Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Transüretral Mesane Rezeksiyonu Nedir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Transüretral mesane rezeksiyonu, mesane bölgesinde hastalıklı dokuları çıkarmak için yapılan cerrahi bir müdahaledir. Mesane kanseri, üriner sistemde görülen kötü huylu bir hastalıktır. Mesane kanseri, prostat kanserinden daha sık ortaya çıkmaktadır ve daha erken yaşlarda görülebilir. 

 erkeklerde daha fazla görülmektedir. Özellikle sigara içen bireylerde ve kimya endüstrisine bağlı sektörlerde çalışanlarda çok sık görülmektedir. Son yıllarda sigara içmeye bağlı olarak kadınlarda mesane kanseri görülme oranı artış göstermektedir.

Transüretral mesane rezeksiyonu işlemi, her evrede ortaya çıkan mesane kanserinden önce kesinlikle yapılması gereken bir cerrahi müdahaledir.  işlemi ile kanser şüphesi olan doku vücut dışına çıkarılır. Yapılan bu işlem hem mesane kanserini teşhis eder hem de tedavi etmek için kullanılır.

Transüretral Mesane Rezeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Transüretral mesane rezeksiyonu işlemi ile yapılan cerrahi müdahale kapalı ameliyat yöntemi ile yapılmaktadır. Işıklı ve kameralı tıbbı cihazlarla idrar kanalından girilerek mesane bölgesinin görüntüsünün ekrana yansıtılmasıyla rezeksiyon işlemi gerçekleştirilir. Transüretral mesane rezeksiyonu çeşitleri şu şekildedir:

  • Plazmokinetik transüretral rezeksiyonu
  • Bipolar transüretral rezeksiyonu
  • Monopolar transüretral rezeksiyonu

Bu rezeksiyonlarda yapılan işlemler aynıdır. Kullanılan enerji ve solüsyonlar farklılık göstermektedir. Plazmokinetik rezeksiyonu ile yapılan işlemlerde perforasyon (mesane duvarının delinmesi) işlemi daha sık görülür. Bu durum, hastalar için daha riskli bir rezeksiyon işleminin gerçekleştirildiğini gösterir. 

Transüretral Mesane Rezeksiyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Transüretral mesane rezeksiyonu, mesane kanserinin olup olmadığının değerlendirilmesi yapılırken kullanılabilir. Mikroskop altında kanserli hücreleri aramak amacıyla mesaneden doku çıkarılması gerekir. 

Transüretral mesane rezeksiyon işlemi ile doku çıkarılarak kanserli hücrelerin incelemesi yapılır. Bir hasta mesane kanserine bağlı belirtiler gösteriyorsa; hastada transüretral mesane rezeksiyonu işlemi yapılarak mesane kanseri tanısı konulabilir. Mesane kanseri semptomları şu şekilde sıralanabilir:

  • İdrarda kan oluşması

  • Sırt ağrısının olması

İstemsiz kilo kaybının olması gibi belirtiler mesane kanserine bağlı semptomlar olabilir. Bu tür semptomların varlığı halinde fiziki muayeneye ilave olarak bazı görüntüleme yöntemlerinden, test ve tahlillerden yararlanılır. Kan testi, idrar testi, ultrasonografi, idrar akım testi,  gibi test ve tahlil sonuçları değerlendirilir. Değerlendirme sonucunda, mesane kanserinden şüpheleniliyorsa transüretral mesane rezeksiyonu işlemi yapılabilir.

Mesanedeki rezeksiyon işlemi ile kanserli hücrelerin mesane duvarına ne kadar derine yayıldığı hakkında bilgi edinilebilir. Kanserin hangi evrede olduğu tespit edilebilir. Kanserin hangi evrede olduğunun tespiti, kanserli hücrelerin tedavi aşamasında hangi tedavi yöntemleri uygulanması gerektiği konusunda bilgi verir.

Erken evrede tanısı konan mesane kanserinin, mesane bölgesine yayılmadan ve vücuda fazla zarar vermeden rezeksiyon işlemi yapılması gerekir. Bu sayede kanser hücreleri vücut geneline yayılmadan tamamen yok edilebilir.

Transüretral Mesane Rezeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Transüretral mesane rezeksiyonu işlemi yapılacak hastalarda, mesanedeki hastalıklı dokuların ya da kanser oluşturma ihtimali bulunan hücrelerin tedavisi transüretral yöntemlerle yapılır.

Yapılacak cerrahi müdahale ile rezektoskop cihazı kullanılarak idrar kanalından mesane bölgesine girilir. Bu bölgede ışıklı kamera aracılığıyla ekrana mesanenin görüntüsü yansıtılır. Yansıyan görüntü ile mesane bölgesi kontrol edilir. Yapılan kontrolle mesane içerisinde herhangi bir hasarlı dokunun varlığı, kanserli hücrelerin oluşup oluşmadığı, vücudun diğer organlarına zarar verip vermediği ayrıntılı bir şekilde incelenir. Daha sonra transüretral mesane rezeksiyon işlemi yapılarak mesanedeki tedavi işlemi gerçekleştirilir. 

Transüretral rezeksiyon işlemi ile vücuda herhangi bir kesi atılmadan cerrahi müdahale gerçekleştirilir. Yapılan cerrahi işlem,  yöntemidir. Kapalı ameliyat yöntemi ile iyileşme daha kısa sürede gerçekleşir ve diğer yöntemlere göre vücutta daha az hasar oluşur. 

