Kalp kapağı protezi, kalpte yer alan bir veya birden fazla kapağın işlevini düzgün bir şekilde yerine getirmediği durumlarda takılan yapay bir cihazdır.
Kalp sağlığının önemli bir parçası olan kalp kapakları, kalbin odacıkları arasında kanın doğru yönde akmasını destekleyen valfler olarak bilinir.
Kapağın daralması veya sızdırması durumlarında ise zaman kaybetmeden tedavi edilmesi oldukça önemlidir.
Kalp kapağı protezi kullanım durumları içerisinde çeşitli faktörler yer alabilir. Kalp kapağı protez türleri mekanik ve biyolojik olmak üzere iki ana kategoride bulunur.
Bu protezin takılması cerrahi bir işlem ile gerçekleştirilir.
Çoğu zaman açık kalp ameliyatı ya da minimal invaziv yöntemlerine başvurulur. Değişim esnasında hastaya anestezi uygulanır, eski kapak çıkarılarak yeni protez yerleştirilir.
Bazı durumlarda her cerrahi işlemde olduğu gibi birtakım komplikasyonlar görülebilir ancak doğru yöntemlerle müdahale edildiği ve ele alındığı sürece oluşabilecek riskler en aza indirilebilir.
Kalp kapağı protezi, kalp kapaklarının işlevini kaybetmesi durumunda kullanılır. Bu noktada protezler, çeşitli sağlık problemlerinin önüne geçmek ve olası rahatsızlıkları tedavi etmek üzere öngörülebilir.
Protezler, yaşam kalitesini artırarak uzun süre sağlıklı kalmayı mümkün hale getiren araçlardır. Kalp kapağı protezi faydaları şu şekilde sıralanır:
Kalp kapağı protezleri, kalp kapaklarının eskisi gibi işlevlerini doğru yerine getirmemesi durumunda görülen pek çok sağlık sorunlarını tedavi etmeye yönelik takılır. Böylelikle, yaşam kalitesini bir üst seviyeye taşıyarak genel fonksiyonlarını düzenler, onarır.
Aynı zamanda birçok ciddi sağlık problemini önleyerek gün içerisinde rahatlıkla fiziksel aktivitelere katılmayı mümkün hale getirir.
Bu noktada protez kullanımı büyük bir hayati öneme sahiptir. Vücut fonksiyonlarının düzelmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde dahi önemli bir rol oynayabilir.
Kalp kapağı protezi, kalp kapaklarının eskisi gibi aktif olarak çalışmadığı durumlarda kullanılan önemli tıbbi araçlardır.
Çoğu zaman özellikle stenoz ve regürjitasyon gibi sağlık problemlerinin giderilmesi üzere başvurulan yapay cihazlardır.
Mekanik (yapay) ve biyolojik (doğal) olarak ayrılan kalp kapağı protez türleri şöyle tanımlanabilir:
Mekanik protez kapağı, metal veya sentetik materyallerden yapılır. Dayanıklı yapılarıyla uzun süreli kullanımlar için idealdir. Titanyum, karbür veya başka özel metal alaşımlardan yapılan bu protezler, 20 ve 30 yıl kadar kullanılabilir. Genellikle genç hastalar için tercih edilse de uzun yıllar boyunca protez kapakları kullanmak isteyen kişiler için de düşünülebilir.
Biyolojik kapak protezleri ise doğada bulunan organik dokulardan elde edilir. Kimyasal işlemlerle sterilize edilerek insanlarda kullanım için uygun hale getirilir. 10 - 20 yıl arası bir kullanım ömrü sunan biyolojik protezler, yaşça büyük kişiler için çok daha uygundur. Ayrıca kullanım sırasında kan sulandırıcı ilaç gereksinimini azaltır. Doğal bir işleyişe sahip olan biyolojik protezler, yaşlı hastalarda yaygın olarak tercih edilebilir.
Kalp kapağı protezleri, kalp kapaklarında oluşan ciddi rahatsızlıklara bağlı birtakım komplikasyonların önüne geçmek amacıyla başvurulan etkili yöntemlerden biridir.
Kalp kapağı protezi komplikasyonları hastanın genel sağlık durumu, protez tipi (biyolojik veya mekanik) ve cerrahinin karmaşıklığı gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Bu süreçte en yaygın komplikasyon protez enfeksiyonu (endokardit) olarak öne çıkar.
Kanama, kan pıhtılaşması ve protezde bozulma ise diğer komplikasyonlar olarak sıralanabilir.
Kalp kapağı protezi, kalp kapaklarının genel işlevinde görülen aksaklıklar sonucunda meydana gelen çeşitli sağlık problemlerinin tedavisinde kullanılır. Cerrahi bir işlem gerektiren bu yöntem, kanın kalp odacıkları arasında doğru şekilde taşınmasına olanak tanıyabilir.
