Oedipus kompleksi, diğer bir ismi ile Oedipus karmaşası olarak da bilinir. Bu sağlık problemi, Sigmund Freud'un kurucusu olduğu psikoanalitik teori kapsamında da incelenir. Bazı kaynaklarda bu sağlık problemine Freud Oedipus Kompleksi ismi de verildiği bilinir. Çocukların ebeveynleri ile olan ilişkisinin sağlıksız bir yöne evrilmesi olarak bilinen Oedipus kompleksi, sadece çocukluk dönemlerinde değil aynı zamanda yetişkinlik sürecinde de görülebilir.
Fakat genellikle 3 ila 6 yaş döneminde ortaya çıkan bir problem olarak da bilinir. Oedipus kompleksi nedir sorusuna kısaca; Oedipus kompleksi, çocukların karşı cinsteki ebeveynlerini başka kişilerden kıskanması olarak da bilinen psikolojik hastalık türlerinden birisidir yanıtını vermek mümkündür.
Oedipus kompleksi ne demek sorusuna; bu sağlık problemi, çocukların ebeveynlerine aşırı düşkün olmasıdır. Fakat bu düşkünlük sağlıksız bir şekilde ilerler. Örnek vermek gerekir ise bir erkek çocuğunu göz önüne alalım.
Bu komplekse sahip olan bir erkek çocuğu sadece annesine aşırı düşkündür. Babasını çoğu zaman göz ardı edebilir. Anneye olan düşkünlük nedeni ile de annesini başka kişilerden kıskanmaya başlar. Yetişkinlikte Oedipus kompleksi ise daha tehlikeli bir durumdur. Bu kompleks çeşidinde erkek çocuk, karşı cinsteki ebeveynine yani anneye düşkündür. Bu durum çocukluk döneminde ebeveynlere sevimli görünebilir.
Yetişkinlik döneminde ise bu sendromun görülmeye devam etmesi halinde ebeveynler, çocukları tarafından kısıtlanmaya başlar. Erkek çocukların yetişkinlik dönemlerinde bu kompleksin görülmesi halinde anne, erkek bireyler ile iletişim halinde olamaz. Çocuklar, karşı cinsteki ebeveynlerini başkaları ile paylaşamaz. Bu durum bir süre sonra anneyi babadan ya da babayı anneden kıskanma noktasına kadar ilerler. Anne - baba ilişkisi bu nedenle zarar görmeye başlar yanıtını vermek mümkündür.
Bu durum sadece düşkünlük ve sevgi olarak adlandırılmaz. Oedipus kompleksine sahip olan çocukların, karşı cinsteki ebeveynlerine karşı cinsel arzu duyduğu da yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıktı. Bu kompleksin tehlikeli bir hale gelmesinin nedeni ise cinsel arzudan kaynaklıdır. Oedipus kompleksi genellikle erkek çocuklar için geçerli bir durumdur. Kız çocuklarında da görülebilen bu problemin ise farklı bir ismi vardır.
Oedipus kompleksi kaç yaş aralığında görülür sorusuna net bir yanıt vermek pek mümkün değildir. Bu kompleksin ortaya çıkması ortalama olarak 3 ila 6 yaş aralığında olarak bilinir. Fakat ilerleyen yaş dönemlerinde de bu kompleksin görülme ihtimali bulunur. 3 - 6 yaş aralığı, genellikle çocukların cinsel organlarını keşfetmeye başladığı yaş aralığı olarak baz alınır. Günümüzde erkeklerin ilk aşkı annesidir ya da kızların ilk aşkı babasıdır gibi söylemlere sıklıkla rastlanır. Bu söylemler kulağa her ne kadar sevimli geliyor olsa da durum tam tersidir. Bu tip söylemlerin temel nedenleri arasında Oedipus kompleksi yer alır.
Çocukluk döneminde Oedipus kompleksine sahip olduğu fark edilen çocukların terapi alması gerekir. Bu problemin çözülememesi halinde ise çocuklarda meydana gelen bu kompleks, yetişkinlik dönemine kadar ilerler. Yetişkinlik döneminde ise hala Oedipus sendromuna sahip olunması halinde kişiler, ebeveynlerine takıntılı bir hale gelir. Bu takıntı ise farklı psikolojik problemlerin ortaya çıkmasına neden olur.
Şizofreni , çoklu kişilik bozukluğu ya da bipolar bozukluk bu süreçte ortaya çıkabilir. Bu durum kişinin intihara meyilli bir hale gelmesine ya da cinayete yatkın olmasına dahi sebebiyet verebilir. Kısaca belirtmek gerekir ise Oedipus kompleksi genellikle 3 - 6 yaş aralığında ortaya çıkar. Fakat daha geç dönemlerde de bu kompleksin oluşma riski söz konusudur.