Transüretral Mesane Rezeksiyonu Ameliyatı

Transüretral mesane rezeksiyonu işlemi öncesinde genel anestezi uygulaması yapılarak hasta uyutulur. Anestezi yapılacağı için ameliyat gününden önce bazı hususlara dikkat etmek gereklidir. Rezeksiyon işleminden önceki gece herhangi bir yiyecek ve içecek tüketilmemelidir.  ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanılıyorsa bu ilaçlar kesilmelidir. Rezeksiyon işleminden önce sağlık personelinin tarif ettiği şekilde duş alınarak özel bir sabun kullanılması gerekir.

Genel anestezi uygulaması sonrasında hasta cerrahi müdahalenin yapılacağı uygun pozisyona getirilir. İdrar kanalı (üretra) bölgesindeki cilt temizlenerek rezeksiyon işlemine hazırlanır. Transüretral prostat rezeksiyonu için rezektoskop adı verilen tıbbi cihaz, üretraya yerleştirilir. Rezektoskop daha sonra mesaneye doğru hareket ettirilir. Böylece doktorun mesanenin içini görmesi sağlanır. Rezektoskopun ucunda mesanenin içinden doku çıkarılmasını sağlayan özel bir tel bulunur. Hastalıklı ya da kanser şüphesi oluşturan doku çıkarılır.

Çıkarılan doku, patoloji incelemesinin yapılması için laboratuvara gönderilir. Hastalıklı ya da kanserli dokunun mesane duvarının ne kadar derinine gittiğini ve hangi tür hücrelerin mevcut olduğunu belirlemek için testler yapılır.

Gerekli olması durumunda mesanenin içinde başka şüpheli alanlar görülürse, bazı durumlarda bu alanları tedavi etmek için elektrokoter veya lazerle (fulgurasyon) doku yakılabilir. Ayrıca mesaneyi kaplayan anormal hücrelerden bazılarını öldürmek için mesaneye kemoterapi de verebilir.

Transüretral Mesane Rezeksiyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Mesanede uygulanan transüretral rezeksiyon işlemi sonrasında birkaç gün idrara çıkma durumunda rahatsızlık hissedilebilir. Ayrıca idrarda kan bulunabilir. Eğer idrarda fazla kan oluşmasından endişelenirseniz doktorunuza danışmanız gerekir.

Transüretral mesane rezeksiyonu tedavisi sonrası iyileşme sürecinden şu hususlara dikkat etmeniz önemlidir:

  • Günlük sıvı tüketim miktarını artırmanız gereklidir.
  • Yapılacak kontrol ve testlerden sonra normal beslenme şekline dönebilirsiniz. Normal beslenme şekline dönene kadar doktorunuzun önerdiği şekilde beslenmenizi gerçekleştirmelisiniz.
  • Rezeksiyon işleminden bir hafta sonra günlük aktivitelerinizi yapabilirsiniz. 
  • Gerekli ilaçları kullanarak, zamanında kontrol ve takip muayenenizi aksatmadan yaptırmalısınız. Bu tür hususlara dikkat etmeniz mesane rezeksiyonuna bağlı belirtileri kısa sürede atlatmanızı sağlar.

Transüretral Mesane Rezeksiyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Transüretral mesane rezeksiyonu tehlikeli midir?

Mesanede yapılan transüretral mesane rezeksiyonu ile hem tedavi işlemi yapılır hem de mesanede kanserin oluşup oluşmadığı belirlenebilir. Çoğu zaman erken evrede tanısı konan mesane kanserlerinde uygulanan rezeksiyon işlemi tehlike oluşturmaz. Mesanede transüretral rezeksiyon işlemi ile kanserli hücreler yok edilir.

İlerlemiş ve daha ağır seyreden rahatsızlıklarda mesane rezeksiyon işlemi tehlike oluşturabilir. Kanserli hücrelerin mesanede ve vücutta yayılım alanını genişletmesi, hastada daha fazla etki oluşturarak rezeksiyon işleminde tehlike oluşturabilir. Bundan dolayı mesane kanserine bağlı bir belirti fark ettiğinizde erken tanı ve tedavi ilkesi ile hareket etmeniz sağlığınız adına hayati önem taşır.

Transüretral mesane rezeksiyonu kanser midir?

Transüretral mesane rezeksiyonu, mesane yapısında oluşan bir hastalığı ya da kanserli hücreleri tespit ederek tedavi etmek amacıyla yapılır. Bundan dolayı, transüretral mesane rezeksiyonu  değildir. Kanserli hücrelerin ve hastalıklı dokuların tedavisinde kullanılan cerrahi bir müdahale yöntemidir. Yapılan rezeksiyon işlemi ile hastalıklı dokular ve kanserli hücreler yok edilmeye çalışılır.

Transüretral mesane rezeksiyonu nasıl temizlenir?

Mesanedeki transüretral rezeksiyon işlemi ile oluşan kanserli dokular ve hastalıklı yapılar mesane bölgesinden alınarak vücut dışına atılır. Transüretral rezeksiyon ışıklı bir kamera ile mesane bölgesinin görüntüsü ekrana yansıtılır. Vücuda zarar veren yapılar tespit edilerek vücuttan atılır. Böylece mesanede oluşmuş ve vücuda zarar veren dokular temizlenmiş olur.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.