Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Letarji Nedir? Letarji Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Letarji, uyuşukluk olarak da bilinen hem fiziksel hem de zihinsel yorgunluk şeklinde tanımlanabilir.

Kişinin kendisini sürekli olarak yorgun, uykusuz ve tükenmiş hissetmesine neden olan bu durum patolojik bir sorun olarak ele alınır.

Letarji, tek başına bir sağlık sorunu olmayabilir. Bazı durumlarda, altta yatan farklı bir sağlık sorunu nedeni ile de letarji ortaya çıkabilir.

Bu nedenle kişinin kendini uzu süre yorgun, uykusuz ve ilgisiz hissettiği durumlarda mutlaka bir uzmana danışması ve gerekli sağlık kontrollerini yaptırması gerekir.

Nitekim letarjiye neden olan sağlık sorunları, istenmeyen olumsuz sonuçların meydana gelmesine de neden olabilir. Bu nedenle çok geç kalınmadan doktor kontrollerinin yaptırılması gerekir.

Letarji Nedir?

Letarji; bireyin hem zihinsel hem de fiziksel aktivitelerinde yavaşlamanın meydana gelmesi, enerjisinin düşmesi ve hemen her şeye karşı ilgisiz bir ruh haline girmesi olarak tanımlanır.

Letarji aynı zamanda yüksek seviyede seyreden , sürekli uyku hali ve düşük enerji ile ilişkilendirilir.

Bu durum metabolik, nörolojik ya da psikolojik sorunlardan kaynaklı olabilir. Genel olarak letarji tek başına bir sağlık sorunu olarak görülmez.

Bu duruma neden olan farklı bir sağlık sorunu vardır ve bu sorunun gerekli tetkikler ile teşhis edilerek, tedavi edilmesi gerekir. 

Letarji Neden Olur?

Letarjinin meydana gelmesinin altında farklı etmenler yer alır. Psikolojik etmenler, tıbbi durumlar ve kişinin sahip olduğu yaşam tarzı letarjiye neden olabilir.

Bu soruna neden olan etmenler kısaca şu şekilde açıklanabilir;

Tıbbi Etmenler

  • Anemi: Anemi olarak da bilinen kansızlık, kişinin kendini sürekli olarak halsiz, bitkin ve uykusuz hissetmesine neden olur. Bu sağlık sorunu genel olarak kişilerdeki demir ya da  bağlı olarak gelişme gösterir. Aynı zamanda anemi bazı kronik hastalıkların neticesinde de meydana gelebilir
  • Hipotiroidizm: , tiroid hormonlarının yetersiz üretilmesine bağlı olarak metabolizmanın yavaş çalışmasına neden olur. Bu da kişilerde enerji düşüklüğüne ve kişinin sürekli olarak kendini yorgun hissetmesini beraberinde getirir
  • Diyabet: , yüksek kan şekeri seviyelerine ve hücrelerin enerji üretimlerine etki eden bir sağlık sorunudur. Diyabet hastaları da yine kendilerini sürekli olarak yorgun ve halsiz hisseder

Psikolojik Etmenler

Letarji kişinin sadece fiziksel sorunlarında bağlı olarak gelişme göstermez. Bunun yanı sıra bazı psikolojik sorunlarda yine letarjinin gelişmesine neden olabilir. Bu sorunlar arasında en yaygın olanları şu şekilde sıralanabilir;

  • Depresyon: ; kişinin kendisini sürekli olarak üzgün, yorgun ve uykusuz hissetmesine neden olan bir psikolojik sorundur. Depresyona neden olan etmenler birden fazladır. Ancak depresyon belirtileri arasında letarji de yer alır
  • Anksiyete:  sorunu birçok kişide sıklıkla görülür. Bu durum kişilerin yüksek stres ve kaygı halinde enerjisinin tamamen bitmiş olarak hissetmesine neden olur. Aynı zamanda anksiyete belirtileri arasında; kalp çarpıntısı, kas gerginliği, nefes almada zorluk gibi farklı sorunlarda yer alır
  • Yaşam tarzı
  • Düzensiz uyku
  • Yetersiz beslenmek
  • Hareketsiz yaşam
  • Yüksek stres seviyesi

Letarji Belirtileri Nelerdir?

Son derece karmaşık bir durum olarak tanımlanan letarji hem fiziksel hem de zihinsel belirtilere sahiptir. Genel olarak uykusuzluk, düşük enerji ve ilgisizlik ile ilişkilendirilen bu durumun diğer belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir;

Fiziksel Belirtiler;

  • Yorgunluk: Letarjinin en dikkat çeken belirtisi yorgunluktur. Kişi dinlenmek için kendisine vakit ayırmış olsa dahi kendisini yorgun hisseder ve rutin işlerini bile yapmakta zorlanır
  • Kaslarda Güçsüzlük: Kas yapılarındaki güçsüzlükte yine letarji belirtileri arasında yer alır. Bu da kişilerin günlük aktivitelerinin azalmasına ve zamanla kas dayanıklılığının da düşmesine neden olur

