Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kuyruk Sokumunda Kitle Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Kuyruk sokumunda kitle genel olarak retrorektal ya da presakral bölgelerinde meydana gelir.

Bu bölgeler, makat ile kuyruk sokumu arasında kalan kısmı ifade eder. Bu kitleler ya da tümörler genel olarak sessiz bir şekilde oluşur ve uzun süre sessizliğini koruyarak ilerleme gösterir.

Tümöral kitleler genel olarak iyi huylu olsa da bazı durumlar kötü huylu oldukları da görülmektedir.

Kuyruk Sokumunda Kitle Nedir?

Kuyruk Sokumunda Kitle Nedir?

Kuyruk sokumunda kitle farklı birçok nedenden dolayı meydana gelebilir.

Bu nedenler arasında en sık karşılaşılan ise rektum kanseri, over kanseri, , lenfoma, fibron ve lipom gibi tümörleridir. Bunların yanı sıra sadece enfeksiyonlar, travmalar ya da inflamasyonlar da yine bu bölgede kitle oluşumlarına neden olabilir. 

Kuyruk sokumunda meydana gelen kitle erkeklerde görülebildiği gibi kadınlarda daha sık görülmektedir.

Bu bölgede meydana gelen kitleler sessiz bir şekilde ilerleyiş gösterir. Bu nedende kişilerin rutin sağlık kontrollerinde uzman hekimler tarafından fark edilir.

Bazı durumlarda ise kuyruk sokumunda kitle oluşumu farklı semptomlar göstererek varlığını belli edebilir.

Kuyruk Sokumunda Kitle Tanısı Nasıl Konulur?

Retrorektal ya da presakral tümör olarak da adlandırılan bu kitlelerin tanısının konulabilmesi genel olarak rutin bir şekilde gerçekleştirilen jinekolojik muayenelerde olur.

Jinekolojik muayene ya da rektal muayene sırasında tamamen tesadüfen fark edilebilen bu tümörlerin kesin tanısı için ise pelvik MR tekniğinden yararlanılmaktadır. 

Kitlelerin daha detaylı bir şekilde incelenebilmesi ve tanının konulabilmesi için pelvik MR’ın yanı sıra  taramalarından da yararlanılmaktadır. Bunun yanı sıra sakrum tomografisi, anjiyo ve röntgen çekimleri de yine bu aşamada başvurulan tetkikler arasında yer alır.

Bazı durumlarda uzman hekimler bu kitleden bir parça alarak  değerlendirmelerde de bulunabilir. Bunun için biyopsi işleminin devreye girmesi gerekir.

Kuyruk sokumu ile makat arasında yer alan bu kitleler, tümör olarak değerlendirilir ve aynı zamanda bu yapının sinsi bir şekilde ilerlediği de bilinir. Bu nedenle de kitlenin kişinin kendisi tarafından fark edilmesi bir hayli zordur.

Meydana gelen bu kitleler, iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki farklı şekilde değerlendirilmektedir. Kuyruk sokumunda kitle şayet çok belirgin bir forma sahip ise genel olarak cerrahi operasyonla alınmaktadır. 

Bu kitlelerin alınmaması, kişinin hayatının olumsuz yönde etkilenmesine neden olacaktır.

Bu kapsamda kişiler ilk olarak tuvalet ihtiyacını yapmakta zorluk yaşamaya başlayacaktır. Bunun yanı sıra katı dışkının yapılması da son derece ağrılı ve zor bir hal alacaktır.

Nitekim kişilerde kabızlık sorunu kısa bir süre sonra kendini gösterecektir.

Bu nedenle uzman hekimlerin cerrahi operasyonu uygun görmesi halinde bu seçeneğin bir an önce devreye sokulması son derece önemlidir. 

Kuyruk Sokumunda Kitle Nasıl Tedavi Edilir?

Kuyruk Sokumunda Kitle Nasıl Tedavi Edilir?

Kuyruk sokumunda kitle tedavisi için kişinin sinir ve kemik yapıları ile yumuşak doku içeren pelvik anatomisinin doğru bir şekilde tespit edilmesi son derece önemlidir.

Bu bölgede kitlenin tespit edilmesi ile kitlelerin cerrahi olarak bütünlüklerinin korunarak ve kapsülü ile birlikte bölgeden çıkarılması gerekir.

Bu nedenle de iyi huylu olarak gelişen tümörlerin de ilerleyen süreçte kötü huylu tümörlere dönüşeceği bilinir. 

Cerrahi teknikler ile kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen kitle uzman hekimler tarafından çıkarılır ve kişinin ileride kötü huylu bir tümör yapısı ile karşılaşması da bu sayede engellenmiş olur.

Aynı zamanda kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen kitlenin alınması, kişilerin farklı sağlık sorunları ile karşılaşma riskini de ortadan kaldıracaktır.

Kuyruk Sokumunda Kitle Ameliyatı

Kuyruk sokumunda kitle ameliyatları yüksek risk taşıyan operasyonlardır. Bu nedenle müdahalenin uzman hekimler tarafından yapılması son derece önemlidir.

