Smegma, genital bölgenin etrafında biriken yağlar, deri hücreleri, ter ve diğer sıvıların zararsız bir birleşimi olarak meydana gelir.
Genital bölgenin ve çevresindeki vücut bölgesinin sabun ya da temiz suyla yıkanması ile etkisi azaltılabilir.
Genital bölgenin düzenli olarak yıkanmadığında etrafında biriken kalın, peynir benzeri olarak oluşan salgıya smegma denir.
Beyaz ya da sarı renkte olabilir. Yağ bezlerinizden gelen yağlar, ölü deri hücreleri, ter ve diğer sıvılar smegma oluşmasına yol açabilir.
ya da enfeksiyondan kaynaklanmaz. Genellikle zararlı değildir. Ancak genital bölge çevresi bakterilerin büyümesi ve beslenmesi için ideal bir ortam olabilir. Bu durumda hoş olmayan kokuların meydana gelmesine yol açabilir.
Smegma oluşumlarında bulanan yağ dokusu, genital bölgenin etrafındaki cildin nemli kalmasına neden olabilir.
Erkeklerde, sünnet derisinin altında birikebilir. Sünnet derisi, penis başını (glansını) örten bir deri parçasıdır.
Kadınlarda ise üretra ve vajinayı çevreleyen deri kıvrımlarında (labia) ve klitorisin (klitoral başlık) etrafında birikebilir.
Smegma herkeste doğal olarak ortaya çıkabilir. Ancak, en sık sünnetsiz kişilerde görülür. Sünnet derisi yağları, deri hücrelerini ve diğer sıvıları hapsederek smegmanın birikmesi için ideal bir ortam oluşturabilir.
Genellikle ergenlikten önce ortaya çıkmaz. Ergenlik döneminde vücut cinsel olgunluğa ulaşmak için fiziksel değişiklikler geçirmeye başlar ve daha fazla yağ üretir.
Kadınlarda menopozdan sonra, erkeklerde ise 60 yaş civarında yağ üretimi doğal olarak azalmaya başlar.
Bu durumda bulunan kadın ve erkeklerde smegma görülmeyebilir. Bulaşıcı olmadığından cilt teması ya da korunmasız cinsel ilişki yoluyla başka birine bulaşma riski taşımaz.
Smegma hastalığına bağlı olarak vücutta bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Smegma hastalığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Smegma; beyazımsı, kümelenmiş bir kütleye dönüşen yağların, sıvıların ve ölü deri hücrelerinin doğal olarak oluşan bir kombinasyonudur.
Birikme çoğunlukla genital organların sürekli nemli olan, ter ve yağ üreten bezlerin yakınında bulunan kısımlarında meydana gelir.
Smegma, deri hücreleri doğal olarak döküldükçe oluşur. Hücreler daha sonra apokrin tarafından üretilen tere karışır.
Yağ bezleri ve cilt yağları dokulara sürtündükçe beyazlaşır. Kadınlarda, apokrin ve yağ bezleri vulva adı verilen dış genital bölgede bulunur.
Bu sıvılar, labia majorayı da içeren vulvanın dış kısmından labia minora ve klitoristen oluşan iç kısma doğru hareket eder.
Erkeklerde, sünnet derisinin altında apokrin bezleri ve penis başının kenarında bulunan Tyson bezleri adı verilen özel bir tür yağ bezi bulunur.
Sünnet, smegma üretimini büyük ölçüde azaltabilir. Ancak tamamen durdurmayabilir.
Smegma üretimi çocuklukta düşük olsa da ergenlikten cinsel olgunluğa kadar artarak cinsel ilişkiye yardımcı olan doğal kayganlık sağlar.
Orta yaştan itibaren üretim azalır ve yaşlı yetişkinlerde neredeyse hiç üretilmez.
Smegma doğal olarak oluşur ve günlük hijyen ile etkisi azaltılabilir. Ancak smegma birikmesine izin verilirse bazı yan etkilerin oluşmasına yol açabilir.
