Kalça protezi, kalça ekleminde ortaya çıkan kireçlenme, çıkıklık, kırık ve iltihaplanma gibi sağlık problemleri doğrultusunda yüksek oranda hasar gören topuz kısmı olarak belirtilen uyluk (femur) başının ve yuvasının (acetabulum) yer aldığı bölgeye yerleştirilen tıbbi bir materyaldir.
Kalça protezi gevşemesi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Genellikle düşme ve eklemi zorlayan durumlar yaşandığı zaman ortaya çıkan bu gevşemeler, erkenden teşhis edilmeli ve onarılmalıdır.
Ayrıca hastanın yaşı, bağ yapısı, revizyon ameliyatı, cerrahi yaklaşım ve protezin genel tasarımı gibi faktörlere bağlı olarak da protezinin gevşemesine neden olduğu bilinmektedir.
Kalça protezi; ileri derece kireçlenme, eklem kırıkları veya iltihabına bağlı olarak cerrahi bir işlem ile yapay bir eklem kullanımını ifade eder.
Bu durumda uyluk kemiği ve yuvası kısımları kalça protezi ameliyatı aracılığıyla yapay materyallerle değiştirilebilir.
Doktorun önerisiyle metal, seramik veya plastikten oluşturulmuş kalça protezi kullanımına başvurulur.
Ciddi sağlık problemleri içerisinde yer alan ileri derece kireçlenme, kronik iltihaplı eklem rahatsızlığı, kırıklar, kalça eklemi nekrozu, yaralanma ya da doğuştan kalça çıkığı hayatınızı olumsuz yönde etkileyecek hasarlara neden olabilir.
Yaşam kalitesini artırmak ve kalça ekleminde meydana gelen rahatsızlıkların bir sonucu olarak ortaya çıkan şiddetli ağrının giderilmesi için kalça protezlerine başvurmak gerekir. Uzun süreli bir çözüm arayan kişiler için de ideal bir seçime dönüşebilir.
Genel sağlığı korumak maksadıyla hastanın duruma bakılarak uzman bir doktor tarafından tavsiye edilen protez tedavisi çeşitli avantajlara sahiptir.
Ameliyat sonrasında hastaların yürüyüş ve egzersiz kapasitesinde artış gözlemlenir.
Ayrıca vücudun duruşunu düzelterek denge kurabilmenizde etkilir.
Özellikle ilaç ve fizik tedavi gibi benzeri konservatif tedavi yöntemlerinden istenilen sonucu alamayan kişiler kalça protezine başvurarak büyük bir rahatlama elde edebilir.
Kalça protezi kendi içerisinde çeşitlere ayrılabilir. Çoğu zaman hastanın rahatsızlığı göz önüne alınarak uygun bir tedavi yönteminde karar kılınır.
Ciddi bir problem olarak öne çıkarılan kalça eklem rahatsızlıkları protez kullanımıyla son bulur. İşte yaygın bir şekilde hastalara uygulanan kalça protezi çeşitleri:
Kalça protezi seçimi, ortopedi ve travmatoloji uzmanları tarafından hastanın genel sağlık durumu, yaşı, aktivite düzeyi, kemik yapısı, beklentileri gibi faktörlere bağlı olarak yapılır.
Kalça protezi belirli sağlık problemlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkaran şiddetli ağrıları gidermek, hareket kısıtlılığına bir son vermek ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemi şeklinde ifade edilebilir. Kalça protezi nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
Hastanın semptomlarının değerlendirilmesi sonucunda, fiziki muayene gerçekleştirilir. Görüntüleme testleri, fizik tedavi ve eklem enjeksiyonları sonrasında ise kalça protezine uzman bir doktor tarafından karar verilir.
Kalça protezi hastaların günlük yaşantılarını olumsuz yönde etkileyen ve ciddi rahatsızlık olarak bilinen kalça eklem problemleri için kullanılır.Özellikle kıkırdağın aşınması, kemiklerin birbirine sürtünmesi gibi durumlarda oluşan aşırı kireçlenmeye karşın takılabilir. Protezin takıldığı bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Genellikle kalça protezi takmadan önce hastanın yaşadığı rahatsızlıklar belirlenerek gerekli görülen tetkikler yapılır.
Sonuçlar doğrultusunda ise yaş, genel sağlık durumu ve semptomlara yönelik uygun bir tedavi yöntemine karar verilir.
Kalça protezi ameliyat sonrası bolca dinlenmek, eklem üzerindeki baskıyı azaltmak için son derece büyük bir öneme sahiptir.
Başarılı bir sonuç almak ve oluşabilecek herhangi komplikasyonların önüne geçmek üzere doktorunuzun iyileşme sürecindeki tavsiyelerini dikkate almanız önerilir.
Buna ek olarak doktorunuzun önerdiği fizik tedavi programını düzenli olarak takip ederek, eklem hareket açıklığını artırabilir ve vücut kaslarını güçlendirebilirsiniz.
Reçete edilen ilaçları belirtilen saatlerde içmek, ameliyat sonrası ilk dönemlerde riskli hareketlerden kaçınmaya özen göstermek gerekir.
Her gün yürüyüş yapmak, baston ve yürüteç gibi destek araçlarını kullanmak ve yara bakımına özen göstermek iyileşme sürecini hızlandırır. Dengeli beslenme programı ile yeterli protein, vitamin ve mineral alımına da dikkat edebilirsiniz.
Belirtilen tarihlerde doktor kontrolüne giderek doktorunuzun genel sağlık durumunuzu gözlemlemesi olası bir sorunun erkenden tespit edilmesine yardım edebilir.
Engel oranı genellikle yapılan ameliyatın başarısına, hastanın rehabilitasyon ve iyileşme sürecine bağlı olarak değişebilir. Çoğu hasta, doktorun talimatlarını dinlediği takdirde büyük iyileşmeler yaşar ve bu engel oranını düşürebilir. Ayrıca hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve yaşam tarzıda engel oranı üzerinde etkilere sahiptir.
Fiyatlar belirlenirken protezin çeşidi, kalitesi, cerrahın uzmanlığı, deneyimi, hastane, sağlık kuruluşu, ameliyatın genel akışı, rehabilitasyon ve bakım gibi faktörler değerlendirilir. Bu faktörler, fiyatların geniş bir yelpazede değişmesinde etkili bir role sahiptir.
Ortalama ömrü 15 ve 20 yıl civarındadır. Protezin türü, kalitesi, hasta yaşı ve aktivitesi gibi çeşitli faktörler değişim süreci üzerinde etkilidir. Kalça protezinin kullanım koşullarına uymak bu sürecin uzamasına yardım edebilir.
Genel bakımını yaparken yaranın temizliği, fizik tedavi, düzenli egzersiz, doktor kontrolü, ağrı yönetimi, düşme ve yaralanma önlemleri, beslenme gibi durumlarında göz önünde bulundurmanız gereklidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.