doğru temizlik alışkanlıkları için vajinal bölgenin yalnızca ılık suyla yıkanması gerekebilir. Vajinal duş yapmaktan kaçınmak, tuvalet sonrası temizliğe dikkat etmek, adet döneminde hijyene daha fazla özen göstermek kritik öneme sahiptir. Doğru iç çamaşırı seçimi, cinsel yolla bulaşan bakterilerden doğru şekilde korunma ve sağlıklı beslenmeye özen gösterme gibi önlemler alınabilir. 

Vajinal enfeksiyonlar tedavi edilmezse ne olur?

Vajinal enfeksiyonların tedavi edilmemesi çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Vajinal enfeksiyonlar vücuda yayılabilir, üreme sağlığını olumsuz yönde etkileyerek genel yaşam kalitesini bozabilir. Pelvik enfeksiyonların oluşumu gözlemlenebilir. Bununla birlikte kısırlık, cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar, kronik mantar enfeksiyonları ve cinsel ilişki sorunlarına yol açabilir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.