Manuel terapi genel olarak kas ve iskelet sistemini doğrudan etkileyen sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılan bir yöntem olarak tanımlanabilir.
Geleneksel ve bilime dayalı tedavi yöntemi olarak da bilinen bu teknik, uzman fizyoterapistler tarafından uygulanır.
Genel olarak kişinin hareket aralığının arttırılması, ağrı şiddetinin azaltılması, yumuşak doku ve eklemlerin harekete geçirilmesi ya da engellenmesi için uygulanan bu teknik, Hipokrat’a kadar dayanır.
Günümüzde de oldukça sık bir şekilde tercih edilen manuel terapi, sadece ellerin kullanılarak, kas ve iskelet sistemindeki sorunların giderilmesini sağlar.
Yumuşak doku zedelenmesi, kronik hale gelen kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının giderilmesi, ortopedik sorunların neden olduğu ağrı ve hareket kısıtlamasının ortadan kaldırılması, bel ve boyun bölgesinde bulunan fıtıkların tedavi edilmesi (tedavi edilmeye uygun ise bu teknik kullanılabilir) ya da spor kaynaklı yaralanmaların tedavi edilmesi için manuel terapi yönteminden yararlanılır.
Manuel terapi, ortopedik manipülatif fizyoterapi yani OMF olarak da bilinmektedir.
Sadece ellerin kullanıldığı bu tedavi yöntemi, tıbbi tedaviyi destekleyici olarak da tercih edilir.
Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarını giderilmesi için uygulanan bu yöntemin sadece uzman fizyoterapistler tarafından gerçekleştirilmesi ise son derece önemlidir.
Bu tedavide sadece ellerin kullanılması ise tekniğin ‘manuel tedavi’ adını almasını sağlamıştır.
Manuel terapi yapılmadan önce kişinin kas, kemik ve tespit edilmesi gerekir.
Bunun için uzman fizyoterapistler bir takım test ve tetkikler talep eder. Bu süreçte amaç, kişinin sorunlarının ilaç kullanımına gerek kalmadan çözülmesidir.
Tamamen el ile uygulanan baskı ve germe tekniklerini içeren bu yöntem ile birçok kas ve iskelet sorunu ortadan kaldırılır.
Manuel terapi yapacak kişilerin mutlaka tıp eğitimi almış olması, alanında uzman olması ve gerekli bilgi ile deneyime sahip olması son derece önemlidir.
Aksi halde yapılacak en ufak bir yanlış bası ya da germe hareketi, kişinin farklı sağlık sorunları ile karşı karşıya kalmasına neden olacaktır.
Bu süreçte kişilerin sağlık sorunlarının hangi seviyede olduğunun tespit edilmesi de gerekir.
Öte yandan manuel terapi seansları ve teknikleri, kişilerin sağlık sorunlarına göre özel olarak belirlenir. Bu da kişilerin vücut anatomilerine en uygun yöntemin belirlenmesine ve elde edilecek sonuçların verimli olmasına imkan sunar.
Farklı tekniklere sahip olan manuel terapide en sık kullanılan çeşitler şu şekilde sıralanabilir;
Manuel terapide kullanılan tekniklerin temeli genel olarak bası ve germe hareketine dayanır. Bu tedavi yönteminde kullanılan teknikler ise şu şekilde açıklanabilir;
Manipülasyon: Manipülasyon tekniği, eklemlerin hızlı ve kontrollü bir şekilde hareket ettirilmesini ifade eder. Bu teknik ile eklemlerde meydana gelen ağrı azaltılır ve eklem hareketliliği arttırılır
Mobilizasyon: Mobilizasyon tekniği, eklem ve çevresinde yer alan dokuların yavaş ve kontrollü bir şekilde hareket ettirilmesini ifade eder. Bu teknik sayesinde eklemlerde meydana gelen sertlik azaltılır ve kişinin hareket kabiliyeti arttırılır.
Miyofasiyal Serbest Bırakma: Bu teknik ile kas dokusunda meydana gelen düğümler açılır ve kasların gevşemesi sağlanır. Kasların gevşemesi ile kişinin ağrısında azalma meydana gelir.
Yumuşak Doku Mobilizasyonu: Yumuşak doku mobilizasyonu tekniği, kas ve bağ dokularına uygulanan baskı ve germek hareketlerini ifade eder. Bu teknik sayesinde de yine kas gerginliği azaltılır ve bu gerginliğin neden olduğu ağrının şiddeti azalır. Öte yandan uygulama bölgesindeki kan akışı hızlanır ve bu da yine ağrıların hafiflemesine destek olur.
Traksiyon: Traksiyon tekniği, omurga ve eklemlerin çekilmesidir. Bu teknik sayesinde sinir köklerine uygulanan bası azaltılır ve buna bağlı olarak meydana gelen ağrı da azalmış olur.
Manuel terapinin amacı, eklemlerde meydana gelen kısıtlamanın ortadan kaldırılmasıdır. Bu sayede kişinin daha rahat bir şekilde hareket etmesi ve kısıtlamadan dolayı yaşadığı ağrının azalması sağlanır. Diz, dirsek, kalça, el, eklem ağrıları, bel kayması ve gibi pek çok sağlık sorunu için tercih edilebilen bu terapinin faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Manuel terapi yöntemi kullanılarak başta olmak üzere boyun fıtığı gibi sağlık sorunlarının da tedavi edilmesi mümkündür.
Bunun için bel bölgesinde çekme ya da burma hareketleri uygulanır.
Diğer tedavi yöntemlerine göre daha kısa sürede sonuç alınabileceği gibi manuel terapi ile acısız bir şekilde bel fıtığı ya da boyun fıtığı sorunlarından kurtulunabilir.
Bel fıtığı için manuel terapi yöntemini tercih etmek için ilk olarak beyin cerrahı ve ortopedi uzmanları tarafından bir değerlendirmenin yapılması gerekir.
Kişinin kas ve iskelet sistemi ile anatomik yapısının uygun olduğuna uzmanlar tarafından karar verilir ise bu durumda manuel terapi ile bel fıtığının tedavisine başlanabilir.
Manuel terapi seansları ve teknikleri, kişinin anatomik yapısı incelendikten sonra belirlenir.
Kişiden kişiye değişen tekniklerin yanı sıra sorunun seviyesine göre seans sayıları da değişiklik gösterir.
Manuel terapinin uygulanması için hareket sisteminin yapısını ve fonksiyonunu bozan sorunların, eklem hareketinin kısıtlanmasına neden olan akut ya da kronik sağlık sorunlarının olması gerekir. Bu sağlık sorunları şu şekilde sıralanabilir;
Manuel terapinin yetkisiz kişiler tarafından yapılması ya da kişinin kas ve iskelet sisteminin doğru bir şekilde incelenmeden yapılması ciddi sorunların meydana gelmesine neden olabilir. Kas ve sinir sisteminde kalıcı hasarların meydana gelmemesi için manuel terapinin uzman ve güvenilir kişiler tarafından yapılması son derece önemlidir.
Bu terapi yöntemi uygulanmadan önce uzman fizyoterapistler kişilere birtakım testler ve tetkikler uygular. Meydana gelebilecek riskli bir durumun olup olmadığı da yine uzman kişiler tarafından belirlenir. Genel olarak anatomik yapının uygun olduğu koşullarda manuel terapinin uygulanamayacağı kişi yoktur. Ancak kişilerin kas ve iskelet sisteminin detaylı bir şekilde incelenmesi, gerekli değerlendirmelerin uzman hekimler tarafından yapılması son derece önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.