Balanit, halk arasında penis başı iltihabı olarak bilinen bir sağlık problemidir.
Balanit nedir sorusuna kısaca; balanit, erkeklerde görülen ve farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelebilen bir iltihabi hastalıktır yanıtı verilebilir.
Balanit, glans penisin iltihabı olarak da adlandırılır. Önlenebilir bir hastalık çeşididir ve balanit tedavisi bulunur.
Balanit temel olarak tahrişe bağlı olarak meydana gelir. Fakat balanitin farklı sağlık problemleri nedeni ile de ortaya çıkma riski bulunur.
Bu nedenle de balanit probleminin göz ardı edilmemesi gerekir. Genellikle riskli bir durum söz konusu değildir.
Fakat bu problemin arkasında yatan farklı bir sağlık problemi söz konusu ise bu sağlık probleminin tedavi edilmesi gereklidir.
Balanit nedir kısaca bahsetmek gerekir ise; balanit bir tür iltihaplanmadır. Sadece erkeklerde görülür. Penis bölgesinin uç kısmında meydana gelir. Bazı belirtiler ile birlikte ortaya çıkar. Cilt rahatsızlığı olarak da adlandırılması mümkündür.
Her yaştan erkekte görülebilecek olan bir hastalıktır. Genellikle riskli olmasa da tedavi edilmesi gerekir.
Tedavi edilmeyen balanit, farklı sağlık problemlerinin meydana gelmesine yol açar.
Penis başında ve sünnet derisi etrafında görülür.
Yaygın olarak görülen erkek hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alır. Sünnetsiz erkeklerde ise bu sağlık problemine daha sık rastlandığına dair bazı bilgiler söz konusudur.
Fakat sünnetli kişilerde de bu durum ile karşılaşılma ihtimali bulunur. Özellikle bölgenin tahriş olması halinde iltihaplanma meydana gelebilir.
Balanit genellikle beş farklı tür olarak görülür. Balanit oluşumunun temel nedenleri arasında mantar enfeksiyonu yer alır.
Mantar enfeksiyonlarının bazıları bulaşıcı olabilir. Balanit nedir ve türleri nelerdir şu şekilde sıralanabilir;
Liken Palanus: Vücutta meydana gelen döküntüler şeklinde kendisini gösteren bir balanit çeşididir. Bu tür sadece penis bölgesinde değil aynı zamanda vücudun farklı bölgelerinde de döküntüye yol açar.
Sabit İlaç Döküntüsü: Ciltte kızarıklık oluşumuna neden olan bir balanit türü olarak bilinir. Kimyasallara ve bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak ortaya çıkar.
Zoon Balaniti: Sünnet olmayan kişilerde görülür. Kronik bir balanit türüdür. Aynı zamanda orta yaşlı kişilerde daha sık meydana gelir.
Sirsinat Balanit: Artrit türü olarak bilinir ve enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkar. Peniste şişme ve kızarma oluşumuna neden olur.
Psödoepitelyomatoz Keratotik ve Mikalı Balanit (PKMB): En nadir görülen balanit türüdür. Siğil oluşumuna sebebiyet verebilir.
Bunların haricinde ise bilinen dört alt tür vardır. Bu türler ise şu şekilde sıralanır;
Bakteriyel Balanit: Bakteriyel mikroorganizmaların aşırı ve kontrolsüz çoğalmasına bağlı olarak ortaya çıkar.
Fungal (Mantar) Balanit: Candida albicans mantar türüne bağlı olarak ortaya çıkar. Bu mantar türünün çoğalması halinde belirtiler görülmeye başlanır.
İritan (Tahrişe Bağlı) Balanit: Spermisitlere ve kimyasallara bağlı olarak görülür. Penis bölgesinde sabun kullanımından kaynaklı olarak da ortaya çıkar.
Alerjik Balanit: Alerjen ürünlerin bölgede kullanılması halinde ortaya çıkar.
Balanit genel olarak penisin tahriş olması halinde görülebilen iltihabi bir cilt hastalığıdır. Bölgenin sabun gibi sert maddeler ile yıkanması ya da bölgede kimyasal içerikli ürünlerin kullanılması halinde, peniste balanit oluşumu görülebilir.