Oedipus kompleksi çocukluk döneminde görülen bir psikolojik problem olarak adlandırılır. Bu psikolojik problemin vaktinde tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmeyen ya da sonuç alınamayan tedavi yöntemleri sonrasında bu durum daha da ciddileşebilir. Yetişkinlik dönemindeki bir bireyde bu kompleksin olması halinde, kişi cinsel kimliğini henüz oturtamamış olabilir. Bu durum kişinin romantik ilişkilerinde problem yaşamasına sebebiyet verir. Psikoloji kaynaklı cinsel problemler bu süreçte görülmeye başlanabilir.
Kişi ilişkilerde bağlanma problemi yaşayabilir. Kaygılı bağlanma gibi problemler de bu süreçte ortaya çıkar. Kişi bağımsızlığına aşırı düşkün bir hale de gelebilir. Yetişkinlik dönemindeki bireyin yaşamış olduğu bu psikolojik problem, partnerini ebeveyni olarak görme ile sonuçlanabilir. Ortaya çıkabilecek olan bir diğer durum ise kişinin partnerini, ebeveyni ile kıyaslamasıdır. Sürekli olarak ebeveyn ile bir rekabet ortaya çıkabilir.
Oedipus kompleksinde ortaya çıkan problemler genellikle erkek çocuklarında görülür. Bu problemler kız çocuklarında da meydana gelebilir. Kız çocuklarının babalarına düşkün olması, babasına karşı cinsel arzu duyması, aşırı kıskançlık problemi ve babayı paylaşamama gibi problemler ise Elektra kompleksi olarak adlandırılır. Elektra ve Oedipus kompleksi arasındaki temel fark, cinsiyet farkıdır.
Oedipus kompleksi belirtileri ilk başlarda anlaşılmayabilir. Bunun nedeni ise çocuğun ebeveyne olan düşkünlüğünün normal gelmesidir. Bu kompleksin temel belirtileri arasında şunlar yer alır;
Bu süreçte erkek çocuk, annesi ile babasının yakınlık kurmasından rahatsızlık duyar. Babasının, annesine fiziksel herhangi bir temasta bulunması ise çocuğun sinirlenmesine neden olur. İlerleyen süreçte erkek çocuk, babasına karşı kin beslemeye başlar ve onu düşman olarak görür. Annesi ile babasının vakit geçirmesini istemez. Annesinin sadece kendisine yakın olmasını ve sadece kendisine vakit ayırmasını ister.
Oedipus kompleksi, çocukluk döneminde görülebilen bir psikolojik hastalık çeşididir. Bu komplekse sahip olan çocukların tedavi görmesi gerekir. Bilişsel davranışçı terapi yardımı ile bu problemin ortadan kalkması mümkündür. Terapi yardımı ile çocuklar cinsel kimliklerini yavaş yavaş keşfetmeye başlar. Bu süreçte ebeveyn kavramının daha net bir şekilde anlaşılmasına da yardımcı olunur.
Kişinin bilinçdışı cinsel arzularının ortadan kalkması, bilişsel davranıştı terapi yöntemi ile mümkün hale gelir. Çocukluk döneminde uygulanan terapi sayesinde kişilerin, yetişkinlik döneminde; bağlanma korkusu , rekabet duygusu ya da kaçıngan bağlanma gibi problemleri yaşama riski minimum seviyeye indirgenir. Kişinin, ailesi ile olan ilişkisinin daha sağlıklı bir hale gelmesine de yardımcı olunur.
Mitolojik bir hikayeye göre Oedipus, kendi babasını öldürerek annesi ile evlenmiştir. Aynı şekilde Elektra kompleksinin de mitolojik bir hikayesi vardır. Elektra da yine mitolojik bir karakter olarak bilinir ve annesini öldürdüğüne dair hikayeler vardır. Freud, bu komplekslere bilinçli olarak mitolojik karakterlerin isimlerini vermiştir. Mitlerde yer alan bu durumların gerçekte bir hastalık olduğunu anlatmak için bu yönteme başvurmuştur.
Oedipus kompleksi, tedavi edilmesi gereken bir psikolojik problemdir. Bu nedenle de kişilerin psikoterapiye başvurulması gerekir. Bu sağlık probleminin kendiliğinden geçme ihtimali bulunsa da her zaman ortadan kalkmayabilir. Tedavi edilemeyen Oedipus kompleksi, yetişkinlik döneminde farklı problemlerin ortaya çıkmasına sebep olur.
Oedipus kompleksinin tedavi edilmemesi halinde, kişilerde farklı psikolojik problemler ortaya çıkabilir. Depresyon , bipolar bozukluk ya da şizofreni gibi psikolojik problemler ortaya çıkabilir. Aynı zamanda kişinin ikili ilişkilerinde sürekli olarak problemler meydana gelir. Cinsel problemler ortaya çıkmaya başlar.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.