Endokardit, bir enfeksiyon hastalığı olarak adlandırılabilir. Endokardit nedir kısaca bahsetmek gerekir ise; endokardit, kalbin iç zarında meydana gelen bir tür iltihaplanmadır. Kalpte iç yüz olarak da bilinen bazı boşluklar yer alır. Bu boşluklarda enfeksiyon oluşması, iltihap oluşumuna yol açar. Vücuda farklı hastalıklar nedeni ile mikroplar ve bakteriler girer. Vücuda giren bu zararlı bakteriler ya da mikroplar, kana karışarak kalbe gidebilir.
Bakterilerin kalbe ulaşması halinde ise bu bakteriler, kalp kapakçığına ya da kalbin iç yüzüne yapışabilir. Bu durumda ise endokardit ismi ile bilinen enfeksiyon hastalığı ortaya çıkar. Endokardit hastalığında erken teşhis oldukça önemlidir. Geç müdahale edilen endokardit, kalp kapakçıklarına zarar verir.
Endokardit nedir sorusuna; endokardit, kalbin iç yüzeyinde meydana gelen enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan iltihabi bir hastalıktır yanıtını vermek mümkündür. Bu hastalık, ismini kalp kapakçığından alır. Kalp odacıkları ve kalp kapakçığının iç astarı, tıbbi olarak endokardiyum ismi ile bilinir. Bu nedenle de hastalığa endokardit ismi verilmiştir.
Endokardit, bakteriyel hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar. Kalp hasarı oluşumunun önüne geçmek için ise erken teşhis gerekir. Endokardit hastalığı bazı belirtiler ile birlikte ortaya çıkar. Bu noktada belirtiler göz ardı edilmemelidir. Oldukça tehlikeli bir hastalık türüdür. Hemen tedavi edilmediğinde kişinin hayati tehlikesi oluşabilir. Genellikle ilaç kullanımı ile tedavi edilebilen bir hastalık olduğu bilinir.
Endokardit belirtileri arasında yüksek ateş yer alır. Yüksek ateş birçok farklı hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle de endokardite bağlı olarak ortaya çıkan diğer belirtiler ile beraber değerlendirilmesi gerekir. Endokardit hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan diğer belirtilerin ise şu şekilde sıralanması mümkündür;
Endokardit nedir ve neden olur sorusuna verilebilecek farklı yanıtlar söz konusudur. Endokardit, kalp iç astarı iltihaplanmasıdır. Enfeksiyona neden olabilecek herhangi bir hastalık türü, endokardit oluşumuna yol açabilir. Endokardit hastalığının temel nedenleri arasında bağırsak bakterileri yer alır. Bağırsaklarda oluşan bakterilerin, kalbe ulaşma riski vardır. Ağız yoluyla vücuda alınan birçok bakteri türü de endokardit oluşumuna yol açabilir.
Endokardite yol açan bazı durumlar şu şekildedir;
Nadiren de olsa cinsel yolla bulaşan bazı hastalıkların da endokardit hastalığına yol açma ihtimali bulunur.
Bazı risk faktörleri, hastalığın ortaya çıkma ihtimalini artırır. Özellikle bir kişi daha önce kalp kapakçığı ameliyatı olmuş ise endokardit riski bulunur. AIDS hastalarının da endokardite yakalanma ihtimali, diğer kişilere kıyasla çok daha yüksektir. Endokardit risk faktörlerinden bir diğeri ise organ naklidir. Organ nakline bağlı olarak endokardit hastalığına yakalanma riski artar. Bunun nedeni nakil esnasında ortaya çıkabilecek komplikasyonlardır.
