Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Enzim Peeling Nedir? Enzim Peeling Ne İşe Yarar?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Enzim peeling cildin üzerinde biriken ölü derinin enzimler kullanılarak temizlenmesini sağlayan bir yöntemdir. Bunun yanında enzim peeling özellikle kadınların cilt problemlerine karşı tedaviye destek olarak kullanılan bir estetik uygulamadır. Cildin yenilenmesini sağlayan bu yöntem aynı zamanda , akne yada cilt tonu sorunlarının önlenmesinde de öne çıkar. 

Uygulanan yöntemin cildi tahriş etmemesi avantajlarını katlarken tüm cilt tiplerine uygulanabilmesi yöntemin ivme yakalamasını sağlar. Tüm bu süreçte uygulama programını bir uzmanın belirlemesi önceliklidir ve estetik açıdan kişinin beklentilerini karşılaması göz önüne alınır. 

Enzim Peeling Ne Demektir?

Enzim peeling  başta olmak üzere bazı cilt problemlerinde etkili olan bir peeling türüdür. Bu anlamda yağlı, kuru, karma ve hassas cilt tiplerine uygulanabilirliği herkesin bu yönteme başvurabilmesine imkan tanır. Ölü deriyi arındıran uygulama cildin daha canlı ve parlak görünmesini sağlar, bu yönüyle sıklıkla uygulanan bir yüz bakım işlemidir. Gözenekleri temizlemesiyle beraber cildin pürüzsüz ve aydınlık görülmesi bakım yöntemleri arasında trend haline gelmesini sağlar. 

Kimyasal peelinge alternatif olarak gelişen enzim peelingi hamilelik sırasında oluşan lekelere ya da güneş lekelerine karşı alternatif bir çözüm yolu da sunar. Bu kapsamda enzim peeling sırasında kullanılan ürün içeriklerinde ananas ya da papaya meyvelerin enzimleri dikkat çeker. Bu içerikteki doğal enzimleri içeren kompleks ciltte aşırı pigmentasyona neden olan tirozinaz enziminin blokajında destekleyicidir.

Enzim Peeling Ne İşe Yarar?

Enzim peelingi kimyasal içeriğe sahip olmaması alerji ve tahriş riskini minimize edilmesini sağlar. Ayrıca yapılacak işlemin cilt tonunu dengelerken ince kırışıklara da olumlu etki etmesi avantajlarını katlar. Tüm bu bilgilerle birlikte enzim peeling işe yaradığı durumlar aşağıdaki gibi listelenebilir;

  •  diğer bir ifadeyle ciltte lekelenme melanin üretimi ile ilgilidir. Ciltten sentezlenen melanin maddesi gereğinden fazla salgılanırsa koyu renkli lekelenmeler görülebilir. Enzim peelingi ile melanin salınımının azaltılması, cilt tonu eşitsizliğinin giderilmesi ya da azaltılmasında destekleyici rol üstlenebilir.  üretimi ise tirozinaz enziminin artışıyla entegredir, tirozinaz enzimi inhibe eden bu işlem sonuç alınması sağlar. Bu nedenle bu yönteme lekelenme ile ilgili depigmentasyon işlemi de denir.
  • Aynı zamanda  kaynaklı ciltte koyulaşma görülebilir ve bu durum melazma rahatsızlığına ya da cholasmaya neden olabilir. Hormon kaynaklı melanin üretimini de bloke eden bu yöntemle lekeler hafifletilebilir.
  • Güneşe çok maruz kaldıktan sonra oluşan kahverengi lekeler ya da bronzlaşma sırasında cildin aşırı koyulaşması bu yöntem sayesinde iyileşme sürecinde giderilebilir.
  • Cildin aydınlık görünmesi, nemlendirmesi ve yumuşamasına da katkı sağlayan bir işlemdir.
  • Ölü deriyi cilt üzerinden temizleyen işlem sayesinde akne ve sivilce tedavisine doğrudan destek olur.

Özellikle yaşlanma,  sonrası östrojen hormonun aniden düşmesi ya da hamilelikte progesteron gibi hormonların yükselmesi cilt tonunda farklılıklar yaratabilir. Bu nedenle işleme duyulan ihtiyaç uygulanma süresi ve sıklığının belirlenmesinde de önemli hale gelir.

Enzim Peeling Yararları ve Zararları Nelerdir?

Enzim peeling faydaları özellikle yüz bölgesinde gençlik ve dolgun görünüm gibi birçok faydasıyla ön plana çıkar. Bu süreçte işlemin faydaları sayıca fazla olmasına rağmen bazı kişiler için ciltte yan etkilere de neden olabilir. Tüm bu bilgiler ışığında yapılacak uygulamanın pozitif ve negatif tarafları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Cildin nem tutma kapasitesini arttırır. Bu sayede cilt kuruluğuna bağlı egzama gibi hastalıkların oluşmasını engelleyebilir.
  • Cildin  proteinin sentezini arttırmayı destekler, böylece cilt elastikiyetinin oluşmasında etkilidir.
  • Cildin ölü hücrelerinin uzaklaştırarak gözeneklerin derinlemesine arındırılmasında aktif rol oynar.
  • Cilt tonu eşitsizliğini minimum düzeye indirerek cildin genç ve pürüzsüz görünümünde önemli rol oynar.
  • Aynı zamanda kirlilik ve kimyasal gibi dış faktörlere karşı koruyucu bariyeri destekler.