Smegmanın neden olduğu yan etkiler şu şekilde açıklanabilir;
Klitoris etrafında biriken smegma sertleşebilir ve klitoris başlığının yapışmasına yol açabilir. Klitoris yapışıklığı meydana geldiğinde klitoris; yumuşak sabun, su ve bebek yağı ile temizlenebilir. Şiddetli vakalarda, klitoris yapışıklığını ayırmak için cerrahi lizis olarak bilinen cerrahi müdahale gerekebilir. öncesi dönemde bulunan kadınlar, klitoris yapışıklıklarına yol açabilen vajinal kuruluğu azaltan östrojen replasman tedavisine ihtiyaç duyabilir.
Klitoris yapışıklığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Smegmoma olarak da bilinen smegma incisi veya keratin incisi, sünnetsiz erkek çocuklarını etkiler. Sünnet derisi ile penis başı arasına sıkışmayla oluşan zararsız bir durumdur. Sünnet derisi ve penis başı doğumda birbirine yapışması nedeniyle meydana gelebilir.
Balanit, penis başının iltihaplanmasıdır. Balanopostit; sünnet derisi ile ve penis başında iltihaplanma meydana gelmesidir. Her iki durum da genellikle bakteriyel enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonları ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar dahil olmak üzere çeşitli enfeksiyonlardan kaynaklanabilir.
Sıvı birikimi, Staphylococcus aureus gibi bakteriler için üreme alanı oluşturabilir. Nemli, sıcak ortamda hızla çoğalabilir.
Balanopostit bazen adı verilen bir duruma yol açabilir. Sünnet derisinin penis başından geriye çekilemediği durum olarak da bilinir.
Fimozis belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Nadir olmakla birlikte, sıvı birikmesinin neden olduğu bakteriyel enfeksiyonlar idrar yolu enfeksiyonuna yol açabilir. Kadınlarda, üretra yapıları sıklıkla iltihaplanabilir. Kadınlarda idrarın vücuttan atıldığı kanal erkeklerinkinden daha kısadır. Bundan dolayı kadınlarda idrar yolu enfeksiyonları daha sık ortaya çıkabilir.
İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Hafif idrar yolu enfeksiyonları genellikle dinlenme ve bol sıvı alımıyla kendiliğinden düzelebilir. Ancak şiddetli, inatçı veya tekrarlayan vakalarda oral antibiyotik tedavisi gerekebilir.
Smegmayı önlemenin en iyi yollarından biri genital bölgenin düzenli olarak yıkanmasıdır. Sıvı birikmesini önlemek için genital bölgenin günlük olarak yıkanması gerekir. Böylece genital bölge bakterilerden arınarak oluşması da önlenmiş olur.
Kadınlarda oluşan smegmanın temizlenmesi için temiz bir bez ile ellerinizi kullanarak genital bölgenizi temizleyebilirsiniz. Bunun için ılık su ve sabun kullanabilirsiniz. Bu işlem sırasında vajinanıza su ya da sabun kaçmamasına dikkat etmeniz gerekir. Genital bölgeler hassas bir yapıya sahip olduğundan parfüm, boya ve alkol içermeyen sabun kullanmanız temizlik açısından önemlidir. Temizlik işlemi bittikten sonra hijyenik bir havluyla genital bölgenizi kurulamalısınız.
Bebeklerde smegma, sünnet derisinin altında beyaz noktalar gibi görünebilir. Çoğu bebekte, sünnet derisi doğumda tam olarak geri çekilmez. Tam geri çekilme genellikle 5 yaşına kadar gerçekleşir, ancak bazı erkek çocuklarında daha sonra da olabilir. Çocuğunuzu yıkarken sünnet derisini geriye doğru zorlamaya çalışmamalısınız. Sünnet derisini geriye doğru zorlamak ağrıya, kanamaya veya ciltte hasara neden olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.