Odinofaji, tıbbi olarak yutkunma esnasında ağrıyı ifade eden bir durumdur. Ağrının oluştuğu alan ise boğaz ve yemek borusunu kapsayan kısımdır. Bunun yanında bu rahatsızlık bazı sağlık sorunları varlığında ya da çevresel faktörlerden kaynaklı görülebilir. Hastalığı oluşturan bu durumlar iyileştiğinde odinofaji belirtileri de ortadan kalkabilir. Eğer hastalık belirtileri kronikleşmişse alanında uzman bir doktora başvurarak tedavi takvimi çıkarılması gerekebilir.
Odinofaji, yutkunurken hissedilen ciddi ağrılı bir süreci ifade eder. Diğer bir deyişle ağrılı yutmaya eşdeğer olan bu durum bıçak saplanır gibi bir hisse kapılmaya neden olabilir. Genel olarak içeceklerin ya da yiyeceklerin tüketildiği sırada semptomlar şiddetlenebilir ve ağrı düzeyi altta yatan hastalığa bağlı artış gösterebilir.
Boğaz, yemek borusu, yutak, göğüs ve ağız bölümlerini etkileyen bu rahatsızlık genellikle kısa süreli olarak da devam edebilir. Tüm bu bilgilerle birlikte soğuk algınlığı gibi geçici hastalıklara paralel oluşan odinofaji kendiliğinden geçer. Ancak geçmeyen ağrı durumu varsa kanser, , GERD ya da pamukçuk gibi kronik hastalıklardan şüphelenilebilir.
Odinofaji nedenleri aniden gelişen akut olaylara bağlı gelişebildiği gibi uzun süreli devam eden kronik hastalıklardan da kaynaklı olabilir. Bu bağlamda odinofaji nedenleri aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir;
Tüm bu nedenlerle birlikte yabancı cisimlerin yutulmasına bağlı yara oluşumu, özofageal darlık ya da akalazya gibi durumlar hastalığı tetikleyebilir.
Odinofaji rahatsızlığında ağrını oluştuğu bölgeye göre semptomlar değişebilir ve ağrının şiddeti farklılık gösterebilir. Bu doğrultuda rahatsızlığın öne çıkan semptomları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Tüm bu belirtilerle birlikte enfeksiyon oluşumu bakteri ya da diğer mikroorganizmalardan kaynaklı ise ateş ve durumu gözlemlenebilir.
Odinofaji teşhisi koymadan önce yutma güçlüğü problemi yaşayan kişilerin doktora başvurması gerekir ve devamında fiziki muayene yapılır. Fiziki muayene sırasında ağız ve yutak bölümünde tahriş durumu bakılarak ön bir değerlendirme yapılması mümkündür. Ancak kesin bir tanı konulabilmesi için yemek borusu, yutak ve ağız bölümü incelenmesi gerekir. Bunun için endoskopi yapılması önerilir, böylece uç kısmı kamera ve ışık olan cihaz yardımıyla ilgili bölgeler incelenebilir. Bu sayede reflü, gastrit ya da diğer sindirim sorunları varsa teşhisi kolayca yapılabilir. Ayrıca yutak ya da oluşumu varsa parça alınabilir.
Odinofaji tedavisinde rahatsızlığa neden olan durum önemlidir. Bu doğrultuda rahatsızlığın sebebine bağlı olarak tedavi yöntemleri aşağıdaki gibi listelenebilir;
Odinofaji rahatsızlığı yutkunma sırasında duyulan ağrı ilişkilidir, disfaji ise yutma güçlüğünü ifade eder. Bu nedenle disfaji problemi olan insanlar besinleri yutarken zorluk çeker, ancak odaklanan belirti ağrı değildir. Burada karıştırılan nokta ise her iki hastalığın aynı anda kişide görülmesidir. Bu iki rahatsızlığın olduğu kişilerde globus hissi baskındır, bu belirti doğrultusunda boğaza bir şey takılmış hissine bağlı ağrı şiddeti artabilir. Genel olarak bakıldığında disfaji daha ciddi bir rahatsızlıktır, kişinin tamamen yutma güçlüğüne karşılık gelir.
Odinofaji iyileşme süresi kişinin vücut profiline ve altında yatan rahatsızlıklara göre değişkenlik gösterebilir. Özellikle kişide enfeksiyon varsa iyileşme süresi iltihabın kurumasına bağlı olarak uzayabilir. Bu anlamda 1 haftada iyileşme gözlemlendiği gibi rahatsızlık belirtileri bir aydan fazla da kişide devam edebilir.
Genel olarak hastalığın semptomları mide asidi kaynaklı ise alkol, asitli ya da baharatlı gıdalardan uzak kalınması tavsiye edilir. Bunun yanında GERD rahatsızlığına bağlı oluşan yutkunmaya bağlı ağrı hissi sigara kullanımının bırakılmasıyla hafifleyebilir. Ek olarak beslenme düzeninde alerjenlerden uzak kalınması eozinofilik özofajiti ile gelişen odinofaji tedavisine destek olabilir. Ayrıca yemeklerin yavaş ve çiğneyerek tüketilmesi, büyük parçalar şeklinde besinlerin alınmaması yutkunmayı kolaylaştırabilir.
Hastalıkta bazı belirtiler görülürse kulak burun boğaz doktoruna başvurulması önerilebilir. Devamında doktor yönlendirmesiyle dahiliye uzmanına başvurulması gerekebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.