Böylece bu yöntemin tüm yararlarının yanında hassas ciltlerde nadir de olsa cilt tahrişleri gözlemlenebilir. Bu doğrultuda enzim peeling zararları işlem sonrasında kuruma, soyulma, kızarıklık gibi durumlarla kendini gösterebilir. İşlem bittikten sonra bir yan etki oluşmasa da kısa dönemli cildi nemlendirmek oldukça önemlidir. Ayrıca işlemden sonra açık alana çıkmadan yarım saat öncesinde güneş kremi kullanmak kritiktir.

Enzim Peeling Uygulama Yöntemleri Nelerdir ve Nasıl Uygulanır?

İşlem yapılmadan önce uzman doktor kişinin cildinin durumuna, tipine ve tedavinin amacına göre uygulama şeklini belirler. Devamında ise enzim peeling uygulanmasına başlarken ilk adım cildin temizlenmesidir. Profesyonel bir temizleme prosedüründe ise aseton veya aqua içerikli ürün grupları ile işlem yapılabilir. Böylece ölü dokuların ciltten uzaklaştırılmasına imkan verir. Bu adımın düzgün bir şekilde tamamlanması peeling aşamasında istenilen etkinin alınması adına önemlidir.

İkinci aşamada ise peeling işlemine geçilir ve bu istenilen bölgeye maske yapılır. Maske uygulaması ciltte ortalama olarak 4-8 saat gibi süre boyunca tutulur ve sonrasında suyla temizlenerek arındırılır. Bu aşamada kişiye lekelenme tedavisi uygulanıyorsa maske ciltten temizlenmeden de eve geçilmesi tercih edilebilir. Doktor kontrolünde belirlenecek bu temizlenme aşaması belirtilen süre tamamlandığında nötralize temizleyiciler ya da bol su ile evde çıkarılabilir. Bu maske uygulamalarının genel olarak 3 ay boyunca düzenli olarak tekrarlanması önemlidir ve böylece cildin vereceği tepkilere bağlı olarak tedavinin gidişatı hakkında fikir sahibi olunabilir. Tedavide sonuç alınabilmesi için 1.5 ay gibi bir sürenin tamamlanması ilk verilerin oluşması adına dikkat çekicidir.

Bu süreçte enzim peeling uygulamalarında temel aşama ise maske kitlerinin kullanılmasıdır. Bunun yanında lekelenme üzerine çalışmalar yapılıyorsa maske sonrası renk tonu dengeleyebilir askorbik, kojic asit,  gibi ham maddelere sahip ürünler seçilebilir. Ayrıca besleyici içeriği yüksek bakım kremleri günlük kullanıldığında destekleyici rolü ön plana çıkarabilir. 

Enzim Peeling Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Enzim Peeling Hangi Cilt Tipine ve Kısımlarına Uygulanabilir?

Tüm cilt tiplerine uygulanabilen enzim peeling yıl boyu yapılabilecek işlemler arasındadır. Bu anlamda karma, hassas, kuru ve yağlı cilt türlerine uygulanmasıyla büyük bir kitleye hitap eder. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise işlem sonrası bölgenin nemlendirilmesine özen gösterilmesidir. Bununla beraber cinsiyet fark etmeksizin enzim peeling yöntemi boyun, yüz, dekolte kısmı, karın, el ve kol bölümlerine uygulanabilir. 

Enzim Peeling Kimlere Uygulanması Sakıncalıdır?

Enzim peeling uygulanacak alanda açık yara ya da dikiş olmaması ön şarttır. Bu bölgelere işlemin yapılması uzmanlar tarafından önerilmez. Bunun yanında uçuk virüsü olan kişilerin, aynı bölgeye kısa süre önce peeling ya da lazer yaptıranların, alerjik bir cilde sahip olanların bu işlemi yaptırması tavsiye edilmez. Tüm bu bilgilerle birlikte hamilelikten dolayı lekelenme oluşmuşsa gebelik ve emzirme döneminde bu işlemin yapılması doktor kontrolünde olabilir.

Enzim Peeling Uygulamasından Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Enzim peeling uygulamasından önce kişilerin bu işleme benzeyen bir yönteme başvurup başvurmadığı gözden geçirilmelidir. Özellikle leke tedavisi için glikolik asit yardımıyla işlem yapılmışsa bir sonraki işlem için en az bir hafta süre geçmesi önemlidir. Devamında ise işlem uygulandığı sırada uzmanın cildin reaksiyonlarını kontrol etmesi kritiktir. Bu süreçte ciltte beklenmedik kızarıklık, şişme ya da benzeri semptomlar görülürse işleme ara verilebilir. Ayrıca işlem sonrası da ciltte gerginlikler, kızarıklıklar ve tahrişler 2-3 gün içinde geçmezse mutlaka doktora tekrar muayene olunması gerekir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.