Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Transüretral Rezeksiyonu Nedir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Transüretral rezeksiyonu, vücudun farklı yerlerinde oluşan kanserli dokuların ya da hasar almış hücrelerin vücuttan çıkarılması için yapılan bir cerrahi müdahale yöntemidir. Transüretral rezeksiyonda, vücutta oluşan kanserli yapıların tedavisi, erken evre kanser vakalarının teşhisi ya da oluşan herhangi bir hastalıklı dokunun tespiti için yapılan cerrahi bir yöntemdir.

Transüretral rezeksiyon, kapalı bir ameliyat yöntemidir. Rezektoskop adı verilen tıbbı bir alet ile ameliyat gerçekleştirilir. Bu cihazın ucunda ince bir tel bulunur. Ayrıca minik bir kamera ile idrar kanalı olan üretradan girilerek pankreas, mesane gibi vücut içindeki organlar görüntülenir. Bu sayede hastalıklı dokular tespit edilerek gerekli tedavi işlemleri yapılır.

Transüretral Rezeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Transüretral rezeksiyon ile vücudun farklı bölgelerinde oluşan kanserli dokular ve hasarlı yapılar teşhis edilerek, tedavisi yapılabilir. Kapalı yöntem bir ameliyat olmasından dolayı vücutta kesi yapılmadan idrar kanalından vücuda rezektoskop aleti ile girilir. Işıklı ve kameralı bir cihaz olan rezektoskop kanserli dokuların oluştuğu vücut bölgesini görüntüler. 

Oluşan görüntüler bir ekrana yansıtılarak vücut bölgesinde oluşan hasarlar tespit ve tedavi edilir. Genel olarak transüretral rezeksiyon mesane ve prostat bölgelerinde oluşan hastalıklı yapıları, kanserli dokuları ya da erken evrede oluşabilecek kanserleri teşhis ve tedavi etmede kullanılır.

  • Transüretral mesane rezeksiyonu: Mesanede oluşan kanserli ve hasarlı dokuların idrar kanalından rezektoskop aletiyle görüntülenmesi yöntemine dayanan bir rezeksiyon türüdür. Mesanede oluşmuş kötü huylu hücreleri tespit ederek, tedavisinde kullanılır. Rezektoskop aletiyle mesane yapısı ayrıntılı bir şekilde incelenir. Tespit edilen kanserli yapıların hangi boyutta olduğu, çevre organlara zarar verip vermediği gibi faktörler incelenir. Gerektiğinde rezeksiyon işlemi yapılarak mesanedeki kanserli hücreler vücut dışına atılır.
  • Transüretral prostat rezeksiyonu: Prostatta oluşan rahatsızlıkların cerrahi müdahalesinde, transüretral rezeksiyon işlemi yapılarak tedavisi gerçekleştirilir. Prostat yapısını görüntülemek için idrar kanalından özel tıbbı cihazlarla girilir. İdrar kanalına baskı yapan büyümüş prostat tespit edilerek küçük parçalar halinde hasarlı dokular kesilir. Böylece transüretral prostat rezeksiyonu ile prostatta oluşan hastalıklı dokular kazınarak rezeksiyon işlemi yapılır.

Transüretral Rezeksiyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Transüretral rezeksiyonu, prostatta ve mesane çevresinde kanserli yapıların, hastalıklı dokuların oluşup oluşmadığının tanısı koymak için yapılan önemli bir  işlemidir. Özellikle ilerlememiş kanserli yapıların erken evrede tespit edilip tedavisinde kullanılan oldukça başarılı bir yöntemdir.

Transüretral rezeksiyonu ile vücutta oluşabilecek kanserli yapıların tespiti için vücuttan doku çıkarılıp incelenir. Eğer kanser vakası tespit edilirse kanser oluşan bölgenin rezeksiyon işlemi ile vücuttan çıkarılması gerekir. Bu cerrahi müdahaleyi yaparken bazı test ve tahliller de istenebilir.

Öncelikle hastanın fiziksel muayenesi yapılır. Daha sonra kesin tanıyı koymak adına kanserli hücrenin oluştuğu bölgenin vücut yapısı da dikkate alınarak test ve tahlil değerlendirilmesi yapılır. , ultrasonografi, , kan testi ve idrar tahlili gibi tarama verilerinin sonuçları da değerlendirilir. Böylece oluşan hastalıklı dokuların tanısı konmuş olur. Eğer kanser vakasına ilişkin bir tanı konmuş ise; erken tanı ve tedavi ilkesi doğrultusunda bir an önce tedavi işlemlerine başlanması hayati önem taşır. 

Erken dönemde tanısı konan kanser vakalarının vücutta temizlenmesi daha kolay olmaktadır. Ayrıca kanserli hücrelerin tekrar oluşma ihtimali daha azdır. Bundan dolayı tedavi aşamalarının titizlikle uygulanması bu sürecin daha kısa sürede ve daha az hasarla atılması için önemlidir.

Transüretral Rezeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Transüretral mesane ya da prostat rezeksiyonu işlemi yapılacak hastalarda, kanserli dokuların temizlenebilmesi için idrar kanalı olan üretradan rezektoskop cihazı ile girilmesi gerekir. Bu cihazla kanser oluşan bölgenin çevresi ayrıntılı bir şekilde görüntülenir. Bu sayede kanserin yayılım alanı, hangi vücut bölgesini etkilediği, yayılma hızı gibi unsurlar tespit edilir.