Cinsel ilişkiye bağlı olarak da penisin tahriş olma ihtimali söz konusudur. Cinsel ilişki esnasında penis tahriş olabilir ve bölgede kızarıklık ya da şişlik oluşabilir.
Bu gibi durumlar göz ardı edilmemelidir. Oluşan şişlik, ilerleyen süreçte balanit hastalığına dönüşebilir.
Bölgenin tahriş olması haricinde ise hijyene bağlı olarak balanit oluşma ihtimali vardır. Cinsel bölge temizliğe bu noktada büyük önem taşır. Penisin düzenli olarak temizlenmemesi, cinsel bölgede siğil oluşumuna yol açabilir. Bu durumda nadir görülen balanit türlerinden birisi olan PKMB ortaya çıkabilir. Balanit nedir ve nedenleri nedir şu şekilde sıralanabilir;
Balanit belirtileri ilk olarak kızarıklık oluşumu şeklinde ortaya çıkar. Fakat belirtiler, balanit türüne göre ve kişiye göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak kişilerde görülen balanit belirtileri şu şekildedir;
Balanit oluşumunda bazı belirtiler görülür. Bu belirtiler neticesinde ise kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurması gerekir. İlk olarak hastalar fiziksel muayeneden geçer. Üretradan örnek alınır ve bu örnek laboratuvar ortamında incelenir. Bu süreçte kan tahlili ve idrar tahlili de hastalardan talep edilir. Gerekli durumlarda ise biyopsi yapılır. Bu sayede kişide balanit olup olmadığı teşhis edilir.
Balanit tedavisi olan bir sağlık problemidir. Kişiye uygulanacak olan tedavi yöntemleri ise hastalığın altında yatan temel nedene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin obeziteye bağlı olarak balanit meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda öncelikle obezite tedavisine başlanılması gerekir. Kişilerin gerekli durumlarda ameliyat olması önerilebilir.
Mantar enfeksiyonuna bağlı olarak balanit meydana gelmiş ise balanit kremi kullanılabilir. Antifungal içerikli kremler, balanit kremi olarak da adlandırılabilir. Antibiyotik ilaç kullanımı da doktorlar tarafından uygun görüldüğü takdirde uygulanabilir. Diyabete bağlı olarak görülen balanitte ise kişilerin diyabetik beslenmeye başlaması ve diyabet tedavisi görmesi gerekir.
Balanit tedavisinin en önemli adımlarından birisi ise hijyendir. Bölgenin hijyenine bu süreçte ekstra dikkat edilmesi gerekir. Sünnet derisinin altının iyice yıkanması ve bölgenin mutlaka kurulanması gerekir. Sünnet olmayan kişilerin ise sünnet olması gerekli olabilir.
Balanitin tedavi edilmemesi halinde iltihap vücuda yayılım göstermeye başlar. Kişi gün içerisinde tuvalete çıkmakta zorlanmaya başlar. Bölgeden gelen kötü koku ve akıntı, kişiyi rahatsız eder. Aynı zamanda kişinin cinsel hayatında da sorunlar meydana gelmeye başlar. İlerleyen süreçlerde balanit kronik hale gelebilir.
Balanit evde tedavi edilmeye çalışılmamalıdır. Bu süreçte bölgeyi temizlemek önemlidir fakat ilk olarak doktor kontrolü gereklidir. Doktor kontrolü sonrasında ise evde uygulanabilecek bazı işlemler vardır. Doktor tarafından verilen kremler, düzenli olarak bölgeye sürülmelidir. Bölge yıkanmalı ve temiz olmalıdır.
Balanit oluşumu, enfeksiyona bağlı olarak meydana gelir. Bölgenin hijyenine dikkat ederek ve cinsel ilişki esnasında korunarak balanit oluşumundan korunmak mümkündür. Bunun haricinde ise kişinin genel sağlık durumuna dikkat etmesi gerekir.
Balanit kendiliğinden geçebilir. Fakat bu her zaman mümkün olmayabilir. Balanit oluşumunun nedenine bağlı olarak bu durum değişir. Her ihtimale karşı doktor kontrolü önerilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.