Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kireç Yanığı Nedir? Kireç Yanığı Nasıl Geçer?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Buz olmamak şartı ile soğuk su kireç yanığına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek yanıtların başında yer alır. Ancak kireç maddesinin cilt ile teması sonucu oluşan bu yanık türünün farklı aşamaları olabileceğini dolayısıyla her yanık seviyesi için uygulanması gereken tedavi yönteminin diğerinden farklı olduğu unutulmamalıdır. 

Suyu yumuşatmak ve arsenik giderilmesi için en çok kullanılan maddelerden biri olan kireç, cilt ile temasında yanıklara yol açabilir. Kimyasal özelliklere sahip bir madde olduğu için kireçle çalışılması gereken ortamlarda olası ten temasını engellemek için mutlaka koruyucu ekipmanlar kullanılması gerekir. 

Yaşamsal fonksiyonları tehlikeye atabilecek, iki veya üçüncü derece yanıklara neden olabilecek kireç yanığı oldukça tehlikelidir. Kireç yanığına ilk müdahale hayati önem taşır. İlk müdahale problemin şiddetine uygun şekilde gerçekleştiğinde ilerleyen süreçlerde gelişebilecek daha ciddi hasarlar engellenebilir. Bununla birlikte özellikle ikinci ve üçüncü derece kireç yanıklarında mutlaka sağlık personellerinden yardım almak gerekir. Şiddetli seviyede gerçekleşen kireç yanıkları uzun süreli hastane tedavileri gerektirebilir.

Kireç Yanığı Belirtileri Nelerdir?

Kireç aktif olarak kullanılan, sönmüş ve sönmemiş olarak ikiye ayrılan kimyasal maddelerden biridir. Kireç yanığının oluşması için sönmüş ya da sönmemiş kirecin insan vücudu ile temas halinde olması gerekir. Temas sonucu cildin herhangi bir yerinde, solunum yollarında ya da gözlerde çeşitli belirtiler meydana gelebilir. Kireç yanığının belirtileri yaşanan problemin şiddeti belirlenirken göz önünde bulundurulan önemli etkenlerdir.

Kireç yanığının belirtileri kişiden kişiye değişebileceği gibi yanığın şiddetine bağlı olarak da değişir. Kirecin miktarı, özellikleri, cildin hangi bölgesi ile ne kadar süre temas ettiği gibi etkenler kireç yanığı belirtilerinin değişmesinin sebepleridir.

En temel kireç yanığı belirtileri şu şekildedir:

  • Cildin kireç ile temas eden bölgesinde yoğun bir yanma ve buna bağlı ağrı meydana gelir. Özellikle uzun süreli ya da şiddetli temasların ardından bölgede his kaybı ya da gözle görülür şişlikler de oluşabilir.
  • Bir tür yanık olan kireç yanması sonucunda en temel yanık belirtilerinden biri olan su dolu kabarcıklar meydana gelir. Bazı durumlarda kabarcıkların içi kanla dolu da olabilir.
  • Kirecin temas ettiği bölgelerde cildin rengi değişebilir. Buna bağlı olarak yoğun ve karşı koyulması güç bir kaşıntı yaşanabilir.
  • Eğer kireç göz ile temas ettiyse gözlerde yoğun kızarıklık, gözü açık tutmada zorlanma, geçici ya da kalıcı görme bozuklukları oluşabilir.
  • Kireç yanığının oluştuğu ortamda kişi uzun süre kireç bulunduran havayı solumak zorunda kalmış olabilir. Buna bağlı olarak öksürük, nefes almada güçlük ve hırıltılı nefes gibi solunum yolu problemleri de kireç yanığının belirtileri arasındadır.  

Farklı belirtiler ile kendini gösteren kireç yanığına ne iyi gelir sorusuna yanıt ararken problemin şiddetinin tespit edilmesi gerekir. Soğuk kompres ile yapılan ilk müdahaleye rağmen devam eden ve şiddetlenen acı ya da ağrı hissine solunum yolu problemleri ya da baş dönmesi, mide bulantısı veya konuşmada zorluk eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden size en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

Kireç Yanığı Nedenleri

Kireç yanığı oluşmasına yol açabilecek birden fazla durum bulunur. Bu gibi problemler genellikle kireçle çalışılması gereken işyerlerinde meydana gelir. Kireç yanığının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • En şiddetli yanıklar genellikle direkt temas sonucu oluşur. Sönmüş veya sönmemiş kirecin cilt ya da göz ile direkt temas etmesi durumunda meydana gelen kimyasal yanık kireç yanığı olarak değerlendirilir.
  • Kireç ile çalışılması gereken durumlarda uygun bir şekilde çalışılmaması, bilinçsiz davranılması veya kontrolsüz olunması gibi durumlarda da kireç yanığı meydana gelebilir.
  • Kireç yapısı gereği suyla temas ettiğinde ısı açığa çıkarır. Bu sebeple kireç yanığının en temel nedenlerinden biri ıslak ciltle temas etmesidir.
  • Kireç yanığının oluşması için her zaman saf haldeki kirecin cilde temas etmesi gerekmez. Kireçli suyun kullanıldığı yerlerde de kireç yanığı riski yüksektir. Temizlik amacıyla veya işyerlerinde kullanılan kireçli suyun cilde teması sonucunda yanık oluşabilir.