Yapılacak cerrahi müdahale ile mesane ya da  içeren dokular parçalar halinde kazınarak vücut dışına atılır. Transüretral rezeksiyon yöntemi, vücuda herhangi bir kesi atılmadan kapalı ameliyat yöntemi ile gerçekleştirilir. Kapalı ameliyat olmasından dolayı, rezeksiyon işlemi yapılan hastalarda daha kısa süren iyileşme dönemleri olmaktadır. 

Transüretral Rezeksiyonu Ameliyatı

Transüretral rezeksiyon işlemi uygulanacak hastalar cerrahi müdahale öncesinde bazı hazırlıklar yapmaları gerekir. Ameliyattan önceki gece herhangi bir yiyecek, içecek maddesi tüketilmemelidir.  durumuna bağlı ilaç kullanımı varsa, bu ilaçların alınmaması gerekir. 

Ameliyat sırasında herhangi bir komplikasyon oluşmaması adına rezeksiyon işlemi öncesi hastanın genel sağlık durumunu kontrol edilir. Daha sonra genel anestezi yapılarak hasta uyutulur. Rezektoskop cihazı yardımı ile hastanın idrar kanalından girilerek mesane ya da prostat bölgesinin detaylı incelemesi yapılır. Yapılan inceleme sonrası kanserli ya da hastalıklı dokular kazınarak vücut dışına atılır.

Rezeksiyon işlemi sonrasında vücutta oluşan kanserli dokuların tekrardan oluşmaması için koruyucu tedavilerin yapılması gerekebilir. İhtiyaç halinde, rezeksiyon işlemi yapılan vücut bölgesinde kemoterapi, lazer tedavisi, radyoterapi gibi kanser önleyici tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Transüretral Rezeksiyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Mesane ve prostat bölgesinde yapılan transüretral rezeksiyon işlemi sonrasında hastaların idrara çıkma sırasında zorluklar yaşamaları normaldir. Bu süreçte idrardan bir miktar kan gelme durumu olabilir. Eğer gelen kan miktarı fazla ise doktorunuza danışmanız önemlidir. T

ransüretral rezeksiyonu tedavisi sonrası iyileşme sürecinde sıvı tüketimini artırmanız faydalıdır. Doktorunuzun reçete ettiği ilaçları günlük aksatmadan almanız gerekir. Ayrıca gerekli olan takip ve kontrol tedavilerini zamanında yaptırmanız gelişecek herhangi bir komplikasyonu önlemede fayda sağlar. Bu tür hususlara dikkat etmeniz halinde transüretral rezeksiyonu sonrasında iyileşme süreciniz kısa sürebilir.  

Transüretral Rezeksiyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Transüretral rezeksiyonu tehlikeli midir?

Transüretral rezeksiyonu, vücutta oluşan kanserli dokuların hem teşhis edilmesinde hem de tedavi aşamasında kullanılan bir yöntemdir. Özellikle, erken evrede oluşan kanserli yapıların vücuda yayılmasını engellemede önemli bir cerrahi müdahaledir. Erken evrede oluşan kanserli ve hasarlı dokuların transüretral tedavisi ciddi tehlike oluşturmaz. Vücuttan kısmi bir parça alınarak tedavi edilir.

İlerlemiş ve ağır seyreden kanser vakalarında ise tehlike oluşturma riski vardır. Vücuda yayılımı kontrol edilemeyen kanserli hücrelerin transüretral rezeksiyonu, organların tamamının ya da büyük bir parçasının vücuttan çıkarılması ile gerçekleştirilir.

Transüretral rezeksiyonu kanser midir?

Transüretral rezeksiyonu, çoğunlukla mesane ve prostat bölgesinde kanserli hücrelerin teşhis ve tedavi edilmesinde kullanılan cerrahi bir müdahale yöntemidir. Transüretral rezeksiyonu teşhis ve tedavi yöntemidir,  değildir. Transüretral rezeksiyon işleminde erken evrede oluşabilecek ya da oluşmuş kanserli hücreler teşhis edilerek tedavisi gerçekleştirilir.

Transüretral rezeksiyonu nasıl temizlenir?

Transüretral rezeksiyon ile vücudun farklı yerlerinde oluşan hastalıklı, kanserli dokular tedavi edilir. Transüretral rezeksiyon işlemi ile yapılacak cerrahi müdahale ile kanser oluşmuş vücut bölgesindeki organların bir parçası, bir lobu ya da tamamı vücuttan kazınarak, vücut dışına atılır. Rezektoskop isimli ışıklı ve kameralı tıbbi bir cihazla bu cerrahi müdahale gerçekleştirilir. Kanserli dokuların vücut dışına çıkarılmasıyla, kanserli dokular vücuttan temizlenmiş olur. Ayrıca transüretral rezeksiyon işleminden sonra kanserli hücrelerin tekrar vücutta yayılım göstermesini engellemek için bazı ilave tedaviler de gerekebilir. Bundan dolayı; kemoterapi, radyoterapi gibi ilave koruyucu tedaviler de uygulanabilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.