Zihinsel Belirtiler;

  • Konsantrasyon Bozukluğu: Farklı nedenlerden dolayı da konsantrasyon bozukluğu yaşanabildiği gibi letarji kaynaklı olarak da bu sorunun kendini gösterdiği bilinir. Kişinin yapmakta olduğu işi için dikkatini toplayamaması, öğrenme ve bilgi işleme gibi yetilerinde azalmanın meydana gelmesi de yine letarjinin en belirgin özellikleri arasında yer alır
  • Motivasyon Eksikliği: Kişinin normalde zevk alarak yaptığı aktivitelerden giderek uzaklaşması, gün içerisinde yapması gereken basit işleri dahi yerine getirmek istememesi hali, motivasyon eksikliği kavramı içerisinde yer alır

Letarji Nasıl Teşhis Edilir?

Letarji durumunun meydana gelmesi farklı birçok etkene bağlıdır. Aynı zamanda letarjinin belirtilerinin farklı hastalıklardan ayırt edilmesi de bu süreçte son derece önemlidir.

Letarjiye neden olan ana sorunun belirlenmesi için çeşitli test ve tetkikler uzman hekimler tarafından uygulanır. 

Bu süreçte ilk olarak kişinin tıbbi geçmişi uzman hekimler tarafından öğrenilir.

Kişinin kendini sürekli yorgun hissetmesine, enerjisinin düşük olmasına neden olabilecek kronik bir sağlık sorunun olup olmadığı ya da kişinin herhangi bir psikolojik sorunun olup olmadığı uzmanlar tarafından araştırılır.

Tıbbi geçmişin ardından fiziksel muayeneye geçilir. Bu süreçte kişinin vücudunda herhangi bir değişimin olup olmadığı kontrol edilir.

Laboratuvar testleri ise letarji teşhisinde ikinci aşama olarak uygulanır. Bu süreçte kan testler, hormon testleri ve tiroid testleri yapılır.

Laboratuvar testlerinin yanı sıra letarjiye neden olan ana sorunun tespit edilmesi için MR ya da  gibi görüntüleme tekniklerinden yardım alınır.

Uzman hekimler bu süreçte nörolojik bir durumdan şüphe duyar ise beyin görüntülemesi için gerekli tetkikleri de hastalarından talep edebilir.

Letarji Nasıl Tedavi Edilir?

Letarjinin tedavi edilmesi için ilk olarak bu duruma neden olan ana sorunun teşhis edilmesi gerekir. Sorun psikolojik ise kişinin psikolojik destek alması gerekir.

Tiroid ya da farklı hormonal bir sağlık sorunun letarjiye neden olduğu teşhis edilir ise bu durumda farklı bir tedavi yöntemi uzman hekimler tarafından devreye sokulur.

Bunların yanı sıra kişilerin yaşam tarzlarında da değişiklik yapması letarji tedavisinde olumlu etkiler yaratır.

Bu değişiklik arasında şunlar yer alır;

  • Düzenli ve kaliteli bir uyku
  • Dengeli beslenme alışkanlığı
  • Düzenli olarak fiziksel aktivitelere zaman ayırmak
  • Sigara ve alkolden uzak durmak
  • Yüksek  neden olan etkenlerden uzak durmak

Letarji Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Letarji Engellenebilir bir Sorun mu?

Letarji genel olarak önceden belirlenebilen bir sağlık sorunu değildir. Aynı zamanda farklı sağlık sorunlarının bir semptomu olarak da kişilerde görülebilir. Bu nedenle kesin bir şekilde letarjinin engellenebilmesi de söz konusu değildir. Ancak alınabilecek küçük önlemler yine de bu durumun meydana gelmemesine destek olur. Bu önlemler arasında düzenli uyku, sağlıklı ve dengeli beslenmek, günlük su tüketimine dikkat etmek ve düzenli olarak egzersiz yapmak yer alır.

Kullanılan İlaçlar Letarjiye Neden Olur mu?

Letarji, temelinde kişinin kendini uyuşuk hissetmesi olarak tanımlanabilir. Bu duruma farklı sağlık sorunları neden olabildiği gibi kişilerin düzenli olarak kullandığı bazı ilaçlarda neden olabilmektedir. Özellikle; merkezi sinir sistemini yavaşlatan sakinleştiriciler, depresyon ve anksiyete tedavisinde kullanılan , alerji için kullanılan antihistaminikler, adrenalini engellemek için kullanılan beta blokerler, uyku düzeninin sağlanması için kullanılan uyku hapları ve böbreklerin su ve sodyum atmasına yardımcı olan diüretikler letarjiye neden olabilir.

Letarji Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?

Letarji, farklı hastalıkların bir belirtisi olarak görülebilir. Bu hastalıklar arasında; depresyon, demir eksikliği, anemi, kanser, diyabet, kalp yetmezliği, otoimmün hastalıklar, hipertiroidi, hipotiroidi, travmatik beyin hasarı ve  yer alır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.