Kireç Yanığı Nasıl Geçer?

Kireç yanıklarında ilk müdahale çok önemlidir. Kireç yanığına ne iyi gelir sorusuna verilmesi gereken ilk yanıt kireç ile cildin temasının kesilmesidir. Kireçle temas eden kişinin güvenli bir alana taşınması ve eğer kireçten etkilenen bölge kıyafetle kapanıyorsa kıyafetin çıkartılması gerekir. Ancak bu bölgede bulunan kıyafetler kimyasal yanık sebebiyle yapışmış olabilir. Bu gibi bir durumda kıyafeti çıkartmak için güç kullanmak doğru değildir. İlk yardım için sağlık personellerine haber vermek gerekir. 

Eğer kireç yanığı şiddetli seviyede değilse ve kıyafet çıkartılarak bölgeye ulaşılabiliyorsa en az 20 dakika boyunca bölgenin soğuk su yardımıyla yıkanması gerekir. Bu işlem sayesinde kireç ciltten arındırılır. Yıkama işlemi esnasında cildi yoracak veya yıpratacak hareketlerden uzak durulmalıdır. Aksi takdirde cilt yüzeyinde bulunan kireç cildin alt katmanlarına nüfuz edebilir ve daha ciddi hasarlar meydana gelebilir.

Eğer kireç göz ile temas ettiyse gözlerin de bol su ile yıkanması gerekir. İlk müdahalede göz içine temas etmemeli, mümkün olan en kısa süre içerisinde sağlık kuruluşlarına danışmalısınız. 

Kireç Yanığı Tedavisi Nasıldır?

Kireç yanığına ne iyi gelir sorusuna verilmesi gereken yanıt genellikle aynı ilk müdahale yöntemini içerir. Kireç yanığının şiddeti fark etmeksizin ilk müdahale ortalama 20 dakika boyunca bölgenin soğuk su ile yıkanması, ardından eğer gerekiyorsa kompres yapılması şeklinde olmalıdır. Fakat tedavi süreci her yanık seviyesinde aynı değildir. Kireç yanığı farklı seviyelerde görülebilecek bir problem olduğu için tedavi de değişkenlik gösterir. 

İlk müdahale sonrası ağrı ve acı giderek azalıyorsa ya da bölgede gözle görülür bir enfeksiyon ya da açık yara bulunmuyorsa bu durum hafif seviyede bir problem yaşadığınızı gösterir. Bu gibi durumlarda genellikle tıp kuruluşlarına başvurmak gerekmez. Ancak ilk müdahalenin ardından acı ve ağrı hissi giderek artıyor, bununla birlikte belirtiler arasında solunum yolu problemleri bulunuyorsa vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına danışmalısınız. 

Kireç yanığı şikayetiyle başvurduğunuz sağlık kuruluşu kireç yanığına ne iyi gelir konusunda sizlere profesyonel destek sağlar. Sağlık uzmanlarının kireç yanığı tedavisini planlarken dikkate aldıkları en önemli etken belirtilerdir. Belirtiler göz önünde bulundurularak çeşitli tetkikler yapıldıktan sonra tedavi planlanır. Tedavi çeşitli operasyonları içerebileceği gibi enfeksiyon giderici kremler, merhemler ve ilaçların kullanımını da gerektirebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kireç yanığında hangi kremler kullanılabilir?

Kireç yanığı tedavisinde kullanılan kremlerin büyük bir çoğunluğu antibiyotik içeren, enfeksiyon giderici kremlerdir. Bu kremlerin doktor tarafından reçete edilmesi gerekir. Bilinçsiz şekilde krem kullanmak yanıktan etkilenen bölgenin daha çok hasar almasına neden olabilir.

Kireç yanığı tehlikeli midir?

Farklı seviyelerde görülebilecek bir yanık olan kireç yanığı şiddetli seviyelerde yaşamsal fonksiyonları tehlikeye atabilir. Bu gibi durumlarda sağlık personelinin desteği hayati bir rol oynar. Ancak ilk müdahale sonrası ağrı ve acı hafiflerse ya da etkilenen bölgede açık bir yara ya da derin bir yanık izi yoksa bu durum hayati tehlike bulunmadığını gösterir.

Kireç yanığı sonrası iz kalır mı? 

Kireç yanığı sonrası iz kalması özellikle şiddetli yanıklarda muhtemel bir durumdur. Tedavi süresinin etkin bir şekilde ele alınması ve ilk müdahalenin başarılı gerçekleşmesi iz kalması ihtimalini minimize eder. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.