Metatarsalji, ayak önü ağrısı olarak da bilinen ortopedik bir sağlık sorunudur. Genel olarak ayağın çok fazla kullanılmasına bağlı olarak gelişen bu durum, metatarsal kemiklerin ayak parmakları ile birleştiği yerde ve ayak tabanında bazı semptomlara neden olur. Bu semptomlar arasında ağrı ve yanma yer alır. Aynı zamanda metatarsalji, bu semptomlarla karakterize edilen iltihaplanma durumu olarak da tanımlanabilir.
Metatarsalji, ayak tabanından ayak parmaklarına bağlanan beş metatarsal kemiklerin olduğu bölgede meydana gelen iltihaplanma durumudur. Bu bölgede meydana gelen iltihaplanma genellikle ağrı ve yanmaya neden olur. Koşma ya da yürüme esnasında belirtiler şiddetlenirken, dinlenme sürecinde bu şikayetlerin şiddetinde azalma görülür.
Metatarsaljiye neden olan birden fazla etmen vardır. Bu etmenler arasında ayaklardaki anatomik bozukluklar yer aldığı gibi tercih edilen ayakkabılarda yine metatarsaljiye neden olur. Öte yandan atletizm ya da koşu gibi spor dalları ile ilgilenen kişilerde de yine bu sağlık sorunu kendini gösterebilir.
Metatarsaljiye neden olan etmenler şu şekilde sıralanabilir;
Metatarsalji, ayak parmaklarının alt kısmında meydana gelen ağrı ile kendini hissettirir. Bu belirtinin yanı sıra iltihaplanma ve şişlik meydana gelir. Öte yandan metatarsaljinin neden olduğu diğer semptomlar ise şu şekilde sıralanabilir;
Metatarsalji tanısı için ilk olarak uzman hekimler kişilerin tıbbi öykülerini bilmek ister. Bu aşamadan sonra kişilerin yaşadığı semptomlar dikkate alınır ve fiziki muayene gerçekleştirilir. Fiziki muayenenin ardından hekimler kişilerden ayak röntgeni çektirmesini talep eder. Ayak röntgeni ile tarak kemikleri ve tüm ayak bölgesindeki kemik yapıları net bir şekilde görülebilir.
Ayak röntgeninin haricinde uzman hekimler yumuşak dokuların net bir şekilde görüntülenebilmesi adına ultrason ve manyetik rezonans gibi görüntüleme tekniklerinden de yararlanacaktır. Bu sayede ayak yapıları ve meydana gelen deformasyonlar daha net bir şekilde görülebilir ve tanı konulması daha kolay bir hal alır.
Tüm bu görüntüleme tetkiklerinin haricinde; şeker, gut ya da artrit gibi hastalıkların elenmesi için de uzman hekimler hastalarından kan testi talep edebilir.
Metatarsalji tedavisi için cerrahi operasyon seçeneği hekimlerin en son başvuracağı yöntemdir. Cerrahi operasyona gelmeden önce metatarsalji için tercih edilen tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanmaktadır;
Bu tedavilerin yanı sıra metatarsaljiye neden olan farklı bir sağlık sorunu var ise uzman hekimler ilk olarak bu sağlık sorunun tedavi edilmesi için bir program oluşturacaktır. Örneğin; şeker hastalığı ya da obezite gibi sorunların olması halinde tedavi programı değişiklik gösterecektir.
Metatarsaljinin önlenebilmesi için bazı sağlık sorunlarının listeden çıkartılması gerekir. Örneğin; pençe ayak durumu söz konusu ise metatarsaljinin önlenmesi mümkün değildir. Bunun haricinde diğer nedenlerden dolayı meydana gelebilen metatarsaljinin önlenmesi mümkündür. Bunun için dikkat edilmesi gereken unsurlar şu şekilde sıralanabilir;
Metatarsalji; çukur taban, tarak kemiği boylarının eşitsizliği, pençe ayak sorunu, başparmak çıkıntısı, geçirilmiş kırıklar ve basma kusurlarına sahip olan kişilerde daha sık görülür. Bunun yanı sıra şeker hastalığı, fazla kilo, Aşil tendonu ile ilgili sorunlar, gut, romatoid, artrit, sesamoidit, travma ya da stres kırıkları gibi tıbbi geçmişe sahip olan kişilerde de yine metatarsalji görülebilir.
Metatarsalji egzersizlerinin uzman fizyoterapistler tarafından planlanması gerekir. Fizyoterapistler, kişilerin sorunlarını göz önüne alarak, kişiye özel egzersiz programları oluşturur. Uzman kişilerin planladığı ve önerdiği egzersizlerin haricinde uygulamalar yapmak, durumun daha da kötüye gitmesine neden olabilir. Bu nedenle egzersiz programı için mutlaka fizyoterapistler ile görüşülmesi gerekir.
Metatarsalji tedavi yöntemleri arasında ortopedik tabanlık kullanımı yer alır. Ancak bu durumun uzman hekimler tarafından önerilmesi gerekir. Ortopedik tabanlık temin etmek için özel medikal tabanlık yapabilen kuruluşların tercih edilmesi son derece önemlidir. Aynı zamanda bu yerlerin ayakların anatomik yapısına ve mevcut soruna uygun şekilde tabanlıkların hazırlandığından emin olunması gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.