Vulvada kitle, kadınların dış genital bölgesinde meydana gelen oluşumlar olarak tanımlanabilir. Vulva, vajinayı saran iç ve dış dudakları, klitorisi, iç dudaklar ile vajina duvarı arasında yer alır ve iki tarafta da bulunan bartholin bezini kapsayan bir bölgedir. Vulva bölgesinde meydana gelen kistler ise genel olarak bartholin kisti olarak adlandırılır. Bu durumun meydana gelmesinin farklı birçok nedeni vardır.
Vulvada meydana gelen kitleler genel olarak iyi huylu ve kötü huylu olarak iki farklı kategori altında incelenebilir. İyi huylu kitleler genellikle kadınlara herhangi bir rahatsızlık vermez ve aynı zamanda herhangi bir semptoma da neden olmaz. Bu tür kitleler çoğunlukla jinekolojik kontrollerde uzman hekimler tarafından fark edilebilir. Kötü huylu kitleler ise çoğu zaman rahim kanseri ile ilişkilidir. Bu nedenle uzman hekimler tarafından kontrol edilmesi, gerekli tetkiklerin yapılması ve kitlenin tedavisi için gerekli sürecin hızlı bir şekilde başlatılması son derece önemlidir.
Kadınların vulva bölgesinde meydana gelen kistlere vulvada kist oluşumu denildiği gibi aynı zamanda bartholin kisti adı da verilmektedir. Bartholin kisti, genel olarak kadınlarda sık görülen bir durum değildir.
Ancak ergenlik döneminden sonra ve menopoz öncesi dönemde bartholin kistlerinin görülmesi muhtemeldir. Bu kist genel olarak iyi huyludur ve enfekte olmadığı sürece ciddi sağlık sorunlarına neden olmaz. Ancak yine de vulvada kist oluşumlarının fark edilmesi halinde uzman hekimlere başvurulması son derece önemlidir.
Bu kist oluşumları, habercisi de olabilmektedir. Kadınlar için son derece önemli olan bu konu, düzenli jinekolojik muayeneler ile önlenebilir. Aynı zamanda belli bir yaşa gelen çocuklara yaptırılması da ilerleyen süreçte meydana gelebilecek rahim ağzı kanserinin önlenmesi için büyük bir önem arz etmektedir. Vulvada kitle belirtileri ya da bartholin kitlesinin belirtileri arasında şunlar yer almaktadır;
Vulvada kitle oluşumunun neden olduğu semptomlar, kadınların bu bölgede bir sorun olduğunu anlamasını sağlayabilir. Ancak çap bakımından büyük olmayan kistler herhangi bir belirtiye sahip olmaz. Bu durumda da kadınların vulvada kitle olup olmadığını anlaması pek mümkün değildir. Bu durum ancak kadınların jinekolojik muayenesi sırasında uzman hekimler tarafından fark edilebilir.
Uzman hekimler, kistin büyüklüğü ve enfekte olup olmadığını ilk olarak fiziksel muayene ile belirleyebilir. Hekimlerin gerekli görmesi halinde kistten sıvı örneği alınır ve patolojik test için laboratuvara gönderilir.
Yapılan testler ile enfeksiyonun varlığı ve bu enfeksiyona hangi bakterilerin neden olduğu tespit edilir. Aynı zamanda kitleye neden olan sebeplerin açığa çıkartılması için ultrason gibi görüntüleme tekniklerine de başvurulabilir.
Kadınlar için son derece can sıkıcı bir sağlık durumu olan bartholin kistlerin erken evrede fark edilmesi ve gerekli tedavilere zamanında başlanması son derece önemlidir. Bu nedenle kadınların altı ayda bir ya da yılda bir olacak şekilde hekimlerinden randevu olarak, jinekolojik muayenelerini olması büyük bir önem arz etmektedir.
Vulvada kitle oluşumlarının tedavisi için farklı yöntemler tercih edilebilir. Bu tedavi yöntemleri tamamen kitlenin boyutuna, enfeksiyon durumuna ve kişiler de meydana gelen semptomlara göre değişmektedir.
Genel olarak küçük çapa sahip olan ve herhangi bir rahatsızlığa neden olmayan kitleler tedavi gerektirmez. Bu kitleler bir süre sonra kendiliğinden kaybolmaktadır. Ancak kişiye rahatsızlık veren ve çapı büyük kitleler için bazı tedavi alternatifleri gündeme alınır. Bu tedavi alternatiflerinden biri sıcak su oturma banyolarıdır. Bu tedavi yöntemi ile kistin çapının küçültülmesi ve kişide neden olduğu ağrıların hafifletilmesi amaçlanır.