Bunların haricinde ise kolonoskopi ve endoskopi risk faktörleri arasında yer alır. Steril olmayan iğnelerin kullanımı (Uyuşturucu bağımlılığında sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Dövme ve piercing gibi uygulamalarda da bu duruma rastlanır), endokardit oluşumuna neden olabilir. Doğumsal kalp anomalisi nedeni ile de endokardit oluşabilir. Diğer risk faktörleri ise şu şekildedir;
Endokardit başlı başına bir sağlık problemidir ve farklı hastalıklar nedeni ile ortaya çıkar. Fakat tedavi edilmeyen endokardit, kişinin başka sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına da neden olur. Bu nedenle de oldukça tehlikeli bir hastalık olarak bilinir. Endokardite bağlı olarak ortaya çıkabilecek diğer sağlık problemleri şu şekilde bilinir;
Endokarditin bilinen dört farklı türü vardır. Akut endokardit, ani bir şekilde başlar. Şiddetli belirtiler gösterir ve hızla ilerler. En tehlikeli endokardit türü olarak da bilinir. Subakut endokardit ise en az belirti ile ortaya çıkan endokardit türüdür ve yavaş bir şekilde ilerler.
En yaygı görülen endokardit türü ise enfektif endokardittir. Bakterilere bağlı olarak görülür. Dördüncü endokardit türü ise non - enfektif endokardittir. Oldukça nadir görülür. Kansere ve otoimmün hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar.
Endokardit tanısı konulabilmesi için ilk olarak fiziksel muayene gerçekleşir. Fiziksel muayene sonrasında ise hastadan bazı testler talep edilir. İlk olarak kan tahlili yapılır ve kişinin kan değerleri kontrol edilir. Kanda herhangi bir bakteri olup olmadığına bakılır. Beyaz kan hücresi sayısına da kan tahlili yardımı ile bakılır. Daha sonrasında ise ekokardiyografi ile kalbin yapısı ve fonksiyonu incelenir. Kalpte herhangi bir hasar olup olmadığı kontrol edilir. Göğüs röntgeni ve bilgisayarlı tomografi yardımı ile de endokardit tanısı konulur.
Hastaların fiziksel muayenesi gerçekleştikten sonra uygulanan testler ve tahliller yardımı ile endokardit tanısı konulur. Tanı konulan hastalarda direkt olarak tedaviye başlanması gerekir. Endokardit ciddi ve riskli bir hastalıktır. Bu nedenle de erken teşhisi ve erken tedavisi oldukça önemlidir.
Endokardit hastalarında öncelikli olarak ilaç tedavisine başvurulur. Kişinin sağlık durumuna bağlı olarak dört ila altı hafta süreyle antibiyotik kullanımı gerçekleştirilir. Kişinin sağlığının ilerleyişine bağlı olarak bu süre uzayabilir. Gerekli olması halinde antibiyotik tedavisi, damar yolu ile de sağlanabilir.
İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise cerrahi müdahaleye başvurulabilir. Kalp kapakçığında ciddi hasarlar meydana geldiğinde, enfeksiyonun diğer organlara yayılmaya başlaması halinde, kişi ilaç tedavisine yanıt vermiyor ise ya da kalp yetmezliği başlangıcı söz konusu ise kişi ameliyata alınır. Ameliyatta hasarlı kalp kapakçığı çıkarılır ve yerine protez kalp kapakçığı yerleştirilir.
Endokarditten korunmanın bazı yolları vardır. Özellikle ağız ve diş sağlığına dikkat ederek bu hastalıktan korunulabilir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanmasına ve diş ipi kullanımına dikkat etmek gerekir. Cilt enfeksiyonu ortaya çıktığında, bu enfeksiyonlar kana karışmadan önce tedavi edilmelidir. Cilt enfeksiyonu, endokardit oluşumuna yol açabilir. Cinsel ilişkilerde korunmak da oldukça önemlidir.
Hayır, endokardit kendiliğinden geçen bir sağlık problemi değildir. Belirtilerin ortaya çıkması halinde doktora başvurulmalıdır. Hayati tehlikeye yol açabilen bir hastalık türü olduğu için göz ardı edilmemelidir.
Endokardit bulaşıcı bir hastalık değildir. Fakat hastalığa neden olan bazı bakteri türleri bulaşıcılık gösterebilir. Bakterinin başka kişilere bulaşması, endokardit oluşumuna neden olabilir.
Endokardit hastalığı tedavi edildikten sonra tekrar oluşabilir. Bunun için kişilerin sağlıklarına dikkat etmesi gerekir. Kronikleşen bir hastalık değildir ama tekrarlama ihtimali söz konusudur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.