Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ağız Yanığı Nedir? Ağız Yanığı Nasıl Geçer?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Ağız yanığına ne iyi gelir sorusuna yaşanan problemin şiddetine bağlı olarak önerilebilecek çözümler de değişir. Ağız yanığı olarak adlandırılan bu yanık problemi yalnızca ağızda değil bununla birlikte dil, damak, dudaklar ve ağız içi mukozasında hissedilen bir yanma ya da batma hissi ile kendini gösterir. Ağız yanığı sıcak içecek ya da besin tüketimi sebebiyle aniden gelişebilecek ve kısa süre içerisinde giderilebilecek hafif bir problem olabileceği gibi ağız yanması sendromu olarak değerlendirilen daha ciddi bir sebep nedeniyle de gelişebilir.

Ağızda şiddetli yanma, acıma, karıncalanma ve batma gibi yaşam konforunu ciddi oranda düşüren yanan ağız sendromu nadir rastlanan bir problem olduğu için teşhisi ve tedavisi yorucu ve karmaşık bir süreci beraberinde getirebilir. 

Hasta yanan ağız sendromu problemiyle karşılaştığında çoğunlukla dil, dudaklar, diş etleri, yanaklar ve boğaz gibi ağız boşluğunun çeşitli bölgelerinde rahatsız edici bir his yaşar. Bu gibi problemler ağız yanığı ve dış etkenler dolayısıyla oluşabileceği gibi, yanan ağız sendromu nedeniyle de meydana gelebilir. İki problem arasında ayrım yapmak oldukça güçtür. Bu gibi bir durumda mutlaka sağlık personellerine danışılması gerekir.

Ağız Yanığı Belirtileri Nelerdir?

Ağız yanığının belirtileri oldukça çeşitlidir. Belirtiler genellikle yaşanan problemin sebebine ve şiddetine bağlı olarak değişir. Bununla birlikte her bünye farklı olduğu için kişilerin ağız yanığı sebebiyle karşılaştıkları belirtiler de değişkenlik gösterebilir.

Ağız yanığının en temel belirtileri arasında şunlar bulunur:

  • Yanma hissi: Ağız yanığının temel belirtilerinden biri olan yanma hissi yalnızca ağızda değil, yanaklarda, dil ve dudaklarda da görülebilir. Yanma hissi geçici olabileceği gibi sürekli devam eden ya da tekrarlayan şekilde de kendini gösterebilir.
  • Ağız kuruluğu: Tükürük eksikliği sebebiyle meydana gelen ağız kuruluğu ağız yanmasının temel sebeplerinden bir diğeridir. Kuruluğa bağlı olarak ağızda yapışkan bir his meydana gelmesi de muhtemeldir.
  • Tat almada zorlanma ya da değişiklikler: Besin tüketimi esnasında tatlarda değişiklik ya da tat almada zorlanma ağız yanması sonucu gelişebilecek belirtilerden bir diğeridir. Özellikle şiddetli seviyede gelişen ve müdahale edilmeyen ağız yanması sonucu kalıcı tat kaybı meydana gelebilir.
  • Karıncalanma: Ağız ve ağız içinde karıncalanma ya da uyuşma hissi ağız yanmasının belirtileri arasındadır. 
  • Ağrı: Ağız yanması sonucunda ağız bölgesinde yanma hissinin yanında ağrı ve acı da meydana gelebilir. Yoğun bir hassasiyet ile kendini gösteren ağız yanığının yarattığı acı yanığın şiddetine bağlı olarak değişir.
  • Dilde meydana gelen doku ve renk değişiklikleri: Dilin parlak kırmızı bir renk alması ya da dokusunda meydana gelen tahribatlar ağız yanmasının belirtilerinden biridir.

Ağız yanması farklı sebeplerle, değişen şiddetlerde meydana gelen bir problem olduğu için belirtiler değişir. Ağız yanığına ne iyi gelir sorusuna yanıt vermeden önce belirtiler doğrultusunda şiddetini tespit edilmesi gerekir. Özellikle şiddetlenen, geçmeyen veya sık tekrarlanan belirtiler ile karşılaşıyorsanız sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir. Üstte yer alan belirtiler genellikle dış faktörler sebebiyle gelişen ve hafif seviyede seyreden ağız yanığı sonrası görülür. Eğer yaşadığınız problem ağız yanması sendromu ise bu belirtilerin yanı sıra ağızda metalik bir tat, baş dönmesi ve bulantı gibi belirtiler de meydana gelebilir.

