Aşırı aktif mesane, tıbbi alanda nörojenik mesane ismi ile bilinir. Ani gelen idrar problemine yol açan bir hastalıktır.
Bu hastalığın altında ise farklı sağlık problemleri yer alır. Özellikle karın travması ve enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak aşırı aktif mesane hastalığı meydana gelebilir.
Bu hastalık, aşırı aktif mesane sendromu olarak da adlandırılır.
Aşırı aktif mesane nedir sorusuna; mesanenin normal aktivitesinin, normalin üzerine çıkması yanıtını vermek mümkündür.
Mesane, böbreklerde üreyin toplandığı bir organdır. Kese şeklinde olan bu kaslı organ, ortalama olarak 500 cc'ye kadar idrar depolama kapasitesine sahiptir.
Mesanenin aşırı aktif olması halinde ise depolanan bu idrarı tutmak zorlaşır.
Çoğu zaman depolanan idrar miktarı 500 cc'ye dahi çıkmadan kişiler tuvalete gitme ihtiyacı duymaya başlar. İlerleyen süreçlerde idrar kaçırma gibi problemler de ortaya çıkar.
Aşırı aktif mesane, kişinin sürekli olarak tuvalete gitme ihtiyacının ortaya çıkmasına neden olan bir sağlık problemidir. Kişinin idrarı aniden ve aşırı miktarda gelebilir.
Bu noktada kişilerde idrar kaçırma görülebilir. Sağlıklı bir mesane yapısında, kişinin idrarı geldiğinde belirli bir süre idrar tutma durumu söz konusudur.
Fakat aşırı aktif mesane problemi yaşayan kişilerde idrar aniden geldiği için belirli bir süre idrar tutma durumu oldukça zordur. Mesane ani ve kontrolsüz bir şekilde kasılma yaşar. Aşırı aktif mesane sendromu olan kişiler, gece saatlerinde uykudan uyanarak tuvalete gitme ihtiyacı duyabilir.
Aşırı aktif mesane neden olur sorusuna ise verilebilecek farklı yanıtlar bulunur. Genellikle enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur.
Fakat karın travması nedeni ile de ortaya çıkabilir. Aynı zamanda detrusor kasında yaralanma meydana gelmesi halinde de aşırı aktif mesane oluşumu görülür.
Aşırı aktif mesane sendromu neden olur sorusuna verilebilecek bazı yanıtlar şu şekildedir;
Karın travması, gebelik sürecine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Doğum sonrasında ise pelvik kasların zarar görmesi halinde karın travması meydana gelebilir. Pelvik kasların zayıflaması, mesane sarkması gibi problemlere de yol açar. Mesane sarkması ise aşırı aktif mesane hastalığının tetikleyici unsurları arasında yer alır.
Vücutta gerçekleşen sinir hasarı, beyne yanlış sinyaller gönderilmesene yol açar. Bu durumda mesaneye de farklı sinyaller gönderilir. Özellikle bel fıtığı problemine bağlı olarak bu hastalığın görülme riski söz konusudur. Felç, pelvik ameliyat ya da Parkinson hastalığı da aşırı aktif mesane sendromuna sebep olur.
Aşırı kilo durumu ve özellikle obezite, mesanenin normal işleyişini yerine getirmesini engeller. Kilo, mesaneye baskı uygulamaya başladığı için bu baskıya bağlı olarak sürekli idrara çıkma ihtiyacı görülür.
Menopoz dönemindeki kadınlarda da mesane problemleri görülmeye başlanır. Bunun nedeni ise menopoz döneminde östrojen hormonunda azalmanın meydana gelmesidir.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilebilir bir hastalıktır. Fakat idrar yollarında enfeksiyonun meydana gelmesi, aşırı aktif mesane sendromunun oluşmasına yol açabilir. Bu durum herkeste ortaya çıkmaz.
Kafein tüketimi belirli bir miktardayken zararsızdır. Fakat aşırı miktarda tüketilen kafeinin zararları bulunur. Kafein tüketimi zehirlenmeye dahi yol açabilecek kadar tehlikelidir. Kafein sinirlerde körelme oluşumuna yol açar. Sinirlerin körelmesi halinde ise aşırı aktif mesane hastalığı görülür.