Bu ameliyattaki en önemli nokta ise kitlenin etrafındaki sağlam, tümörsüz dokular ile çıkartılmasıdır. 

Bacaklar ile ayakları kontrol eden sinirler,  ve dışkı kontrolünü sağlayan tüm siniler sakrum kemiğinin içerisinden geçmektedir.

Bu nedenle cerrahi operasyon sırasında bu sinirlere dikkat edilmesi gerekir. Bazı durumlarda bu sinirlerin kesilmesi de gerekebilmektedir.

İyi huylu kitlelerde genel olarak kitlenin içerisine girilir ve kitle parçalanarak çıkartılır. Bu şekilde sinir yapıları da korunmuş olur. Ancak kitlenin parçalanmadan çıkartılması için alanında uzman hekimler tarafından bu operasyonun gerçekleştirilmesi gerekir. 

Kuyruk Sokumunda Kitle Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Ameliyat gerektiren kuyruk sokumunda kitle sorunları, ciddi bir operasyonun atlatılmasına neden olur.

Ameliyattan sonraki süreçte kişilerin hastanede kalma süresi genel olarak üç ila on gün arasında değişir. Buradaki belirleyici unsur ise kitlenin türü ve ameliyat tekniğidir. 

Genel olarak ameliyattan sonra hastaların belli bir süre dinlenmesi gerekir. Bu süre, cerrahi operasyonu yürüten hekimler tarafından belirlenmektedir. Ameliyatı sonrası kişilerin kendini yormaması, hekimler tarafından verilen ilaçları düzenli bir şekilde kullanması ve belirtilen zamanlarda kontrollere gitmesi son derece önemlidir. 

Cerrahi operasyon sonrasında kişilerin tuvalet ihtiyacını gidermesi birkaç gün süre ile zor olabilmektedir. Ancak hekimler tarafından reçete edilen ağrı kesici ilaçlar ile bu süreç kısa sürede atlatılmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kuyruk Sokumunda Kitle Belirtileri Nelerdir?

Bazı durumlarda tamamen sessiz bir şekilde ilerleyen kuyruk sokumunda kitle oluşumları, bazı durumlarda ise kişilerin belli başlı şikayetlerde bulunmasına neden olmaktadır. 

Bu şikayetler arasında; rektal alanda sürekli bir doluluk hissinin yaşanması, leğen kemiklerinde ağrıların meydana gelmesi bulunur. Ayrıca tuvalet ihtiyacının karşılanması sırasında zorluk yaşanması,  ya da kronik  durumunun meydana gelmesi de belirtiler arasındadır. Ağrısız bir şekilde rektal kanamaların meydana gelmesi, karın ağrısı ve şişkinlik de görülebilir. 

Kuyruk Sokumunda Kitle Elle Fark Edilir mi?

Kişinin kuyruk sokumunda kitle olduğunu anlaması genel olarak çok zordur. Bazı durumlarda farklı şikayetlerin meydana gelmesine neden olan bu durum, düzenli olarak gidilmesi tavsiye edilen  muayenelerde, uzman hekimler tarafından fark edilebilir. Özellikle herhangi bir belirtiye neden olmayan kitlelerin, kişiler tarafından fark edilmesi pek mümkün değildir.

Kuyruk Sokumunda Kitle Tehlikeli midir?

Kuyruk sokumunda kitle meydana geldiği zaman bu durum uzman hekimler tarafından tehlikeli olarak kabul edilir. Nitekim bu kitlenin bulunduğu yerde farklı sinirler yer almaktadır. Kitlenin içerisindeki ya da üzerindeki basınç farklı semptomlara neden olabileceği gibi bu sinirlere de zarar verebilir. Ayak ve bacak hareketlerini kontrol eden sinirlerin risk altında olması gibi aynı zamanda idrar ve dışkı kontrolünü sağlayan sinirlerde bu durumdan dolayı hasar alabilir.

Kuyruk Sokumunun Görevi Nedir?

Kuyruk sokumu genel olarak doku, kas ve tendonlar arasındaki bağlantıların sağlanması ile görevlidir. Kuyruk sokumu aynı zamanda kişilerin oturur pozisyona geçmesi halinde omurganın desteklenmesini de sağlar. Tüm bunların yanı sıra pelvik tabanda bulunan bazı kasların kaynaşma noktası da olan kuyruk sokumu, hayati öneme sahip sinirlerinde bulunduğu bir vücut bölgesidir. 

Kuyruk Sokumunda Kitle Kimlerde Görülür?

Genel olarak kuyruk sokumunda kitle, erkeklere nazaran kadınlarda daha sık meydana gelmektedir. Bunun nedeni ise kadınların pelvik yapılarının, kuyruk sokumu bölgesinde bulunan kemiği savunmasız bir şekilde bırakacak yapıya sahip olmasıdır. Bu da kadınların bu sağlık sorunundan daha fazla mustarip olmasına neden olur.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.