Konversiyon bozukluğu, strese bağlı olarak ortaya çıkan bir sağlık problemi olarak adlandırılabilir. Kişinin yaşadığı stres, fiziksel semptomlar göstererek sağlığına yansımaya başlar. Konversiyon bozukluğu, dönüşüm bozukluğu ismi ile bilinir. Hastalığın tıbbi ismi ise fonksiyonel nörolojik semptomlar bozukluğu olarak adlandırılır. Nadir görülen zihinsel bir durum olarak biliniyor olsa da ülkemizde sıklıkla rastlanılan hastalık türleri arasında yer alır.
Stres, birçok farklı hastalığa yol açabilen bir durumdur. Günümüzde hastalıkların çoğunun temelinde stres faktörü yer alır. Strese dayalı olarak ortaya çıkan bu tip hastalıklarda ise ilerleyen süreçlerde psikolojik değil fiziksel belirtiler görülmeye başlanır. Konversiyon bozukluğu probleminde, kişinin tedavi edilebilmesi için terapi alması oldukça önemlidir.
Konversiyon bozukluğu nedir sorusuna; konversiyon bozukluğu, psikolojik bir problemdir yanıtını vermek mümkündür. Yoğun stres yaşayan kişilerde görülür. Duygusal açıdan zor süreçten geçen kişiler, bir süre sonra bu durumu kaldıramaz hale gelebilir. Kişinin; problemlerini anlatamaması, psikolojik destek görmemesi ya da bir sorun olmadığını düşünerek problemlerinden kaçması, yaşanan stresi artırır.
Psikolojik bir hastalık olan konversiyon bozukluğu, fiziksel problemlere yol açmaya başlar. Fakat fiziksel muayeneler sonucunda, kişinin herhangi bir sağlık problemi teşhis edilmez. Bu durum tamamen kişinin, bilinçaltındaki problemler ile ilgilidir. Bu durumu histeri olarak adlandırmak da mümkündür. Üzüntü, korku ve öfke gibi duyguların üst seviyelerde yaşanması da konversiyon bozukluğu oluşumuna yol açan bir durumdur.
Konversiyon bozukluğu, yoğun duygular nedeni ile oluşur. Bunun temel nedeni stres olsa da üzüntü hali ve korku da tetikleyici unsurlardır. Kişilerin yaşadığı travmatik bazı olaylar, duyguların daha yoğun bir şekilde yaşanmasına yol açar. Duyuların yoğunluğu ise kişinin psikolojisine ve fiziksel sağlığına zarar verici boyuta ulaşabilir. Kişinin bunalıma girmesi ve ruhsal çöküntü yaşaması, konversiyon bozukluğu nedenleri arasında yer alır.
Konversiyon bozukluğu neden olur sorusuna verilebilecek diğer yanıtlar ise şu şekildedir:
Konversiyon bozukluğu belirtileri, bu bozukluğun nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Örneğin; kişi görmemesi gereken bir olaya şahit olmuş olabilir ve bu durumda kişide körlük oluşabilir. Duymaması gereken bir şeyi duyan kişide işitme kaybı meydana gelebilir. Fakat fiziki muayeneler ve yapılan testler sonucunda, kişinin görmesini ya da duymasını engelleyen herhangi bir problem ortaya çıkmaz.
Konversiyon bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkabilecek olan bazı belirtiler şu şekildedir:
Bu belirtiler konversiyon bozukluğu yaşayan kişilerde ortaya çıkabilen genel belirtilerdir. Belirtilerin hepsi aynı anda görülmez. Bazı kişilerde tek bir belirti ortaya çıkarken, bazı kişilerde birden fazla belirtiye rastlanabilir. Kişinin durumuna bağlı olarak, ortaya çıkacak olan belirtiler de değişir. Kişinin neler yaşadığı, belirtileri etkiler.
Konversiyon bozukluğu, her yaştan ve her cinsiyetten bireyde ortaya çıkabilen bir psikolojik problemdir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda, konversiyon bozukluğu görülme ihtimalinin, erkeklere kıyasla kadınlarda üç kat fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Genellikle 10 yaş ile 35 yaş aralığında görülen bir problem olarak da bilinir. Fakat kişinin yaşadığı travmatik olaylara bağlı olarak bu yaş aralığı değişkenlik gösterir.