Tedavi sürecinde uygun görüldüğü durumda ameliyat, kalp kapağı hastalıklarının onarımında genel fonksiyonlarının iyileştirilmesi için uygulanır.
Böylelikle yaşam kalitesini artırarak hayati tehlike oluşturan çoklu hastalıkların önüne geçilebilir.
Ameliyatın birden fazla gerekliliği bulunabilir. Kapak darlığı (stenoz), kapak yetersizliği (Regürjitasyon), kronik kalp yetersizliği, akut romatizmal veya doğumsal anomiler bunlara örnek gösterilebilir.
Kalp kapağı protezi açık kalp ameliyatı veya minimal invaziv kapak değişimi ile gerçekleştirilebilir.
Açık kalp ameliyatı, kalp kapağının değiştirilmesi için yaygın olarak başvurulan yöntemlerden biridir. Minimal invaziv operasyonu ise küçük kesiler kullanılarak yapılan bir ameliyattır.
İyileşme süresi hızlı bir şekilde gerçekleşir, hastanede kalış süresi kısadır. Laparoskopik veya robotik cerrahiden faydalanılabilir.
Özellikle cerrahi risk taşıyan kişiler için transkateter aortik valv değişimine başvurulabilir. Minimal invaziv yöntemi olarak bilinen bu operasyon kalp kapağının kasık damarları veya boyundan geçirilen bir kateter aracılığıyla değiştirilmesiyle sonuçlanır.
Kateter, kan damarları kullanılarak kalbe konumlandırılır. Protez kapak, mevcut kapağın üzerine bırakılır. Çoğu durumda aort kapak darlığı gibi problemlerde sıklıkla bu yöntemden faydalanılır.
Kalp kapağı protezi, kalp kapaklarının eskisi kadar işlevsel bir şekilde çalışmaması durumunda kullanılır. Bakımı sırasında düzgün çalışması ve olası komplikasyonlara karşı bağışıklık kazanması amacıyla düzenli kontrol edilmesi dikkat etmek gerekir.
Doğru bakım uygulandığı takdirde hem cerrahi iyileşme süreci hızlandırılır hem de protezle ilgili potansiyel sorunlar önlenebilir.
Bu nedenle özellikle mekanik protez tercih eden hastaların kan sulandırıcı ilaçları düzenli olarak kullanmaları oldukça önemlidir.
Bu ilaçlar, kanın pıhtılaşmasının önüne geçerek protezin etrafında oluşumunu önleyebilir.
Kalp sağlığını destekleyen dengeli bir beslenme de bu süreçte önemlidir. Bu nedenle vücudun ihtiyaç duyduğu ve doktorunuzun önerdiği vitaminleri temin edebilir düşük sodyumlu, yağlı ve yüksek lifli bir diyet uygulayabilirsiniz.
Bu sayede kilo kontrolü yapabilir, sağlıklı yağların tüketimine başvurabilirsiniz. Ameliyat sonrasında dinlenme, yavaş egzersize başlama ve yüksek etkili egzersizlerden kaçınmanız gerekebilir.
Tüm bunların yanı sıra düzenli kontroller için ekokardiyografi ve fiziksel muayene yapılması öngörülebilir.
Enfeksiyonlardan korunmaya önem göstermeli, iyi hijyen alışkanlıkları ve ağız sağlığı için düzenli bakım gereksinimlerini karşılamanız tavsiye edilir.
Kalp kapağı protezi takılan hastalarda her zaman enfeksiyon kapma riski bulunur. Ayrıca kan sulandıran ilaçlar kullanıldığı için kanama gibi problemler yaşanabilir. Kan pıhtılaşma eğilimi gösterebilir. Ayrıca protez zaman içerisinde yıpranır ya da bozulmaya uğrayabilir. Genellikle ritim bozuklukları ile karşılaşılır.
Kalp kapağı protezi takılan hastalar psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilir. Bu yüzden cerrahi öncesi ve sonrasında endişe ve depresyon yaşamamak üzere psikolojik destek alınması önerilir. Özellikle bireysel danışmanlık ve destek gruplarıyla duygusal iyileşme sürecinde kendinizi daha iyi hissedebilir, olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz.
Kalp kapağı protezi takılan hastaların pıhtı oluşumunu engellemek için doktorunun reçete ettiği kan sulandırıcı ilaçları düzenli kullanması gerekir. Düzenli olarak kontrollere gitmek, enfeksiyon riskine dikkat etmek oldukça önemlidir. Ağır egzersizlerden kaçınmak, kardiyak rehabilitasyon görmek önerilebilir. Sağlıklı beslenmek, psikolojik ve sosyal destek almak kendinizi daha iyi hissetmenize yardım eder. Dengeli bir beslenme düzeni oluşturarak yine aynı şekilde doktor onaylı bir diyet programı edinebilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.