Sakroiliak eklem, bel bölgesinde ya da kalçada meydana gelen ağrıların nedenli olabilir.
Bu bölgelerde yaşanan sağlık sorunları, sakroiliak eklem deformasyonuna bağlı olarak gelişme gösterebilir. Bu eklemde yaşanan sorunlar bacağa doğru yayılan ağrıların da nedeni olabilir.
Kişinin uzun süre ayakta durmakta güçlük geçmesi ya da merdiven çıkarken zorlanması sakroiliak eklem ağrısının önemli belirtileri arasında yer alır.
İnsan anatomisinde; boyun, sırt ve belde yirmi dört adet omur yer alır. Bu omurların arasında ise disk ve faset eklemler adı verilen yapılar bulunur.
Faset eklemler iki omurun birbirine bağlanmasını sağlar. Aynı zamanda bu eklem yapıları omurlar arasında çift olarak yer alır.
Diskler ile birlikte bu eklem yapılarının görevi, omurların hareket etmesini sağlamak ve omurların kaymasını engellemektedir.
Bunların yanı sıra sakrum kemiğini oluşturan omurlarda disk ya da faset eklem yer almaz.
Beş omur bir bütün şeklinde yer alır ve tek bir kemik olarak kabul görülür. Sakroiliak eklem ise sakrum adı verilen bu kemik ile kalçanın yan kısmında yer alır.
Sağda ve solda olmak üzere iki adet sakroiliak eklem vardır. Sakroiliak eklem, insan vücudunun üst kısmını alt kısa bağlayan bir transfer noktası olarak düşünebilir.
Sakroiliak eklemlerin genel görevleri arasında alt ve üst gövdenin birbirine bağlanmasını sağlamak yer alır. Bunun yanı sıra omurga, kalça ve bacaklar arasındaki yük aktarım görevini de yine sakroiliak eklemler gerçekleştirir.
Sakroiliak eklemlerin bu yükü taşıyabilmeleri için etraflarında son derece güçlü bağ dokuları yer alır.
Bu eklemlerin sahip olduğu güçlü yapı, yürüme sırasında üst bedenin ağrılığının taşınmasına ve insanların ayakta durabilmesine imkan sunar.
Aynı zamanda sakroiliak eklemler bedenin dengede kalmasına da olanak sunar.
Sakroiliak eklemlerin güçlü bağlara sahip olması ve kas yapıları ile desteklenmesi, zorlanması halinde bazı sorunların meydana gelmesine neden olur.
Sakroiliak eklem ağrısı genellikle kişinin yanlış ya da eklem yapısını zorlayacak bir hareket yapmasına bağlı olarak gelişir.
Bu eklemde meydana gelen hasar, bel ve kalçada hissedilen ağrıya neden olur. Bazı durumlarda bu ağrıların bacağa vurduğunu da görülür.
Sakroiliak eklem ağrısına neden olabilecek diğer etkenler ise şu şekilde sıralanabilir;
Sakroiliak disfonksiyonu, sakroiliak eklemlerde oluşan ve kişinin ağrı yaşamasına neden olan bozukluklara verilen genel bir tanımlamadır. Bu durum sakroiliak disfonksiyonu ya da sakroiliak eklem sendromu olarak da tanımlanmaktadır.
Sakroiliak eklemlerde meydana gelen ve yaygın bir şekilde görülen sorunların başında, eklem iltihabı yer alır. Sakroiliak eklemlerdeki iltihap ise sakroileit olarak tanılanır.
Yaşanan kazalar, gebelik süreci, romatizmal hastalıkların varlığı, bacaklardaki boy eşitsizliği gibi pek çok etmen, sakroiliak eklem iltihabına neden olabilir. Bu sorun genel olarak bacağa doğru uzanan ağrı ile kendini gösterir.