Ekonomik problemler de bu psikolojik problemi etkiler. Ekonomik açıdan iyi durumda olmayan kişilerin, konversiyon bozukluğuna daha yatkın olduğuna dair bazı bilgiler vardır. Cinsel tacize maruz kalan kişilerde ve şiddet gören kişilerde de bu psikolojik problemin ortaya çıkma riski oldukça yüksektir.
Öz güven problemi yaşayan kişilerde, başkalarını üzmekten çekinen ve bu nedenle kendisi üzülen kişilerde ve sürekli başkalarını memnun etmeye çalışan kişilerde bu duruma daha sık rastlanır.
Konversiyon bozukluğu teşhisi oldukça zor olabilir. Bunun nedeni ise kişilerin belirtilerinin fiziksel olmasıdır. Kişiler ortaya çıkan belirtiler neticesinde ilk olarak fiziki muayeneden geçer ve kişiye bazı testler ya da tahliller yapılır. Yapılan bütün bu işlemler sonrasında ise kişinin sağlık probleminin neden olduğu teşhis edilemez. Kişi epilepsi nöbeti geçiriyor olabilir fakat epilepsi hastası değildir. Görme kaybı yaşıyor olabilir fakat görmesini engelleyen bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle de kişinin sağlık problemine bir çözüm bulunamaz.
Fiziksel olarak ortaya çıkan bu belirtiler herhangi bir sağlık probleminden kaynaklanmadığı zaman hastalar, psikologlara yönlendirilir. Psikologlar yardımı ile ilk olarak hastanın yaşadığı problemler teşhis edilir. Hastaların bu süreçte düzenli olarak seanslara gitmesi gerekir. Konversiyon bozukluğu testi yardımı ile de kişinin hastalığı teşhis edilir.
Konversiyon bozukluğu tedavisi olan bir hastalık türüdür. Kişi psikologlar yardımı ile bu süreci atlatabilir. Öncelikle kişide konversiyon bozukluğa sebep olan problemler tespit edilir. Psikolog seanslarında, kişinin her türlü problemi detaylı bir şekilde konuşulur. Kişinin geçmişi öğrenilir. Böylelikle tedavi süreci başlamış olur.
Bazı durumlarda sadece psikolog desteği yeterli olmayabilir. Hastalarda şiddetli anksiyete bozukluğu gibi problemler ya da farklı psikolojik hastalıklar söz konusu ise hem psikolog hem psikiyatri desteği gerekli olabilir. Kişinin psikiyatriye başlaması halinde ilaç tedavisine geçiş yapılır.
Kişinin psikolojik problemleri ortadan kalkmaya başladıkça, fiziksel semptomlar da ortadan kalkar. Fakat bazı durumlarda kişilere konuşma terapisi ya da fizik tedavi de önerilebilir. Konversiyon bozukluğu tedavi edilebilir ancak bu problemin tekrarlama ihtimali de söz konusudur. Kişinin tekrar şiddetli bir duygu durumuna girmesi halinde ya da travmatik olayların tekrar yaşanmasında, konversiyon bozukluğu belirtileri ortaya çıkmaya başlayabilir.
Konversiyon bozukluğu yaşayan kişilerde bazen hipnoz yöntemine başvurulabilir. Hipnoz, sık tercih edilen bir yöntem değildir. Profesyonel kişiler tarafından uygulanması gereken bir işlemdir ve yetişkin hastalara uygulanır.
Konversiyon bozukluğunun tedavi süresinin ne kadar olduğu ile ilgili net bir bilgi vermek mümkün değildir. Kişinin yaşadığı olayların durumuna bağlı olarak bu süre de değişkenlik gösterir. Kişi ilk olarak bireysel terapi alır fakat ilerleyen süreçlerde aile terapisi gerekli olabilir. Bu gibi durumlar da tedavi süresinin uzamasına neden olur.
Konversiyon bozukluğu kişinin günlük yaşantısını zorlaştırır. Bazı fiziki problemlere yol açar. Psikolojik problemlerin artmasına neden olur. Tehlikeli bir hastalık olarak kabul edilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.