Özgüven eksikliği birçok kişinin yaşadığı duygu durumu olarak tanımlanabilir. Genel olarak hayatın zor bir hal almasına neden olan bu durum, kişilerin hem sosyal hem de iş hayatın olumsuz yönde etkiler.
Özgüven eksikliği; kişilerin karar alma konusunda başarısız olması, herhangi bir konuda sorumluluk almaktan kaçınması ya da farklı psikolojik sorunlara sahip olmasına neden olabilir. Her yaştan ve cinsiyetten kişinin yaşayabileceği bu durumun nedenleri ise oldukça fazladır.
Özgüven duygusu, her insan için son derece önemlidir. Özgüveni yüksek olan bireyler, hayata karşı daha kaygısız ve sağlam bir duruş sergileyebilir.
Herhangi bir olay karşısında yaşanacak olumsuzluklardan dolayı gerginlik duymaz. Bunun nedeni ise kişinin kendine sorun çözebilme konusunda güvenmesidir.
Özgüven eksikliği ise bireylerin hem kişisel gelişimlerinin olumsuz yönde etkilenmesine hem de yaşam kalitelerinin düşmesine neden olur.
Özgüven eksikliği, kişinin kendini yetersiz hissetmesine, kendi yeteneklerine güvenmemesine ve sürekli olarak başkaları tarafından övülmeye ihtiyaç duymasına neden olur.
Bu da ilerleyen süreçlerde kişilerin depresyon ya da asosyal bir karaktere dönüşmesine neden olur.
Özgüven eksikliği birden fazla neden ile ilişkilendirilir. Genel olarak çocukluk döneminde yaşanan olaylar kişilerin ilerleyen yaşlarda özgüven eksikliğine sahip olmasına neden olur. Bu durum yetişkinlerde görülebileceği gibi özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarda da görülebilir.
Özgüven eksikliği, gizli ve fiziksel olarak da iki farklı kategoride ele alınabilir. Bu iki farklı özgüven eksikliği şu şekilde tanımlanabilir;
Özgüven eksikliğinin genel nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir;
Özgüven eksikliğinin neden olduğu semptomlar her zaman için kolay fark edilemeyebilir. Bunu başlıca nedeni ise kişilerin bu duruma karşı geliştirdikleri farklı stratejik hamlelerdir. Ancak genel olarak özgüven eksikliğine sahip olan bireylerde karşılaşılan belirtiler şunlardır;
Yetişkin bireylerde de sıklıkla gözlemlenen özgüven eksikliğine ait belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir;
Özgüven eksikliği belirtileri ergenlik dönemindeki bireylerde ise agresif hareketlerin sergilenmesi, sürekli olarak aynaya bakmak, başkalarının yaptıklarını taklit etmek şeklinde görülebilir.
Aynı zamanda genç bireylerin tamamen içine kapanması, asosyal bir karaktere bürünmesi ya da herhangi bir arkadaşlık geliştirmek için iletişim kurmaktan kaçması da yine özgüven eksikliğinin belirtileri arasında yer alır.
Özgüven eksikliği kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyen bir duygu durumudur. Bu olumsuz duygu kişilerin hem iş hayatında hem sosyal hayatında hem de özel hayatında sorunlar yaşamasına neden olur.
Bu nedenle kişilerin özgüven eksikliğinden kurtulması için ilk olarak bu soruna sahip olduklarını kabul etmesi gerekir.
Özgüven eksikliğinin giderilmesi için yapılabilecek seçeneklerin başında psikolojik danışmanlık almak yer alır.
Uzman kişilerden yardım almak, bu sürecin daha kolay bir şekilde atlatılmasını sağlarken aynı zamanda kişinin güçlü bir özgüvene sahip olma sürecini de olumlu şekilde etkiler.
Bunun yanı sıra kişilerin özgüven eksikliğini giderebilmesi için yapabileceği diğer alternatifler şu şekilde sıralanabilir;
Özgüven eksikliğinin giderilmesi ve artırılması için olumlu düşüncelere sahip olmak son derece önemlidir. Kişinin kendisi ile barışık olması, sosyal ortamlarda sağlıklı iletişim kurabilmesi ve kendisi için birtakım şeyler yapması da yine özgüvenin artmasını sağlayacak faktörler arasında yer alır
Çocukluk döneminde yaşanan bazı olaylar, bu bireylerin ilerleyen süreçte özgüven eksikliğine sahip olmasına yol açar. Bu nedenle çocuklarda özgüven eksikliğinin olmaması adına ebeveynlerin şunlara dikkat etmesi gerekir;
Özgüveni eksik olan kişilerin iş hayatında da birtakım olumsuz durumlar meydana gelir. Bu kişiler ilk olarak kendilerine verilen görevlerde asla başarılı olamayacaklarına inanır. Bu da ilerleyen süreçte kişilerde sahtekarlık sendromunun meydana gelmesine neden olabilir. Öte yandan bu kişiler herhangi bir iş yerine başarılı olamaz ve negatif düşüncelerinden dolayı mutlu olma şansına da sahip değildir. Görevden kaçmak, verilen işi yapmamak ya da eksik yapmak, işleri başkalarına yaptırmak, işe gitmemek için farklı bahanelere sığınmakta yine özgüven eksikliğinin iş hayatındaki olumsuz etkileri arasında yer alır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.