Şayet kitlelerde enfeksiyon söz konusu ise bu durumda enfeksiyonun giderilmesi için antibiyotik kullanımları tercih edilir. Çapı büyük kistlerin olması halinde ve aynı zamanda enfeksiyonunun sürekli olarak tekrarlanması halinde ise cerrahi operasyonlar söz konusu olur.
Marsupializasyon adı verilen işlem ile mevcut kist drenajı sağlanır ve bu durumun tekrarlanması engellenir. Nadiren de olsa bartholin bezinin tamamen alınmasını gerektiren durumlarda görülebilmektedir.
Vulvada kitle ameliyatı, bartholin kisti ameliyatı olarak da bilinir. Bu operasyonun yapılması için kitlenin büyük, ağrılı ve kendini tekrarlayan bir yapıya sahip olması gerekir. Cerrahi operasyon ile kistin boşaltılması ve enfeksiyon riskinin ortadan kaldırılması bu operasyonun amacını oluşturur.
Son derece yaygın bir teknik ile gerçekleştirilen ameliyatlarda kist drenajı sağlandıktan sonra kesilen kenarlar dış tarafa doğru dikilir. Bu işlem ile yeni bir kanal oluşturulur ve kitlenin yeniden meydana gelmesi engellenir.
Bu cerrahi operasyon için genel olarak lokal anestezi uygulaması yapılır. İşlem sırasında kişiler herhangi bir şey hissetmedikleri gibi aynı gün taburcu edilebilir.
Vulvada kitle ameliyatından sonra hastalar belli bir süre hastanede dinlendirilir. Ardından aynı gün taburcu edilir. Ameliyat sonrasında ise kişilerin yeni bir ile karşı karşıya kalmamaları için son derece dikkatli olması gerekir. Bu aşamada uzman hekimler tarafından reçete edilen ilaçların kullanılması ve hekimlerin vermiş olduğu talimatlara harfiyen uyulması büyük bir önem arz etmektedir. Bu operasyondan sonra dikkat edilmesi gereken başlıca unsurlar ise şu şekilde sıralanabilir;
Vulvada kitle oluşumundan şüphelenen kadınların ya da bu bölgede ağrı, şişkinlik, kızarıklık veya rahatsızlık hissi duyan kadınların başvurması gereken bölüm jinekolojidir. Nitekim bu bölgede var olan kitlelerin kadınlar tarafından fark edilmemesi halinde de düzenli muayeneler ile hekimler tarafından fark edilmesi durumu oldukça sık yaşanmaktadır.
Genel olarak vulvada meydana gelen kitleler çok büyük çaplara ulaşmadığı sürece bir tehlike arz etmez. Ancak bu kitlelerin büyük olması, kişiyi rahatsız etmesi, yürümesini ve hareket etmesini engellemesi, bölgede kızarıklığa, şişkinliğe ve yüksek ateşe neden olması tehlikeli sayılan durumlar arasında yer alır. Bu gibi semptomların fark edilmesi ile birlikte kişilerin en kısa sürede hekimlerine başvurması ve gerekli tedaviye bir an önce başlaması gerekir.
Vulvada kitle oluşumları genel olarak iyi huyludur ancak, bazı durumlarda bu bölgede oluşan kitleler habercisi de olabilmektedir. Baz durumlarda herhangi bir belirtiye neden olmayan bu kitlelerin, ilerleyen süreçte dönüşü olmayan sağlık sorunlarına neden olmaması için kadınların düzenli olarak gerekli muayene randevularına gitmesi gerekir. Nitekim kadınlarda meydana gelen rahim kanseri günümüzde oldukça sık karşılaşılan bir durumdur.
Vulvada yer alan kitlenin temizlenmesi için ilk olarak bu kitlenin altında yatan ana nedenlerin öğrenilmesi gerekir. Bu kitlenin temizlenmesi için bazen sadece sıcak su banyoları yeterli olurken, bazı durumlarda ise cerrahi operasyonların gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu tedavi yöntemleri tamamen kitlenin boyutu ve tekrarlama durumuna bağlı olarak belirlenmektedir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.