Ağız Yanığı Nedenleri

Kişinin yaşam konforunu düşüren ve müdahale edilmediği takdirde yaşamsal fonksiyonları riske atabilecek kadar tehlikeli olan ağız yanığı birbirinden farklı sebeplerle gelişebilir. Ağız yanığı ile karşılaşmaya neden olan belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Çok sıcak meşrubat ya da besinler tüketmek ağız yanığının en temel sebeplerinden biridir. Buna bağlı olarak ağız ve ağız içerisinde dokular ısı sebebiyle hasar görebilirler. Bu durum bir süre boyunca hassasiyet yaşanmasına yol açabilir.
  • Uzun süreli diyetler ya da vitamin ve mineral eksikliklerine yol açan beslenme alışkanlıkları da ağız yanığının nedenleri arasında yer alabilir. Özellikle B vitamini eksikliği ağız yanığı ve buna bağlı olarak gelişen yanık ağız sendromunun en temel sebepleri arasındadır. Bunların haricinde demir ve çinko eksikliği de ağız yanmasına neden olabilir.
  • Bir tür hastalık olan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken ağız kuruluğu kişinin yaşam konforunu düşüren yanık ağız sendromunun en temel sebeplerinden biridir. Bazı ilaçların yan etkisi olarak görülebilecek ağız kuruluğu, otoimmün hastalıklar sebebiyle ya da radyoterapi tedavisi sonrası da ortaya çıkabilir.
  • Menopoz gibi hormonal değişikler ya da diş hastalıkları ağız yanığı nedenleri arasındadır. 
  • Stres ve anksiyete gibi ruhsal problemler ağız yanığını tetikleyebilir.
  • Tükettiğiniz gıda ya da kullandığınız ağız bakım ürünlerine geliştirdiğiniz alerjik reaksiyonlar ağız yanığının sebepleri arasındadır. 
  • Diyabet ya da tiroid gibi sistemik hastalıklar sebebiyle de ağız yanığı görülebilir.

Özetle ağız yanığı ile karşılaşmaya yol açan etkenler uzun bir listeye sahiptir. Ağız yanığına ne iyi gelir sorusuna yanıt ararken öncelikle problemin neden meydana geldiğini anlamalı ve bu nedene uygun bir tedavi yolu izlemeniz gerekir. 

Ağız Yanığı Nasıl Geçer?

Ağız yanığına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek en temel yanıt soğuk su uygulamasıdır. Özellikle tükettiğiniz bir besin sebebiyle ağız bölgenizde yanık hissi yaşıyorsanız soğuk su uygulamak ağız içi sıcaklığını düşürür. Bununla birlikte yanık hissinin giderilmesi için ağız içinizi nemli tutmaya özen göstermelisiniz. Bunun için normalde olduğundan daha fazla su içmeye çalışmalısınız.

Ağız yanığı farklı sebeplerle gelişebileceği için soğuk su uygulaması her zaman kalıcı bir çözüm olmayabilir. Eğer ağız ve ağız içinizde gelişen yanık hissinin sebebi bilinçsiz şekilde tükettiğiniz aşırı sıcak besinler ya da meşrubatlar değilse ya da problem soğuk su uygulaması ile geçmiyor veya şiddeti artıyorsa bu durumda bir uzmana danışmanız gerekir. Sağlık personelleri başvurunuz doğrultusunda çeşitli tetkik ve tahliller ile yaşadığınız problemin sebebini anlayarak buna uygun bir tedavi planlayacaktır.

Ağız Yanığı Tedavisi Nasıldır?

Ağız yanığı farklı sebeplerle geliştiği için tedavide izlenen yöntemler ve dikkat edilen etkenler değişir. Bir hastalık olarak da değerlendirilen ağız yanığı sendromu için çözüm arıyorsanız bunun için bazı tetkikler yaptırmanız gerekir. Bu gibi bir nedenle ağız yanığına ne iyi gelir sorusuna çözüm arıyorsanız probleme sebep olan hastalığın giderilmesi için tedavinin planlanması gerekir. Dolayısıyla ağız yanığı tedavisi için öncelikle problemin neden meydana geldiğinin tespit edilmesi gerekir. Bu konuda sizlere yalnızca bir doktor yardımcı olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Ağız yanığı kalıcı hasar bırakır mı?

Şiddetli seviyede seyreden ve uygun şekilde müdahale edilmeyen ağız yanığı kalıcı tat kaybı gibi istenmeyen problemler ile karşılaşmaya yol açabilir.

Ağız yanığı için doktora gitmek gerekir mi?

Ağız yanığı için doktora gitmek gerekir mi sorusuna verilen yanıt yaşanan problemin şiddetine bağlı olarak gelişir. Soğuk su uygulaması ile giderilen bir ağız yanığı problemi için doktora gitmeniz gerekmez. Ancak devam eden ya da tekrarlayan problemler için doktor görüşü tedavide daha etkili sonuçlar almanızı sağlar.

Ağız yanığı tehlikeli midir?

Ağız yanığı dış etkenler sebebiyle gelişebileceği gibi bazı hastalıkların habercisi de olabilir. Özellikle sık sık tekrarlayan ya da önlemlere rağmen devam eden ağız yanığı için alanında uzman bir doktora başvurmak gerekir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.