Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Tıpta Sekretuar Endometrium Küretaj (Luteal Faz) Nedir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Kadınların vücudunda her ay yaşanan hormonal değişimlerin sebep olduğu hastalıklara karşı sekretuar endometrium küretaj işlemi yapılır. Sekretuar endometrium diğer adıyla luteal faz, rahmin gebeliğe hazırlanma süreci olarak bilinir. Bu dönemde kişinin vücudunda bazı değişiklikler meydana gelmeye başlar. Bazı hormonlarda artış meydana gelirken bazı hormonlarda ise düşüşler gözlemlenir. Özellikle bu dönemde oksitosin hormonunun eksildiği bilinir.

Tıpta Sekretuar Endometrium Küretaj (Luteal Faz) Nedir? 

Tıpta "sekretuar endometrium" veya "luteal faz" olarak bilinen dönem, kadının menstrual döngüsünün önemli aşamasını temsil eder. Sekretuar endometrium ya da luteal faz, hormonal dengelerin sağlandığı ve rahmin gebeliğe hazırlandığı dönemdir.  

Bu süreç doğrudan rahim kanserine yol açmaz. Ancak, endometrial dokunun sağlıklı şekilde gelişmemesi veya hormonal dengesizlikler, rahim kanseri riskini artırabilecek bazı durumlara yol açar. Eğer bu süreci geçirdiyseniz mutlaka doktorunuza danışmalı ve gerekli testleri yaptırmalısınız.  

Luteal Faz Belirtileri Nelerdir? 

Luteal Faz ilk evre belirtileri erken tanıda hayati öneme sahiptir. Ancak, rahim kanserinin belirtileri genellikle hafif ya da belirsiz olabileceğinden, dikkatli olmakta fayda var. Lutel faz’ın neden olabileceği  belirtileri ise şöyledir;  

  • Eğer adet süreçlerinin haricinde kanama yaşıyorsanız doktora görünmeniz gerekir.  
  • dönemine girdiyseniz ve sonrasında kanama yaşıyorsanız, bu durum kesinlikle araştırılması gerekir.  
  • İdrara çıkarken zorluk ya da ağrı hissetmek, rahim kanseriyle ilişkili olabilecek belirtilerden biridir.  
  • hissinin oluşması, belirtilerden biri olabileceği gibi başka sağlık sorunlarının da habercisi de olabilir.  
  • Alt karın ya da pelvis bölgesinde süreklilik arz eden ağrı, dikkat edilmesi gereken bir durumdur.  
  • Eğer vajinal akıntınızda değişik bir koku fark ediyorsanız ve akıntı alışık olduğunuzdan farklı ise doktora görünmeniz önerilir.  
  • Nedensiz kilo kaybı, vücudunuzda bir şeylerin yolunda gitmediğine dair uyarı olabilir.  
  • gelmesine rağmen idrara çıkamama veya yapmakta zorluk çekme belirtilerden biridir.  

Luteal Faz Öldürür mü? 

Rahim kanseri’nin sebeplerinden biri olarak görülen Luteal faz, özellikle 30-50 yaş arası kadınlar için ciddi sağlık riski oluşturur. Eğer cinsel yaşamınız aktifse, bu hastalık sizler için daha fazla tehdit oluşturur. Bu süreçte en önemli olan erken tanıdır. Çünkü teşhis yöntemleriyle tedavi edilme şansı yüksektir. Bu nedenle, hastalığın ciddiyetini anlamak ve gerekli önlemleri almanız son derece önemlidir.  

Belirtilerin başlangıçta belirsiz olabileceğini unutmayın. Düzenli jinekolojik muayeneler yaptırmak, erken tanı açısından büyük avantaj sağlar. Pap smear testi benzeri tarama yöntemleri, ilk evrelerde saptanmasına yardımcı olur. Ayrıca tedavi akabinde iyileşme süreci de kolayca atlatılır.  

Rahim Kanseri Neden Olur? 

Rahim kanseri neden olur? Bu süreç genellikle hücrelerin anormal şekilde mutasyona uğramasıyla kontrolsüz biçimde çoğalmasıyla ortaya çıkar. Eğer kitleler rahimde gelişirse, özellikle menopoz sonrasında olağandışı  neden olur. 

Rahim kanserinin tedavisinde etkili olan birçok faktör vardır. Bunlardan biri Sekretuar endometrium küretaj yöntemidir. Özellikle çok sayıda doğum yaptıysanız veya erken yaşta cinsel ilişkiye girdiyseniz ileride bu rahatsızlığa kapı açmış olursunuz. Aynı zamanda çok partnerli olmak ve sigara içmek gibi yaşam tarzı unsurları risk faktörleri arasında sayılır. Ancak hastaların genelinde  görülür.  

Rahim Kanseri Evreleri Nelerdir? 

Rahim kanseri evreleri, hastalığın ne kadar ilerlediğini anlamak açısından oldukça önemlidir. 1. evre, rahim içindeki kanser hücrelerinin varlığıyla sınırlıdır. Bu aşamada, kanser sadece rahim dokusunda bulunur. Çevre dokulara veya vücudun uzak bölgelerine yayılmamıştır.  

Sonraki evreye geçildiğinde, rahim gövdesinden ağzına doğru yayıldığı görülür. Yani, rahim ve serviks birlikte etkilenir. Kanserin, destek bağ dokularına kadar ulaştığı anlaşılır. Bu evrede Sekretuar endometrium küretaj yöntemi kullanılır.  

