Prostat rezeksiyonu, iyi huylu prostat büyümesinde tercih edilen cerrahi bir yöntem olarak adlandırılır.
Altın standart olarak kabul edilen bu teknik, kapalı bir ameliyat türüdür. Prostat büyümesinin orta ve ileri evrelerinde tercih edilir.
Özellikle, ilaç tedavisine karşılık vermeyip belirtilerin seyrinin ciddi olduğu hastalar ameliyat olabilir.
Fazlalık oluşturan prostat dokusunun kesilerek düzgün bir form bırakılır. Bu durumun yarattığı semptomların ortadan kaldırılması hedeflenir.
Hastanın genel sağlık durumu ve ameliyatın riskleri uzman bir doktor ile görüşülerek karar verilir.
Prostat rezeksiyonu sonrası hızlı bir şekilde iyileşen hastanın idrar akışı iyileştirilir. Genel olarak güvenilir bir ameliyat olarak bilinir.
Hastalar bol sıvı tüketimi ve dengeli beslenme ile düzenli egzersize dikkat ederek iyileşme sürecini hızlandırabilir.
İçeride kalan doku parçasının tekrar büyüme ve hastanın bir süre sonra ameliyata tekrar ihtiyaç duyma olasılığı mevcuttur.
Prostat rezeksiyonu, prostat büyümesine bağlı olarak yaşanan idrar sorunlarının çözülmesine yol açar.
Teknik olarak, 80 mm'den küçük prostatların tedavisinde kullanılır. İki farklı şekilde yapılan bu işlem, hastaların günlük yaşamını bozan sorunları ortadan kaldırır.
Bu ameliyatta kullanılan teknikler plazmakinetik ve bipolar olarak ikiye ayrılır;
Plazmakinetik: Rezektoskop aletinin iki ucunda ortaya çıkan plasma enerjisi, dokunun kesilmesinde büyük bir rol oynar. Derinlerde bulunan dokulara daha az hasar veren bu enerji, kanama kontrolü de yapar. Elektrik akımı tüm vücudu dolaşmadan hareket eder.
Bipolar: Genellikle, prostat hacmi 30 gram ve üstü olan hastalar için ideal bir yöntem olsa da, daha büyüklerde dahi tercih edilebilir. Serum fizyolojik kullanılarak gerçekleştirilen bu teknikte kanama daha az olur.
Enerji derine inmeden işlem tamamlanır. Komplikasyonlar daha az görülür. Belirgin damarsal kanamalar, loop aracılığı ile kontrol edilir.
Prostat rezeksiyonu çeşitleri uygulandıktan sonra hastanın bazı önlemler alması gerekir. Hastanın taburcu edildikten sonra cinsel hayatı ile beslenme şekline dikkat etmesi gerekir.
Bu ameliyat; kanama, mesanede taş, idrar yolu enfeksiyonu, bozulan böbrek fonksiyonları, uyku düzenini bozacak kadar idrara çıkma gibi durumlarda gerçekleştirilir.
Hastaların idrar yapamama durumu devam ederse ya da kanama, titreme ve kanlı idrar gibi sorunlar varsa, doktora danışması gerekir.
Prostat rezeksiyonu, hasta belirli semptomlar gösterdiği zaman gerçekleştirilen bir ameliyat türüdür.
Bireyler kanama, mesanede taş oluşumu, enfeksiyon, ağrı ya da acı gibi belirtiler yaşıyorsa, üroloji doktoruna gitmesi gerekir.
Fiziksel muayene ile birlikte görüntüleme teknikleri kullanılarak prostat büyümesine bakılır. Tetkikler sonucunda iyi huylu tanısı koyularak ideal tedavi planı seçilir.
Prostatın büyüklüğü ve ağırlığı net bir şekilde görülür. Ardından, tanısı konulan hastaya uygun bir tedavi planına karar verilir. Ağırlıklı olarak, prostat rezeksiyonu uygulanarak kişilerin en az sorunla iyileşmesi hedeflenir.
Ameliyatın kısa sürmesi, hastanın iyileşme sürecine hızlı bir şekilde dahil olması anlamına gelir. Hastanın riskine karşı belirli semptomları göz önünde bulundurması ve olası durumlarda doktora danışması gerekir. Aksi takdirde, farklı sorunlarla karşılaşabilirler.
Düşük komplikasyon riski ve hızlı bir iyileşme süreci gibi birçok avantaj sunan prostat rezeksiyonu, idrar akışını iyileştirmeyi amaçlar.
İyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde yaygın olarak kullanılan cerrahi yöntemlerden biridir.
Altın standart olan kabul edilen bu prostat rezeksiyonu ameliyatı, plazmakinetik ve bipolar gibi iki farklı teknik ile gerçekleştirilir.
Hastanın ve gibi hastalıklarının olup olmadığına bakılır.
Doktor ile birlikte kan sulandırıcı gibi ilaçlarının kesilmesine karar verilir. Kan ile böbrek ve karaciğer testleri istenir. Akciğer ve çekilerek kontrol edilir.
Olası kan ihtiyacına karşı ortalama 1-2 ünite hazırlanır. İdrar yolu enfeksiyonu varsa, öncesinde tedavisi gerçekleştirilir.
Prostat rezeksiyonu, prostatın ağırlığı ve büyüklüğüne göre uygulanan bir yöntemdir.
Prostat rezeksiyonunun öncelikle, doktor yönlendirmesi ile hazırlık süreci başlar. Ameliyat, ya da genel anestezi ile gerçekleştirilir. İşlemin süresi, prostatın büyüklüğüne göre farklılık gösterir.
Ucunda ışık ve kamera bulunan rezektoskop adı verilen bir araç kullanılır. Bu araç ile dış idrar kanalından girilerek prostata ulaşana kadar mesanede taş ya da tümör kontrolü yapılır.
Ardından, rezektoskop elektrik ile ısıtılarak ileri ve geri hareketler yapılarak prostatın rahatsızlık veren kısmı kesilir.
Elektrik akımı ile kanama durdurulur. Üretere kateter yerleştirilip mesaneye sıvı pompalanır.
Dışarıdan kesi atılmaksızın kapalı yapılan ameliyat, kesilen dokuların dışarı alınır. Kanama odakları kontrol altına alınır.
Parçalar ise, patolojik inceleme yapılması için laboratuvara gönderilir. Ameliyat sonrası, idrar yoluna sonda takılıp serum ile yıkama yapılır.
Prostat rezeksiyonu tamamlandıktan sonra iyileşme sürecine geçilir. Kişilerin yaşadığı sıkıntıları azaltmak için uygulanan bu işlem, güvenli ve en az sorunla atlatılabilir.
Güvenli bir işlem olan prostat rezeksiyonu, geçici bazı komplikasyonlar gerçekleşebilir. Bunların içerisinde; mesane kontrolünde sorun, idrar kaçırma ve boşalmanın gerçekleşememe durumu yer alabilir. İşlemden sonra hastalar, yaklaşık 2 gün hastanede kalır. Hastaneden çıktıktan sonra yapılması gerekenler içerisinde;
Prostat rezeksiyonundan sonra iyileşme sürecinde, semptomlarda hızlı bir şekilde azalma gözlemlenir. Hasta, doktorunun düzenli takibinde olur. Uzmanlar, işlemden sonra hastanın sağlık durumunu takip eder ve gerektiği takdirde ek tedavi ya da ilaç önerebilir.
Prostat rezeksiyonu genel olarak, güvenli bir işlem olarak adlandırılır. Altın standart olarak kabul edilen bu tedavi yöntemi, kapalı bir şekilde gerçekleştirilir. Dışarıdan herhangi bir kesi atılmadığı için enfeksiyon riski minimum seviyede olur. Sonrasında olan komplikasyonlarda hastanın uzman bir doktora danışması gerekir.
Prostat rezeksiyonu, iyi huylu prostat büyümesi durumunda uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Bu ameliyat, kansersiz prostat hastalıklarında gerçekleştirilir. İdrar yapma zorluklarını gidermek için yapılan bu kapalı cerrahi işlemi sonrası hızlı bir iyileşme süreci geçirilir. Ameliyat öncesinde yaşanan semptomların azaldığı ve enfeksiyon riskinin minimum seviyede olduğu görülür.
Prostat rezeksiyonu işlemi, büyüyen prostatın sorun yaratan kısmının kesilip dışarı alınmasıyla gerçekleştirilir. Bu endoskopik yöntem sonrasında, kalan parçaların ve mesanenin temizlenmesi için sondadan sıvı pompalanır. Parçalar dışarı alınarak incelenmek üzere patoloji laboratuvarına gönderilir. İyi huylu prostat büyümesinde uygulanan bu işlem hastaların sık idrara çıkma, yanma ve acı hissi gibi sorunlarını ortadan kaldırır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.