Ancak bunun yanı sıra sakroiliak eklem iltihabının neden olduğu semptomlar şu şekilde sıralanabilir;
Sakroiliak eklem ağrısı, kişinin bel ve kalça bölgesinde ağrı hissetmesi ile kendini gösterir. Bunun yanı sıra daha ileri seviyede bir sorunun olması, kişinin kasık bölgesinde ve bacaklarında da ağrı hissetmesine neden olur.
Sakroiliak eklem ağrısının teşhis edilmesi için ilk olarak uzman hekimlerin kişilerin tıbbi geçmişini öğrenmesi gerekir.
Bu sürecin ardından fiziki muayene ile ağrının kaynağının sakroiliak eklemlerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı belirlenmeye çalışılır.
Uzman hekimler bu süreçlerin ardından hastalarından birtakım test ve tetkikler talep eder.
Bu kapsamda omurga ve kalça bölgesi için MR, bilgisayarlı tomografi ve röntgen gibi görüntüleme tetkiklerine başvurulur. Yapılan detaylı inceleme ve muayenenin ardından uzman hekimler, kişilerin yaşamış olduğu ağrının sakroiliak ekleminden kaynaklanıp kaynaklanmadığını teşhis edebilir.
Bunların yanı sıra sakroiliak eklem romatizmasının olup olmadığının teşhis edilmesi için de birtakım testler uygulanır.
Bu süreçte fiziki muayenenin yanı sıra mennel ve patrik testlerinin uygulanması da tercih edilebilir. Her iki testinde pozitif çıkması durumunda kişide sakroiliak eklem romatizması olduğundan şüphelenilir.
Bu süreçten sonra MR ve BT gibi görüntüleme tetkikleri ile romatizmanın varlığı kesinlik kazanır.
Sakroiliak eklem ağrısı genel olarak fizik tedavi ve bazı egzersiz hareketleri ile tedavi edilebilir. Bunun yanı sıra ağrının şiddetinin azaltılması için ağrı kesicilerin kullanılması da uzman hekimler tarafından uygun görülebilir.
Ancak sakroiliak eklem bölgesinde farklı bir sorun var ise bunun için enfeksiyon kullanımları da tercih edilebilir.
Sakroiliak eklem romatizmasının varlığında ise kişilerin ağrı kesici ilaçlar kullanması ve aynı zamanda iltihap giderici ilaçlar kullanması gerekir.
Bu süreçte öncelik, kişinin ağrı seviyesini düşürmek ve iltihabı yok etmektir. İltihabın giderildiği senaryoda ise hastaların fizik tedavi seanslarına başlaması uzman hekimler tarafından uygun görülür.
Fizik tedavi uzmanları ile sürdürülecek bu tedavi sayesinde sakroiliak eklem ağrılarının hafifletilmesi sağlanır.
Sakroiliak eklem ağrısının geçmesi için kişilerin mutlaka uzman hekimler tarafından önerilen egzersizleri yapması ve reçete edilen ilaçları kullanması gerekir. Bunların yanış sıra bir ila iki günlük dinlenme, sakroiliak eklemindeki ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Soğuk ya da sıcak kompres uygulamaları da yine ağrıların hafiflemesine yardımcı olacaktır. Bunların haricinde, ağrıların giderilmesi için mutlaka hekimler tarafından reçete edilen ağrı kesicilerin kullanılmasına özen gösterilmelidir.
Sakroiliak eklem iltihabı, kişilerde farklı semptomların meydana gelmesine neden olabilir. Bu semptomlar arasında en yaygın olanları ise şu şekilde sıralanabilir;
Sakroiliak eklem ağrısı genel olarak her yaşta ve her cinsiyette görülebilen bir sağlık sorunudur. Ancak genç ve orta yaştaki kadınlarda bu durumun daha sık yaşandığı görülmektedir. Aynı zamanda hamilelik döneminde olan kadınlarda ve yeni doğum yapmış kadınlarda da sakroiliak eklem ağrısı sıklıkla meydana gelir. Öte yandan uzun süre ayakta durarak çalışanlarda ya da uzun süre oturarak çalışanlarda da yine sakroiliak eklem ağrısı görülmektedir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.