Bir sonraki evredeyse rahmin dışına yayıldığı gözlemlenir. Fallop tüpleri ve yumurtalıklar gibi yakındaki yapılar ile rahmin çevresindeki lenf bezleri de etkilenmesi mümkündür.  

Son evresi yani 4. evre hastalığın en ileri aşamasıdır. Bu evrede ise diğer organlara ayriyeten vücudun uzak bölgelerine yayılmıştır.  

Rahim Kanseri Teşhisi Luteal Faz ile Yapılır mı? 

Rahim kanseri teşhisi arasında en yaygın olanlardan biri Sekretuar endometrium küretaj görüntülemesidir. Bu rahim içindeki tümörleri ve yapısal anormallikleri daha iyi değerlendirmeye olanak tanır. İşlem sırasında, rahmin içine yerleştirilen özel prob sayesinde, rahim duvarının kalınlığı gibi önemli bilgiler elde edilir.  

Bir diğer önemli durum ise Luteal Faz dönemidir. Bu dönemde ortaya çıkan semptomların saptanması amacıyla histeroskopi yöntemi uygulanır. Bu adımda rahim içerisinde fiber optik kameralı ince tüp yerleştirilir. Akabinde uterusun iç kısmı ve endometrium incelenir. Histeroskopi adımında rahimdeki anormallikleri ayrıntılı olarak gözlemlemek amacıyla kullanılır. Bu sayede, doktorunuz rahminizin durumu hakkında daha net bir bilgiye ulaşır ve gerekli yönlendirmeleri yapar.  

Tıpta Sekretuar Endometrium Küretaj Tedavisi 

Luteal Faz tedavisi, hastanın durumuna göre oldukça kişiselleştirilmiş bir süreçtir. Tedavi aşamaları oluşturulurken dikkatle planlanan çeşitli faktörler vardır. Örneğin cerrahi seçenek tedavide ilk gerçekleştirilen adımdır. Ameliyatla, kanserli dokunun çıkarılması hedeflenir. Uygulanacak adım hastalığın kaçıncı evrede olduğuna göre değişir.  

, aşaması Luteal Faz’ın ilerlediği ve kansere dönüştüğü evrede uygulanmaya başlar. Bu süreçte, hücrelerin hedef alarak büyümelerini yavaşlatan ilaçlar kullanılır.  tedavisinde yüksek enerjili ışınlar kanserli hücrelerin yok edilmesini sağlar.  

Hormon tedavisi de bazı Luteal Faz türlerinde etkili bir seçeneklerden biri olarak değerlendirilir. Bu yöntemde, hormon düzeyleri düzenlenir. Akabinde kanser hücrelerinin büyümesini engellemeye çalışılır. Ayrıca immün iyileşme benzeri yenilikçi yaklaşımlar son yıllarda tedavide önemli yer tutmuştur.  

Sıkça Sorulan Sorular 

Rahim Kanseri Luteal Faz’a dönüşür mü? 

Luteal Faz genel olarak mutasyona uğrayan bir hastalık olarak görülmez. Ancak, her hastalıkta olduğu gibi, bu konuda da net bir bilgi almak için doktorunuza danışmanız önemlidir. Mutasyona uğrayan kanser Luteal Faz’dan dolayı kaynaklanması da yine muhtemel durumlardan biridir.  

Luteal Faz Ağrıya Neden Olur mu? 

Luteal Faz, bazen hiç belirti vermeden sessizce ilerler. Bu yüzden ağrı her zaman ilk işaretlerden biri değildir. Ancak, bazı kadınlar pelvik bölgede ağrı veya rahatsızlık hissi yaşar. Bu ağrılar, rahatsızlık ilerledikçe daha belirgin hale gelir ve diğer belirtileriyle birlikte ortaya çıkması mümkündür.  

Luteal Faz Tekrardan Çıkar mı? 

Luteal Faz, tedavi edildikten sonra maalesef yeniden ortaya çıkması mümkündür. Her ne kadar başarılı bir tedavi sonrası kanserin tamamen ortadan kalkması mümkün olmayabilir. Bazı durumlarda Luteal Faz hücreleri vücutta kalarak ilerleyen dönemde kansere dönüşerek tekrar aktif hale gelir. Bu nedenle, tedavi sürecinizden sonra da düzenli kontrolleri aksatmamak son derece önemlidir.  

Rahim Kanserine Neden Olan Luteal Faz Kan Tahlilinde Belli Olur mu? 

Rahim kanseri kan tahlilinde teşhis etmek şu an ki yöntemlerle pek mümkün değildir. Kesin tanısı, genellikle jinekolojik muayene sonrasında belli olur. Ayrıca ultrason gibi görüntüleme yöntemleri de kullanılır.   

Rahim Kanseri Kimlerde Görülür? 

Menopoz sonrası kadınlarda rahim kanseri sıkça görülür. Ortalama tanını saptandığı yaş 60 civarındadır. Ancak 45 ve üstü kadınları da etkiler. Ancak, bu kanser türü yalnızca yaşa bağlı değildir. Nadir de olsa, daha genç yaşlarda, özellikle 45 yaş altındaki kadınlarda da ortaya çıkar.  







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.