Bazı ilaçların kullanımı da insan vücudunda kafein ile aynı etkiyi gösterir. Özellikle düzenli kullanılan ilaçlar, sinirlere zarar verir. Bu durumda da yine aşırı aktif mesane sendromu görülmeye başlar. Bunların haricinde de farklı aşırı aktif mesane sebepleri vardır. Genetik aktarım ile de bu hastalığın ortaya çıkması mümkündür. Bilinen diğer nedenler şu şekilde sıralanabilir;
Aşırı aktif mesane sendromu bazı belirtiler ile birlikte ortaya çıkar. Bu belirtiler farklı sağlık problemlerinin belirtileri ile karıştırılabilir.
Fakat belirtilerin görülmesi halinde sağlık kuruluşlarının ziyaret edilmesi gerekir.
Aşırı aktif mesane, kişinin günlük hayatının zorlaşmasına yol açar. Aşırı aktif mesane belirtileri şu şekildedir;
Aşırı aktif mesane yaşayanların yorumları göz önüne alındığında, bu sağlık probleminin depresyona dahi yol açabildiği hakkında bazı bilgilere ulaşılır.
Bunun temel nedeni ise kişinin iş hayatında ya da sosyal yaşantısında sürekli olarak idrar problemi yaşamasıdır.
Gün içerisinde idrar kaçırma gibi problemlerin meydana gelmesi, kişinin kendisini kötü hissetmesine ve özgüveninin kırılmasına neden olur.
Bu durumlarda da kişi depresif bir ruh haline bürünür. Anksiyete problemine de neden olma ihtimali vardır.
Aşırı aktif mesane sendromu, idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak görülebilir. Fakat farklı nedenler ile ortaya çıkan sendromun da idrar yolu enfeksiyonuna yol açtığı bilinir.
Bunun haricinde ise aşırı aktif mesane problemi olan kişilerin, cinsel hayatlarında da problemlerin meydana gelme ihtimali söz konusudur.
Kişi cinsel birliktelik esnasında idrara çıkma ihtiyacı hissedebilir ya da cinsel birliktelik esnasında idrar kaçırma problemi yaşayabilir.
Aşırı aktif mesane tanısı konulabilmesi için öncelikli olarak hasta fiziki olarak muayene edilir ve kişide görülen semptomlar değerlendirilir.
Pelvis ve rektum bölgeleri kontrol edilir. Daha sonrasında ise hastalardan idrar tahlili talep edilir.
Mesanedeki aktif basınç durumunun kontrol edilebilmesi için ise ürodinamik testler talep edilir.
Testler ve tahliller sonrasında ise ilk olarak mesanenin kontrol edilebilmesi için ultrason çekilir. Gerekli durumlarda ise bilgisayarlı tomografiye başvurulur.
Kesin tanı konulabilmesi için kişinin üretra bölgesinden mesanenin kontrolü gerçekleştirilir. Bu işlem sistoskopi yardımı ile yapılır.
Aşırı aktif mesane tedavisi için öncelikli olarak, kişinin yaşam tarzında değişiklikler yapması gerekir. Kilo kontrolü bu aşamada oldukça önemlidir.
Obezite problemine bağlı olarak bu sendrom ortaya çıkabilir. Bu nedenle de sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Gerekli olunması halinde ise tüp mide tedavisine başvurulabilir.
Aynı zamanda gazlı içeceklerden ve baharatlı besinlerden de uzak durulması gerekir.
Pelvik kaslarının güçlendirilmesi için bazı egzersizler önerilir. Bu egzersizlerin düzenli olarak yapılması gerekir.
Aşırı aktif mesane hastalığında genellikle cerrahi müdahaleye başvurulmaz. Kişinin sağlık problemi geçmiyorsa son çare olarak cerrahi işlemler uygulanır.
Aşırı aktif mesane, engel olarak görülmez. Bu nedenle de herhangi bir engel oranı da yoktur. Aşırı aktif mesane sendromu, geçici bir sağlık problemi olarak bilinir.
Aşırı aktif mesane bitkisel tedavisi olan bir hastalık türü olarak kabul edilebilir. Bazı bitki çayları bu süreçte tüketilerek, hastalığın iyileşmesine destek sağlanır. Melisa çayı, aşırı aktif mesane problemi olan kişiler tarafından tüketilebilir.
Evet, aşırı aktif mesane geçer. Fakat bu süreçte kişinin sağlıklı beslenmesi ve pelvik egzersizler yapması gerekir. Bazı kişilerde ise bu hastalığın doğal yollar ile geçmediği gözlemlenir. Bu gibi durumlarda ise ilaç tedavisine başvurulur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.